Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Mnie na śniadanie te 2 kromeczki wystarczają; niby mam ochotę na coś bardziej puchatego
bo ten chlebek z tych bardzo ziarnistych jest, ale wczoraj spróbowałam żytniego i nie było już tak wesoło. Póki co ten chleb z biedry daje mi śniadaniowy komfort psychiczny
a i tak słodkie mamuski straszą, że w okolicach 30-32 tyg mi się te cukry porujnuja i oszaleją więc korzystam póki mogę z tego 'spokoju śniadaniowego'
Rudzina -
nick nieaktualny
-
Miałam jednak robiony test podwójny(pappa i wolne bhcg)
ryzyko podstawowe:
21 1:396
18 1:911
13 1:2872
ryzyko skorygowane
21 1:7922
18 1:18219
13 <1:20000
nie dało sie zbadac zastawki trójdzielnej
uwagi:zalecone echo sercaq(ale na to juz jestem zarejestrowana)goodwill, agatia, żabka04, monilia84 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kamcia ryzyko podstawowe masz wyższe ode mnie, ale skorygowane ja mam dużo, dużo wyższe jeśli chodzi o trisomie 21. 18 i 13 mam mniejsze ryzyko.
Chyba jednak muszę rozważyć nifty.
Super masz wyniki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2016, 10:43
-
agatia, mówiłam ,że moje nie bedą super, co pokazują podstawowe wyliczenia. mam wypisane cechy ciąży(które pewnie wpływają na ryzyko):rodność, wiek, palenie, cukrzyca, nadcisnienie, toczeń rumieniowaty, zespół antyfosfolipidowy, preeklampsja w poprzedniej ciazy, niska masa urodzeniowa, metoda zapłodnienia(jedynie cukrzyca na tak)
w opisie napisane ryzyko niskie. Wiadomo ze sie myśli o nifty, ale troche szkoda mi pieniedzy, nifty nie wykryje wszystkiego czego ja sie boje... -
mappi wrote:Dziewczyny testowalyscie może kawę zbozowa z mlekiem???
Mam ochotę na kawę a nie mogę wypić zwykłej z powodu migreny więc pomyślalam o ince. Niby nie można bo tam od cholery slodu ale może któraś piła?
Przy okazji dziewcznyny wiem ze wiecie juz prawie wszystko ale mialam wczoraj darmowa wizyte u dietetyczki z powodu cukrzycy ciazowej. Wiele nowego sie nie dowiedzialam ale a propos ilosci wegli w posilku to dala fajny sposob przeliczania (jelsi to juz wiecie to sorry). Do posilku mozna zjesc tyle chleba ile sie zmiesci na rozozonej dloni lub tyle makaronu / ryzu pelnoziarnisego ile w jedncej garsci. Moze ktorejs sie to przyda - ja sprobuje dzis z makaronem;)
-
Dziewczyny a mam do was takie pytanie. Odkad jestem na diecie zauważyłam ze mimo picia 2l. wody bardzo wysuszyla mi sie skóra na rekach. Używam kremów ale malo to daje. Zastanawiam sie czy to wina diety czy moze uzywania zwyklego mydla podczas mycia rak przed kazdym pomiarem. Przed dietą uzywalam mydla w plynie i nie mialam takiego problemu choc tez tak często i dokladnie nie czyscilam rak
-
dorinka, u mnie na dłoniach na pewno od mycia rąk, bo nawet jak zjem nie nakładam od razu kremu, dopiuero po pomiarach, a jak 2 razy mierzę, to się smarowanie odwleka
zabuszka, ja gotuje na miesku, najczesciej udko. Ale jeśli chodzi o ziemniaki, gotowałam je osobno, zupe jadłam raz z ziemniakiem, chlebem lub makaronem
aga, chleb mi nie wchodzi, a makaron jakoś licze na sztuki, bo ten razowy mi nie smakuje, do spagetti było ok, a tak codziennie przed spaniem zjadam z czymś (z zupa lub mlekiem) -
Jestem taka zla! Nienawidzę tej cukrzycy!
Wczoraj po kanapce z makrela 102 a dzis 125 !
No ja rozumiem ze cukry nie beda caly czas na tym samym poziomie ale różnica ponad 20 na tym samym jedzeniu!
Na I sniadanie bylo ok 104. Pozniej taka sama kanapka i 1/4 puszki makreli w pomodorach i taki wynik! -
agatia, ja sie bałam ryzyka około 100 i mniej...te 398 też brzydko brzmi...wiadomo, ze całą ciąże bede myśleć o nifty...teraz czy robić, a później, czy dobrze , że nie zrobiłam...ale te badania nie dadza mi spokoju. Po stracie córki wiem, że nie moge badaniom ufać.Ile jest przypadków, że po echo prawidłowym dziecko rodzi się z wadą serca...Przeraża mnie to...Dziś znowu boli mnie serce, niewatpliwie wróciła nerwica. Twoje wyniki tez nie są złe. I w przypadku 1:4 dziecko rodzi się zdrowe. Moze dla spokoju chociażby serduszkowego, szukaj echo serca na nfz. Musimy być wszystkie dobrej myśli, choć ta cukrzyca nieźle nam w móżgu nabałaganiła