Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
no to dobre wieści agatia
ja byłam u diabetolog i mam przyjść znowu za dwa tygodnie. wyniki mam ok, jak coś przekroczę to mam pisać co jadlam.
jeśli w nocy poczuję się głodna, to mam jeść, ale nie żadne pieczywo - to podniesie mi cukier, tylko coś co nie zawiera węglowodanów, np. jajko, może być też twarożek itp. nie będę głodna i cukru z rana nie podwyższy (mam nadzieję). też jestem zadowolona z wizyty. było szybko i bezboleśnie -
Gratuluję dziewczyny wizyt
Agatia wierzyłam w ciebie i w twoja moc przekonywania .nie stwierdzono u ciebie cukrzycy ale jej zapowiedź -to w jaki sposób i kiedy ja mogą stwierdzić? I dostałaś paski na receptę?
Tylko ja wyszłam niezadowolona (z insuliny )agatia lubi tę wiadomość
-
Kamcia paski dostanę w pn jezelir bedar przekroczenia cukru. Jeżeli nie to nie będę już tak czesto mierzyć. W sumie mam tylko na czczo i po śniadaniach reszta jest ok.
Mi powiedziała, że cukrzycę stwierdza się, gdy w krzywej któryś parametr jest przekroczony i wtedy sytuacja jest jasna. Natomiast u mnie jasna nie jest.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2016, 18:21
-
Lekarza nigdy nie zrozumiesz. Dobrze by było gdybyś jednak miała prawo do pasków. I mam nadzieje ze prywatna wizytę odwolalas
A powiedziały jak u ciebie rozpoznają te cukrzycę? Zakładając oczywiście ładne wyniki do poniedziałku. Czy to pokaże krzywa po 24 tc czy jakoś jeszcze inaczej się objawi?
Mi moja tez mówiła ze gdybym nie była w ciąży to miałabym nietolerancje, ale tak szczerze to nie wiem jak cukry rosły max po świętach i nowym roku. ..ach. ..za 13 dni mam prenatalne. ..
Miałam cie jeszcze zapytać o te insulinę w poprzedniej twojej ciąży. Bralas ja w ciągu dnia? ? -
Kamcia lekarka powiedziała, że jak po sytych sniadaniach będę miała regularne skoki tzn że to cukrzyca. Wtedy dostanę insulinę przed tym.posiłkiem. wtedy już wszystko będzie z refundacją.
W poprzedniej ciąży insulinę brałam w ciągu dnia przed głównymi posiłkami. Nocnej nie dostałam mimo podwyższonych wyników. Miałam je dokładnie na takim samym poziomie jak teraz. -
23 mam prenatalne z papa (chyba) ale w poradni badań prenatalnych. Byłam na prywatnym usg i kobieta stwierdziła że po co mam płacić jak ona może mi za darmo zrobić w tej poradni, mam wskazanie, mój gin nie robił problemu ze skierowaniem. I na pewno usg prenatalne bo wizyta dostosowana do tygodnia ciąży, wspominała o pappie ale co więcej tam robią to nie wiem. A 25 mam usg prywatne. W tej samej przychodni co ona prywatnie mnie przyjęła ale wzięłam innego lekarza. Ona o nim nie musi wiedzieć i odwrotnie. Wolałam juz na zapas się zabezpieczyć, zawsze to dwie osoby dzidzie obejrzą.choć juz wiem ze nie wszytko usg pokaże, niezależnie od sprzętu i lekarza!
To super że cukier po sniadaniach może pokazać cukrzycę. W tym sensie, że nie potrwa to do 24 tc ale może być wykryte wcześniej i bez problemu. No i teraz najesz się do sytagdyby u mnie nie wykryto cukrzycy to ja bym nawet nie jadła śniadania. Pewnie skończyło by się na 2 -3 posiłkach. No i nigdy nie wiadomo na co zaczelyby się zachcianki
poprzednio jadłam tylko i wyłącznie owoce oraz 7days z mlekiem na koniec ptasie mleczko. Gubilam wagę długo i po troszku a ostatecznie + 3 kg. Emilka w 38/39 tc ważyła super 3560
a teraz to nie wiem kogo "wyhoduje " na weglowodanach
-
Kamcia gdzieś czytałam, że przy cukrzycy ciążowej częściej rodzą sie chłopcy bo to właśnie ciąża męska sprzyja cukrzycy. Ale wg mnie to nie ma różnicy
Ważne żeby szkrabiki były zdrowe.
Co do USG to też robię PAPPA, ale w sumie nie wierzę w testy bo pokazują niewiele chorób. A Nifty nie będę robić bo to ogrom kasy. -
Też w pappa nie wierzę bo to tylko statystyka i to powiedziałam tej dr ale jak za darmo to zrobię, ważne żeby dobre oko miało dzidzie ma uwadze. A nifty to naprawdę bym zrobiła jak oba usg byłyby podejrzane ale wtedy to amnio naj wiarygodniejsze. .my chcemy dziewczynkę
nie ma mowy o chłopcu. Nawet powiedziałam ze jak będzie chłopak to potraktuje my jak dzwiewuszke. ..tęsknimy po prostu za naszą córcia. .. Ale wkrótce się okaże ile prawdy w teorii i czy moje przeczucia się sprawdzają. Ja wierzę w core.
-
Hej ale ketony dalej są i to ich jeszcze więcej
( pasek był strasznie ciemny, więc tak między 40-80. Co tu robić dziewczyny??
A Wy o której jecie pierwszy posiłek? i co ile każdy kolejny?
Bo zastanawiam się, że jak jem rano mniej niż po południu, czy to może mieć też wpływ? -
Witaj marzenka
U mnie ketonów brak (nawet waga nie spadła), chyba nawet insulina zadziałała, bo pierwszy raz cukier miałam na czczo 78
Ja będę się powtarzała, ale w porównaniu do was jem duzo mniej, ale ci oczywiście odpja o 7:40 kawa, jem 9,12,15,18,21:30
z tego co zrozumiałam, to dzień i noc ma wpływ(ale nie dłuzszy okres)i kiedy diab widziała u mnie śladowe ilości, to kazała więcej makaronuWiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 07:49
-
Marzenka ja mimo zwiększenia wczoraj ilości jedzonka nadal mam aceton 15. Tak to, że mało się je do południa ma wpływ dla tego kazała mi zwiększyć śniadania do 2 pełnych kromek chleba + coś
Ale ja na czczo mam cały czas 94. Tylko zapomniałam zapytać i muszę to zrobić w pn, jak ma się na czczo skoro jem w nocy między godz 1-3. Może dla tego nie włącza mi insuliny bo traktuje to jak cukier po posiłku. Ale tym na czczo mam się nie przejmować, więc się nie przejmujęWiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 07:51
-
ja też wczoraj byłam u diabetologa, ale ona przyjmuje tylko 1 raz w tygodniu i kazała mi przyjść we wtorek do przychodni przyszpitalnej, żeby pójść jeszcze na rozmowę z dietetykiem. Tylko ja się boję czekać do wtorku, jak dziś już miałam najwięcej ketonów 80, a ona na razie kazała zwiększyć mi picie w godzinach popołudniowych.
A Wam diabetolodzy mówili, żeby jeść w nocy?
Bo ona twierdzi, że to głupota. WIęc dziś nie wstawałam, ale jak jadłam to przynajmniej tych ketonów było mniej.