X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwłaszcza ze zupa to warzywa gotowane (rozgotowane )i ja opanowuje makaronem lub chlebem.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się nażarłam ta sałatka... Pora obiadowa zbliża się wielkimi krokami a ja nie czuję głodu...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi ja mam jarzynowa. Ale pachnie. Tylko miejsca na nią brak. A jak posmakuje to jak zawsze bez umiaru zjem podwójnie ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja po kolacji się zbadam i mam nadzieję, że cukier max będzie po godzinie i nie wcześniej czy poźniej ;) u mnie z tym kłuciem się jest coraz gorzej. już musiałam nakłuwacz na max wziąć bo mało krwi mi wylatywało. teraz to niestety boli i sińce powstają mimo nowej igiełki.
    ja czasem dojadam, zjadam pół kawałka chleba czy coś.
    ostatnio na czczo miałam 72! i mówię do męża że to niemożliwe i żeby jeszcze raz zrobił testy kontrolne. niby wszystko ok, ale i tak uwierzyć nie mogłam. za to po obiedzie na mieście wyskoczyło mi 135, więc zaufam bo nic innego mi nie pozostaje jak tylko ślepo wierzyć w te wyniki ;)inne pomiary w normie, więc nie narzekam :)

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jedyne co udalo mi się wyczytać to to, że u większości zdrowych glikemia poposilkowa nie przekracza 140 mg/dL... No i że po około godzinie osiąga najwyższy poziom
    No ale u większości nie znaczy u wszystkich...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi mój mąż miał 160 i coś bo do posiłku dojadl ciasteczka

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lutego 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie obiecałam a właściwie zapowiedzialam małżowi że jak tylko rozpoczne 39 tc to mnie zabiera na super extra pizzę i chromole to wszystko ooo i to by było na tyle :-)

asioczek86 lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mappi oby był słowny ;) a do tego czasu i cukier ci się unormuje i pizzunia nawet nie zgrzeszysz :) juz niedługo

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lutego 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asioczek ja gdzieś niedawno przeczytałam że aby ułatwić wypływ krwi trzeba kubek wody wlać w siebie chwilę przed klujnieciem. Ja to po 24 tygodniach klucia mam już całkiem pięknie stwardniale opuszki palców. Normalnie jakbym całe życie cement ugniatala. :-)

twardan lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje palce, jak się wymocza np przy kąpieli, to są podziurkowane ,gołym okiem widać każdy otwór

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja współczuję osobom, które mają cukrzycę typu 1 i muszą się przez całe życie kłuć. w ogóle jak człowiek sam na własnej skórze czegoś nie doświadczy to trudno mu sobie to wyobrazić.
    z tym testem cukrów nie czekam do kolacji. niedawno zjadłam słodki podwieczorek i już za parenaście minut idę się kluć.
    co do tej wody to też o tym slyszałam. ja ogółem dużo piję, nawet ręcznikiem troszkę rozmasowuję, ale i tak nie daję rady ;)

położna mnie dziś ważyła, w ubraniu było 69 a ona na to, że ta waga zaniża, nie jest typowo medyczna i trzeba dodać 2 kg. ja na to że w czwartek u diab. miałam 69 zapisane (na wadze elektronicznej). położna na to- no to wpiszemy pani 70 kg ;) waga wadze nierówna i jeszcze takie głupie dodawanie kg mimo że w ubraniu itp. masakra

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mappi ja się nie marzę, tylko mam lekko dość. Nie jem zup prawie wcale bo nie lubię, wyjątkowo zjadłam filiżankę zupy wczoraj, ale nie ma różnicy w pomiarach z zupą czy bez.
    Śniadanie miałam podzielone na dwa, ale ponieważ wstaję o 6 i jem i tak 3 śniadania co 3h to lekarka powiedziała, że nie ma opcji na 4 sniadanie bo organizm musi mieć czas trawić i jedzenie co 1-2h rozwala mi metabolizm. Kazala zjeść 2-3 kromki chleba+jajecznicę lub mięsko.
    Obiady jem niskoweglowodanowe zazwyczaj kaszę gryczaną z chudym mięsem u kapustą kiszoną lub ogórkiem kiszonym. Jak ziemniaki to max.2 i po goodzinie zdycham z głodu.

Prawidłowa glikemia po każdym posiłku powinna stopniowo wzrastać aż do osiagniecia maximum i spadać stopniwo, zeby osiągnąć wartość przedposiłkową 60-90.
    U mnie rośnie gwałtownie w 30 min, osiąga maaximum i w ciągu 10 min potrafi spaść do wartości przedposilkowej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 15:21

• Aga2606 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy to Was wszystkie pocieszy mysle ze tak. Mieszkam w Austrii i tu norma godzine po posilku 140...Takze wasze cukry 122 sa tu zupelnie w normie :) A przy okazji - zauwazylyscie ze przy przeziebieniu sa wyzsze cukry? Przyczepil mi sie jakis wirus i mam wrazenie ze jem to samo a cukry wyzsze (wczoraj 2 kanapki orkiszowe z serkiem i salata i 160!!!! - strasznie frusturjace)

Ajwi lubi tę wiadomość

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia a co i ile tu jadłaś przed ciążą?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga
    W wielu krajach poza Pl obowiązują inne normy. Tu 140 było jeszcze kilka lat temu. Dlatego nie panikuje jak widzę 130 tylko myślę jak tego później uniknąć. A cukry i ketony są zależne od infekcji. A u was mierzy się ketony (aceton)?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 15:28

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia przed ciążą jadlam 3 posiłki i przekąskę. Nigdy nie czułam głodu i mnie nie ssało w żołądku.
    W ciąży się to zmieniło na maxa. Poza tym, tak szybkie spadki cukru powodują u mnie głód bo zapas energii zostaje wykorzystany. Tylko szkoda, że jedyną radą lekarzy jest dodać więcej chlebka, mięsa srutututu. A wtedy wiekszy skok jest po 30 min.
    Przecież cudowna diab na nfz kazała mi jeść normalnie bez stosowania diety, tylko bez cukru. Krzywa dobra po co dieta. Dobrze, że jej nie posłuchałam bo cukry miałabym do 300.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 15:32

• Aga2606 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poki co kamcia nikt mi ketonow mierzyc nie kazal, ale chyba zapytam mojej gin.

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia a co cie teraz syci?

Aga ja tak z ciekawości o te ketony pytam bo są kraje gdzie tego się nie kontroluje
    W badaniu ogólnym moczu na pewno są badane. Ja przy cukrzycy mierze ketony paskami z porannego moczu
    Co kraj to obyczaj

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lutego 2016, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia ja się nie będę kłócić z twoją lekarka ale w ciąży nie można być głodnym dlatego lepiej jeść częściej a mniejsze porcje. Jest to o tyle istotne że często właśnie wchodzi insulina żeby móc zjeść więcej. Co do metabolizmu i trawienia to procesy te trwają nie tylko w samym żołądku Ale już zaczynają się w buzi w slinie. Inne są czasy trawienia białek cukrów i tłuszczy oddzielnie i łącznie plus wlasciwa równowaga zasadowokwasowa która daje nam spożywanie salat i warzyw. Zresztą tutaj walczymy głównie o poziom cukru.
    Masz jakieś problemy z metabolizm em?
    Ja odkąd jestem na diecie jedząc co 1 czy 1,5h mam taki metabolizm jak nigdy w życiu a do tego jelita pracują wzorowo Dwa piękne stolce dziennie to standard a bywało kiedyś ze przez 4-5 dni nie mogłam się oczyścić.

Co do lekarzy i ich opinii szczególnie diabetow to ślepo nie wierzylabym im.
    Jeśli coś nie działa to może warto spróbować inaczej Myślisz że bardziej zaszkodzisz dzidkowi?

Rozważ to co Ci dziewczyny piszą bo jak tak czytam to nie ma takiego dramatu no szyty z przekroczenia mi masz nie w każdym posiłku i nie z tak drastyczny mi różnicami.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 lutego 2016, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrabilam was.
    Dla mnie to kosmos z tym badaniem cukru i ogółem :-(
    Może dlatego że raczkuje w tym temacie.

Zbadalam mój cukier po moich 7 pierogach ruskich podanych z tłuszczem i cebulka smażona wynik 102!!!!!
    Wiec złapalam i jeszcze trzy zjadłam jestem pełna i syta.

‹‹ 319 320 321 322 323 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ