X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musze sobie wmawiać bo inaczej zwariuje

agatia lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia miałam się Ciebie zapytać co jesz na kolację i o której? Jesz jedną kolację czy dwie? No i pisałaś, że na którąś jesz zupę z makaronem. A maakaron razowy i jaka ilość?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja obiad rozbiłam na 2 dania i tym sposobem zrobiła mi sie jedna kolacja. O 15 zjadam zupę. Dzis miałam np po kaszubsku i ona jest z makaronem. Makaron gotuję na 2 dni, osobno, najczęściej penne. i daję tyle, ile myśle, że zjem-a tak szczerze to ten razowy lub wieloziarnisty słabo mi smakuje. Dziś dałam 10 szt (ale czasem 15, 20)i cukier słabiutko-99, ale za to zjem pół zielonego jabłuszka. O 18(czyli normalnie to kolacja) mam 2. danie. Zawsze tak obiad jedliśmy późno, poza tym moge razem z m. zjeść :) i to jest syte. Ale wczoraj mój m. prosił bym nie gotowała drugiego dania(sam juz pewnie przejedzony) i zaliczyłam krupnik, ale tylko z kasza(nie dawałam ziemniaków)-cukier 97.
    Najtrudniej mi z 1. śniadaniem i kolacja o 21:30 . Na ostatni posiłek staram się zawsze zjeść makaron i zaczeły mi do tego te zupy pasować. Np krupnik z makaronem,czy ogórkowa...ale i z mlekiem i z sosem z obiadu...co jest i co zasmakuje. ale wtedy wiecej makaronu niż płynu. Dzis zrobie pulpety, wiec na kolacje pomysle co do makaronu. Ale zawsze mam ugotowany al dente w lodówce

I - oczywiście - w trakcie lub po kapusta kiszona :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2016, 16:44

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi, proszę, jak to jest z fasola w naszej diecie? ?to jednak warzywo (strączkowe )ale z dużą zawartością węglowodanów.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia jem fasolę i ciecierzycę i nie podnosi mi cukru :)
    Ja tylko mam problem ze wzdęciami ;)

Kamcia a napisz mi jeszcze kiedy jesz owoce i w jakiej ilości? Bo jakoś nie mogę ich wkomponować od 2 dni :/ nie przepadam, ale kawałek jabłka czy grapefruita bym zjadła jutro.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale fasola to warzywo czy weglowodan na talerzu? ?czy do niej coś weglo należy zjeść? W zupie łatwo ziemniaczki umieścić ale fasolkę po bretonsku z chlebem?
    A owoce to ja niekoniecznie jednego dnia zjadłam truskawki i później jabłko ale drugiego juz nie szalalam. Jak mam ochotę to po pomiarze niskim zjadłam taki owoc ale mierze sobie cukier po. Zależy jaki mam cukier po posiłku, często super po obiedzie z kasza i zjadam pół jabłka nawet po 18. Ale wczoraj cukry były na wysokiej granicy i nie ryzykowalam . Moja diab niekoniecznie jest za owocami a jeśli już to jabłka i greipfruty. Mi posłużyły truskawki i nawet pomelo. Ale dzięki tobie nie łącze owoców z posiłkami bo mi się cukry mocno kumulowaly (nawet po kiwi ). Wciskam je między. Teraz mam ochotę na owoce , gorzej będzie jak się sezon zacznie

A ty jak robisz z owocami?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś pierwszy raz gotuje ryż brązowy, jak wam służy? Bo nie wiem ile zjeść? Ale i tak na wszelki wypadek pójdę po na mini spacer

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Kamcia jem fasolę i ciecierzycę i nie podnosi mi cukru :)
    Ja tylko mam problem ze wzdęciami ;)

Kamcia a napisz mi jeszcze kiedy jesz owoce i w jakiej ilości? Bo jakoś nie mogę ich wkomponować od 2 dni :/ nie przepadam, ale kawałek jabłka czy grapefruita bym zjadła jutro.
    Agatia to podpowiem co robić,
    Jak namaczasz strączkowe na nic to wsypać do wody łyżeczkę od herbaty sody.
    Na drugi dzień rano wyplukac ziarenka że 2 razy wodą i nie powinno być wzdęcia.

Ps proszę odbierz maila

bl9cuay3kworwxbg.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się czujesz ksanka?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja do tej pory jadłam owoc godzinę, dwie po śniadaniu, ale jestem głodna i teraz jem w to miejsce kanapki. I na owoc słabo zostaje mi miejsce. Też najabardziej martwię się o owoce w sezonie, bo teraz nie mam na nie ochoty. Ale czasem się chce.

Ksanko chyba Ty kiedyś pisałaś, jak to jest z cukrem w nocy podczas snu? Czy jakoś inaczej on się uwalnia? Bo zazwyczaj lelarze na noc zalecają coś wysokoweglowodanowego, najlepiej weglowodan prosty żeby nie było ketonów. I zastanawiam się, jak to jest ze skokiem w nocy. Bo na mnie działa białe pieczywo, ale sztuk 2 lub 3.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2016, 18:05

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też na twoim miejscu czując głód zjadlabym coś tresciwego zamiast owoca. U mnie to kwestia ochoty :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde wywaliłi mi cukier do 130 po podwieczorku 2 kanapki z czerwoną papryką :( już nie mam siły :/ z każdym dniem coraz bardziej się załamuję. Dzisiaj już 3 przekroczenia.

• Ajwi Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Godzinę po kapusniaku z kiszonej kapusty ziemniakiem i po pół cząstki gorzkiej czekolady cukier 96 :)

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Ja czuję się dobrze, tylko chodzić nie mogę bo tak mnie pachwiny bolą - jak paralityk ;)

Co do owoców na noc to jakiś nie są polecane,
    A co do cukrów to one wolniej są uwalnianie przez sen, ale równocześnie bardziej stabilnie

bl9cuay3kworwxbg.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po zupie po kaszubsku z makaronem i jogurtem 97

Jesteśmy zdolne :D

Ajwi lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę na mini spacer

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Kurde wywaliłi mi cukier do 130 po podwieczorku 2 kanapki z czerwoną papryką :( już nie mam siły :/ z każdym dniem coraz bardziej się załamuję. Dzisiaj już 3 przekroczenia.

Agatia a Ty jesteś na insulinie? Czy na razie tylko dietę trzymasz?

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Hej,
    Ja czuję się dobrze, tylko chodzić nie mogę bo tak mnie pachwiny bolą - jak paralityk ;)

Co do owoców na noc to jakiś nie są polecane,
    A co do cukrów to one wolniej są uwalnianie przez sen, ale równocześnie bardziej stabilnie

Agatia, mam nadzieję że jytro dostaniesz insuline
    Czyli mam rozumieć, że wolniejsze uwalnianie i stabilniejsze pozwala na zjedzenie węglowodanów prostych bez większej szkody dla dziecka? Bo u mnie się faktycznie sprawdza białe pieczywo przed snem bo rano śladowe ilości ketonów. Ale boję się skoku cukru po tym. Ale z tego co piszesz nie powinnam sie bać, jeżeli dobrze rozumiem :)

• agatia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi wrote:
    Agatia a Ty jesteś na insulinie? Czy na razie tylko dietę trzymasz?
    Jestem na diecie, w pierwszej ciąży brałam insulinę do posiłków. Jutro mam wizytę i pewnie będzie insulina - mam taką nadzieję bo dieta mnie trochę męczy psychicznie.

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia a Ty na kolacje zjadlas jedna kromka białego chleba czy jakaś bułkę?
    Ja to dziś cały dzień jestem głodna :(((

zrz682c3xdy3h4kv.png
‹‹ 237 238 239 240 241 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ