Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Iwoncia wrote:ja u siebie zauwzyałam niższy cukier po kapuscie- ogorki tak na mnie nie działaja ale kapusta chyba tak...
wczoraj na tym szkoleniu mowili tez zeby zawsze do kazdego obiadu jesc surowke, a najlepiej to najpierw zjesc surowke a pozniej reszte, bo w takich surowkach jest duzo błonnika a błonnik hamuje cukier.
Iwoncia mnie tez uczono, że najpierw warzywa a dopiero potem mięso (bo chodzi procesy trawienne i zaleganie pokarmu w żołądku).
Ja tak nie potrafię i jem wszystko razem.
Odnośnie cukrow i wyników - bede się im przyglądać...
Jeśli zanotuje spadek poniżej 60 to sprawdze jeszcze raz lub dwa, zjem cukierka i skontaktuje się z lekarzem...
W necie znalazłam tylko informacje, że u kobiet ciężarnych występują fizjologiczne niedocukrzenia imitujace chorobe, co jest związane z większym poborem glukozy przez płód...
No i że ogólnie poziom cukru o ciężarnych na czczo jest nizszy, co jest stanem fizjologicznym...
Myślę, że stąd ta norma dla ciezarnych 60-90 (normalnie przeciez jest 70-105)
Na razie trzymam się tego, co wczoraj powiedział mi lekarz w odpowiedzi na zapytanie o rozbieżne wyniki moczu i decyzję o braku leczenia mimo tych rozbieznosci
Powiedział "proszę pani, leczymy osobę i jej objawy a nie wyniki"
Każdy z nas ma inną fizjologię i co innego będzie dla niego normą...
Ale będę się bardziej pilnować i w razie czego reagować..
Spróbuje dzisiaj zjeść większą kolację chociaż nie wiem, czy to akurat coś da... -
ajwi, ja kolacją niestety nie reguluję wyniku na czczo
bo wtedy zjadłabym mniej aby cukier był mniejszy
Wynikami sie nie martw, ale oby one nie spadły, a teraz jak spadną, to chociaż bedziesz wiedziała, że trzeba reagować. Tylko tą kwestia się nie martw, nawet nie myśl o tym -
Iwoncia wrote:sprobuje za jakis czas,moi chłopcy sa nie ziemniakowi wiec gotujac kasze/ryz jest mi łatwoej bo jak i mały tak i duzy za ziemniakami nie przepadaja a ja wrecz odwrotnie-
wazne ze nie gotujesz roznych obiadów, dla mnie odmiana jest w ogóle ich gotowanie i to codziennie -
MiaNa wrote:Cześć wszystkim Chciałam zapytać słodkich mam czy korzystałyście ze słodzika stewia? Chciałam konkretnie się dowiedzieć czy na 100% nie podnosi cukry i czy jest bezpieczny w ciąży. Nigdzie takich informacji nie mogę znaleźć.
-
Na śniadanie 95, drugie 114, trzecie 93. Na czczo 93 bo o 23 jadłam kolację, więc za późno bo mi się przysnęło
Czekam na wyniki obiadu, zjadłam pieczone podudzie, kaszę gryczaną i surówkę z liści rzodkiewki, selera naciowego, pomidorów z sosem czosnkowym. Sporo zjadłam i trochę się obawiam...
Dzisiaj zwiększyłam porcje wszystkie, jutro jeszcze zwiększę śniadania. Bo cały czas mam aceton, a mam przykaz nie chudnąć. -
agatia wrote:Na śniadanie 95, drugie 114, trzecie 93. Na czczo 93 bo o 23 jadłam kolację, więc za późno bo mi się przysnęło
Czekam na wyniki obiadu, zjadłam pieczone podudzie, kaszę gryczaną i surówkę z liści rzodkiewki, selera naciowego, pomidorów z sosem czosnkowym. Sporo zjadłam i trochę się obawiam...
Dzisiaj zwiększyłam porcje wszystkie, jutro jeszcze zwiększę śniadania. Bo cały czas mam aceton, a mam przykaz nie chudnąć.
super!i mam nadzieję, ze dzis te 4 wkłucia ?
mam ochote na greipfruta, ostatnio taki był słodki i pyszny
ale trzeba po to isc di sklepu