X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Niuninka Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2016, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też to podejrzewałam . Ale fakt jak nie stosowalam diety czyli zanim odstawiłam słodycze ,nie zmieniłam chleba na żytni to naczczo miałam 125 i za drugim razem 136 cukru we krwi. No tyle że ja przed ciaza mega łasuch byłam na słodycze i faktycznie baaaardzo dużo jadłam czekolad itd w mega ilościach. Padła bym z zachwytu jak bym jednak nie miała tej cukrzycy ;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2016, 22:39

kamciaelcia lubi tę wiadomość

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • Niuninka Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2016, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może u mnie faktycznie wystarczyło się ograniczyć. Będę 15 lutego u diabetologa to zobaczymy co powie ;)

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż to słodka dupa i jeszcze niedawno my mówiłam "zobaczysz że cukrzyca cię dopadnie " :) i o dziwo mnie zlapalo. No, ale u nas ciąża, to taki wyjątkowy stan który nie potrzebuje powodu by zaburzyc nawet cukier. Ja słodycze to od święta święta. Owoce smakowały mi w poprzedniej ciąży i od tamtej pory jestem nimi przejedzona. Ja jestem zawsze chętna na pizzę :) no i wynik mojego profilu lipidowego pokazał to :) aż wstyd jutro pokazać się u diab. I grzesze kawka rano tzn najpierw kawa a po godz śniadanie. ..ciekawe co na to powie (cukry nawet ok) i nie umiem poradzić sobie z wynikami na czczo

Niuninka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 02:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niununka moja diab uważa, że skok do 140 nie jest szkodliwy dla dziecka i przy takich skokach nie należy panikowac. Jeszcze 3 lata temu 140 było poposilkową normą, a zmiana norm nie zmieniła statystyk co do urodzeń zdrowych bądź chorych dzieci. Cóż coś w tym jest.
    Moja koleżanka w jednej ciąży miała cukrzycę w drugiej nie właśnie przez zmianę norm.
    Niuninka po posiłkach możesz mieć dobre cukry bo u Ciebie problem był na czczo. A jak jesz cukierka czy pizzę to mierzysz po godzinie? Bo mozesz miec skok cukru po 15 min albo po 2h. Cukierki podaje sie przy niedocukrzeniach i gwaltownie podnoszą cukier i po 1h może wrócić do normy. Ja tak miałam w 1 ciąży, że myślałam, ze mi cukier nie skacze po niektórych posiłkach, ale okazywało się, że wyrzut jest po 2.
    Co do mleka i płatków górskich to ja na 1 śniadanie ich nie mogę bo po nabiale mi cukier skacze. Płatki wmuszam w siebie na 2 śniadanie, ale nie przepadam. ;)

Kamcia mam nadzieję, że się dowiesz jutro więcej niż ja. Napisz koniecznie, co i jak to może ta wiedza i mi pomoże :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2016, 02:24

Niuninka lubi tę wiadomość

• agatia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie kumam tej cukrzycy... od czego zależy ten cukier na czczo? Dzisiaj miałam 80, jak nigdy, a wczoraj o tej samej porze 93 :/ ale dzisiaj mam znowu aceton ilość 15. Chyba się go nie pozbędę.

Kamcia powodzonka na wizycie, trzymam kciuki.

• agatia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i zgłupiałam do reszty...o 6 aceton niewielki(15), o 7.30 po śniadaniu wysoki 80. Jak to możliwe? Przecież aceton nie rośnie w takim tempie.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatai, witaj :)
    sama mi mówiłaś, ze aceton mierzyć raz :) ale zapisze sobie, czy w dzień jest to miarodajne?
    a ja na czczo 92 :( mam wrazenie, że jak na noc zjadłam mniej, lzej to było mniej cukru rano-np po tym chorowaniu, cukier 87, a ketony 40
    dzis ketonow juz nie ma

jeszcze mamy jakies pyt do diab.? Zakładajac, ze da rade je zadać i otzrymać odp :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja nasikalam z ciekawości po sniadaniur, żeby sprawdzić czy ketony spadły. Ale przeżyłam szok w godzinę skok z 15 na 80 i po pół godziny spadek do 15 :/ zastanawiam sier, czy może mieć na to wpływ luteina dowcipna, która falszuje wyniki. Ale oczywiście nie mam kogo zapytać. Chyba przyspiesze wizytę u ginki niech ona mi coś poradzi, bo diabetolog to zupełna pomyłka :/
    Ja znowu dzisiaj jestem w szoku, że cukier 80 na czczo. Ja u siebie nie widzę reguły co robić, żeby taki był. Dziwne to wszystko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2016, 08:18

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    postaram się zapytać o te ketony, ale boje się, że ze stresu zapomnę, choć mam zapisane na kartce. Ja nie wiem, czemu na czczo mam tak dużo (z 7 dni:97,92,81,87,95,82,94,92), bo wkurza mnie nawet świadomość, że jakbym zmierzyła na innym palcu, to wynik byłby jeszcze inny :(
    nawet wczesniej wstaję: 7.30
    potem ketony, cukier i piję kawkę, o 9 śniadanko lekkie. Jak myślisz, agatia,diab.pójdzie na takie coś???po kawie max cukier 98, potem jem kromeczkę (lub wafle ryżowe) i jak dotad po śniadanku max 113...bez tej kawy boli mnie głowa cały dzień i jestem senna

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia na którą masz wizytę?
    Co do kawy ma czczo to nie wiem czy diab pójdzie na to ;).
    Co do cukrów na czczo to nie masz złych, tenjeden 97 wysoki, ale też nie tragedia. Z tym wstawaniem i cukrem na czczo to ja nie wiem bo i wczoraj i dzisiaj wstałam o tej samej i wczoraj 92 dzisiaj 80. Kanapkę zjadłam w nocy o tej samej i wczoraj i dzisiaj. Zapytaj od czego te cukry na czczo zależą. Ja ostattnio na czczo miałam 90,89,86,99,89,85,85,93,92,92,80.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jadę niby na 12, wyruszę trochę przed 11, bo nie wszyscy pacjenci wiedzą, że ciężarne bez kolejki, więc nie wiem, o której wróce
    jak wypijam kawę razem ze śniadaniem, to przekraczam; jak pół godz przed śniadaniem to po godzinie(czyli 30 min po śniadaniu) sie kumuluje i przekraczam, ale później nie; a jak najpierw kawa (to dla niej wcześniej wstaję) , a godz po niej śniadanko, to nawet ładne cukry

tylko te na czczo!

trochę się boję( nawet bardzo tak szczerze), bo nie wiem, jakim diab. jest ta moja, czy na razie uzna moje wyniki, czy juz bedzie chciała inaczej działać...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka dziewczyny :) ja jadłam ostatni posiłek o 22, potem wstawałam o północy do wc i o 4.30. zmierzyłam cukier i miałam 87, o 6 godzinie miałam cukier 86 a o 8 godzinie 91. wszystko na czczo i z jednego palca. chyba będę wstawać z mężem o tej 6 i mierzyć sobie żeby lepszy wynik był ;)
    swoją drogą to marzy mi się takie 80 na czczo.... a nie cały czas pod 90 lub powyżej. kamcia przynieś nam dobre wieści z wizyty.
    ja mam jutro diabetologa, ale się niepytam. moja od razu mi da insulinę jak 90 przekroczę :(

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asioczek to wstań o 6 zmierz cukier i zjedz sniadanie, żeby Ci nie podskoczył na czczo. U mnie nie ma reguły jednego dnia.o 6 80 drugiego 93.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie, co do pory...sama myślałam, że jak mierzę o 8.30, to dlatego wysokie, ale -jak zaczełam wstawać o 7.30-to wychodzi na to samo :(
    zauważyłam nawet, że rano mam taki poziom cukru, jaki zmierzyłam w nocy ok 2.30
    a przez to wstawanie łapię się, że musze po 13 chwile odespac, a wtedy na noc długo zasypiam
    moja diab. podkreslała: "nie więcej niż 90 i 120"
    i boje się, że to ta od insuliny :( ewentualnie jak ją zaproponuje, poproszę o szansę jeszcze tygodniową ( tak naprawdę to ja dopiero 8 dzień na glukometrze)i zeby coś zaproponowała nowego dla nizszych cukrów na czczo, może zadziała, ale ja sobie moge gdybać, o co prosić, jak baby nie znam ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2016, 10:02

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, wczoraj na pierwsze danie ( u mnie 3 posiłek z 5) nie chciałam jeść zupy grzybowej i makaron zjadłam z mlekiem, lekko podgrzane w mikrofali, cukier po tym 91

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    agatai, witaj :)
    sama mi mówiłaś, ze aceton mierzyć raz :) ale zapisze sobie, czy w dzień jest to miarodajne?
    a ja na czczo 92 :( mam wrazenie, że jak na noc zjadłam mniej, lzej to było mniej cukru rano-np po tym chorowaniu, cukier 87, a ketony 40
    dzis ketonow juz nie ma

jeszcze mamy jakies pyt do diab.? Zakładajac, ze da rade je zadać i otzrymać odp :D

Kamcia skoro nie masz dziś już ketonów :) Może zdradzisz nam wczorajszy Twój jadłospis?:)??
    Bo ja dziś też mam, ale 5 - trochę mniej.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siedzę i czekam, niby jestem pierwsza ale co z tego jak pani doktor sobie wyszła nawet na półtora godzinki :( ostatnio też sobie zrobiła przerwę (ale krótsza )przed moim wejściem do gabinetu... Narazie w rejestracji spytałam o te wartości cukru z różnych palców -powiedziała mi, że każda kropla krwi ma inną wartość dlatego nawet mogą się wyniki z laboratorium nie zgadzać. Krew żylna jest wiarygodna a glukometr "nieidealny "

Marzenka, ja jestem na początku ciąży i może nie mam zachcianek i nie mam mdłości, ale nie wszystko mi smakuje i jak coś się bardzo przypodoba to mogę jeść cały dzień i wczoraj dominował makaron, o 15 z mlekiem, o 18 z sosem pomidorowym (z torebki ) i mięsem mielony i o 21.30 dojadlam ten makaron z sosem. ..wiec ja nic ciekawego ci nie zaproponuje.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha po każdym posiłku dojadlam porcję kapusty kiszonej z oliwa, robię ja rano i tak po trochu dojadam do wieczora, zależy ile mi wejdzie ze smakiem

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszła pani doktor. ...ech

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ta kapusta kiszona to jest wskazana, że tak ją podjadasz cały dzień?:)

zrz682c3xdy3h4kv.png
‹‹ 217 218 219 220 221 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ