Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie będę czekać do echo serca do 20 tc bo to za długo. Dzwoniłam do genomedu i max 9 dni roboczych się czeka i mam czarno na białym. Mu na takie rzeczy kasy nie szkoda, synkowi za.badania genetyczne płaciłam ponad 6000 zł i były to najlepiej wydane pieniądze.
Wolę odmówić sobie innych rzeczy. -
Hej!
Ja dziś z rana musiałam lecieć na morfologię/mocz; śniadanie jadłam po drodze do domu wiec i cukry po wyszły piękne. Mam w głowie coś takiego że tylko te na czczo mnie nie zawodzą, jak kiedyś wyjdą złe to chyba dostanę zawału...
Zabuszka, no ja mam dokładnie z OM 28 majaale na ostatnim USG gin powiedziała, że raczej by obstawiała 2 czerwca.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 10:01
Rudzina -
Zaprzyjaźniłam się dziś z jedna satruszką w poczekalni do laboratorium, robili jej krzywą cukrową i tak to biedna przeżywała, że nie może się wody napić, nie wzięła zegarka ('ten młody człowiek mówi mi, która godzina') i taka przejeta bo nie wiedziała jak to badanie wygląda dokładnie i na kolacje zjadła pączka! no rozczuliła mnie totalnie
Zwykle trafiam na jakies małpy, które jak tylko widzą brzuch to przystępują do ataku na wszelki wypadek, gdybym miała ochotę wepchnąć się w kolejkękamciaelcia, Dorinka lubią tę wiadomość
Rudzina -
Witajcie,
dołanczam do Was... jestem w 32tyg. ciąży, a od 26tyg. zmagam się z dietą. Do tej pory pomiary miałam raz lepsze, raz gorsze, ale raczej w normach, 6-10 przekroczeń na tydzień.
Udało mi się opanować śniadania, znaleźć idealny dla mnie chcleb (mimo słodu w składzie) inne posiłki też już powoli ogarniam.
Powód dla którego tu przyszłam to moje wyniki na czczo... od 5 dni na czczo mam podwyższone wyniki, w granicach 90-100... Czuję się bezradna, bardzo chciałabym uniknąć insuliny, zwłaszcza że pozostałe wyniki są już w miarę ok, i zupełnie nie wiem dlaczego te z na czczo takie wychodzą... A diabetolog kazała dzwonić jeśli wszystkie wyniki o określonej porze będą podwyższone.
Chciałabym wstrzymać się do końca tygodnia i jeszcze popróbować i zapytać Was o radę... Macie jakieś pomysły żeby ten cukier rano był w normie? Może jeść wcześniej/później wieczorem (jem ok. 22-23), może coś innego? Może więcej? Zwykle zjadałam 2 małe kromki z szynką/łososiem, serkiem śmietankowym + warzywo, albo chrupki chleb, ogólnie zwykle tak samo i cukier rano może nie był idealny, ale był w normie 80-90 a teraz nie wiem co się stało i co z tym zrobić. Zwykle w ciągu tygodnia zdarzały się 3 przekroczenia na czczo, a teraz już piąty dzień z rzędu... -
Witaj domi. Ja od początku mam problem z cukrami na czczo. Ostatni posiłek zjadam zawsze o 21.30. Wstaje o 7.30
Nie znalazłam metody na obniżenie cukru na czczo I juz jestem na insulinie nocnej. Teraz 3 j. Mojej diab nie podobają się już wyniki 93 ma czczo. Wiec w sumie nie wiem jakie u ciebie są to wartości. Ja do 100 nigdy nie doszłam.domi05 lubi tę wiadomość
-
Domi ja miałam przez 2 tyg cukry.na czczo od 90 do 97: bo jadłam w nocy albo nocny.posiłek był za wysoko weglowodanowy i podbijał mi cukier.
Teraz jem o 21.30-22.00 kromkę 50g chleba żytniego z cienko ukrojonym żółtym serem, wędliną i warzywami, do tego kilka łyków kefiru. Ostatnio w przeciągu 2 tyg tylko raz miałam 93, a tak między 83-88. Dostałam czas 2 tyg na uregulowanie tych cukrów, żeby nie dostać insuliny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 11:02
domi05 lubi tę wiadomość
-
Domi05
A może sprobuj pójść jutro do laboratorium i zmierzyć glukozę na czczo?
Jeśli w laboratorium wynik będzie ok to może po prostu te wskazania to wina glukometru i wtedy diabetolog możesz wyjaśnić, że na glukometrze przekraczasz a w laboratorium wynik dobry...
Mi cukry na czczo wychodzą niskie...
Jeśli to pomoże to ja kolację jem koło 20, cukier na czczo mierzę koło 6 rano, śniadanie jem koło 6.20-6.40
Na kolację jem zazwyczaj biedronkowa grahamke (pół lub całą) z żóltym serem i pomidorem/papryka lub ogorkiem kiszonym... Albo z takim serkiem naturalnym typu łaciaty, philadelhia...goodwill, domi05 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMiałam właśnie to samo w 32 tc z cukrem na czczo. Przede wszystkim zmierz cukier w nocy bo to ważna informacja no i musisz zmodyfikować posiłek kolacyjny. Jak go nie jadlas to wprowadź. Sposoby są różne mleko i 1/2 bułki pszennej, niektórym pomagał bobofrut 100% sok rozcienczony wodą. Ja w tym okresie jadłam serek wiejski z kromka chleba albo kanapkę z żółtym serem i mlekiem około 21,30 i to pomogło ale powrót do cukru poniżej 91 zajął coś około 1,5 tygodnia. Diabrt wspominał mi też cos o wieczornym spacerze ale nie testowalam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 11:24
goodwill, domi05 lubią tę wiadomość
-
Domi - witaj.
Czy coś się zmieniło w ostatnich dniach? Może zmieniły Ci się pory spania i wstawania? Albo się stresujesz z jakiegoś powodu?
A może to glukometr - nowe paski albo spadł na twardą powierzchnię?
Ajwi dobrze sugeruje - może zweryfikować pomiar w laboratorium?
U mnie złe cukry na czczo są jak rano wstanę za wcześnie (niewyspana), mam nieprzespaną noc lub bardzo się stresuje. Przed USG połówkowym wszystkie cukry szalały przez 2 dni!
Mam nadzieję, że Ci spadną te cukry.
Jakby niestety nie, to biegusiem do diabetologa! Powodzenia!Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 11:27
kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny