Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
deneris, dziękuję za radę, ale ta pewno to nie była jelitówka...to był o stry ból górnej części brzucha, który dopadł w nocy, z nudnościami i raz wymiotami(nastepne powstrzymywałam dla dzidzi), bez biegunki, czy zaparć. Ten ból znałam z przeszlości-niedokwasota żołądka...później się przestraszyłam, że może trzustka. W ciąży nigdy nie miałam podwyższonej temp., ale zapomniałam, przy jakiej się reaguje, bo mi zaczeła rosnąć, przed spaniem było 37,8, więc jeszcze bez tragedii. teraz już jest super-moje poranne 37,0
Ja jestem na początku przygody z cukrzycą, w pierwszej ciąży mnie nie dopadła, glukometr mam od poniedziałku. Lecz w, w przeciwieństwie do dziewczyn, ja się czuję przejedzona, obżarta i prawdopodobnie mój układ pokarmowy się zbuntował, we wtorek mam diab, więc się zapytam.
jak miło, że ktoś bardziej doswiadczony zajrzał tu na forumWiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2016, 08:37
-
Ja w dwóch poprzednich ciążach też nie miałam cukrzycy i mam nadzieję, że niedługo z tą panna skończę znajomość, ja już mogę w każdej chwili rodzić. Życzę powrotu do zdrowia, u mnie w przeciwieństwie do ciebie nadkwasota i refluks żołądkowy:( było ciężko z tym w pierwszym trymestrze, kiedy produkcja hormonów spowolniła mi pracę żołądka i jelit.Deneris
-
Na czczo w cukrzycy ciążowej powinien być do 90mg%, ja w początkach pracy z cukrzycą miałam powyżej tej normy, potem też nie zawsze mieściłam się w normach do 120mg% po godzinie, jak już się dostałam do diabetologa i zobaczył te poziomy cukru to nie zdecydował się na insulinę, ale nie wiem jak podejdzie do tego twój diabetolog, w każdym razie z insuliną jest jednak łatwiej choćby w kwestii tego, że można więcej zjeść i nie katowąć się tak, po porodzie powoli schodzi się z tej insuliny do całkowitego przejścia na dietę normalną, by po ok 6 tyg zrobić krzywą cukrową, której nie robi się na diecie cukrzycowej. W kwestii insuliny trzeba zestawiać różne rzeczy, twoją wagę, dziecka wagę itd, bo wiadomo,że dzieci mam cukrzycowych z reguły są z makrosomią, moja córeczka nie jest duża, w 37t ważyła 2600, więc mój diabetolog biorąc tą jej wagę pod uwagę nie zdecydował się na insulinę.Deneris
-
Mój synek przy insulinie ważył 2500g. Ale u mnie ciut inna teraz sytuacja bi cukrzyca od początku ciąży a nie pod koniec.
Ja z insuliny nie schodzilam, w dzien cc już jej nie brałam i tyle. Krzywej nikt mi nie zlecił zrobiłam ją dopiero po prawie 1,5 roku od ciąży. -
ciąża z cukrzycą to ciąża wysokiego ryzyka, u mnie w szpitalu przyjmują z cukrzycą i z insuliną jeśli po drodze nie ma komplikacji, diabetolog ostatnio wspominał o tym, że kobiety z cukrzycą powinny rodzić w ośrodku referencyjnym, ale obydwoje z ginekologiem nie widzą takiej potrzeby u mnie, cukry, RR mam w normie, w moczu nie mam białka, nie mam obrzęków, nie mam powikłań, może dlatego nie ma wskazań u mnie do kliniki, po porodzie będą mierzyć cukier też u dziecka, bo po porodzie może dochodzić do spadków cukru u dziecka. Agatia nie znam specyfiki twojego szpitala czemu od razu zeszli z insuliny, natomiast na pewno po ciąży powinnaś mieć wykonaną krzywą w celu stwierdzenia czy cukrzyca nie została po ciąży.
kamciaelcia lubi tę wiadomość
Deneris -
kamciaelcia wrote:a na kiedy masz termin? niby ryzyko cukrzycy wzrasta wraz z liczbą ciąż...u mnie czynnikiem ryzyka ( z listy czynników) to otyłość, stres i urodzenie dziecka z wadą...Deneris
-
Kamcia no miałam wcześniej cc w 36tc, z uwagi na cukrzycę zatrzymały się przepływy. Nie mogłam rodzić sn bo miałm usuwane mięśniaki, a to przeciwskazanie z uwagi na zrosty. Dobrze, że byłam w szpitalu i 3xdziennie miałam ktg i USG raz w tyg bo nie wiem jak by było. Teraz też mi ginka mówiła, że koło 30 tc szpital, żeby nic się z dzieckiem nie stało.
Ja dzisiaj mam cukrowy kryzys jestem głodna a one skaczą. Jutro wymuszę tą insulinę do śniadania i na nocWiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2016, 11:03
Deneris lubi tę wiadomość
-
No fakt, że u mnie to dopiero poczatek i trudno przewidzieć, jak potoczy się cała ciąża, ale na nastepnej wizycie spytam swojego gin. w różnych wersjach... U mnie szpital malutki(gmina), ale porodówka właśnie o znanej dobrej opinii( w wojewódzkim nie chca rodzić i do nas jadą)i nie chciałabym stracić opcji cc w naszym szpitalu. Poza tym mam obciążony wywiad i zacznę chodzić do poradni badań prenatalnych...też nie wiadomo, jak to wszystko inne się potoczy. Diab. chciała mnie skierować do Poznania lub Szczecina ( do diab-gin)z powodu wady u pierwszego dziecka, ale ja nie chcę i tak ostatni rok był dla mnie bardzo ciężki, to tylko zwiększy stres. Najpierw zacznę pytać swojego prowadzącego
-
Ja miałam krzywą zrobioną pół roku przed tą ciąża i cukier na czczo. Na czczo wyszedł lekko podwyższony, ale lekarka powiedziała, ze jest to podwyższenie wskazujące na stan przed cukrzycowy, a nie cukrzycę. W ciąży krzywa też wyszła w normie, ale na górnej granicy. Dopiero pomiary glukometrem dały inny obraz, że coś się dzieje.
-
agatia, widzisz, deneris doczekała się 39 tc bez problemu, a ty 36 z komplikacjami ( bo podejrzewam, że cukry miałaś ładne,wyrównane)...nie da się przewidzieć, każdy przypadek inny. I wszystko okaże się w trakcie całej ciąży-a przed nami dłuuuga jeszcze droga
-
agatia wrote:Ja miałam krzywą zrobioną pół roku przed tą ciąża i cukier na czczo. Na czczo wyszedł lekko podwyższony, ale lekarka powiedziała, ze jest to podwyższenie wskazujące na stan przed cukrzycowy, a nie cukrzycę. W ciąży krzywa też wyszła w normie, ale na górnej granicy. Dopiero pomiary glukometrem dały inny obraz, że coś się dzieje.Deneris
-
Wiesz ja przed ciąża źle się czułam zrobiłam wszystkie badania od nerek po tarczycę przez usg itd i w odchyleniu pamiętam wyszedł cukier wtedy na czczo był 120 mg% jak zwróciłam interniście uwagę czy to nie cukrzyca, bo jestem dziedzicznie obciążona to mnie zrugał, że mam sobie nie wkręcać, potem zaszłam w ciąże i od początku spałam i spałam ale nie mierzyłam cukrów, bo nikt nie brał cukrzycy u mnie przed ciążą, szydło z worka wyszło po krzywej, którą zrobiłam w 27tyg i teraz się zastanawiają czy to cukrzyca ciążowa czy jednak miałam ją już przed ciążą.
twardan lubi tę wiadomość
Deneris