X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ajwi, ale tez mam wrażenie , że twoje na czczo jest ciut niskie, bo dzidzia jeszcze mniej cukru dostaje, ale zobaczymy czy to sie powtarza

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi wrote:
    A ja dzisiaj polatalam po lekarzach i przez to zaniedbalam dietę...
    No ale jutro wracam do racjonalnego żywienia...
    Szyjka się niestety trochę skrocila wiec dalej mam leżeć...
    Schudlam kilogram...
    Zaczynam jeść więcej bo zgodnie z nowym glukometrem mogę sobie pozwolić na zacznie więcej...
    Będę się sugerować tylko nim bo różnica na czczo wyniosła tylko 3 jednostki a nie 18... No i na szczęście do tamtego nie mam już pasków... więc nie będą mnie kusic podwójne pomiary;)
    Dzidziul ok 1330 g. Doktorek mówi, że w normie.

Na obiad zjadlam cebularza w wersji Graham, ziemniaki z ryba w warzywach...zapilam sokiem marchwiowo-bananowo-jablkowym :) - cukier 124
    Byłam poza domem i strasznie głodna :)

Agatia, nareszcie super wiadomości! Teraz już tylko będzie lepiej:)

Ajwi to widzę że nasze maluszki rosną podobnie :) Bo ja miałam w 30+2 i mały 1414g :) A będziesz miała córeczkę czy syneczka ?? Sorki jesli niedoczytałam )

Agatia wspaniałe wieści, super bardzo się cieszę że trafiłaś na kompetentną diabetolog. Zasmuciło mnie to że ja cholerka za słabo jem, skoro mam taki niski cukier 80-90 po posiłku. Stwierdziłam że muszę więcej jeść, częściej na pewno, żeby cukier nie rósł tak szybko, ale żeby mały więcej ze mnie wyciągnął :)

Cukry na czczo mam znowu niskie bo dzisiaj 74. Nie wiem czy to normowanie się czy poprostu za mało jem. Ale cukier po II kolacji miałam 101 i po kolacji 104. Czyli ok, raczej za mało nie zjadłam bo tyle co zawsze.

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monilia
    dzidzia rośnie, wiec sie nie martw. Ważne zebyś i ty głodu nie czuła!!
    a 74 to dobrze. Raz mi sie zdarzyło 78.

monilia84 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monilia84 wrote:

Cukry na czczo mam znowu niskie bo dzisiaj 74. Nie wiem czy to normowanie się czy poprostu za mało jem. Ale cukier po II kolacji miałam 101 i po kolacji 104. Czyli ok, raczej za mało nie zjadłam bo tyle co zawsze.

Nie wiem czy bym się przejmowała takim wynikiem, skoro norma jest 60-90 to 74 jest ok na czczo. Rozumiem lekkie rozczarowanie, też wolę mieć te 84 ;) jakoś pewniej sie wtedy czuję, ale znowu - nie dorabiajmy sobie własnych norm; chyba że twój diablo się krzywi na takie wyniki?

Ajwi lubi tę wiadomość

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rudzina, ja tylko dlatego zwrócilam uwagę na ajwi wynik 69, bo biore insulinę i tym bardziej wiem, ze niski cukier, zwłaszcza długo sie utrzymujący, jest groźny dla dzidzi (bardziej niz hiper), łozysko trochę filtruje i dzidzia ma jeszcze mniej niz 69. To jest w normie, ale trzeba zwrócić uwagę, by to nie spadało. Ja nawet w nocy wstałam i o tych magicznych godz 2-4 mierzyłam cukier dla świetego spokoju(sprawdzalam, czy nie spada)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Ajwi na czczo powinno być ciut wyżej niż 65, niby jest od 60, ale dziecko ma około 10-20j mniej, więc ma wtedy niedocykrzenie. Najlepiej mieć 70-80 bliżej 80.

Marzenka ja jak zjem później niż o 21.30 to podnosi mi cukier na czczo. A już biała bułka została mi zakazana jeżeli chcę uniknąć insuliny na czczo. Bo do posiłków to raczej jej nie uniknę z czasem.

Agatia,
    Oj tam, oj tam :)
    To tylko glukometr... Każdy pokaże mi coś innego i inne wartości...

Norma mówi 60-90... Więc się mieszczę :)
    Tak na to wszystko patrząc to można zwariować...
    Raz szkodzisz niedocukrzeniem a raz przecukrzeniem...
    Gin widział wczoraj moje cukry - powiedział, że dobre...
    Nie będę się zadreczac bo musialabym sobie strzelić w łeb...

:)

Mappi, wspolczuje migreny...
    Te cukry to cały czas rosyjska ruletka :)
    Raz źle, raz dobrze i jak tu nie zwariować?

Rudzina lubi tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    rudzina, ja tylko dlatego zwrócilam uwagę na ajwi wynik 69, bo biore insulinę i tym bardziej wiem, ze niski cukier, zwłaszcza długo sie utrzymujący, jest groźny dla dzidzi (bardziej niz hiper), łozysko trochę filtruje i dzidzia ma jeszcze mniej niz 69. To jest w normie, ale trzeba zwrócić uwagę, by to nie spadało. Ja nawet w nocy wstałam i o tych magicznych godz 2-4 mierzyłam cukier dla świetego spokoju(sprawdzalam, czy nie spada)

Wiem! Wynik poniżej 70 też by mnie pewnie trochę zaniepokoił, pisałam o 74 monilii ;) mówię, zawsze czuję się pewniej jak jest więcej jednak, po prostu 74 wydaje mi sie spoko.

Rudzina
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co na niskie to raczej się nie krzywi bardziej na te wysokie, a teraz ich coraz mniej, oby tak dalej do 11 marca do wizyty. Bo jak przejde tę wizytę to jeszcze mi zostaną z dwie i więcej mam nadzieję tej Pani nie zobaczyć :)

Rudzina lubi tę wiadomość

f2wlj44jk32wmpis.png
    iv09cwa1ldduj806.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    Nie wpadajmy że skrajności w skrajność...

Obowiązują dwie normy - 120 po posiłku
    60-90 na czczo...
    Glukometr to urządzenie mało precyzyjne...

Już czasami mam wrażenie, że tylko krok dzieli nas od wariactwa :)

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi wrote:
    Agatia,
    Oj tam, oj tam :)
    To tylko glukometr... Każdy pokaże mi coś innego i inne wartości...

Norma mówi 60-90... Więc się mieszczę :)
    Tak na to wszystko patrząc to można zwariować...
    Raz szkodzisz niedocukrzeniem a raz przecukrzeniem...
    Gin widział wczoraj moje cukry - powiedział, że dobre...
    Nie będę się zadreczac bo musialabym sobie strzelić w łeb...

O to to! moze ja tak nie potrzebnie sie wiecznie powołuję na te normy i na lekarzy, ale taki przyjęłam sposób na radzenie sobie z tym - po coś te widełki wymyślili (tak wiem, w innych krajach są inne a jeszcze 2 lata temu u nas też były) i opieram sie na tym co mówi mój lekarz. No i to że glukometr zawodzi też ustaliłyśmy...

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ajwi, nikt w skrajność nie popada, w poradni nikt nam nie mówi o hipo , bo raczej niedocukrzenia nas nie dopadaja. Ale przez nie człowiek może umrzeć, a przez wysoki cukier nie(napisałam to dla zaakcentowania szkodliwości niskich cukrów , a nie straszenia). Jeden stan i drugi szkodzą czlowiekowi. moja diab mówiła, ze super jest 80. Mi niestety daleko. Twoj jeden niski wynik tez o niczym nie swiadczy. Może jutro będzie świetne 75. Gorzej jednak jak 60

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi nikt nie popada w paranaojê, ale jednak w ciąży cukry muszą być wyśrodkowane, bliżej górnych granic.
    Ja przy cukrze 70 miałam objawy niedocukrzenia, a przecież norma 60. Ale moje 70 u dziecka dało 50-60, więc bardzo niski cukier.
    Krotki spadek nie jest groźny, ale na czczo zazwyczaj poziom cukru reguluje.sier w nocy miedzy 2-4 i taki jest do rana, więc niski.cukier trwa killa godzin, a to już może byc niebezpieczne. Ale to.sprawa indywidualna.i trzeba obserwować. Jeden spadek.to.nie spadek.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie na ulotce insuliny są opisane objawy i hiper i hipoglikemii. Te od niskich cukrów naprawde sa charakterystyczne. Nie mam na celu straszenia, ale namawiam, by problemy z cukrami poznać również od drugiej strony. Nawet z własnej ciekawości. u mnie poradnia jest oblepiona plakatami o hipo i hiper

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak teraz mam taki niski to po godzinie jem znowu coś ale po posiłkach mam np 85-95 i nie czuje się glodna. Kurcze naprawde można wpaść w chorobę z tymi cukrami ehehheh
    Ale tu chodzi o zdrowie naszych robaczków :)

f2wlj44jk32wmpis.png
    iv09cwa1ldduj806.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monilia, ważne, ze nie czujesz głodu. Jak nie miescisz, nie jedz na siłę.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Kamcia, ja mam problem z owocami bo je poprostu uwielbiam, przed ciążą jadłam dużo mnie, zresztą jak każda z Nas, raczej nikt nie je tylu posiłków dziennie, nie trzyma się harmonogramu godzin jedzenia, ale jeszcze 66dni a może i krócej i mam nadzieję że pożegnam się z dietą tak drastyczną bo ogólnie dieta jest zdrowa i przyda się na utrzymanie dobrej wagi :)

f2wlj44jk32wmpis.png
    iv09cwa1ldduj806.png
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny czy u Was np po kapuście kiszonej albo ogorach kiszonych też cukier jest niższy, tzn jak dołaczycie do dania je ????

f2wlj44jk32wmpis.png
    iv09cwa1ldduj806.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monilla u mnie nie.ma różnicy z kiszonkami czy bez.

• zabuszka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja krzywa hmm zaraz sprawdze
    na czcz 81
    po 1h 183
    i po 2 151
    znalazlam ten chleb w biedrze.

I jedno jeszcze pytanie mam teraz po 2 sniadaniu zrobilam kućko tak dla siebie i w jednym palcu bylo 55 a w innym 79 to normalne jest?

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabuszka, niby normalne, tez tak łapałam , niby kazda kropla ma inna wartosc. a co tak nisko?po czy przed?
    a twoja krzywa tylko o 3 pkt przekroczona ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 11:40

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 330 331 332 333 334 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ