X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie na śniadanie te 2 kromeczki wystarczają; niby mam ochotę na coś bardziej puchatego :P bo ten chlebek z tych bardzo ziarnistych jest, ale wczoraj spróbowałam żytniego i nie było już tak wesoło. Póki co ten chleb z biedry daje mi śniadaniowy komfort psychiczny ;) a i tak słodkie mamuski straszą, że w okolicach 30-32 tyg mi się te cukry porujnuja i oszaleją więc korzystam póki mogę z tego 'spokoju śniadaniowego' :D

Rudzina
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia już wiem :-) dzięki
    Sprawdziłam skład zwykłej i 1 porcja to 3 3 cukru więc nawet nie jest to 1 WW

Ech zaryzykuję i strzele sobie z mlekiem
    UPS :-)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam jednak robiony test podwójny(pappa i wolne bhcg)
    ryzyko podstawowe:
    21 1:396
    18 1:911
    13 1:2872
    ryzyko skorygowane
    21 1:7922
    18 1:18219
    13 <1:20000
    nie dało sie zbadac zastawki trójdzielnej
    uwagi:zalecone echo sercaq(ale na to juz jestem zarejestrowana)

goodwill, agatia, żabka04, monilia84 lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia super wynik :-)

goodwill lubi tę wiadomość

• agatia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ryzyko podstawowe masz wyższe ode mnie, ale skorygowane ja mam dużo, dużo wyższe jeśli chodzi o trisomie 21. 18 i 13 mam mniejsze ryzyko.
    Chyba jednak muszę rozważyć nifty.

Super masz wyniki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2016, 10:43

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, mówiłam ,że moje nie bedą super, co pokazują podstawowe wyliczenia. mam wypisane cechy ciąży(które pewnie wpływają na ryzyko):rodność, wiek, palenie, cukrzyca, nadcisnienie, toczeń rumieniowaty, zespół antyfosfolipidowy, preeklampsja w poprzedniej ciazy, niska masa urodzeniowa, metoda zapłodnienia(jedynie cukrzyca na tak)
    w opisie napisane ryzyko niskie. Wiadomo ze sie myśli o nifty, ale troche szkoda mi pieniedzy, nifty nie wykryje wszystkiego czego ja sie boje...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam wpisane ryzyko niskie.
    Ale ryzyko skorygowane 21 mam 1:760 a Ty masz do prawie 8000, więc spora różnica.
    Chociaż lekarz mówił, że nie ma konieczności wykonywania nifty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2016, 10:50

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale niskie...i to do mnie przemawia. ta pani dr n.med. nie miała watpliwości i nie proponowała dalszej diagnostyki, jak chce , moge u nich robić usg połówkowe

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Aga2606 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mappi wrote:
    Dziewczyny testowalyscie może kawę zbozowa z mlekiem???
    Mam ochotę na kawę a nie mogę wypić zwykłej z powodu migreny więc pomyślalam o ince. Niby nie można bo tam od cholery slodu ale może któraś piła?
    Ja pije Caro ma troche mniej wegli niz inka. PIje do sniadania i zazwyczaj cukry ok;)

Przy okazji dziewcznyny wiem ze wiecie juz prawie wszystko ale mialam wczoraj darmowa wizyte u dietetyczki z powodu cukrzycy ciazowej. Wiele nowego sie nie dowiedzialam ale a propos ilosci wegli w posilku to dala fajny sposob przeliczania (jelsi to juz wiecie to sorry). Do posilku mozna zjesc tyle chleba ile sie zmiesci na rozozonej dloni lub tyle makaronu / ryzu pelnoziarnisego ile w jedncej garsci. Moze ktorejs sie to przyda - ja sprobuje dzis z makaronem;)

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • zabuszka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak robicie zupke dajecie kostke rosolowa? Bo woda z samymi warzywami to chyba srednio smakuje

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • Dorinka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a mam do was takie pytanie. Odkad jestem na diecie zauważyłam ze mimo picia 2l. wody bardzo wysuszyla mi sie skóra na rekach. Używam kremów ale malo to daje. Zastanawiam sie czy to wina diety czy moze uzywania zwyklego mydla podczas mycia rak przed kazdym pomiarem. Przed dietą uzywalam mydla w plynie i nie mialam takiego problemu choc tez tak często i dokladnie nie czyscilam rak ;)

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorinka, u mnie na dłoniach na pewno od mycia rąk, bo nawet jak zjem nie nakładam od razu kremu, dopiuero po pomiarach, a jak 2 razy mierzę, to się smarowanie odwleka

zabuszka, ja gotuje na miesku, najczesciej udko. Ale jeśli chodzi o ziemniaki, gotowałam je osobno, zupe jadłam raz z ziemniakiem, chlebem lub makaronem

aga, chleb mi nie wchodzi, a makaron jakoś licze na sztuki, bo ten razowy mi nie smakuje, do spagetti było ok, a tak codziennie przed spaniem zjadam z czymś (z zupa lub mlekiem)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia maasz super wyniki zazdroszczę w pozytywnym tego slowa znaczeniu. Ja mam niby małe ryzyko, ale jednak jak dla mnie bardzo duże bo nawet ryzyko skorygowane mam duże.
    Jestem ciekawa, co jeszcze.mi się przytrafi w tej "cudownej" ciąży.

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem taka zla! Nienawidzę tej cukrzycy!
    Wczoraj po kanapce z makrela 102 a dzis 125 !:/
    No ja rozumiem ze cukry nie beda caly czas na tym samym poziomie ale różnica ponad 20 na tym samym jedzeniu!
    Na I sniadanie bylo ok 104. Pozniej taka sama kanapka i 1/4 puszki makreli w pomodorach i taki wynik!

3i49o7esw7obg123.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też myślę że to od mycia rąk i też mam ten problem ;) i nie pamiętam o smarowaniu, zwykle na noc mi się przypomina tylko...

Rudzina
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ech... bo powinien być limit komplikacji ciażowych na osobę np masz cukrzycę ciażową? SUPER - już nic złego cie przez 9 mcy nie spotka!

goodwill lubi tę wiadomość

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, ja sie bałam ryzyka około 100 i mniej...te 398 też brzydko brzmi...wiadomo, ze całą ciąże bede myśleć o nifty...teraz czy robić, a później, czy dobrze , że nie zrobiłam...ale te badania nie dadza mi spokoju. Po stracie córki wiem, że nie moge badaniom ufać.Ile jest przypadków, że po echo prawidłowym dziecko rodzi się z wadą serca...Przeraża mnie to...Dziś znowu boli mnie serce, niewatpliwie wróciła nerwica. Twoje wyniki tez nie są złe. I w przypadku 1:4 dziecko rodzi się zdrowe. Moze dla spokoju chociażby serduszkowego, szukaj echo serca na nfz. Musimy być wszystkie dobrej myśli, choć ta cukrzyca nieźle nam w móżgu nabałaganiła

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia echo będę robiła ale odpłatnie u lekarza, który się w tym specjalizuje.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Kamcia echo będę robiła ale odpłatnie u lekarza, który się w tym specjalizuje.

ale nalezy sie na nfz ja tak robie i tez u specjalisty

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja u nikogo innego nie chce robić, w pierwszej ciąży nie poszłam do niego i żałuję.

‹‹ 342 343 344 345 346 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ