Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
AISAK wrote:Mam 2 glukometry i dają 2 różne wyniki... Co robić...
sprawdź czy paski są ważne, albo nie za długo po otwarciu. Ja tak kiedyś wzięłam paski po terminie i cukry zaczęły mi wyc-odzić 140-170 mało zawału nie dostałam. Kupiłam nowe paski i od razu było 80-90
a jak różnica jest niewielka, to się nie przejmuj, bo parę jednostek mogą się różnić -
AISAK wrote:Mam 2 glukometry i dają 2 różne wyniki... Co robić...
hej:) Też tak miałam, ze różne wychodziły wyniki a czasem różnica wynosiła nawet 3o co przy naszych normach jest dużo. Kupiłam sobie całkiem nowy glukometr i na nim teraz mam wyniki ok. Narazie mierzę sobie cukier raz na 3 dni i co 2 tygodnie do diabetologa. Gdyby wyszły jakies nieprawidłowości wtedy od razu wracam do mierzenia 4 razy dziennie. Ciężko wytrzymać na tej diecie a jutro TŁUSTY CZWARTEK:)będą pączkowe katusze:)) -
A jaki masz glukometr? Ja mam 2 nowki różne. Ixell, glucocard mini 01. W szpitalu mierzyli mi ixell. W laboratorium gdzie badania robię też tym mierzyli. A co lepsze przed pobraniem krwi na czczo glukometr u nich wskazywał 87,a gdy za chwile pobrala krew normalnie naczczo to 80 wyszło.
-
AISAK wrote:A jaki masz glukometr? Ja mam 2 nowki różne. Ixell, glucocard mini 01. W szpitalu mierzyli mi ixell. W laboratorium gdzie badania robię też tym mierzyli. A co lepsze przed pobraniem krwi na czczo glukometr u nich wskazywał 87,a gdy za chwile pobrala krew normalnie naczczo to 80 wyszło.
w laboratorium powinni badać krew żylną. Jest to dokładniejsze badanie.
Pierwszy raz słysze by badali glukometrem. To w Polsce?
-
Tak w PL. Badali wpierw glukometrem przed wypiciem glukozy- bo jak duży wynik to nie robi się tego badania. A potem pobierali mi zylnie, i jak dostałam pełny wynik krzywej cukrowej to przed pobraniem wskazywał 80 z zyly (glukometr pare sekund wczesniej wskazywal 87), a po 2h 147.
ALAALICJA lubi tę wiadomość
-
AISAK wrote:Tak w PL. Badali wpierw glukometrem przed wypiciem glukozy- bo jak duży wynik to nie robi się tego badania. A potem pobierali mi zylnie, i jak dostałam pełny wynik krzywej cukrowej to przed pobraniem wskazywał 80 z zyly (glukometr pare sekund wczesniej wskazywal 87), a po 2h 147.
-
AISAK wrote:A jaki masz glukometr? Ja mam 2 nowki różne. Ixell, glucocard mini 01. W szpitalu mierzyli mi ixell. W laboratorium gdzie badania robię też tym mierzyli. A co lepsze przed pobraniem krwi na czczo glukometr u nich wskazywał 87,a gdy za chwile pobrala krew normalnie naczczo to 80 wyszło.[/\
Obecnie mam IXELL i jestem zadowolona, chociaż czasem wychodził mi dziwny cukier np. 32 z rana i od razu wiedziałam, ze coś jest nie tak i robiłam kolejny pomiar. Ja na początku popełniałam błąd bo czasem na siłę wyciskała kropelkę krwi, albo przemywałam dłonie chusteczkami nawilżającymi a to zmieniało już wartość. Mam też glukometr one touch ale coś mi nie podpasował.Potrzymałam trochę dietę i na razie się uspokoiło.
-
Glukometr nie jest dokładnym urządzeniem do pomiaru cukru, chodzi tylko o orientacyjne sprawdzenie, jak mniej więcej to wygląda. Wskazania glukometru mogą być nawet o 20-25 % róźne od tych z krwi żylnej. Możesz sobie raz zrobić próbę pt: pobieram krew w laboratorium i w tym samym czasie mierzysz sobie oboma glukometrami i będziesz wiedziała, który dokładniej pokazuje. Jeśli nie chcesz tak zrobić, to ja bym brała te większe wartości, tak na wszelki wypadek, żeby być "świętszym od Boga"3 letnia córeczka- naturalnie
Starania o drugiego potomka.
Pojedyncze plemniki w nasieniu
06.2017 ICSI ( 21 oocytów, zapłodnionych 6, 4 słabe blastocysty)
3 x
01.2018 2 ICSI ( 8 zaplodnionych, 3 zarodki 3-dniowe + 1 opóźniony)
02.2018
25.07.2019 FET.... -
2,5 szkl maki, kostka margaryny, kostka chudego twarogu -250g. wszystko zagnieść podsypujac maka, rozwałkować wycinać kwadraty , włożyć kawałek jabka pokrojonego w kostkę i zlepic rogi-zrobić sakiewki.nagrzać piekarnik Piec 20 min 180C. Do zrumenienia. Ciastka bardzo przypominają kruche ciastka. Proste, szybkie, idealne na przegryzke. Ja należę do mało wymagających smakoszy -mi odpowiadają.
W przyszłym tyg będę robić badania, wiec sobie sprawdzę.
Jeśli macie ciekawe przepisy na Ala fast foody to proszę o info:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2014, 19:40
mychowe, versa lubią tę wiadomość
-
alexast wrote:cześć dziewczyny chyba do was dołączę, w czwartek robiłam badanie i wyszły mi takie wyniki na czczo 98 po 75mg glukozy i czekaniu 2 godzin miałam 180
we wtorek idę do ginki i dostanę pewnie skierowanie do poradni.
No niestety wynik marny. Mnie skierowano na 3 dni do szpitala na próbę i wtedy ustalili dawki insuliny. Mnie przerażała cala ta sytuacja. Ale jeśli nie boisz się igły i krwi to nie jest zle. Co prawda mój cukier był niższy ale zauważyłam ze moge wszystko jeść tylko w mniejszych ilościach. Największe ograniczenie to miecho wieprzowe, chleb-chyba ze dla cukrzyków, nabial i smażone i niektóre owoce. Trzeba polubic kurczaka i warzywa. Będzie ok. Nawet skusilam się na normalne ciasto i super wynik. Dla dzidzi trzeba dostarczać wszystkich składników, nie można się głodować. Najwyżej regulować dawki insuliny z czasem. 2 tyg mierze cukier, przeszła mi handra i jest ok. -
ja od piątku mierzę i zawsze po śniadaniu mi cukier skacze. W ciągu dnia jem normalnie i cukier też jest w normie. Dlatego nie bardzo rozumiem dlaczego wyszedł mi taki wynik.
Zapisuje kiedy co jem i jaki jest wynik godzinę po jedzeniu i potem 2 godziny po. Taki spis dam dietetykowi. Ja tam ogólnie jem dużo kurczaka i warzyw, więc nie będzie tak tragicznie. Jedyne co to muszę odstawić słodycze