Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
dziekuje za info o chlebku z biedry dziś na czczo 78 a po sniadaniu 85 zjadlam tylko 1 kromke bo nie wiedzialam jak wyjdzie jutro skusze sie na 2;D .
u mnie wychodzi na to ze po kolacji co nie zjem na rano cukier jest niski wczoraj kolacja potem jeszcze kanapka i na koniec ciastka jakies tam ze 3 wcielam bo awet nie bylam glodna .
Agatia bedzie dobrze zobaczysz ;*Rudzina lubi tę wiadomość
-
Jezu, wchodzę tu rano, mam cukier na czczo 82, zjadłam śniadanie, spokój cisza... a Wy tu o takich...
NIFTY to test statystyczny, ale ma bardzo wysoką wiarygodność. Kiedyś tak byli pewni, że jest w stanie wykryć każdy zespół Downa, że ubezpieczali od wyniku fałszywie negatywnego.
Znam z forum 1 przypadek takiego wyniku w Polsce - NIFTY wynik negatywny, dziecko po urodzeniu z zespołem. W tym przypadku płód miał mocno nieprawidłowe NT oraz (o ile pamiętam) nieprawidłowe przepływy. Więc sytuacja była b skomplikowana.
Można dokonywać legalnej aborcji przy zaistnieniu jednej z określonych przesłanek:
- ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia kobiety ciężarnej (bez ograniczeń ze względu na wiek płodu[1]); wystąpienie tej okoliczności stwierdza lekarz inny niż dokonujący przerwania ciąży, chyba, że ciąża zagraża bezpośrednio życiu kobiety
- badania prenatalne lub inne przesłanki medyczne wskazują na duże prawdopodobieństwo ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu (do chwili osiągnięcia przez płód zdolności do samodzielnego życia poza organizmem kobiety ciężarnej); wystąpienie tej okoliczności stwierdza lekarz inny niż dokonujący przerwania ciąży
- zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego (do 12 tygodni od poczęcia); wystąpienie tej okoliczności stwierdza prokurator.
Chodzi o to, że płód w 24Hbd może być już zdolny do samodzielnego życia poza organizmem matki, więc stąd taka umowna granica.
Oczywiście jeśli kobieta ma przesłanki do terminacji, to wykonuje się ją jak najszybciej, ponieważ w momencie gdy kobieta czuje już ruchy dziecka trauma po zabiegu zwykle jest większa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2016, 09:51
-
nick nieaktualnyMoje ryzyko Zd na pierwszych prenatalnych wyszło 1:130 ale w obrazie usg raczej wszystko ok. W obszarze przeziernosci karkowej która była w normie ale jednak przy samej granicy, była wątpliwość która sprawiła że robiłam prenatalne w każdym trymestrze ryzyko wad serca itd. Po ostatnim echo widać ze wszystko ze serduszkiem jest ok to jednak lekarz nigdy nie powie nam że na 100% wszystko ok. Ja słyszałem zawsze opinie "na tym etapie badań wynik prawidłowy. Po ostatnich badaniach ryzyko zd zmalalo do 1:2983
Nie robiłam nity ani hormony. -
Rudzina wrote:wróciłam do biedronkowego chlebka tego 7ziaren i od razu po śniadaniu lepiej, chyba na jakis czas odpuszczę sobie eksperymenty w tym zakresie
-
nick nieaktualny
-
Co do trisomii chromosomu 21 w Polsce przyjmuje się, że jest to ciężkie i nieodwracalne upośledzenie płodu, dlatego są ośrodki, które w tym przypadku dokonują terminacji.
Trzeba niestety pamiętać, że jest tysiącpięćsetstodzziewięćset innych chorób, których nie widać na USG, nie rozpozna ich NIFTY ani badanie kariotypu, tylko wystąpią (np. choroby spichrzeniowe). I to jest tragedia i dramat.
Do dziewczyn, które pogłębionej diagnostyki genetycznej nie robiły:
Po pierwsze, nie martwić się!
Dobry wynik USG genetycznego przeprowadzonego przez sensownego doktora daje duże szanse na zdrowie płodu. W USG połówkowym lekarz sprawdza po kolei najważniejsze narządy i już wtedy widać dużo. Dużo dobrego, oczywiście.
W sytuacji, gdy czas na diagnostykę przeminął, trzeba skupić się na pozytywach. Głowa do góry!twardan lubi tę wiadomość
-
agatia wrote:Czy to ten pakowany w zielonej torebce? Ile masz po nim cukru po śniadaniu i po.ilu kromkach?
Tak. Jest jeszcze żółty/pomaranczowy, ale dużo dziewczyn pisało, ze ten im nie służy więc nie próbowałam. Po 2 kromkach (na to szynka, sałata i pomidor) mam po śniadaniu tak między 90 a 110, raz miałam 114 chyba.agatia lubi tę wiadomość
Rudzina -
Mój synek ma 99% prawdopodobieństwo choroby, ktorej nie wykryje USG no chyba, że choroba jest już nasilona w życiu plodowym.
Wysłałam krew do Stanów, ale nawet tam nie znalezli mutacji. Więc to prawda jest milion chorób.
Ale cieszę się, że mój skarb jest na świecie -
nick nieaktualnyGoodwil zgadzam się.
Dlatego ja nie robiłam żadnych już testów bo zresztą i po co. I tak nie usunelaby ciąży bo to przecież jest moje dzieckojeśli na usg widzę je wyraźnie główkę rączki stopki serduszko to fakt że w terminologii to jest płód a wszystko przed 21 tc nie określa sie jako poród przedwczesny ale termizacja czy jakoś tak nie przrkresla faktu że dziecko jest i już je kocham
Lekarz prowadzący nie widzi niczego niepokojącego specjaliści prenatalni też więc wierzę że wszystko będzie dobrze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2016, 10:22
Dorinka, goodwill, twardan, Miuu lubią tę wiadomość
-
goodwill wrote:Co do trisomii chromosomu 21 w Polsce przyjmuje się, że jest to ciężkie i nieodwracalne upośledzenie płodu, dlatego są ośrodki, które w tym przypadku dokonują terminacji.
Trzeba niestety pamiętać, że jest tysiącpięćsetstodzziewięćset innych chorób, których nie widać na USG, nie rozpozna ich NIFTY ani badanie kariotypu, tylko wystąpią (np. choroby spichrzeniowe). I to jest tragedia i dramat.
Do dziewczyn, które pogłębionej diagnostyki genetycznej nie robiły:
Po pierwsze, nie martwić się!
Dobry wynik USG genetycznego przeprowadzonego przez sensownego doktora daje duże szanse na zdrowie płodu. W USG połówkowym lekarz sprawdza po kolei najważniejsze narządy i już wtedy widać dużo. Dużo dobrego, oczywiście.
W sytuacji, gdy czas na diagnostykę przeminął, trzeba skupić się na pozytywach. Głowa do góry!
No ja się dzisiaj trochę zestresowalam ale już nie mam na to najmniejszego wpływu...
Zresztą na początku ciąży zastanawialismy się z mężem czy robić jakieś dodatkowe badania ... Ale doszlismy do wniosku, że nawet w razie czegoś nie dalibysmy rady chyba podjąć decyzji o usunięciu bo zawsze gdzieś tliłaby się nadzieja i niepewność "a co jeśli się mylą?" ...
Oj, ciężkie to wszystko...
No nic, wszystko w rękach Najwyższego...
Zresztą ja pierwsze ruchy poczulam bardzo wcześnie bo koło 16,17 tyg...
W 16 tyg już widziałam jego twarz...Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2016, 10:30
twardan, goodwill lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny