Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAgatia ja już ponad to co Ci napisałam więcej poradzić nie mogę. Koniecznie zdiagnozuj te skoki w labie na krzywej i wtedy trzeba próbować konkretnie dietą bo chyba raczej nic innego na to nie ma. A do czasu otrzymania wyników czy wizyty u lekarza spróbuj zmodyfikować trochę śniadanie i obiad. Lepsze to niż nic
i ten czas 3 godzin miedzy posiłkami to nieporozumienie bo przecież jesteś głodna (dowód ketony). Ja lekarzem nie jestem ale mimo wszystko ptobowalabym coś jednak działać mimo tych cholernych lekarzy
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Po obiedzie - papryka faszerowana brązowym ryzem z warzywami i surówka z kiszonej kapusty po około 30 minutach na tym glukometrze co pokazuje wyższe wartości - 116...
Jestem pewna, że po godzinie będzie dużo niżej... No chociaż zobaczymy... Zresztą pomiary glukometrem są nieprecyzyjne i jeśli nawet po pomiarach wygląda jakby cukier rósł to jeszcze wcale nie znaczy, że tak jest bo jeden może być zawyżona drugi zanizony
...
Obiad weglowodanowy bez żadnego białka...
Podobno stężenie glukozy we krwi wzrasta już 10 minut po posilku...
Poza tym nie wiem jak Wy ale jak się najem to przez pół godziny się prawie nie ruszam...no więc glukoza jest spalana wolniej, po 30 minutach człowiek idzie coś porobic i już glukoza jest szybciej metabolizowana i po 30 minutach ruchu jej poziom może być niższy...
Myślę, że z tymi cukrami nic nie jest jednoznaczne...ale są pewne standardy postępowania i na nich się opieramy...
Jeśli szukać na siłę to zawsze znajdziemy coś, co nie wpisuje się w normy chociaż wcale schorzeniem nie jest... -
nick nieaktualny
-
Mappi jadłam przez 2 tyg co 1,5 godziny mniej, a częściej. Waga leciała w dół jak szalona, do tego potworny głód caly czas i ketony prawie caly czas. I diab i gin powiedzialy, ze.nie mogę tak jeść bo organizm jest w chronicznym głodzie, nie ma czasu na trawienie bo cały czas dostarczam posiłki.
Ja zaczęłam jeść rzadziej, a więcej to 2h jakoś wytrzymuje bez jedzenia, aceton mam w ciągu dnia, ale mniej i nie cały czas. Za to wyrzuty cukru duże, przy mniejszych porcjach pewnie też tak było.
Aceton u mnie jest raczej efektem źle uregulowanych cukrówbo najwiecej go mam razem ze skokiem glukozy.
Do każdego posiłku jem warzywa duże ilosci, jem oliwę z oliwek, olej budwigowy, pestki slonecznika, ryby, twaróg, kefir. Jem wędliny i chude mięso do obiadu, choć nie lubię.
Kupiłam paski za 40 zlmuszą mi.starczyc na tydzień.
O 15.00 zjadłam obiad kasza gryczana, pieczone udko b/s, surówka z kapusty kiszonej z oliwą i ogórek kiszony. Po 23 min cukier 152, po 37 min cukier 124, po 45 101, po godzinie 95.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 16:08
-
Aga2606 wrote:Nie wiem czy to Was wszystkie pocieszy mysle ze tak. Mieszkam w Austrii i tu norma godzine po posilku 140...Takze wasze cukry 122 sa tu zupelnie w normie
A przy okazji - zauwazylyscie ze przy przeziebieniu sa wyzsze cukry? Przyczepil mi sie jakis wirus i mam wrazenie ze jem to samo a cukry wyzsze (wczoraj 2 kanapki orkiszowe z serkiem i salata i 160!!!! - strasznie frusturjace)
Bo co kraj to obyczaj;)
Polska się dopiero dorabia, trzeba koncerny wspomóc paskami, insulina no i lekarzy... Baba w ciąży nie zapłaci za prąd a na wizytę pobiegnie...
Ją się cukrami do 130 w ogóle nie przejmuje...
Ten pomiar po 30 min to tylko dla agatii dzisiaj zrobilam, później normalnie wg zaleceń lekarza - po godzinie mniej niż 120 i tyle...
Polska chory kraj i dziki kraj... Plaga skracajacych się szyjek, cukrzyc ciazowych i cholestaz...
U nas ciąża to biznes... Leki na podtrzymanie, donoszenie, rozkurczajace,itp...
Moja siostra rodziła w Irlandii i nikt jej nawet szyjki w USG nie badał...
Ba, usg miala że dwa ... A ja? Już z 12 jak nie więcej...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 16:11
Miuu lubi tę wiadomość
-
2 jabłka małe (w całości miały 220g), obrane ze skórki i zagotowane + 200ml kefiru+ otręby 7 g. początek jedzenia 14.45. koniec 14.57.
wyniki:
15.15- 111 trzeci palec
15.30- 109 czwarty palec
15.45- 118 trzeci palec
15.57- 92 czwarty palec.
mi to wskazuje że ta godzina powinna być od pierwszego kęsu liczona (moja diab. tak mi kazała). troszkę różnice są, bo z trzeciego palca krew mi nie chciała lecieć i musiałam się namęczyć, ale wyniki i tak wyszły jasne -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKiedy masz jakąś wizytę u diaba i gina? Dziwne to wszystko rzeczywiście jest dlatego konieczne nalegaj na diagnostykę dokładną z określeniem szczytów z krwi żylnej. To musi być podstawa.
Fh
W sumie spadek jest ładny nie wpadajacy w hipoglik to chociaż to dobre tylko ten szczyt niezrozumiały ech. Jak będę miała mogła to popytam swoich lekarzy -
Mappi wg mnie choć jak widać specem nie jestem, powinnam dostać insulinę przedposiłkową i powinnam ją brać nie 15 a 30-40 min przed posiłkiem, zeby zbić cukier po 40 min, tylko.wtedy będę miała niedocukrzenia po godzinie.
Samą dietą to ja nic nie zdziałam, bo musialabym 80% węglowodanów wyeliminować, a wtedy zdechnê z głodu.
Ajwi zjadłaś 1 paprykę na obiad? Jeny.ja bym z głodu nie wyrobiłaale oprocz ryżu to węglu mało.
-
Mappi jutro jadę do diab prywatnie, ale nie wiem co to, kto to.
A u swojej prywatej diab mam wizytę w poniedziałek.
Ginkę mam za 3 tyg, ale pójdę w środę po skierowanie do szpitala i chyba położe się na Karową. Choć nie wiem, jak to zrobię bo mój synek ma jeszcze w marcu 3 wizyty specjalistyczne, operację i w kwietniu Poradnię specjalistyczną i muszę z nim tam być.
Ale może mnie ogarną w kilka dni. -
nick nieaktualnyAsioczek ciekawa analiza
no ale zobacz jadlas 12 minut i jakbyś na koniec wypila jeszcze szklankę soku to wyniki były by jeszcze inne
Wniosek najlepiej wyposrodkowac czasalbo uzależnić od czasu trwania kolejności i rodzaju pożywienia
rozmawiałem kiedyś z diabetem o tym i powiedział mi ze to bez różnicy przy pomiarze glukometrem ważne aby zawsze mierzyć tak samo
Ja mierze od końca i nie rozważam tego czy źle czy dobrze bo straciła bym wszystkie komórki nerwowe -
nick nieaktualny