X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że nifty nie wykazuje wsd cukrowych. Chcę wykluczyć choroby chromosomalne.
    Właśnie odpuszczam pod każdym względem, co ma być to będzie.
    W pn nifty i zobaczymy co dalej.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, ty decydujesz, mi byłoby szkoda kasy na nifty przy takich wynikach. Skoro boisz się ZD to na echo serca wyjdzie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie będę czekać do echo serca do 20 tc bo to za długo. Dzwoniłam do genomedu i max 9 dni roboczych się czeka i mam czarno na białym. Mu na takie rzeczy kasy nie szkoda, synkowi za.badania genetyczne płaciłam ponad 6000 zł i były to najlepiej wydane pieniądze.
    Wolę odmówić sobie innych rzeczy.

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Ja dziś z rana musiałam lecieć na morfologię/mocz; śniadanie jadłam po drodze do domu wiec i cukry po wyszły piękne. Mam w głowie coś takiego że tylko te na czczo mnie nie zawodzą, jak kiedyś wyjdą złe to chyba dostanę zawału...

Zabuszka, no ja mam dokładnie z OM 28 maja ;) ale na ostatnim USG gin powiedziała, że raczej by obstawiała 2 czerwca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 10:01

Rudzina
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaprzyjaźniłam się dziś z jedna satruszką w poczekalni do laboratorium, robili jej krzywą cukrową i tak to biedna przeżywała, że nie może się wody napić, nie wzięła zegarka ('ten młody człowiek mówi mi, która godzina') i taka przejeta bo nie wiedziała jak to badanie wygląda dokładnie i na kolacje zjadła pączka! no rozczuliła mnie totalnie :)

Zwykle trafiam na jakies małpy, które jak tylko widzą brzuch to przystępują do ataku na wszelki wypadek, gdybym miała ochotę wepchnąć się w kolejkę :P

kamciaelcia, Dorinka lubią tę wiadomość

Rudzina
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,
    dołanczam do Was... jestem w 32tyg. ciąży, a od 26tyg. zmagam się z dietą. Do tej pory pomiary miałam raz lepsze, raz gorsze, ale raczej w normach, 6-10 przekroczeń na tydzień.
    Udało mi się opanować śniadania, znaleźć idealny dla mnie chcleb (mimo słodu w składzie) inne posiłki też już powoli ogarniam.
    Powód dla którego tu przyszłam to moje wyniki na czczo... od 5 dni na czczo mam podwyższone wyniki, w granicach 90-100... Czuję się bezradna, bardzo chciałabym uniknąć insuliny, zwłaszcza że pozostałe wyniki są już w miarę ok, i zupełnie nie wiem dlaczego te z na czczo takie wychodzą... A diabetolog kazała dzwonić jeśli wszystkie wyniki o określonej porze będą podwyższone.
    Chciałabym wstrzymać się do końca tygodnia i jeszcze popróbować i zapytać Was o radę... Macie jakieś pomysły żeby ten cukier rano był w normie? Może jeść wcześniej/później wieczorem (jem ok. 22-23), może coś innego? Może więcej? Zwykle zjadałam 2 małe kromki z szynką/łososiem, serkiem śmietankowym + warzywo, albo chrupki chleb, ogólnie zwykle tak samo i cukier rano może nie był idealny, ale był w normie 80-90 a teraz nie wiem co się stało i co z tym zrobić. Zwykle w ciągu tygodnia zdarzały się 3 przekroczenia na czczo, a teraz już piąty dzień z rzędu...

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj domi. Ja od początku mam problem z cukrami na czczo. Ostatni posiłek zjadam zawsze o 21.30. Wstaje o 7.30
    Nie znalazłam metody na obniżenie cukru na czczo I juz jestem na insulinie nocnej. Teraz 3 j. Mojej diab nie podobają się już wyniki 93 ma czczo. Wiec w sumie nie wiem jakie u ciebie są to wartości. Ja do 100 nigdy nie doszłam.

domi05 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przychodzi taki czas ze cukry szaleją mimo diety i na nowo trzeba szukać sposobu. Niektórym natomiast na końcówce pięknie się stabilizuja

Rudzina, domi05 lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie działa póki co do znudzenia kajzerka i kubek mleka/kefiru ok.22:30/23 (mierzę rano ok.7:30) ale czytałam, że właśnie w okolicach 32tc cukry zaczynają szaleć, więc nie przywiązuję się za bardzo do tej metody.

domi05 lubi tę wiadomość

Rudzina
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi ja miałam przez 2 tyg cukry.na czczo od 90 do 97: bo jadłam w nocy albo nocny.posiłek był za wysoko weglowodanowy i podbijał mi cukier.
    Teraz jem o 21.30-22.00 kromkę 50g chleba żytniego z cienko ukrojonym żółtym serem, wędliną i warzywami, do tego kilka łyków kefiru. Ostatnio w przeciągu 2 tyg tylko raz miałam 93, a tak między 83-88. Dostałam czas 2 tyg na uregulowanie tych cukrów, żeby nie dostać insuliny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 11:02

domi05 lubi tę wiadomość

• Ajwi Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi05

A może sprobuj pójść jutro do laboratorium i zmierzyć glukozę na czczo?
    Jeśli w laboratorium wynik będzie ok to może po prostu te wskazania to wina glukometru i wtedy diabetolog możesz wyjaśnić, że na glukometrze przekraczasz a w laboratorium wynik dobry...

Mi cukry na czczo wychodzą niskie...
    Jeśli to pomoże to ja kolację jem koło 20, cukier na czczo mierzę koło 6 rano, śniadanie jem koło 6.20-6.40
    Na kolację jem zazwyczaj biedronkowa grahamke (pół lub całą) z żóltym serem i pomidorem/papryka lub ogorkiem kiszonym... Albo z takim serkiem naturalnym typu łaciaty, philadelhia...

goodwill, domi05 lubią tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam właśnie to samo w 32 tc z cukrem na czczo. Przede wszystkim zmierz cukier w nocy bo to ważna informacja no i musisz zmodyfikować posiłek kolacyjny. Jak go nie jadlas to wprowadź. Sposoby są różne mleko i 1/2 bułki pszennej, niektórym pomagał bobofrut 100% sok rozcienczony wodą. Ja w tym okresie jadłam serek wiejski z kromka chleba albo kanapkę z żółtym serem i mlekiem około 21,30 i to pomogło ale powrót do cukru poniżej 91 zajął coś około 1,5 tygodnia. Diabrt wspominał mi też cos o wieczornym spacerze ale nie testowalam :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 11:24

goodwill, domi05 lubią tę wiadomość

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzis idąc za wasza radą zjadlam na II sniadanie pol bialej bulki. Po godzinie 130 :O Juz wiecej z bialym pieczywem nie bede kombinować :)

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka porównując białą bułkę i biały chleb to na pewno w cukrach bułka wygrywa ;) ale uczymy się na własnych błędach

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi - witaj.
    Czy coś się zmieniło w ostatnich dniach? Może zmieniły Ci się pory spania i wstawania? Albo się stresujesz z jakiegoś powodu?
    A może to glukometr - nowe paski albo spadł na twardą powierzchnię?

Ajwi dobrze sugeruje - może zweryfikować pomiar w laboratorium?

U mnie złe cukry na czczo są jak rano wstanę za wcześnie (niewyspana), mam nieprzespaną noc lub bardzo się stresuje. Przed USG połówkowym wszystkie cukry szalały przez 2 dni!

Mam nadzieję, że Ci spadną te cukry.
    Jakby niestety nie, to biegusiem do diabetologa! Powodzenia!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 11:27

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka a dlaczego wprowadzilas bułkę pszenna na śniadanie?
    Bo chyba coś mi umknęło

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też z tą bułką nie zauważyłam o co chodziło

Rudzina
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No juz 2 próby z bialym nie podeme :) Dzis mi zostal jeszcze jeden eksperyment. Maz mnie namwia na pizze. Planuje zrobic na tym ciescie z ktorego robie chleb, dac warzywa i odrobine sera zoltego j zobaczymy co będzie :)

3i49o7esw7obg123.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Dziewczyny dzis idąc za wasza radą zjadlam na II sniadanie pol bialej bulki. Po godzinie 130 :O Juz wiecej z bialym pieczywem nie bede kombinować :)

To miał być zwykły, pszenny chleb ale już nie pierwszej świeżości :)

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoras dziewczyna jakis czas temu tu mi radzila zebym spróbowała z bialym pieczywem bo niektorym na sniadanie mniej po nim skakaja cukry :)

3i49o7esw7obg123.png
‹‹ 347 348 349 350 351 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ