Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Agatia, tez tak sobie pomyslalam, żeby do jutra poczekać i w razie powtórki z nocy jechać rano na IP za bardzo nie miałam się czym zatruć. ..ale w ciąży wszystko może dopaść.
Nie jadłam tego 4 posiłku o 18 i trochę mi lepiej, żołądek dalej nie daje znać że pracuje... teraz cukier mam 87, do jakiego momentu mogę wstrzymać się z jedzeniem? -
agatia wrote:Czy mleko podnosi cukier tylko rano czy o każdej porze? Zjadłabym makaron na mleku bo kocham mleko i rezygnbacja z niego boli mnie najbardziej.
Agatia, moja diab.mówiła, że nabiał podnosi każdy, dlatego jak mam ochotę na twaróg , to łyżeczka, a najlepszym dowodem na jej podejście do nabiału jest propozycja picia jogurtu/kefiru małymi łyczkami parę godz
I moja mała uwaga (wiec nie wiem czy mam rację ) mleko niby ma 4,3 węglowodanów a kefir i jogurt ok 4,9 wiec więcej niż mleko
Diab. Zaczęła temat zup mlecznych....cholera nie kontynuowała(bo nie byłam zainteresowana ) ale następnym razem zapytam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2016, 19:40
-
Trudno zjadłam makaron razowy z jogurtem naturalnym i ciut ksylitolu. Jak cukier skoczy trudno, ale tak mnie boli żołądek od tych warzyw, że już niewyrabiam, mama zgagę i turbo wzdęcia.
Lubię warzywa, ale nie w tonowych ilościach te żytnio razowe rzeczy też obciążają brzuch -
Przy 38,5 trzeba zacząć zabijać temperaturę. Ja o 20 zjadłam płatki owsiane, truskawki, jogurt naturalny i orzechy włoskie. Pycha cukier wyszedł mi 122. Więc nie ma dramatu. Tylko zastanawiam się nad makaronem, który muszę zjeść jeszcze. Spanie ten cukier do 22-23?
-
Jem sniadanie koło 7, ale trudno to nazwać śniadaniem bo to 1 kromka z pomidorem i wedlina. Po śniadaniu acetonu jeszcze więcej Jak jem w nocy to i cukier na zczo jest ok.Jutro sniadanie o 6.
no i cukier na czczo dzisiaj 92, po sniadaniu też będzie za wysoki, a zjadlam tylko 1 kromkę. Jutro idę do poradni i poproszę o insulinę bo tak mie może być, że na czczo cały czas ponad normę, po śniadaniu ponad normę, a ja glodna i aceton wzrasta po posiłku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2016, 07:50
-
Ja tu na chwilkę się wproszę, poziomy cukru zależne od produkcji insuliny przez trzustkę zasadniczo wahają się w ciągu dnia, jeśli zjadłabym niektóre posiłki np z nabiałem w godzinach rannych to poziom cukru wyższy niż gdybym ten sam posiłek zjadła w godzinach wieczornych,tu musicie same obserwować reakcję organizmu na posiłki, ja wiem kiedy mam wyższe, a kiedy spadki, prowadziłam dzienniczek z opisem poszczególnych posiłków i widziałam zestawienie z poziomami cukrów, na ketony wpływa też zbyt mała ilość wypijanych płynów, dlatego w cukrzycy trzeba utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu i jeszcze dołączyć ruch, po głównych posiłkach 30min spaceru jeśli nie ma przeciwwskazań do ruchu.I jeszcze jedno jak miałam wyższe cukry to nie stresowałam się tym nadmiernie, czasami nawet zgrzeszyłam w granicach rozsądku, stres podnosi poziom cukru.Ja musiałam prowadzić się sama w tej cukrzycy, bo nie było terminu do diabetologa, dopiero znalazł się w 37t ciąży, ale mnie było trochę łatwiej bo pracuję w służbie zdrowia w szpitalu, więc jak zrobiłam badanie na glukozę glikowaną po trzech miesiącach to wyszła mi w normie, smutne to, że taki cyrk z dostaniem się do diabetologa jeśli chodzi o kobietę w ciąży.PozdrawiamDeneris
-
marzenka i agatia, ja już myślałam, ze jak tu z rana zajrzę, usłyszę, że u was ketonów brak, bo wiedziałabym, gdzie się podziały-u mnie chmara ale, co tu duzo gadać, tak mnie wczoraj wykończyła ta choroba, że w jeden dzień - 1,2 kg...ale chyba jest lepiej( nie chcę zapeszać), temp. spadła, nie ma już takiego bólu brzucha, jelita ruszyły...nie mam pojecia, co to było, ale tak sie boję powtórki...narazie kawę wypiłam, boje się jeść, ale zjem za niedługo.wczoraj raz wymiotowałam, ale już brakowało mi wody (choć dużo piłam), bo rano miałam problem z sikaniem...no, a ketonow to ja się spodziewałam, ale miałam nadzieję, że wam pozabierałam...
-
Generalnie do południa mniejsza produkcja insuliny, a co za tym idzie wyższe cukry, lepiej jest wieczorem, herbatę piję gorzką bez żadnej stewi, słodzików, ksylitolów tyle, że owocową w ilości 1 do śniadania i jedna do kolacji, wody piję dużo, bo 2l niegazowanej, dziewczyny spokojnie cukier na poziomie 120mg% to nie jest dramat, jedne mają po godzinie 120mg% inne po godzinie 89mg%. Mnie osobiście przy poziomach do 90mg% wychodziły ketony i oznaczało to, że jem za mało, ale tak jak mówię to jest mój przypadek pracy z cukrzycą i to co sprawdza się u mnie niekoniecznie u was, jedno mogę polecić nie stresujcie się tak tym wszystkim. Co do kamciaelcia o gorączce mówimy gdy temp przekroczy 38,5 teraz szleją rotawirusy odpowiedzialne min za potocznie zwaną grypę żołądkową, spróbuj dobrego probiotyku, ja wybrałabym się do lekarza, bo stan podgorączkowy nie jest dobry w ciąży i nie czekałabym aż rozwinie się gorączka.Deneris