X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka, ja w dni parzyste mam takie kryzysy i jutro spodziewam się znowu wysokiego cukru, a do tego ketony doszły
    No jak to jest z tymi ketonami? ?ja raz zwymiotowalam, na brzuch pocierpialam, apetyt do zera miałam i juz ketony 40,a jak jest z tymi ciezarowkami, co tak codziennie się czują? ?nie mają ketonow?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No własnie jak ktoś wymiotuje non stop, to powinny mu wyjść ketony w moczu. Bo na 100% organizm jest niedożywiony.
    Nie znam nikogo, kto tak wymiotował, bo bym się zapytała.
    Ja też dziś miałam bardzo dużo ketonów, ale nie wstawała w nocy, żeby zjeść. Więc dziś zamierzam wstać ... ale to jest męczące. Szczególnie, że o 6 muszę wstać do pracy. Ale chyba już długo nie dam rady tak funkcjonować.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jecie kaszę pęczak na obiad? jeśli tak to ile można? z pół woreczka?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka, ja poszłam na zwolnienie z powodu cukrzycy, nie pogodzialabym gotowania, jedzenia a nawet spacerowania z pracą

Też, niestety, nie znam ciężarnej i do tego z wymiotami, bo chętnie bym jej pasek na ketony podsunela

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia mi znowu diab mówiła, że glukometry szczególnie accu check zawyżają wyniki o 11-30%. Ale niestety z krwi wyszedł mi wynik wyższy niż na glukometrze, więc chyba jednak mój zaniża :/
    Co do ketonów to mi diab tłumaczyła, że u zdrowej osoby nie są one niebezpieczne w małych ilościach albo w dużych sporadycznie. Przy cukrzycy świadczą albo o złym uregulowaniu cukrów albo o nieprawidłowej kcal posiłków i mogą doprowadzić do kwasicy. Szczególnie jest.ona niebezpieczna w ciąży dla dziecka.
    Marzenka ja chyba o 22 nie zjem bo pękam z przejedzenia. A w nocy mam w planach 1 kanapkę żytnią z wedlina.

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najgorsze, że ja też pękam ... to czemu nam te głupie ketony wychodzą ???
    ja jutro mam wizytę u gina a w pt u diabetologa. Ciekawe, co powiedzą ???

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka ja jem wszystko na obiad, ale póki co mi cukry nie skaczą, jak będzie później nie wiem. Trudno powiedzieć jak Twój organizm zareaguje skoro miewasz przekroczenia.Może dołóż kaszy pęczak do innej po ktorej cukry nie skaczą.
    Ja dzisiaj zjadłam puree z rybka i surówką, ale jeszcze kilka tyg i pewnie cukry będą po tym skakac.

• agatia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj nie zjadłam kanapki w nocy, a przed snem poskubalam ciut makaronu ze 4 kawałki bo było.mi niedobrze od jedzenia i dzisiaj aceton sladowy, więc nie jest źle.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli znów wniosek, że co diab.to co innego gada :) i odnośnie ketonow moja mówiła o glodzeniu się

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co kraj to obyczaj, co lekarz to opinia... :-)

• Niuninka Ekspertka

Wysłany: 7 lutego 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey ;) tak czytam od czasu do czasu co tam skrobiecie i was obserwuje i zaczęły mnie interesować te ketony o których piszecie. Przejzalam wszystkie wyniki swoich badań i brak jakichkolwiek ketonow czy glukozy w moczu. Stwierdzono u mnie cukrzycę ciążowa po samych badaniach z krwi naczczo na początku ciąży które dwukrotnie wynosiły 126 i 135. obciążenia glukozowego nie miałam wykonanego do tej pory. I tak zaczyna coś mi tu smierdziec. Co o tym myślicie ?

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli ja dobrze to rozumiem, to wynik na czczo dwukrotnie ponad 126 sugeruje cukrzycę i nie robi się krzywej

A teraz (po wizycie u diabetologa)ketony mierze paskami, w pierwszej ciąży byly badane tylko przy badaniu moczu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2016, 21:57

Niuninka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Niuninka Ekspertka

Wysłany: 7 lutego 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie chciałam się upewnić co do tej krzywej ;)

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niuninka jesteś ma samej diecie czy bierzesz insuline? Jak teraz Twoje wyniki na czczo?

• agatia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krzywej się nie robi od wyniku 6,9 czyli 124 z haczykiem. Tylko mi diab tłumaczyła, że na czczo powyżej 6,9 to nie jest cukrzyca ciążowa,a cukrzyca która w ciąży została zdiagnozowana.

• Niuninka Ekspertka

Wysłany: 7 lutego 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Niuninka jesteś ma samej diecie czy bierzesz insuline? Jak teraz Twoje wyniki na czczo?

Na samej diecie. Teraz 15 lutego będę miała diabetologia. Zobaczymy co mi powie. Myślę by na własną rękę zrobić jeszcze raz badanie. Bo ostatnie z krwi miałam jeszcze w październiku ;/

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • Niuninka Ekspertka

Wysłany: 7 lutego 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do wyników gkukometrem naczczo to od 80 do Max 93 się wachaja . Dziś np rano miałam 76

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli są dobre i to jest najważniejsze

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie się szykuję do poradni, ciekawe czego się dowiem ciekawego :/ dzisiaj znowu śladowe ketony i na czczo 92.Trzeci dzień z rzędu mam podwyższenie na czczo. Mam nadzieję, że z chociaż z racji podwyższonego wwyniku na czczo z labu dostanę paski z refundacją bo inaczej pójdę z torbami ;). Życzę udanego poniedzialeczku i dobrych wyników :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2016, 06:58

asioczek86 lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, trzymam kciuki za udana wizyte, może teraz diab.cię nie zignoruje. U mnie dzień parzysty, więc nie muszę pisać, jak cukier na czczo :) a ketony...no cóż...znów nie wiem, czy to 0 czy 5 haha moze do okulisty sie wybiore

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 215 216 217 218 219 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ