X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że nifty nie wykazuje wsd cukrowych. Chcę wykluczyć choroby chromosomalne.
    Właśnie odpuszczam pod każdym względem, co ma być to będzie.
    W pn nifty i zobaczymy co dalej.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, ty decydujesz, mi byłoby szkoda kasy na nifty przy takich wynikach. Skoro boisz się ZD to na echo serca wyjdzie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie będę czekać do echo serca do 20 tc bo to za długo. Dzwoniłam do genomedu i max 9 dni roboczych się czeka i mam czarno na białym. Mu na takie rzeczy kasy nie szkoda, synkowi za.badania genetyczne płaciłam ponad 6000 zł i były to najlepiej wydane pieniądze.
    Wolę odmówić sobie innych rzeczy.

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Ja dziś z rana musiałam lecieć na morfologię/mocz; śniadanie jadłam po drodze do domu wiec i cukry po wyszły piękne. Mam w głowie coś takiego że tylko te na czczo mnie nie zawodzą, jak kiedyś wyjdą złe to chyba dostanę zawału...

Zabuszka, no ja mam dokładnie z OM 28 maja ;) ale na ostatnim USG gin powiedziała, że raczej by obstawiała 2 czerwca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 10:01

Rudzina
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaprzyjaźniłam się dziś z jedna satruszką w poczekalni do laboratorium, robili jej krzywą cukrową i tak to biedna przeżywała, że nie może się wody napić, nie wzięła zegarka ('ten młody człowiek mówi mi, która godzina') i taka przejeta bo nie wiedziała jak to badanie wygląda dokładnie i na kolacje zjadła pączka! no rozczuliła mnie totalnie :)

Zwykle trafiam na jakies małpy, które jak tylko widzą brzuch to przystępują do ataku na wszelki wypadek, gdybym miała ochotę wepchnąć się w kolejkę :P

kamciaelcia, Dorinka lubią tę wiadomość

Rudzina
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,
    dołanczam do Was... jestem w 32tyg. ciąży, a od 26tyg. zmagam się z dietą. Do tej pory pomiary miałam raz lepsze, raz gorsze, ale raczej w normach, 6-10 przekroczeń na tydzień.
    Udało mi się opanować śniadania, znaleźć idealny dla mnie chcleb (mimo słodu w składzie) inne posiłki też już powoli ogarniam.
    Powód dla którego tu przyszłam to moje wyniki na czczo... od 5 dni na czczo mam podwyższone wyniki, w granicach 90-100... Czuję się bezradna, bardzo chciałabym uniknąć insuliny, zwłaszcza że pozostałe wyniki są już w miarę ok, i zupełnie nie wiem dlaczego te z na czczo takie wychodzą... A diabetolog kazała dzwonić jeśli wszystkie wyniki o określonej porze będą podwyższone.
    Chciałabym wstrzymać się do końca tygodnia i jeszcze popróbować i zapytać Was o radę... Macie jakieś pomysły żeby ten cukier rano był w normie? Może jeść wcześniej/później wieczorem (jem ok. 22-23), może coś innego? Może więcej? Zwykle zjadałam 2 małe kromki z szynką/łososiem, serkiem śmietankowym + warzywo, albo chrupki chleb, ogólnie zwykle tak samo i cukier rano może nie był idealny, ale był w normie 80-90 a teraz nie wiem co się stało i co z tym zrobić. Zwykle w ciągu tygodnia zdarzały się 3 przekroczenia na czczo, a teraz już piąty dzień z rzędu...

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj domi. Ja od początku mam problem z cukrami na czczo. Ostatni posiłek zjadam zawsze o 21.30. Wstaje o 7.30
    Nie znalazłam metody na obniżenie cukru na czczo I juz jestem na insulinie nocnej. Teraz 3 j. Mojej diab nie podobają się już wyniki 93 ma czczo. Wiec w sumie nie wiem jakie u ciebie są to wartości. Ja do 100 nigdy nie doszłam.

domi05 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przychodzi taki czas ze cukry szaleją mimo diety i na nowo trzeba szukać sposobu. Niektórym natomiast na końcówce pięknie się stabilizuja

Rudzina, domi05 lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie działa póki co do znudzenia kajzerka i kubek mleka/kefiru ok.22:30/23 (mierzę rano ok.7:30) ale czytałam, że właśnie w okolicach 32tc cukry zaczynają szaleć, więc nie przywiązuję się za bardzo do tej metody.

domi05 lubi tę wiadomość

Rudzina
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi ja miałam przez 2 tyg cukry.na czczo od 90 do 97: bo jadłam w nocy albo nocny.posiłek był za wysoko weglowodanowy i podbijał mi cukier.
    Teraz jem o 21.30-22.00 kromkę 50g chleba żytniego z cienko ukrojonym żółtym serem, wędliną i warzywami, do tego kilka łyków kefiru. Ostatnio w przeciągu 2 tyg tylko raz miałam 93, a tak między 83-88. Dostałam czas 2 tyg na uregulowanie tych cukrów, żeby nie dostać insuliny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 11:02

domi05 lubi tę wiadomość

• Ajwi Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi05

A może sprobuj pójść jutro do laboratorium i zmierzyć glukozę na czczo?
    Jeśli w laboratorium wynik będzie ok to może po prostu te wskazania to wina glukometru i wtedy diabetolog możesz wyjaśnić, że na glukometrze przekraczasz a w laboratorium wynik dobry...

Mi cukry na czczo wychodzą niskie...
    Jeśli to pomoże to ja kolację jem koło 20, cukier na czczo mierzę koło 6 rano, śniadanie jem koło 6.20-6.40
    Na kolację jem zazwyczaj biedronkowa grahamke (pół lub całą) z żóltym serem i pomidorem/papryka lub ogorkiem kiszonym... Albo z takim serkiem naturalnym typu łaciaty, philadelhia...

goodwill, domi05 lubią tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam właśnie to samo w 32 tc z cukrem na czczo. Przede wszystkim zmierz cukier w nocy bo to ważna informacja no i musisz zmodyfikować posiłek kolacyjny. Jak go nie jadlas to wprowadź. Sposoby są różne mleko i 1/2 bułki pszennej, niektórym pomagał bobofrut 100% sok rozcienczony wodą. Ja w tym okresie jadłam serek wiejski z kromka chleba albo kanapkę z żółtym serem i mlekiem około 21,30 i to pomogło ale powrót do cukru poniżej 91 zajął coś około 1,5 tygodnia. Diabrt wspominał mi też cos o wieczornym spacerze ale nie testowalam :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 11:24

goodwill, domi05 lubią tę wiadomość

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzis idąc za wasza radą zjadlam na II sniadanie pol bialej bulki. Po godzinie 130 :O Juz wiecej z bialym pieczywem nie bede kombinować :)

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka porównując białą bułkę i biały chleb to na pewno w cukrach bułka wygrywa ;) ale uczymy się na własnych błędach

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi - witaj.
    Czy coś się zmieniło w ostatnich dniach? Może zmieniły Ci się pory spania i wstawania? Albo się stresujesz z jakiegoś powodu?
    A może to glukometr - nowe paski albo spadł na twardą powierzchnię?

Ajwi dobrze sugeruje - może zweryfikować pomiar w laboratorium?

U mnie złe cukry na czczo są jak rano wstanę za wcześnie (niewyspana), mam nieprzespaną noc lub bardzo się stresuje. Przed USG połówkowym wszystkie cukry szalały przez 2 dni!

Mam nadzieję, że Ci spadną te cukry.
    Jakby niestety nie, to biegusiem do diabetologa! Powodzenia!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 11:27

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka a dlaczego wprowadzilas bułkę pszenna na śniadanie?
    Bo chyba coś mi umknęło

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też z tą bułką nie zauważyłam o co chodziło

Rudzina
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No juz 2 próby z bialym nie podeme :) Dzis mi zostal jeszcze jeden eksperyment. Maz mnie namwia na pizze. Planuje zrobic na tym ciescie z ktorego robie chleb, dac warzywa i odrobine sera zoltego j zobaczymy co będzie :)

3i49o7esw7obg123.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Dziewczyny dzis idąc za wasza radą zjadlam na II sniadanie pol bialej bulki. Po godzinie 130 :O Juz wiecej z bialym pieczywem nie bede kombinować :)

To miał być zwykły, pszenny chleb ale już nie pierwszej świeżości :)

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoras dziewczyna jakis czas temu tu mi radzila zebym spróbowała z bialym pieczywem bo niektorym na sniadanie mniej po nim skakaja cukry :)

3i49o7esw7obg123.png
‹‹ 347 348 349 350 351 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ