Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Marzenka, ja w dni parzyste mam takie kryzysy i jutro spodziewam się znowu wysokiego cukru, a do tego ketony doszły
No jak to jest z tymi ketonami? ?ja raz zwymiotowalam, na brzuch pocierpialam, apetyt do zera miałam i juz ketony 40,a jak jest z tymi ciezarowkami, co tak codziennie się czują? ?nie mają ketonow? -
No własnie jak ktoś wymiotuje non stop, to powinny mu wyjść ketony w moczu. Bo na 100% organizm jest niedożywiony.
Nie znam nikogo, kto tak wymiotował, bo bym się zapytała.
Ja też dziś miałam bardzo dużo ketonów, ale nie wstawała w nocy, żeby zjeść. Więc dziś zamierzam wstać ... ale to jest męczące. Szczególnie, że o 6 muszę wstać do pracy. Ale chyba już długo nie dam rady tak funkcjonować. -
Kamcia mi znowu diab mówiła, że glukometry szczególnie accu check zawyżają wyniki o 11-30%. Ale niestety z krwi wyszedł mi wynik wyższy niż na glukometrze, więc chyba jednak mój zaniża
Co do ketonów to mi diab tłumaczyła, że u zdrowej osoby nie są one niebezpieczne w małych ilościach albo w dużych sporadycznie. Przy cukrzycy świadczą albo o złym uregulowaniu cukrów albo o nieprawidłowej kcal posiłków i mogą doprowadzić do kwasicy. Szczególnie jest.ona niebezpieczna w ciąży dla dziecka.
Marzenka ja chyba o 22 nie zjem bo pękam z przejedzenia. A w nocy mam w planach 1 kanapkę żytnią z wedlina. -
Marzenka ja jem wszystko na obiad, ale póki co mi cukry nie skaczą, jak będzie później nie wiem. Trudno powiedzieć jak Twój organizm zareaguje skoro miewasz przekroczenia.Może dołóż kaszy pęczak do innej po ktorej cukry nie skaczą.
Ja dzisiaj zjadłam puree z rybka i surówką, ale jeszcze kilka tyg i pewnie cukry będą po tym skakac. -
Hey tak czytam od czasu do czasu co tam skrobiecie i was obserwuje i zaczęły mnie interesować te ketony o których piszecie. Przejzalam wszystkie wyniki swoich badań i brak jakichkolwiek ketonow czy glukozy w moczu. Stwierdzono u mnie cukrzycę ciążowa po samych badaniach z krwi naczczo na początku ciąży które dwukrotnie wynosiły 126 i 135. obciążenia glukozowego nie miałam wykonanego do tej pory. I tak zaczyna coś mi tu smierdziec. Co o tym myślicie ?
-
Jeśli ja dobrze to rozumiem, to wynik na czczo dwukrotnie ponad 126 sugeruje cukrzycę i nie robi się krzywej
A teraz (po wizycie u diabetologa)ketony mierze paskami, w pierwszej ciąży byly badane tylko przy badaniu moczuWiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2016, 21:57
Niuninka lubi tę wiadomość
-
agatia wrote:Niuninka jesteś ma samej diecie czy bierzesz insuline? Jak teraz Twoje wyniki na czczo?
Na samej diecie. Teraz 15 lutego będę miała diabetologia. Zobaczymy co mi powie. Myślę by na własną rękę zrobić jeszcze raz badanie. Bo ostatnie z krwi miałam jeszcze w październiku ;/
-
Właśnie się szykuję do poradni, ciekawe czego się dowiem ciekawego dzisiaj znowu śladowe ketony i na czczo 92.Trzeci dzień z rzędu mam podwyższenie na czczo. Mam nadzieję, że z chociaż z racji podwyższonego wwyniku na czczo z labu dostanę paski z refundacją bo inaczej pójdę z torbami . Życzę udanego poniedzialeczku i dobrych wyników
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2016, 06:58
asioczek86 lubi tę wiadomość