X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia to ladnie :) Juz pomijam tego kotleta ale choc pol puszki tej makreli chciałabymna kanapke :) No chyba ze to przez to ze makrela dosc tlusta sama w sobie? Kanapkę mialam ok 50g. Ale chociaz troche smaka zaspokoilam i dzidziusiowi chyba tez smakowalo bo sie po tym bardzo rozszalal :)
    Pozniej moze spróbuję jeszcze raz z większą ilością rybki chociaz nie wiem bo takie mam piękne pomiary od 6 dni ze szkoda robić na nich ryse w formie przekroczenia ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 15:55

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorinka, tłuszcz sam w sobie cukrów nie podnosi, co najwyżej opóźnia ich wzrost(skok jest np po 2h)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uuu nie wole nie myslec ze moglo buc ponad 120 po późniejszym czasie ;) Trzymam się mojej godziny od zakończenia posilku :) Ale szkoda ze nie wydarzył sie cud i nie wyszlo w granicach 100 bo chyba byloby to moje ulubione danie :)

3i49o7esw7obg123.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po czekoladzie (po godzinie) 92, zjadła za mało, ale nie chciała więcej, jakieś 6 kosteczek; po obiedzie (schabowy + ziemniaczki tłuczone z masłem i śmietaną + sałata z pomidorem, czerwoną papryką, ogórkiem) miała 86 (19tc)

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rudzina, po tych twoich/siostry pomiarach, stwierdzam, ze rzeczywiście coś ze mna nie tak (haha cukrzyca)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rudzina lepiej by było gdybyście zjadły tyle samo i potem sobie cukry sprawdziły. można by porównać twoje a jej :)
    ale ogółem to ładniutkie te cukry miała :)

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myślałam o tym, no ale ja schabowego na obiad nie jadłam ;) zmierzyłam razem z nią ale ja jadłam kasze jaglaną z grillowaną piersia z indyka wiec słabe porównanie; ładne mam wyniki ostatnio i nie chciałam ryzykować hahaha ale znam ją, wiem że dałaby radę zjeść całą czekoladę, tylko się bała wyniku!!!

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja z zupką zaszalałam i 131

monilia84 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia a coz to za zupka ze cie tak pograzyla :)
    Dziewczyny a na czym polega uregulowanie cukrów przy cukrzycy ciążowej? Mozna sobie wtedy na więcej pozwolic przy jedzeniu czy poprostu nie ma skokow?

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jarzynowa a ze nie chciało mi się gotować makaronu to skończyło się na chlebku
    Ale to nie tragedia, jutro będzie makaron i juz. Ale po sniadaniach ok 105

Na pytanie nie znam odp

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 18:25

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Dziewczyny a na czym polega uregulowanie cukrów przy cukrzycy ciążowej? Mozna sobie wtedy na więcej pozwolic przy jedzeniu czy poprostu nie ma skokow?

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia...

Rudzina
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...ale obstawiałabym raczej sytuację, w której dietą jesteś w stanie opanować skoki czyt. po prostu nie masz skoków niż 'pozwolić sobie na więcej'.

Rudzina
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziewczyny upieklam sobie wlasnie chleb pelnoziarnisty z przepisu tesciowej. Tocze teraz ze soba wewnętrzna dyskusje czy na kolacje powinnam zjesc kanapke ze starym chlebkiem czy z tym świeżutko upieczonym :)

3i49o7esw7obg123.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Ja dziewczyny upieklam sobie wlasnie chleb pelnoziarnisty z przepisu tesciowej. Tocze teraz ze soba wewnętrzna dyskusje czy na kolacje powinnam zjesc kanapke ze starym chlebkiem czy z tym świeżutko upieczonym :)
    Spróbuj tego nowego, będziesz wiedziała czy jutro zaczynać dzien od starego bo ten ci wywala cukier, czy możesz próbwać sniadania ze swoim chlebem ;)

Rudzina
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina tylko to jest ten sam chleb tylko dzis upieklam swiezy a mam jeszcze resztke rozmrozona z soboty :) I teraz mam mega dylemat czy zjesc ten z soboty czy taki chrupiacy dzisiejszy :) Ale boje sie ze po świeżutkim cukier pojdzie w kosmos :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 18:59

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorinka, z racji jego świezosci , może skoczyc

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaa to nie załapałam, to fakt, świeży może wywalić chyba... myslałam, ze cos nowego upiekłaś :P

Rudzina
  • twardan Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Moim zdaniem chodzi o to,że masz cukry na dobrym poziomie. Jak pozwolisz sobie na więcej to się cukry "rozjada"czyli rozleguluja :)

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja już po wizycie wróciłam uspokojona i w dobrych rękach :)
    Pani dr cudowna, ciepła, empatyczna. Powiedziała, że poprowadzi mnie w ciąży, jeżeli dam radę dojeżdżać do Warszawy. Niestety nie przyjmuje na NFZ, ale przychodnia ma podpisaną umowę i dostałam receptę na 4 opakowania pasków na 30% i keto diastix na 30%. No i dostałam e-maila, jak by mnie coś niepokoiło mam pisać. Następna wizyta za miesiąc, chyba, że będę miała częste skoki cukru to mam przyjechać szyybciej.
    Teraz czego się dowiedziałam:
    Skok cukru po posiłku jest jak najbardziej fizjologiczny, wręcz powinien być, a trzustka ma za zadanie wyprodukować insulinę i go obniżyć. Jak po godzinie jest ok, to super i po 30 min nie trzeba mierzyć bo wręcz powinien być skok, żeby energia poszła do komórek. Skok do 200 po posiłku jest normalny.
    Cukier mierzymy po zakończeniu posiłku, po ostatnim kęsie. Mierzenie godzinę od rozpoczęcia posiłku nie nie jest miarodajne bo może pokazać dwa zakłócenia: cukier za wysoki np. ostatni kęs węglowodanów zawyzy wynik lub cukier za niski węglowodany proste się wchłoną, a złożone nie. Trzeba mierzyć po zjedzeniu wszystkiego.
    Na nocny posiłek absolutnie chałka, biała bułka, mleki itp. Bardzo to podnosi cukier i insulinę w nocy, może zaburzac cukier na czczo. Lepiej zjeść 2 kromki żytnie, niż pół białej bułki.

Poza tym mam dobrą krzywą hemoglobine glik. i mam jeść więcej, więcej, więcej. Ciężarne powinny mieć cukry po posiłku między 100-115 nie mniej, wtedy jest to poziom świadczący o względnym pożywieniu. Średnia z posiłków z 24h wynosząca 95 jest dla cukrzyków, ale nie w ciąży.

Ja dzisiaj zjadłam żurek z ziemniakami.cukier 76 - szok, dużego gołąbka z 50 g kromką chleba cukier 114.

twardan, żabka04, Niuninka, Niuninka, Dorinka, Ajwi, Miuu, mappi, monilia84 lubią tę wiadomość

‹‹ 326 327 328 329 330 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ