Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ajwi wrote:Agatia, Dzieki za odpowiedź...
nie, nie robilam. Miałam tylko to tzw. USG genetyczne koło 12 tyg ciąży... -
Czesc wstaje i ja poczytalam wasza dyskusje i szczerze to nic madrzejsza nie jestem . wiem tyle ze u mnie to cukrzyca ciazowa bo poprzednio jej nie mialam. A jakies predyspozycje u mnie tez kurczak nijakie brzuch maly cisnienie z tych 90 /60 gruba nie jestem zaczynalam z 58.5 obecnie jakies 63 , w rodzinie to śp babcia miala cukrzyce ale ona jakos tam chyba starcza sie nazywała bo dopiero po 65 roku zycia. I trafilo tez na mnie mam nadzieje ze minie po urodzeniu i odbije sobie slodkosciami. Dobra pasuje wstac. Jeszcze synus chrapie a pewnie zaraz da w kosc.
-
ajwi, zadna z nas przy dość nudnej ciąży nie myśli o wadach. Mojej córci nikt w ciąży nie zdiagnozował, ba, urodziła się i usłyszałam, że dziecko zdrowe! Nie siniala, nie płakała, saturacja 100%, ale rano usłyszeli "tylko"szmer. Nasza wada nie była o tyle poważna, krytyczna, co zrobiło się tego dużo wraz ze wzrostem córci. U nas jedna wada ratowała inną wadę, dlatego wszystko trzymało się kupy. Wiele dzieci rodzi się z vsd/asd. Poznałam dziewczynę lat 17, która trafiła na operację nagle z asd!tyle lat nikt tej wady nie wykrył. A ona sport uprawiała. Można sie zastanowić ile z nas ma takie małe wady, bo przeciez 33 lata temu nie było takiej diagnostyki. A kardiolodzy dla dorosłych już nie sa tak życzliwi jak dzieciecy. Tej 17-latce udało się, że zoperowali ją jako dziecko.
Ja ciąze prowadze na nfz i naprawde nie narzekam. Zachodząc teraz w ciążę, znałam swoje prawa i wiem, jaka diagnostyka mi się należy. Wręcz spotykam lekarzy, którzy mi ciągle o tym przypominają. Dąże do tego, że wiele kobiet wydaję tyle pieniędzy na 3d/4d z własnej przyjemności , a czasem wystarczy 150 zł na badanie diagnostyczne. Nasze badania prenatalne to tylko statystyka, a ile dzieci rzekomo zdrowych rodzi sie chorymi i ile dzieci zdiagnozowanych jako chore jest zdrowych!!!Robie wszystko, zeby zycie mnie nie zaskoczyło -
zabuszka, nikt nie wie skąd u nas cukrzyca, podaja jakieś czynniki ryzyka, ale podaj chorobę, przy której nie ma wieku, czy otyłości, czy nawet genów??Akurat ciąż to chyba najmniej przebadana dziedzina, bo kto na nas będzie eksperymentował?na pewno nie mamy , co sie o nia obwiniać. Taki urok ciążowy
A moje ciśnienie w domu jest zawsze ponizej normy:), tylko na wizycie rośnieWiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2016, 07:17
-
cześć dziewczyny
mi z racji wieku ( ciąża się skończy jak będę miała 35 lat)lekarz po usg genetycznym zaproponował PAPPA na NFZ, ale nie skorzystaliśmy. Na USG wszystko było ok. Przezierność 1,15, kość nosowa widoczna. Trochę się zastanawiam, czy to dobra decyzja, ale czasu nie cofnę. Po połówkowym też wszystko jest w porządku.
twardan
Piotruś jest już z nami
Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
-
Agatia ja tez sie zastanawiam nad tym twoim acetonem. Ja wczoraj obcielam kanapki do ok 40g. bo naprawde nie mialam apetytu. Zjadlam przez caly dzien 7 takich kanapek i lazanki na obiad. Niestety sie troche zasiedzielismy, poszlam pozniej spac i obudzilam sie w nocy glodna. Ale dupska nie chcialo mi sie ruszyc wiec poszlam spac dalej i acetonu rano nie mam.