Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Lula ja zakuipłam dziś glukometr bo ostatnio odstąpiłam od diety bo nie mogłam się oprzeć słodkiemu... nie chcę robić glukozy znowu i mam nadzieje, że kontrola glukometrem mi wystarczy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2013, 17:27
-
Dostałam glukometr i sobie zmierzyłam cukier po śniadaniu (1,5 h po) 7 kromek wazy posmarowanych dość grubo serkiem 'mój ulubiony' i 3 plastrach szynki i wyszło 94- to chyba dobrze nie? na czczo niestety nie zrobiłam bo kurier niedawno przyniósł sprzet
-
Po dwóch dniach mierzenia wiem, że soki typu kubuś itp. to dla mnie bomba cukru wczoraj po obiedzie napiłam się szklankę tego soku i po 2h cukier miałam 148 a dzisiaj to samo na obiad bez soku i cukier 75... sama nie wiem czy to nie za mało teraz...
-
z tym kubusiem sama byłam zaskoczona no ale jakby nie patrzeć bardzo słodki był no i całą szklankę wyduśdałam
a na obiad był ryż z podsmażaną cebulką, schabowe i buraczki nie wiem, może w moim przypadku tylko słodkie zawyża ten cukier masakrycznie...? -
teraz to już zgłupiałam... tylko nie śmiejcie się z mojego jedzenia, bo dzisiaj mam wilczy i niepohamowany glód
otóż od 18 coś jem i tak spałaszowałam kilo mandarynek, 2 jogurty fantazja z płatkami i 2 activie śliwkowe. Zmierzyłam cukier i wyszło 59 . Brakuje mi cukru ? Chyba, że ten glukometr jakas lipa? No ale wczoraj jakoś bardziej wiarygodne te wyniki miałamWiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2013, 21:39
-
Zgodnie z obietnicą piszę. Dziś byłam na pierwszej wizycie u dr diabetolog-miła babka. Do końca ciąży zero cukru-nawet do herbaty. Dostałam rozpiske co jeśc i w jakich ilościach na każdy posiłek.
Rozpisała mi jednostki na każdy posiłek i dała liste co wchodzi w ich skład w jakiej gramaturze. Zagmatwane ale można się połapac. Mam jeśc 7 posiłków.
I Śniadanie godzina 8 bądź 9, od tego zależy pora kolejnych posiłków.
Powiedzmy,że zaczynam od godziny 8 I śniadanie (2kanapki + 1 jednostka czegoś niezbożowego np. owoc, jogurt), II śniadanie 10:30, Obiad 13, Podwieczorek 15:30, I kolacja 18, II kolacja 21, Posiłek przed snem 22 (jeden owoc lub szklanka soku 200ml).
Glukometr też dostałam, pomiar 4 razy dziennie, na czczo i po głównych posiłkach. Do tego dostałam recepte na jakieś paski do badania moczu, na które się siusia dwa razy w tygodniu. Skierowała na badanie krwi diagnostyka cukrzycy 363 HbA1c -TAK SIĘ nazywa.
Mój wynik po wypiciu 75g glukozy był 155,1. Sądzę, że niebył jakiś rekordowy. Ale jak widac nie chcą ryzykowac w przypadku ciezarnej i dmuchaja na zimne z tą dietą. Jestem ogromnych łasuchem na słodkie -to dla mnie masakra Mój M ma przerą*ane, bo moja flustracja już dziś poszła na niego Życie
Pozdrawiam Dobrej nocy! -
Hej, ja od dziś zaczęłam z glukometrem. Na czczo 93 , wiec o 3 za dużo, godzinę po śniadaniu 147, wiec 27 za dużo. Po obiedzie i kolacji już w normie... Zobaczymy jak będzie jutro. 3mce ciazy mi zostaly, mam nadzieje ze szybko mi zleci, bo ta dieta stałe pory jedzenia to dla mnie jakaś masakra... ;((