X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwill czyli lepsze nifty? (Od harmony )jutro odbieram swoje wyniki w poradni badań prenatalnych i nie wiem czego się spodziewać i jak reagować

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwill a ile.trisomi.wykrywa NIFTY.i ile.kosztuje? 3000 zl? Mi pobiorą u ginki w gabinecie.
    Kamcia.powinno.byc przynajmniej > 1000 ja mam dużo mniej.

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia wiem i ja sie jej spodziewam ze wzgledu na to ze mial ja moj dziadek, jego corka czyli moja ciocia, podejrzewam ze gdyby moj tata zyl to te niedlugo dalaby mu cukrzyca o sobie znac. Ja jestem bardzo do ciotki podobna, budowa itd i nawet ciaze przechodze podobnie do niej. Także z racji na geny podejrzewam ze te 50% do ktorych wraca to niestety bede ja. Ale do tej pory mam nadzieje ze jeszcze sobie troche pouzywam jedzonka i slodyczy :)

3i49o7esw7obg123.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    No tak mi wlasnie mowil moj gin. Ze póki co cukrzycy jeszcze nie mam tylko nietolerancje glukozy ale ze zalecenia sie zmienily to wszystkie ciezarne z przekroczeniami teraz traktuja jak z cukrzyca. Dodatkowo dodal ze sa 2 szkoly zlecania krzywej. Do pewnego momentu zlecalo sie 22-26tyg wykonanie badania glukozy bo trzustka juz wtedy wykazuje nieprawidlowosci. Moj gin jest juz leciwym facetem i jest ordynatorem szpitala wiec z wieloma przypadkami sie spotkal. Ja jeszcze wyczytalam gdzies ze cukrzyca ciążowa ZAWSZE cofa sie po porodzie a jezeli nie oznacza to ze cukrzyca lub nietolerancja byly niezdiagnozowane przed ciążą.
    Ja mam nadzieje ze jezeli moja hemoglobina glikowana jest ok gdzie wczesniej nie stosowalam diety i jadłam wlasciwie wszystko co teraz mi podnosi cukier to moja cukrzyca jest cukrzyca ciążowa i tak mam wpisane. I diab tez mowila ze z moich badan wynika ze wczesniej cukrzycy nie miałam :) Licze na to ze nie znajde sie w gronie wybrańców z ktorymi to świństwo zostaje ;)

Dlatego jestem zdania, że mimo tego co tu wszystkie sobie piszemy itp.
    PRZEDE WSZYSTKIM PYTAC SWOICH LEKARZY i im ufać. W każdej kwestii.
    Ja np. tak robię z moimi wynikami na czczo:) i w ogóle z ta cukrzycą...
    Lekarz mnie nie straszy więc staram się zachować spokój :)

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Goodwill czyli lepsze nifty? (Od harmony )jutro odbieram swoje wyniki w poradni badań prenatalnych i nie wiem czego się spodziewać i jak reagować

Tak jak pisałam - dla mnie było "lepsze", bo szybciej wiedziałam, że ok. Jestem zwolenniczką jak najmniejszej ilości stresu w ciąży.
    Nasze dzieciaczki już i tak "mają gorzej" z powodu cukrzycy...

Agatia - tu jest wszystko: http://www.nifty.pl/nieprawidlowosci-genetyczne-badane-w-tescie-nifty
    Płaciłam 2400zl. Jest to kwota bardzo wysoka. Ale pomyślałam - warto.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 21:58

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Wystarczy, że po 30 min mam w granicach 160-200 to jest właśnie glikemia przygodna. Jest to wynik jak najbardziej nieprawidłowy.

TO NIE GLIKEMIA PRZYGODNA

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwill
    Tez zmagasz się z cukrzyca?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka
    A ja jestem pechowcem życiowym i na pewno znajdę się w 50 % choć w rodzinie nikt nie choruje
    A jak nie cukrzyca to pewnie rak mnie dopadnie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W cenniku jednej poradni gin widziałam cenę za nifty 2300zl

goodwill lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Goodwill
    Tez zmagasz się z cukrzyca?

Owszem, czasem tu nawet pisuję... :P

agatia lubi tę wiadomość

• agatia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie chyba 2500 zl nifty do poniedziałku muszę podumać czy.robić, czy nie. Bo to sporo kasy jednak, a po 30 rz i z moim wywiadem wzrasta ryzyko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 22:04

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwill ja teraz od miesiąca często pisuje. Ale wcześniej cie nie spotkałam. A ty taka mądra dusza jesteś -uspokajasz. Od dawna masz stwierdzona cukrzycę (ciążową? ) czy jesteś cukrzyczka zdeklarowana (jak to mówi mój gin)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 22:11

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    U mnie chyba 2500 zl nifty do poniedziałku muszę podumać czy.robić, czy nie. Bo to sporo kasy jednak, a po 30 rz i z moim wywiadem wzrasta ryzyko.

Jestem w podobnej sytuacji i ci nie poradzę. Sama nie wiem jak jutro zareaguje
    A najgorsze ze jadę sama po wyniki. Jeśli będzie bardzo źle to wiem ze poradnia dalej mnie pokieruje ale nie wiem jak z wynikami średnimi. Ale jak pomyślę ze te pieniądze mogę przeznaczyć na piękny pomniczek dla Emilki to wątpię w sens. ..jutro się najwięcej okaże. Gdyby chociaż ten lekarz słowem powiedział jak wyszło usg...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja już nic nie rozumiem... Agatia, Ty wiesz lepiej który lekarz bardziej Cię przekonuje, ale sądziłam, ze wizyta u tego poprzedniego rozwiała twoje watpliwosci co do tych częstych pomiarów, skoków po 30-40min itp; przynajmniej taka pozytywnie anstawiona wtedy do nas napisałaś! a tu widzę, że wracamy jednak do poprzedniej wersji...

Mój rudy łakomy łeb jest na to zbyt ciasny ;)

Dzisiaj miałam cukry szalejace i zdradliwe: na czczo moje kochane 83, po śniadaniu 120 (niby ok ale wynik na granicy nigdy nie był satysfakcjonujacy... winię chleb), po obiedzie 104, po kolacji 133 (przeklęty naleśnik!!!) i właśnie pochłonęłam swoja kajzerę nanocną i zbieram się do łóżka bo psychicznie mnie ten dzień wymiętosił.

kamciaelcia, twardan lubią tę wiadomość

Rudzina
  • agatia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj poszłam z moim maluchem po wyniki, więc byłam twarda. Po usg lekarz mówił, że wyniki dobre, dzisiaj akurat opisywał mój wynik, więc musiałam zaczekać. Gadałam z ginką i powiedziała, że jest średnio, ale nie tragedia. Potem gadałam z lekarzem robiącym USG, powiedziaľ, że Pappa ogolnie prawidłowe, biskie ryzyko trisomii, ale wiek niestety zaniza ryzyko ZD i beta hcg ciut zanizyla. Ale ogólnie mówił, ze Nifty nie konieczne chyba, że mogę sobie pozwolić.

• agatia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina uspokoiłam się, ale.4 opinie.są, że to.jednak nie jest prawidłowe i ginka wysyła mnie na Starynkiewicza, żeby mnie tam prowadzili.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, podejrzewam, ze gdybym ja to usłyszała, to bym z nifty zrezygnowała...ale odpowiem ci jutro...mam nawet ten sam wiek :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia u mnie jeszcze poronienie i choroba genetyczna synka zaniża wyniki.
    Więc na pewno.bedziesz miała lepszy.wynik :)
    Wady.serduszka Emilki chyba nie wliczą w statystykę bo to nie genetyczne.

• goodwill Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Goodwill ja teraz od miesiąca często pisuje. Ale wcześniej cie nie spotkałam. A ty taka mądra dusza jesteś -uspokajasz. Od dawna masz stwierdzona cukrzycę (ciążową? ) czy jesteś cukrzyczka zdeklarowana (jak to mówi mój gin)

25.02 się przywitałam, pozwolę sobie zacytować:
    Hej, witajcie Dziewczęta!
    Wypada się przywitać w gronie Słodkich Mam!
    O cukrzycy ciążowej wiem od ok. 12Hbd, od tamtej pory dieta i mierzenie cukrów.
    Na krzywej przekroczenie jedynie na czczo.

Przed ciążą miałam prawidłową glikemię na czczo, ale mam też PCOS i prowadziłam fatalny tryb życia (praca zmianowa, jedzenie jak się zdarzy...), więc nieprawidłową tolerancję mogłam mieć.
    A co po ciąży - zobaczy się. :)
    Nie nastawiam się na nic. Zrobię w 12 tyg po ciąży OGTT i się okaże.
    Jeszcze tylko 19 tygodni diety! HAHA :D

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, ta wada to powód skierowania do tej poradni

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 338 339 340 341 342 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ