X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    deneris, dziękuję za radę, ale ta pewno to nie była jelitówka...to był o stry ból górnej części brzucha, który dopadł w nocy, z nudnościami i raz wymiotami(nastepne powstrzymywałam dla dzidzi), bez biegunki, czy zaparć. Ten ból znałam z przeszlości-niedokwasota żołądka...później się przestraszyłam, że może trzustka. W ciąży nigdy nie miałam podwyższonej temp., ale zapomniałam, przy jakiej się reaguje, bo mi zaczeła rosnąć, przed spaniem było 37,8, więc jeszcze bez tragedii. teraz już jest super-moje poranne 37,0
    Ja jestem na początku przygody z cukrzycą, w pierwszej ciąży mnie nie dopadła, glukometr mam od poniedziałku. Lecz w, w przeciwieństwie do dziewczyn, ja się czuję przejedzona, obżarta i prawdopodobnie mój układ pokarmowy się zbuntował, we wtorek mam diab, więc się zapytam.

jak miło, że ktoś bardziej doswiadczony zajrzał tu na forum

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2016, 08:37

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Deneris Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w dwóch poprzednich ciążach też nie miałam cukrzycy i mam nadzieję, że niedługo z tą panna skończę znajomość, ja już mogę w każdej chwili rodzić. Życzę powrotu do zdrowia, u mnie w przeciwieństwie do ciebie nadkwasota i refluks żołądkowy:( było ciężko z tym w pierwszym trymestrze, kiedy produkcja hormonów spowolniła mi pracę żołądka i jelit.

Deneris
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a na kiedy masz termin? niby ryzyko cukrzycy wzrasta wraz z liczbą ciąż...u mnie czynnikiem ryzyka ( z listy czynników) to otyłość, stres i urodzenie dziecka z wadą...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deneris a na czczo jak mamy 92-94 to to jest powód do włączenia insuliny?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • Deneris Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2016, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na czczo w cukrzycy ciążowej powinien być do 90mg%, ja w początkach pracy z cukrzycą miałam powyżej tej normy, potem też nie zawsze mieściłam się w normach do 120mg% po godzinie, jak już się dostałam do diabetologa i zobaczył te poziomy cukru to nie zdecydował się na insulinę, ale nie wiem jak podejdzie do tego twój diabetolog, w każdym razie z insuliną jest jednak łatwiej choćby w kwestii tego, że można więcej zjeść i nie katowąć się tak, po porodzie powoli schodzi się z tej insuliny do całkowitego przejścia na dietę normalną, by po ok 6 tyg zrobić krzywą cukrową, której nie robi się na diecie cukrzycowej. W kwestii insuliny trzeba zestawiać różne rzeczy, twoją wagę, dziecka wagę itd, bo wiadomo,że dzieci mam cukrzycowych z reguły są z makrosomią, moja córeczka nie jest duża, w 37t ważyła 2600, więc mój diabetolog biorąc tą jej wagę pod uwagę nie zdecydował się na insulinę.

Deneris
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale przy insulinie nie każdy szpital chcę przyjąć ciężarną do porodu?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój synek przy insulinie ważył 2500g. Ale u mnie ciut inna teraz sytuacja bi cukrzyca od początku ciąży a nie pod koniec.
    Ja z insuliny nie schodzilam, w dzien cc już jej nie brałam i tyle. Krzywej nikt mi nie zlecił zrobiłam ją dopiero po prawie 1,5 roku od ciąży.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, a czemu miałaś cc? i czemu na innym forum wspomniałaś o wcześniejszym porodzie?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Deneris Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciąża z cukrzycą to ciąża wysokiego ryzyka, u mnie w szpitalu przyjmują z cukrzycą i z insuliną jeśli po drodze nie ma komplikacji, diabetolog ostatnio wspominał o tym, że kobiety z cukrzycą powinny rodzić w ośrodku referencyjnym, ale obydwoje z ginekologiem nie widzą takiej potrzeby u mnie, cukry, RR mam w normie, w moczu nie mam białka, nie mam obrzęków, nie mam powikłań, może dlatego nie ma wskazań u mnie do kliniki, po porodzie będą mierzyć cukier też u dziecka, bo po porodzie może dochodzić do spadków cukru u dziecka. Agatia nie znam specyfiki twojego szpitala czemu od razu zeszli z insuliny, natomiast na pewno po ciąży powinnaś mieć wykonaną krzywą w celu stwierdzenia czy cukrzyca nie została po ciąży.

kamciaelcia lubi tę wiadomość

Deneris
  • Deneris Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    a na kiedy masz termin? niby ryzyko cukrzycy wzrasta wraz z liczbą ciąż...u mnie czynnikiem ryzyka ( z listy czynników) to otyłość, stres i urodzenie dziecka z wadą...
    Ja jestem w 39 tyg, nie mam otyłości, w całej ciąży przytyłam 10kg, dwoje dzieci urodziłam zdrowych, jedyne to wiek u mnie czyli przed 40.

Deneris
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia no miałam wcześniej cc w 36tc, z uwagi na cukrzycę zatrzymały się przepływy. Nie mogłam rodzić sn bo miałm usuwane mięśniaki, a to przeciwskazanie z uwagi na zrosty. Dobrze, że byłam w szpitalu i 3xdziennie miałam ktg i USG raz w tyg bo nie wiem jak by było. Teraz też mi ginka mówiła, że koło 30 tc szpital, żeby nic się z dzieckiem nie stało.
    Ja dzisiaj mam cukrowy kryzys :/ jestem głodna a one skaczą. Jutro wymuszę tą insulinę do śniadania i na noc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2016, 11:03

Deneris lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No fakt, że u mnie to dopiero poczatek i trudno przewidzieć, jak potoczy się cała ciąża, ale na nastepnej wizycie spytam swojego gin. w różnych wersjach... U mnie szpital malutki(gmina), ale porodówka właśnie o znanej dobrej opinii( w wojewódzkim nie chca rodzić i do nas jadą)i nie chciałabym stracić opcji cc w naszym szpitalu. Poza tym mam obciążony wywiad i zacznę chodzić do poradni badań prenatalnych...też nie wiadomo, jak to wszystko inne się potoczy. Diab. chciała mnie skierować do Poznania lub Szczecina ( do diab-gin)z powodu wady u pierwszego dziecka, ale ja nie chcę i tak ostatni rok był dla mnie bardzo ciężki, to tylko zwiększy stres. Najpierw zacznę pytać swojego prowadzącego

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deneris to tak jak u mnie 3 ciaza i wiek. Ja tez nie mam żadnych dolegliwości ani nie tyje. 6 kg na razie żadnych innych problemów a w poprzednich ciążach bez cukrzycy to i grubsza byłam i puchlam i zgaga

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam krzywą zrobioną pół roku przed tą ciąża i cukier na czczo. Na czczo wyszedł lekko podwyższony, ale lekarka powiedziała, ze jest to podwyższenie wskazujące na stan przed cukrzycowy, a nie cukrzycę. W ciąży krzywa też wyszła w normie, ale na górnej granicy. Dopiero pomiary glukometrem dały inny obraz, że coś się dzieje.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, widzisz, deneris doczekała się 39 tc bez problemu, a ty 36 z komplikacjami ( bo podejrzewam, że cukry miałaś ładne,wyrównane)...nie da się przewidzieć, każdy przypadek inny. I wszystko okaże się w trakcie całej ciąży-a przed nami dłuuuga jeszcze droga

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia taka prawda nie przewidzi się :-) tak cukry miałam wyrównane, właściwie nie miałam przekroczeń. Diabetolog w szpitalu zastanawiala się po co mi włączono insulinę.
    Co lekarz to opinia.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    więc nie wiadomo u ciebie, kochana, czy te przepływy to z cukrzycy, może -na szczescie-dzieki cukrzycy(ciąża wysokiego ryzyka) na czas problem wyłapali. Teraz tylko czekać na cc w terminie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Deneris Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Ja miałam krzywą zrobioną pół roku przed tą ciąża i cukier na czczo. Na czczo wyszedł lekko podwyższony, ale lekarka powiedziała, ze jest to podwyższenie wskazujące na stan przed cukrzycowy, a nie cukrzycę. W ciąży krzywa też wyszła w normie, ale na górnej granicy. Dopiero pomiary glukometrem dały inny obraz, że coś się dzieje.
    ja do końca drugiego trymestru miałam cukier na czczo w normie, krzywa cukrowa tak jak u ciebie lekko wartości podwyższone, a obraz z glukometru pokazał cukrzycę, gdyby opierali się tylko na cukrze u mnie na czczo to nie byłoby żadnej cukrzycy, wszystko potoczyło się gorzej u mnie w trzecim trymestrze gdzie dopiero wtedy zaczęła się jazda z tymi cukrami, a od dwóch tygodni się ustabilizowały.

Deneris
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    deneris, bo normalnie cukrzyca ciążowa ujawnia się po 24 tc...u mnie na szczęście/nieszczęście szybko wykryli, ale nie jest to typowe dla 10 tc...a twoje cukry się wyrównały, byś spokojnie teraz mogła przywitać maluszka

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Deneris Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz ja przed ciąża źle się czułam zrobiłam wszystkie badania od nerek po tarczycę przez usg itd i w odchyleniu pamiętam wyszedł cukier wtedy na czczo był 120 mg% jak zwróciłam interniście uwagę czy to nie cukrzyca, bo jestem dziedzicznie obciążona to mnie zrugał, że mam sobie nie wkręcać, potem zaszłam w ciąże i od początku spałam i spałam ale nie mierzyłam cukrów, bo nikt nie brał cukrzycy u mnie przed ciążą, szydło z worka wyszło po krzywej, którą zrobiłam w 27tyg i teraz się zastanawiają czy to cukrzyca ciążowa czy jednak miałam ją już przed ciążą.

twardan lubi tę wiadomość

Deneris
‹‹ 213 214 215 216 217 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ