X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to nigdy po posiłku po 1h nie miałam niej niż 108. U Was szybko spada, albo jecie posiłki niewystarczające. Trudno powiedzieć.
    Ja dziś jakaś jestem najedzona...
    A Wy kolację to jecie tą około 17.30-18 czy koło 20? która to kolacja ?:)

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia jak Ci jutro nie przejdzie to pojedź na IP, może się czyms zatrułaś albo TFU TFU!!! trzustka.
    Marzenka ja o 17 jem podwieczorek, a kolację 19.30-20 i drugą ok 22-22.30.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia, tez tak sobie pomyslalam, żeby do jutra poczekać i w razie powtórki z nocy jechać rano na IP :( za bardzo nie miałam się czym zatruć. ..ale w ciąży wszystko może dopaść.

Nie jadłam tego 4 posiłku o 18 i trochę mi lepiej, żołądek dalej nie daje znać że pracuje... teraz cukier mam 87, do jakiego momentu mogę wstrzymać się z jedzeniem?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy mleko podnosi cukier tylko rano czy o każdej porze? Zjadłabym makaron na mleku bo kocham mleko i rezygnbacja z niego boli mnie najbardziej.

• agatia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia cukier przed posiłkim nie może byc mniejszy niż 60 bo potem to juz nidocukrzenie

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    87 to ja nawet na czczo nie mam więc jeszcze się powstrzymam od jedzenia, ale przestraszylam się że może to być trzustka :( załamuje mnie to wszystko

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2016, 19:18

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Czy mleko podnosi cukier tylko rano czy o każdej porze? Zjadłabym makaron na mleku bo kocham mleko i rezygnbacja z niego boli mnie najbardziej.

Agatia, moja diab.mówiła, że nabiał podnosi każdy, dlatego jak mam ochotę na twaróg , to łyżeczka, a najlepszym dowodem na jej podejście do nabiału jest propozycja picia jogurtu/kefiru małymi łyczkami parę godz

I moja mała uwaga (wiec nie wiem czy mam rację ) mleko niby ma 4,3 węglowodanów a kefir i jogurt ok 4,9 wiec więcej niż mleko

Diab. Zaczęła temat zup mlecznych....cholera nie kontynuowała(bo nie byłam zainteresowana ) ale następnym razem zapytam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2016, 19:40

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mówiła diabet że na drugie śniadanie poleca nabiał. Że na pierwsze to by strasznie podniósł cukier.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy jakiej temperaturze ciała należy już działać paracetamolem w ciąży?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trudno zjadłam makaron razowy z jogurtem naturalnym i ciut ksylitolu. Jak cukier skoczy trudno, ale tak mnie boli żołądek od tych warzyw, że już niewyrabiam, mama zgagę i turbo wzdęcia.
    Lubię warzywa, ale nie w tonowych ilościach :/ te żytnio razowe rzeczy też obciążają brzuch

• agatia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia chyba przy 38 stopniach, wcześniej ma spokojnie bo w ciąży i tak temperatura ciała jest wyższa niż 36,6.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem że jest wyższa bo mierze codziennie ale narazie rośnie i juz jest 37.7 a nie chciałabym leków brać a na prysznic nie mam sił

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy 38,5 trzeba zacząć zabijać temperaturę. Ja o 20 zjadłam płatki owsiane, truskawki, jogurt naturalny i orzechy włoskie. Pycha :) cukier wyszedł mi 122. Więc nie ma dramatu. Tylko zastanawiam się nad makaronem, który muszę zjeść jeszcze. Spanie ten cukier do 22-23?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 06:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i znowu mam śladowe ilości ketonów w :/. Zjadłam makaron o 23 i już później nic.jednak muszę jeść o tej 2 w nocy dramat :/. Nie byłam już w stanie w nocy wcisnąć tej kanapki bo miałam odruch wymiotny

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja też w nocy dziś nie jadłam i ketonow bardzo dużo:((( załamać się można.
    Wniosek z tego że muszę wstawać o 1.30 i jeść :(( a tak mi fajnie na żołądku.
    Agatia a Ty o której jeszcze pierwsze śniadanie?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jem sniadanie koło 7, ale trudno to nazwać śniadaniem bo to 1 kromka z pomidorem i wedlina. Po śniadaniu acetonu jeszcze więcej :/ Jak jem w nocy to i cukier na zczo jest ok.Jutro sniadanie o 6.
    no i cukier na czczo dzisiaj 92, po sniadaniu też będzie za wysoki, a zjadlam tylko 1 kromkę. Jutro idę do poradni i poproszę o insulinę bo tak mie może być, że na czczo cały czas ponad normę, po śniadaniu ponad normę, a ja glodna i aceton wzrasta po posiłku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2016, 07:50

• Deneris Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2016, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tu na chwilkę się wproszę, poziomy cukru zależne od produkcji insuliny przez trzustkę zasadniczo wahają się w ciągu dnia, jeśli zjadłabym niektóre posiłki np z nabiałem w godzinach rannych to poziom cukru wyższy niż gdybym ten sam posiłek zjadła w godzinach wieczornych,tu musicie same obserwować reakcję organizmu na posiłki, ja wiem kiedy mam wyższe, a kiedy spadki, prowadziłam dzienniczek z opisem poszczególnych posiłków i widziałam zestawienie z poziomami cukrów, na ketony wpływa też zbyt mała ilość wypijanych płynów, dlatego w cukrzycy trzeba utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu i jeszcze dołączyć ruch, po głównych posiłkach 30min spaceru jeśli nie ma przeciwwskazań do ruchu.I jeszcze jedno jak miałam wyższe cukry to nie stresowałam się tym nadmiernie, czasami nawet zgrzeszyłam w granicach rozsądku, stres podnosi poziom cukru.Ja musiałam prowadzić się sama w tej cukrzycy, bo nie było terminu do diabetologa, dopiero znalazł się w 37t ciąży, ale mnie było trochę łatwiej bo pracuję w służbie zdrowia w szpitalu, więc jak zrobiłam badanie na glukozę glikowaną po trzech miesiącach to wyszła mi w normie, smutne to, że taki cyrk z dostaniem się do diabetologa jeśli chodzi o kobietę w ciąży.Pozdrawiam

Deneris
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deneris a ile pilas wody i herbaty dziennie?
    Ja też z tym nabiałem mam podobnie. Mogę jeść na drugie śniadanie lub po południu.
    Są jakieś godziny, kiedy wiemy że ten poziom insuliny się zwiększa?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka i agatia, ja już myślałam, ze jak tu z rana zajrzę, usłyszę, że u was ketonów brak, bo wiedziałabym, gdzie się podziały-u mnie :) chmara :) ale, co tu duzo gadać, tak mnie wczoraj wykończyła ta choroba, że w jeden dzień - 1,2 kg...ale chyba jest lepiej( nie chcę zapeszać), temp. spadła, nie ma już takiego bólu brzucha, jelita ruszyły...nie mam pojecia, co to było, ale tak sie boję powtórki...narazie kawę wypiłam, boje się jeść, ale zjem za niedługo.wczoraj raz wymiotowałam, ale już brakowało mi wody (choć dużo piłam), bo rano miałam problem z sikaniem...no, a ketonow to ja się spodziewałam, ale miałam nadzieję, że wam pozabierałam...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Deneris Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2016, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie do południa mniejsza produkcja insuliny, a co za tym idzie wyższe cukry, lepiej jest wieczorem, herbatę piję gorzką bez żadnej stewi, słodzików, ksylitolów tyle, że owocową w ilości 1 do śniadania i jedna do kolacji, wody piję dużo, bo 2l niegazowanej, dziewczyny spokojnie cukier na poziomie 120mg% to nie jest dramat, jedne mają po godzinie 120mg% inne po godzinie 89mg%. Mnie osobiście przy poziomach do 90mg% wychodziły ketony i oznaczało to, że jem za mało, ale tak jak mówię to jest mój przypadek pracy z cukrzycą i to co sprawdza się u mnie niekoniecznie u was, jedno mogę polecić nie stresujcie się tak tym wszystkim. Co do kamciaelcia o gorączce mówimy gdy temp przekroczy 38,5 teraz szleją rotawirusy odpowiedzialne min za potocznie zwaną grypę żołądkową, spróbuj dobrego probiotyku, ja wybrałabym się do lekarza, bo stan podgorączkowy nie jest dobry w ciąży i nie czekałabym aż rozwinie się gorączka.

Deneris
‹‹ 212 213 214 215 216 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ