X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ajwi, ale tez mam wrażenie , że twoje na czczo jest ciut niskie, bo dzidzia jeszcze mniej cukru dostaje, ale zobaczymy czy to sie powtarza

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi wrote:
    A ja dzisiaj polatalam po lekarzach i przez to zaniedbalam dietę...
    No ale jutro wracam do racjonalnego żywienia...
    Szyjka się niestety trochę skrocila wiec dalej mam leżeć...
    Schudlam kilogram...
    Zaczynam jeść więcej bo zgodnie z nowym glukometrem mogę sobie pozwolić na zacznie więcej...
    Będę się sugerować tylko nim bo różnica na czczo wyniosła tylko 3 jednostki a nie 18... No i na szczęście do tamtego nie mam już pasków... więc nie będą mnie kusic podwójne pomiary;)
    Dzidziul ok 1330 g. Doktorek mówi, że w normie.

Na obiad zjadlam cebularza w wersji Graham, ziemniaki z ryba w warzywach...zapilam sokiem marchwiowo-bananowo-jablkowym :) - cukier 124
    Byłam poza domem i strasznie głodna :)

Agatia, nareszcie super wiadomości! Teraz już tylko będzie lepiej:)

Ajwi to widzę że nasze maluszki rosną podobnie :) Bo ja miałam w 30+2 i mały 1414g :) A będziesz miała córeczkę czy syneczka ?? Sorki jesli niedoczytałam )

Agatia wspaniałe wieści, super bardzo się cieszę że trafiłaś na kompetentną diabetolog. Zasmuciło mnie to że ja cholerka za słabo jem, skoro mam taki niski cukier 80-90 po posiłku. Stwierdziłam że muszę więcej jeść, częściej na pewno, żeby cukier nie rósł tak szybko, ale żeby mały więcej ze mnie wyciągnął :)

Cukry na czczo mam znowu niskie bo dzisiaj 74. Nie wiem czy to normowanie się czy poprostu za mało jem. Ale cukier po II kolacji miałam 101 i po kolacji 104. Czyli ok, raczej za mało nie zjadłam bo tyle co zawsze.

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monilia
    dzidzia rośnie, wiec sie nie martw. Ważne zebyś i ty głodu nie czuła!!
    a 74 to dobrze. Raz mi sie zdarzyło 78.

monilia84 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monilia84 wrote:

Cukry na czczo mam znowu niskie bo dzisiaj 74. Nie wiem czy to normowanie się czy poprostu za mało jem. Ale cukier po II kolacji miałam 101 i po kolacji 104. Czyli ok, raczej za mało nie zjadłam bo tyle co zawsze.

Nie wiem czy bym się przejmowała takim wynikiem, skoro norma jest 60-90 to 74 jest ok na czczo. Rozumiem lekkie rozczarowanie, też wolę mieć te 84 ;) jakoś pewniej sie wtedy czuję, ale znowu - nie dorabiajmy sobie własnych norm; chyba że twój diablo się krzywi na takie wyniki?

Ajwi lubi tę wiadomość

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rudzina, ja tylko dlatego zwrócilam uwagę na ajwi wynik 69, bo biore insulinę i tym bardziej wiem, ze niski cukier, zwłaszcza długo sie utrzymujący, jest groźny dla dzidzi (bardziej niz hiper), łozysko trochę filtruje i dzidzia ma jeszcze mniej niz 69. To jest w normie, ale trzeba zwrócić uwagę, by to nie spadało. Ja nawet w nocy wstałam i o tych magicznych godz 2-4 mierzyłam cukier dla świetego spokoju(sprawdzalam, czy nie spada)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Ajwi na czczo powinno być ciut wyżej niż 65, niby jest od 60, ale dziecko ma około 10-20j mniej, więc ma wtedy niedocykrzenie. Najlepiej mieć 70-80 bliżej 80.

Marzenka ja jak zjem później niż o 21.30 to podnosi mi cukier na czczo. A już biała bułka została mi zakazana jeżeli chcę uniknąć insuliny na czczo. Bo do posiłków to raczej jej nie uniknę z czasem.

Agatia,
    Oj tam, oj tam :)
    To tylko glukometr... Każdy pokaże mi coś innego i inne wartości...

Norma mówi 60-90... Więc się mieszczę :)
    Tak na to wszystko patrząc to można zwariować...
    Raz szkodzisz niedocukrzeniem a raz przecukrzeniem...
    Gin widział wczoraj moje cukry - powiedział, że dobre...
    Nie będę się zadreczac bo musialabym sobie strzelić w łeb...

:)

Mappi, wspolczuje migreny...
    Te cukry to cały czas rosyjska ruletka :)
    Raz źle, raz dobrze i jak tu nie zwariować?

Rudzina lubi tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    rudzina, ja tylko dlatego zwrócilam uwagę na ajwi wynik 69, bo biore insulinę i tym bardziej wiem, ze niski cukier, zwłaszcza długo sie utrzymujący, jest groźny dla dzidzi (bardziej niz hiper), łozysko trochę filtruje i dzidzia ma jeszcze mniej niz 69. To jest w normie, ale trzeba zwrócić uwagę, by to nie spadało. Ja nawet w nocy wstałam i o tych magicznych godz 2-4 mierzyłam cukier dla świetego spokoju(sprawdzalam, czy nie spada)

Wiem! Wynik poniżej 70 też by mnie pewnie trochę zaniepokoił, pisałam o 74 monilii ;) mówię, zawsze czuję się pewniej jak jest więcej jednak, po prostu 74 wydaje mi sie spoko.

Rudzina
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co na niskie to raczej się nie krzywi bardziej na te wysokie, a teraz ich coraz mniej, oby tak dalej do 11 marca do wizyty. Bo jak przejde tę wizytę to jeszcze mi zostaną z dwie i więcej mam nadzieję tej Pani nie zobaczyć :)

Rudzina lubi tę wiadomość

f2wlj44jk32wmpis.png
    iv09cwa1ldduj806.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    Nie wpadajmy że skrajności w skrajność...

Obowiązują dwie normy - 120 po posiłku
    60-90 na czczo...
    Glukometr to urządzenie mało precyzyjne...

Już czasami mam wrażenie, że tylko krok dzieli nas od wariactwa :)

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi wrote:
    Agatia,
    Oj tam, oj tam :)
    To tylko glukometr... Każdy pokaże mi coś innego i inne wartości...

Norma mówi 60-90... Więc się mieszczę :)
    Tak na to wszystko patrząc to można zwariować...
    Raz szkodzisz niedocukrzeniem a raz przecukrzeniem...
    Gin widział wczoraj moje cukry - powiedział, że dobre...
    Nie będę się zadreczac bo musialabym sobie strzelić w łeb...

O to to! moze ja tak nie potrzebnie sie wiecznie powołuję na te normy i na lekarzy, ale taki przyjęłam sposób na radzenie sobie z tym - po coś te widełki wymyślili (tak wiem, w innych krajach są inne a jeszcze 2 lata temu u nas też były) i opieram sie na tym co mówi mój lekarz. No i to że glukometr zawodzi też ustaliłyśmy...

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ajwi, nikt w skrajność nie popada, w poradni nikt nam nie mówi o hipo , bo raczej niedocukrzenia nas nie dopadaja. Ale przez nie człowiek może umrzeć, a przez wysoki cukier nie(napisałam to dla zaakcentowania szkodliwości niskich cukrów , a nie straszenia). Jeden stan i drugi szkodzą czlowiekowi. moja diab mówiła, ze super jest 80. Mi niestety daleko. Twoj jeden niski wynik tez o niczym nie swiadczy. Może jutro będzie świetne 75. Gorzej jednak jak 60

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi nikt nie popada w paranaojê, ale jednak w ciąży cukry muszą być wyśrodkowane, bliżej górnych granic.
    Ja przy cukrze 70 miałam objawy niedocukrzenia, a przecież norma 60. Ale moje 70 u dziecka dało 50-60, więc bardzo niski cukier.
    Krotki spadek nie jest groźny, ale na czczo zazwyczaj poziom cukru reguluje.sier w nocy miedzy 2-4 i taki jest do rana, więc niski.cukier trwa killa godzin, a to już może byc niebezpieczne. Ale to.sprawa indywidualna.i trzeba obserwować. Jeden spadek.to.nie spadek.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie na ulotce insuliny są opisane objawy i hiper i hipoglikemii. Te od niskich cukrów naprawde sa charakterystyczne. Nie mam na celu straszenia, ale namawiam, by problemy z cukrami poznać również od drugiej strony. Nawet z własnej ciekawości. u mnie poradnia jest oblepiona plakatami o hipo i hiper

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak teraz mam taki niski to po godzinie jem znowu coś ale po posiłkach mam np 85-95 i nie czuje się glodna. Kurcze naprawde można wpaść w chorobę z tymi cukrami ehehheh
    Ale tu chodzi o zdrowie naszych robaczków :)

f2wlj44jk32wmpis.png
    iv09cwa1ldduj806.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monilia, ważne, ze nie czujesz głodu. Jak nie miescisz, nie jedz na siłę.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Kamcia, ja mam problem z owocami bo je poprostu uwielbiam, przed ciążą jadłam dużo mnie, zresztą jak każda z Nas, raczej nikt nie je tylu posiłków dziennie, nie trzyma się harmonogramu godzin jedzenia, ale jeszcze 66dni a może i krócej i mam nadzieję że pożegnam się z dietą tak drastyczną bo ogólnie dieta jest zdrowa i przyda się na utrzymanie dobrej wagi :)

f2wlj44jk32wmpis.png
    iv09cwa1ldduj806.png
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny czy u Was np po kapuście kiszonej albo ogorach kiszonych też cukier jest niższy, tzn jak dołaczycie do dania je ????

f2wlj44jk32wmpis.png
    iv09cwa1ldduj806.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monilla u mnie nie.ma różnicy z kiszonkami czy bez.

• zabuszka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja krzywa hmm zaraz sprawdze
    na czcz 81
    po 1h 183
    i po 2 151
    znalazlam ten chleb w biedrze.

I jedno jeszcze pytanie mam teraz po 2 sniadaniu zrobilam kućko tak dla siebie i w jednym palcu bylo 55 a w innym 79 to normalne jest?

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabuszka, niby normalne, tez tak łapałam , niby kazda kropla ma inna wartosc. a co tak nisko?po czy przed?
    a twoja krzywa tylko o 3 pkt przekroczona ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 11:40

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 330 331 332 333 334 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ