X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Iwoncia Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak surowki z oliwa lub olejem rzepakowym.

u mnie dzis kasza i podudzia duszone w cebuli do tego brokuły gotowane. dzis bez kiszonek.

f2wlvut1eiccw5gl.png

m3sxgzu39db4pbnz.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwoncia wrote:
    ja u siebie zauwzyałam niższy cukier po kapuscie- ogorki tak na mnie nie działaja ale kapusta chyba tak...

wczoraj na tym szkoleniu mowili tez zeby zawsze do kazdego obiadu jesc surowke, a najlepiej to najpierw zjesc surowke a pozniej reszte, bo w takich surowkach jest duzo błonnika a błonnik hamuje cukier.

Iwoncia mnie tez uczono, że najpierw warzywa a dopiero potem mięso (bo chodzi procesy trawienne i zaleganie pokarmu w żołądku).
    Ja tak nie potrafię i jem wszystko razem.

Odnośnie cukrow i wyników - bede się im przyglądać...
    Jeśli zanotuje spadek poniżej 60 to sprawdze jeszcze raz lub dwa, zjem cukierka i skontaktuje się z lekarzem...

W necie znalazłam tylko informacje, że u kobiet ciężarnych występują fizjologiczne niedocukrzenia imitujace chorobe, co jest związane z większym poborem glukozy przez płód...
    No i że ogólnie poziom cukru o ciężarnych na czczo jest nizszy, co jest stanem fizjologicznym...
    Myślę, że stąd ta norma dla ciezarnych 60-90 (normalnie przeciez jest 70-105)

Na razie trzymam się tego, co wczoraj powiedział mi lekarz w odpowiedzi na zapytanie o rozbieżne wyniki moczu i decyzję o braku leczenia mimo tych rozbieznosci

Powiedział "proszę pani, leczymy osobę i jej objawy a nie wyniki"
    Każdy z nas ma inną fizjologię i co innego będzie dla niego normą...

Ale będę się bardziej pilnować i w razie czego reagować..
    Spróbuje dzisiaj zjeść większą kolację chociaż nie wiem, czy to akurat coś da...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam poledwiczki wieprzowe w sosie z zielonym pieprzem, standardowo dla mnie kasza, i pewnie papryka konserwowa kupna ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • MiaNa Debiutantka

Wysłany: 2 marca 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim Chciałam zapytać słodkich mam czy korzystałyście ze słodzika stewia? Chciałam konkretnie się dowiedzieć czy na 100% nie podnosi cukry i czy jest bezpieczny w ciąży. Nigdzie takich informacji nie mogę znaleźć.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ajwi, ja kolacją niestety nie reguluję wyniku na czczo ;)
    bo wtedy zjadłabym mniej aby cukier był mniejszy
    Wynikami sie nie martw, ale oby one nie spadły, a teraz jak spadną, to chociaż bedziesz wiedziała, że trzeba reagować. Tylko tą kwestia się nie martw, nawet nie myśl o tym

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Iwoncia Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2016, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja po ciazy chyba nie bede dała rady patrzec na kasze:)

f2wlvut1eiccw5gl.png

m3sxgzu39db4pbnz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwoncia, ale ziemniaczki tez mozesz od czasu do czasu ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Iwoncia Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2016, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po ziemniakach mi cukier do 133 skoczył:/

f2wlvut1eiccw5gl.png

m3sxgzu39db4pbnz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to nastepnym razem wez mniej ziemniaczków
    ja je jem czasami, bo bym zwariowała

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiaNa słodzik ze stewią to sama chemia, odpada w ciąży.

• Iwoncia Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2016, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sprobuje za jakis czas,moi chłopcy sa nie ziemniakowi wiec gotujac kasze/ryz jest mi łatwoej bo jak i mały tak i duzy za ziemniakami nie przepadaja a ja wrecz odwrotnie-

f2wlvut1eiccw5gl.png

m3sxgzu39db4pbnz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia i jak twoje cukry?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwoncia wrote:
    sprobuje za jakis czas,moi chłopcy sa nie ziemniakowi wiec gotujac kasze/ryz jest mi łatwoej bo jak i mały tak i duzy za ziemniakami nie przepadaja a ja wrecz odwrotnie-

wazne ze nie gotujesz roznych obiadów, dla mnie odmiana jest w ogóle ich gotowanie i to codziennie :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Iwoncia Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem jak u was ale u mnie dzis piekne słoeczko swieci, miałam w planach synka nie dawac do przedszkola i isc z nim do kina ale pogoda wczorajsza i przed wczorajsza mnie zniecheciła a tu taka niespodzianka...

f2wlvut1eiccw5gl.png

m3sxgzu39db4pbnz.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ryżu/kaszy to tak 50/60gr gotuję (wiec też tak pół torebeczki wychodzi ;) ) i czasami nie daję rady dopchnąć taka jestem najedzona!

Rudzina
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiaNa wrote:
    Cześć wszystkim Chciałam zapytać słodkich mam czy korzystałyście ze słodzika stewia? Chciałam konkretnie się dowiedzieć czy na 100% nie podnosi cukry i czy jest bezpieczny w ciąży. Nigdzie takich informacji nie mogę znaleźć.
    Zobacz skład, tam stewi jest parę procent. Najlepszy jest ksilitol, droższy ale 100% naturalny. Ja uzywam od początku diety i jest ok.

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • agatia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na śniadanie 95, drugie 114, trzecie 93. Na czczo 93 bo o 23 jadłam kolację, więc za późno bo mi się przysnęło ;)
    Czekam na wyniki obiadu, zjadłam pieczone podudzie, kaszę gryczaną i surówkę z liści rzodkiewki, selera naciowego, pomidorów z sosem czosnkowym. Sporo zjadłam i trochę się obawiam...
    Dzisiaj zwiększyłam porcje wszystkie, jutro jeszcze zwiększę śniadania. Bo cały czas mam aceton, a mam przykaz nie chudnąć.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    narazie nie potrzebowałam ksilitolu
    ale zadam głupie pytanie-gdzie go sie kupuje??

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Na śniadanie 95, drugie 114, trzecie 93. Na czczo 93 bo o 23 jadłam kolację, więc za późno bo mi się przysnęło ;)
    Czekam na wyniki obiadu, zjadłam pieczone podudzie, kaszę gryczaną i surówkę z liści rzodkiewki, selera naciowego, pomidorów z sosem czosnkowym. Sporo zjadłam i trochę się obawiam...
    Dzisiaj zwiększyłam porcje wszystkie, jutro jeszcze zwiększę śniadania. Bo cały czas mam aceton, a mam przykaz nie chudnąć.

super!i mam nadzieję, ze dzis te 4 wkłucia ? :)
    mam ochote na greipfruta, ostatnio taki był słodki i pyszny
    ale trzeba po to isc di sklepu

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na obiad makaron razowy świderki z sosem spaghetti (mielone z indyka+pieczarki+koncentrat) i po godzinie 103 :D (a było takie smaczne że byłam pewna ze bedzie słabo...)

Rudzina
‹‹ 332 333 334 335 336 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ