Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurcze agatia,
Sciskam kciuki z całych sił żeby wszystko było w porządku!
Całym sercem wierze, że badanie wyjdzie pomyślnie.
Przezylam mnóstwo pozytywnej energii... Będzie dobrze bo inaczej być po prostu nie może!
Ja dzisiaj na kolacje wcisnelam w siebie całą grahamke z pomidorem i ogorkiem kiszonym i serkiem smietankowym... Zobaczymy jak wyjdzie cukier po kolacji i jutro na czczo... -
Kamcia ja słyszałam od wszystkich.lekarzy u których byłam, a byłam u trzech, że nie mam.cukrzycy ciążowej, a cukrzycę w ciąży, a dzisiaj czwarta ginka, plus lekarka ze Starynkiewicza.
Co do amino to mój wynik na badania inwazyjne mnie nie kwalifikuje, ale jednak ryzyko mam duże, więc zostaje mi Nifty albo nic. -
Jeśli się nie kwalifikujesz do amnio to jak miałabyś za darmo nifty?
Ja mam wpisane w kartę cukrzyca ciążowa. Bez ciąży nawet nie trafilabym do diab. Wiele dziewczyn miało diagnozę przed 24 tc wiec tez nie mają cukrzycy ciążowej? A jakby się uprzeć to twoja krzywa cie nie kwalifikuje do diab
A jaki wynik ci wyszedł na zd? Bo ja się na tym nie znam i nie wiem jak na to patrzeć jutro. A że będę sama to już w ogóle może być panika -
Dorinka wkurza mnie to co lekarze agatii gadają!! Używają skrótów myślowych a nawet nie przeanalizuja przypadku. Sam fakt ze w pierwszej ciąży miała cukrzycę to powoduje diagnostykę na początku drugiej ciąży. Np krzywa! A to oznacza że wraz z ciążą może zacząć się znowu cukrzyca
Rudzina lubi tę wiadomość
-
Kamcia NIFTY nigdy nie jest za darmo, refundowane.są tylko.ineazyjne. Będę robiła płatne.
Mam 3 podwyższone wyniki na czczo to wystarczy do stwierdzenia cukrzycy w ciąży. Poza tym mam krzywą z przed ciąży i cztery wyniki z przed ciąży. Wszędzie,gdzie czytam jest napisane, że przed 24 tc to nie.cykrzyca ciążowa, a cukrzyca w ciąży. Łożysko i hormony od 24 tc zaburzają pracę trzustki.
Dorinka teoretycznie masz cukrzycę ciążową, ale miarodajna byłaby krzywa zrobiona wcześniej.
Ja mamm krzywą ok a cukrzyca pełna parą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 21:06
-
Ajwi ale gdybym nie była w ciąży i przyszła do diab z wynikami to by najwyżej stwierdziła nietolerancja glukozy. A tak w papierach od niej i od gin mam cukrzyca ciążowa. I o tyle nie ma to znaczenia ze to samo prowadzenie
Dorinka lubi tę wiadomość
-
Należy rozróżniać cukrzycę ciążową (GDM- gestational diabetes) od cukrzycy w ciąży (spełnione są OGÓLNE kryteria rozpoznania cukrzycy).
Kryteria rozpoznania cukrzycy w ciąży (wg WHO 2013):
1) 2-krotnie glikemia na czczo ≥7,0 mmol/l (126 mg/dl)
LUB
2) glikemia w 2 h 75 g OGTT ≥11,1 mmol/l (200 mg/dl)
LUB
3) glikemia przygodna ≥11,1 mmol/l (200 mg/dl) i towarzyszące objawy hiperglikemii
Kryteria rozpoznania cukrzycy ciążowej (wg WHO 2013) na podstawie OGTT z użyciem 75 g glukozy:
1) glikemia na czczo 5,1–6,9 mmol/l (92–125 mg/dl)
2) glikemia w 1 h OGTT ≥10 mmol/l (180 mg/dl)
3) glikemia w 2 h OGTT 8,5–11,0 mmol/l (153–199 mg/dl)
Do ustalenia rozpoznania wystarczy spełnienie jednego z tych kryteriów.
Jak zwykle w medycynie. Takie są kryteria.
Jest jeszcze śliczna tabelka http://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.13.2.2.
A co się stanie po ciąży - czy cukrzyca CIĄŻOWA zostanie (jako cukrzyca lub nietolerancja glukozy), czy nie - to sprawdza powtórne OGTT w 8-12 tyg po zakończeniu ciąży.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 21:07
Ajwi, kamciaelcia, żabka04, monilia84 lubią tę wiadomość
-
Ale żeby rozwiać wątpliwości
Z zaleceń ptd
Hiperglikemia po raz pierwszy rozpoznana w trakcie
ciąży powinna być rozpoznawana i klasyfikowana według
zaleceń WHO (2013):
— Cukrzyca w ciąży — gdy spełnione są warunki ogólne
rozpoznania cukrzycy, to znaczy:
• glikemia na czczo ≥ 7,0 mmol/l (126 mg/dl)
• lub glikemia w 2. godz. 75 g OGTT ≥ 11,1 mmol/l
(200 mg/dl),
• lub glikemia przygodna ≥ 12,5 mmol/l(200 mg/dl)
i towarzyszą jej objawy kliniczne hiperglikemii.
— Cukrzyca ciążowa (GDM, gestational diabetes
mellitus) — gdy spełnione jest przynajmniej jedno
z kryteriów wymienionych w tabeli 23.2. (Tabela przedstawia normy dla oggt)goodwill, kamciaelcia lubią tę wiadomość
-
kamciaelcia wrote:Ajwi ale gdybym nie była w ciąży i przyszła do diab z wynikami to by najwyżej stwierdziła nietolerancja glukozy. A tak w papierach od niej i od gin mam cukrzyca ciążowa. I o tyle nie ma to znaczenia ze to samo prowadzenie
No to właśnie chyba zależy od tych wyników co wyżej wkleilam... Myślę, że to najpewniejsze źrodło.
Tak przy niskich przekroczeniach byłaby to nietolerancja...
Ale też gdzieś czytałam o tym co pisze agatia...
Chociaż, moim zdaniem należy się sugerować wytycznymi ptd