X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwill czyli lepsze nifty? (Od harmony )jutro odbieram swoje wyniki w poradni badań prenatalnych i nie wiem czego się spodziewać i jak reagować

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwill a ile.trisomi.wykrywa NIFTY.i ile.kosztuje? 3000 zl? Mi pobiorą u ginki w gabinecie.
    Kamcia.powinno.byc przynajmniej > 1000 ja mam dużo mniej.

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia wiem i ja sie jej spodziewam ze wzgledu na to ze mial ja moj dziadek, jego corka czyli moja ciocia, podejrzewam ze gdyby moj tata zyl to te niedlugo dalaby mu cukrzyca o sobie znac. Ja jestem bardzo do ciotki podobna, budowa itd i nawet ciaze przechodze podobnie do niej. Także z racji na geny podejrzewam ze te 50% do ktorych wraca to niestety bede ja. Ale do tej pory mam nadzieje ze jeszcze sobie troche pouzywam jedzonka i slodyczy :)

3i49o7esw7obg123.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    No tak mi wlasnie mowil moj gin. Ze póki co cukrzycy jeszcze nie mam tylko nietolerancje glukozy ale ze zalecenia sie zmienily to wszystkie ciezarne z przekroczeniami teraz traktuja jak z cukrzyca. Dodatkowo dodal ze sa 2 szkoly zlecania krzywej. Do pewnego momentu zlecalo sie 22-26tyg wykonanie badania glukozy bo trzustka juz wtedy wykazuje nieprawidlowosci. Moj gin jest juz leciwym facetem i jest ordynatorem szpitala wiec z wieloma przypadkami sie spotkal. Ja jeszcze wyczytalam gdzies ze cukrzyca ciążowa ZAWSZE cofa sie po porodzie a jezeli nie oznacza to ze cukrzyca lub nietolerancja byly niezdiagnozowane przed ciążą.
    Ja mam nadzieje ze jezeli moja hemoglobina glikowana jest ok gdzie wczesniej nie stosowalam diety i jadłam wlasciwie wszystko co teraz mi podnosi cukier to moja cukrzyca jest cukrzyca ciążowa i tak mam wpisane. I diab tez mowila ze z moich badan wynika ze wczesniej cukrzycy nie miałam :) Licze na to ze nie znajde sie w gronie wybrańców z ktorymi to świństwo zostaje ;)

Dlatego jestem zdania, że mimo tego co tu wszystkie sobie piszemy itp.
    PRZEDE WSZYSTKIM PYTAC SWOICH LEKARZY i im ufać. W każdej kwestii.
    Ja np. tak robię z moimi wynikami na czczo:) i w ogóle z ta cukrzycą...
    Lekarz mnie nie straszy więc staram się zachować spokój :)

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Goodwill czyli lepsze nifty? (Od harmony )jutro odbieram swoje wyniki w poradni badań prenatalnych i nie wiem czego się spodziewać i jak reagować

Tak jak pisałam - dla mnie było "lepsze", bo szybciej wiedziałam, że ok. Jestem zwolenniczką jak najmniejszej ilości stresu w ciąży.
    Nasze dzieciaczki już i tak "mają gorzej" z powodu cukrzycy...

Agatia - tu jest wszystko: http://www.nifty.pl/nieprawidlowosci-genetyczne-badane-w-tescie-nifty
    Płaciłam 2400zl. Jest to kwota bardzo wysoka. Ale pomyślałam - warto.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 21:58

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Wystarczy, że po 30 min mam w granicach 160-200 to jest właśnie glikemia przygodna. Jest to wynik jak najbardziej nieprawidłowy.

TO NIE GLIKEMIA PRZYGODNA

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwill
    Tez zmagasz się z cukrzyca?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka
    A ja jestem pechowcem życiowym i na pewno znajdę się w 50 % choć w rodzinie nikt nie choruje
    A jak nie cukrzyca to pewnie rak mnie dopadnie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W cenniku jednej poradni gin widziałam cenę za nifty 2300zl

goodwill lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Goodwill
    Tez zmagasz się z cukrzyca?

Owszem, czasem tu nawet pisuję... :P

agatia lubi tę wiadomość

• agatia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie chyba 2500 zl nifty do poniedziałku muszę podumać czy.robić, czy nie. Bo to sporo kasy jednak, a po 30 rz i z moim wywiadem wzrasta ryzyko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 22:04

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwill ja teraz od miesiąca często pisuje. Ale wcześniej cie nie spotkałam. A ty taka mądra dusza jesteś -uspokajasz. Od dawna masz stwierdzona cukrzycę (ciążową? ) czy jesteś cukrzyczka zdeklarowana (jak to mówi mój gin)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 22:11

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    U mnie chyba 2500 zl nifty do poniedziałku muszę podumać czy.robić, czy nie. Bo to sporo kasy jednak, a po 30 rz i z moim wywiadem wzrasta ryzyko.

Jestem w podobnej sytuacji i ci nie poradzę. Sama nie wiem jak jutro zareaguje
    A najgorsze ze jadę sama po wyniki. Jeśli będzie bardzo źle to wiem ze poradnia dalej mnie pokieruje ale nie wiem jak z wynikami średnimi. Ale jak pomyślę ze te pieniądze mogę przeznaczyć na piękny pomniczek dla Emilki to wątpię w sens. ..jutro się najwięcej okaże. Gdyby chociaż ten lekarz słowem powiedział jak wyszło usg...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja już nic nie rozumiem... Agatia, Ty wiesz lepiej który lekarz bardziej Cię przekonuje, ale sądziłam, ze wizyta u tego poprzedniego rozwiała twoje watpliwosci co do tych częstych pomiarów, skoków po 30-40min itp; przynajmniej taka pozytywnie anstawiona wtedy do nas napisałaś! a tu widzę, że wracamy jednak do poprzedniej wersji...

Mój rudy łakomy łeb jest na to zbyt ciasny ;)

Dzisiaj miałam cukry szalejace i zdradliwe: na czczo moje kochane 83, po śniadaniu 120 (niby ok ale wynik na granicy nigdy nie był satysfakcjonujacy... winię chleb), po obiedzie 104, po kolacji 133 (przeklęty naleśnik!!!) i właśnie pochłonęłam swoja kajzerę nanocną i zbieram się do łóżka bo psychicznie mnie ten dzień wymiętosił.

kamciaelcia, twardan lubią tę wiadomość

Rudzina
  • agatia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj poszłam z moim maluchem po wyniki, więc byłam twarda. Po usg lekarz mówił, że wyniki dobre, dzisiaj akurat opisywał mój wynik, więc musiałam zaczekać. Gadałam z ginką i powiedziała, że jest średnio, ale nie tragedia. Potem gadałam z lekarzem robiącym USG, powiedziaľ, że Pappa ogolnie prawidłowe, biskie ryzyko trisomii, ale wiek niestety zaniza ryzyko ZD i beta hcg ciut zanizyla. Ale ogólnie mówił, ze Nifty nie konieczne chyba, że mogę sobie pozwolić.

• agatia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina uspokoiłam się, ale.4 opinie.są, że to.jednak nie jest prawidłowe i ginka wysyła mnie na Starynkiewicza, żeby mnie tam prowadzili.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, podejrzewam, ze gdybym ja to usłyszała, to bym z nifty zrezygnowała...ale odpowiem ci jutro...mam nawet ten sam wiek :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia u mnie jeszcze poronienie i choroba genetyczna synka zaniża wyniki.
    Więc na pewno.bedziesz miała lepszy.wynik :)
    Wady.serduszka Emilki chyba nie wliczą w statystykę bo to nie genetyczne.

• goodwill Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Goodwill ja teraz od miesiąca często pisuje. Ale wcześniej cie nie spotkałam. A ty taka mądra dusza jesteś -uspokajasz. Od dawna masz stwierdzona cukrzycę (ciążową? ) czy jesteś cukrzyczka zdeklarowana (jak to mówi mój gin)

25.02 się przywitałam, pozwolę sobie zacytować:
    Hej, witajcie Dziewczęta!
    Wypada się przywitać w gronie Słodkich Mam!
    O cukrzycy ciążowej wiem od ok. 12Hbd, od tamtej pory dieta i mierzenie cukrów.
    Na krzywej przekroczenie jedynie na czczo.

Przed ciążą miałam prawidłową glikemię na czczo, ale mam też PCOS i prowadziłam fatalny tryb życia (praca zmianowa, jedzenie jak się zdarzy...), więc nieprawidłową tolerancję mogłam mieć.
    A co po ciąży - zobaczy się. :)
    Nie nastawiam się na nic. Zrobię w 12 tyg po ciąży OGTT i się okaże.
    Jeszcze tylko 19 tygodni diety! HAHA :D

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, ta wada to powód skierowania do tej poradni

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 338 339 340 341 342 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ