Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyA ja cos takiego znalazłam w internecie:
W Polsce obowiązują wytyczne ustalone przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Wartości referencyjne dla kobiet z cukrzycą ciążową wynoszą odpowiednio:
na czczo i przed posiłkiem 60-95 mg/dl (3,3-5 mmol/l);
po posiłku <120 mg/dl (6,7 mmol/l), tj. dwie godziny po posiłku;
w nocy (2-4) >60 mg/dl (3,3 mmol/l); -
Tabela 23.2. Docelowe wartości glikemii i HbA1cu kobiet w ciąży (PGDM i GDM) — samokontrolaza pomocą glukometrów
Na czczo i przed posiłkiem 60–90 mg/dl (3,3–5,0 mmol/l)
Maksymalna glikemia < 120 mg/dl (6,7 mmol/l)
w 1 godz. po posiłku
Między godz. 2.00 a 4.00 > 60 mg/dl (3,3 mmol/l)
Średnia dobowa glikemia 95 mg/dl (5,3 mmol/l)
HbA1c < 6,1%
wytyczne z 2012r str.41
http://www.uj.edu.pl/documents/20028879/65bbbf5e-97c5-474f-97ba-0fa3f5be52cf
-
Lula_w wrote:To co w internecie trochę się różni od wytycznych w poradni. w poradni bardziej restrykcyjnie pilnują kobiety w ciąży, zależy tez wszystko od lekarza. Ja byłam na dobowej zbiórce glukozy w szpitalu i miałam takie wytyczne rano na czczo do 90, później badanie przed każdym posiłkiem i 1h po posiłku i miało nie przekraczać 120. Jak pisałam wyżej kilka wyników mi przekroczyło i już się pani zastanawiała czy nie wdrożyć mi 2 jednostek insuliny do posiłków ale na szczęście dieta wystarcza. Bodajże kotek27 ma takie same wytyczne jak ja
Mi po tygodniu diety (a naprawdę się pilnowałam, obawiając się insuliny). Cukry były na czczo 90, 95 (za dużo), a 1h po posiłku 120, 125. Z dwa razy zdarzyły się 140! I dr wprowadziła mimo to insulinę 2 jednostki. Po insulinie cukry ok (na czczo 80, 1h po posiłku 100,110) i o to chodzi. Po śniadaniu mi skakały cukry, to wprowadziła mi 4 jednostki. I jest na szczęście w porządku Synek mój też nie będzie wielkoludem, co zdarza się przy cukrzycy. W piątek byłam na usg ważył 1320g )Lula_w lubi tę wiadomość
-
Zwykle między 24 a 28 tygodniem ciąży wykonuje się test przesiewowy obciążenia 50g glukozy (GCT):
1. Wynik w 1 godz. po podaniu glukozy mniejszy lub równy 140 mg%, to wszystko jest w porządku i nie jest wymagana dalsza diagnostyka,
2. Jeśli Wynik po 1 godz. od podania glukozy wynosi pomiędzy 140 a 180 mg%, należy wykonać test obciążenia 75g glukozy,
3. Wynik w 1 godz. po podaniu glukozy wynosi > 180 mg%. Wtedy rozpoznaje się cukrzycę i kieruję pacjentkę do ośrodka specjalistycznego.
Link do artykułu
http://blog.zapytajpolozna.pl/ciaza/test-obciazenia-glukoza-omowienie-wynikow/
-
nick nieaktualnyMargotka87 zależy co zjadłaś, szału nie ma, sprawdzaj przez 2 dni godzinę po posiłku, jak większość będzie ponad 120 to powiedz o tym swojemu ginowi, może da Ci wcześniej skierowanie na test obciążeniowy, dla pewności. Możesz też sprawdzić jaki cukier masz na czczo. Pozdrawiam
Margotka87 lubi tę wiadomość
-
Hej:) Witam wszystkie słodkie mamusie.Ja dzisiaj przerażona dołączam do Was. Jestem w 27 t.c. i po zrobieniu krzywej zostałam skierowana do diabetologa bo wyniki są nieciekawe:(
wynik na czczo 88, ale już po obciążeniu glukozą 75 gr.
-204 po godz.
-145 po 2 godz.
Nigdy nie miałam problemów z cukrem. Ojjj wystraszyłam się na powaznie:( -
145 po 2h to jeszcze nie jest tak źle ale oczywiście jest to już cukrzyca, nic się nie martw - diabetolog wszystko Ci wyjaśni odpowiednia dieta do końca ciąży i wszystko będzie dobrze najważniejsze że wiesz że ją masz dzięki temu można odpowiednio zareagować
Ja też miałam cukrzycę ciążową chociaż nigdy wcześniej żadnych problemów nie miałam, mój wynik po 2h to było 159.
Chodziłam do poradni diabetologicznej dla ciężarnych, całe szczęście obyło się bez insuliny.
Plus cukrzycy taki że przez dietę przytyłam tylko 6kg więc nie miałam co zrzucać, a córka urodziła się zdrowa i miała 2840gALAALICJA, versa lubią tę wiadomość
-
ali- dzięki wielkie:) jestem już po wizycie u diabetologa i trochę się uspokoiłam. Lekarz stwierdził, że są to nie duże odchylenia, ale trzeba mieć to pod kontrolą. Dostałam glukometr i przez 2 tyg. zobaczymy co tam wyjdzie.
Dzięki wielkie za wsparcie:)Ja też narazie nie przytyłam za dużo,bo 4kg.
ali- a jak tam teraz u Ciebie z tym cukrem, bo widzę, że już szczęsliwą mamą jesteś?Pozdrawiam -
Cześć dziewczyny, dolaczam do Was że stanem przedcukrzycowym, moj wynik na czczo był za wysoki, czyli 6.0mmol/l-108mg, a po dwóch godzinach obciążenia glukoza był w normie 7mmol/l-126mg, wiec dostałam glukometr i skierowanie do diabetologa i mam mierzyć cztery razy dziennie przed posiłkami i pójściem spać.
Na razie dieta, mam nadzieje, że się uda.ALAALICJA lubi tę wiadomość
-
mychowe-Witaj w słodkim gronie:) Hej hej ja jutro lecę doi diabetologa zobaczyć co mi zaleci. mierzyłam cukier przez 2 tygodnie i zawsze wychodził ok. Zobaczymy co dalej,bo kłucie 4 razy dziennie dla mnie jest masakryczne. Dodam jeszcze że mój endokrynolog nie był za bardzo zadowolony nakazem diety cukrzycowej przy takich małych odstępstwach. Już nie wiadomo kogo słuchać
ps:mychowe-masz mierzyć przed posiłkami?mi kazali godzinę po posiłku:)
Powodzeniamychowe lubi tę wiadomość
-
ALAALICJA wrote:mychowe-Witaj w słodkim gronie:) Hej hej ja jutro lecę doi diabetologa zobaczyć co mi zaleci. mierzyłam cukier przez 2 tygodnie i zawsze wychodził ok. Zobaczymy co dalej,bo kłucie 4 razy dziennie dla mnie jest masakryczne. Dodam jeszcze że mój endokrynolog nie był za bardzo zadowolony nakazem diety cukrzycowej przy takich małych odstępstwach. Już nie wiadomo kogo słuchać
ps:mychowe-masz mierzyć przed posiłkami?mi kazali godzinę po posiłku:)
Powodzenia
Tak, przed posiłkami, bo na czczo cukier mi za wysoki wyszedł, a po obciążeniu był prawidłowy, trochę dziwne i dlatego mam mierzyć przed posiłkami.
-
I ja dołączam do Was słodziutkie mamusie. Po 75g- 2h wynik 145. Byłam 3 dni w szpitalu na obserwacji, i mam dieta+ insulina 2 razy po 2 jednostki. Najgorsze ze ciężko mi dobrać produkty, a wizytę u dietetyka mam dopiero za tydzień moze macie jakieś jadlospisy. Byłabym wdzięczna za info na priv, wtedy podam e-mail. Pozdrawiam.
-
A mi się wydaje że tochę obecnie przesadzają z tymi normami.
Przez lata norma na czczo była do 100, a teraz nagle jak przekracza 90 to gin już panikuje. To samo po posiłku.
Normalnie poziom nie powinien przekraczać 120 ale 2 godziny po posiłku. Te 120 po godzinie to co druga się łąpie
mychowe, ALAALICJA lubią tę wiadomość
-
AISAK wrote:I ja dołączam do Was słodziutkie mamusie. Po 75g- 2h wynik 145. Byłam 3 dni w szpitalu na obserwacji, i mam dieta+ insulina 2 razy po 2 jednostki. Najgorsze ze ciężko mi dobrać produkty, a wizytę u dietetyka mam dopiero za tydzień moze macie jakieś jadlospisy. Byłabym wdzięczna za info na priv, wtedy podam e-mail. Pozdrawiam.
HEJ:)TO MIAŁAŚ WYNIK TAKI JAK JA I JUŻ CI DALI INSULINĘ?U MNIE NA RAZIE NA DIECIE I OBSERWACJI SIĘ SKOŃCZYŁO NO ALE ZOBACZYMY CO BĘDZIE:(CIĘŻKA SPRAWA Z TYMI CUKRAMI?A KTÓRY JESTEŚ TYDZIEN?JA ZACZYNAM 30 A INSULINY BOJĘ SIĘ JAK OGNIA. JEŚLI CHODZI O JADLOSPIS TO JEST TEGO DOSYC DUŻO, ALE NAJLEPIEJ SAMA MUSISZ ZOBACZYC NA CO I JAK REAGUJESZ. MI ZAKAZALI BIALEGO PIECZYWA PO KTORYM CUKIER MAM W NORMIE, A PO CIEMNYM STRASZNIE MI SKOCZYŁ.A PEWNIKI DLA MNIE TO CHUDE MIĘSO, WĘDLINY, JAJECZNICA,OCZYWIŚCIE WARZYWKA. TRZEBA JAKOŚ PRZETRWAĆ)
Ruth lubi tę wiadomość
-
Nati74 wrote:A mi się wydaje że tochę obecnie przesadzają z tymi normami.
Przez lata norma na czczo była do 100, a teraz nagle jak przekracza 90 to gin już panikuje. To samo po posiłku.
Normalnie poziom nie powinien przekraczać 120 ale 2 godziny po posiłku. Te 120 po godzinie to co druga się łąpie
MASZ ŚWIĘTA RACJĘ:)MÓJ ENDOKRYNOLOG POWIEDZIAŁ DOKŁADNIE TO SAMO. NORMY SIĘ POZMIENIAŁY, A LUDZIE ZOSTALI NA POZIOMIE PODOBNYM. DODATKOWO W 7 MIESIĄCU CIĄŻY WPROWADZAĆ OSTRA DIETĘ TO TEZ NIE BARDZO NO CHYBA ZE DUZE SA WAHANIA.