X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi no do pierwszej świeżości to mu duzo brakowalo. Wypiekanie wczoraj w nocy :)

3i49o7esw7obg123.png
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka, ja jutro zaczynam 32 tc i chyba też coś będę mieć z tymi cukrami ;) moja diab mówiła, że cukry szaleją 30-32 tc, ale jak jest dobra dieta to powinno się gładko przejść.
    ja codziennie robię te same rytuały a raz mam 70, raz 80 a dziś 91. mam nadzieję, że to przez stres, bo dziś na badania jechałam a poza tym to wczoraj doła miałam :( u ciebie pewno to stres podnosi. możesz tez spróbować z nocnym jedzeniem przez jakiś czas ( jak wstajesz to wc to pół kromeczki z czymś). powodzenia :)

goodwill, domi05 lubią tę wiadomość

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka ja ci nie radzilam ale za radami diab trzeba wszystkiego próbować czy służy. Ale białe pieczywo to nie bułka. Ja tak szczerze to jeszcze białego nie próbowałam. Może dlatego że u nas w ogóle chleb nie szedł a teraz jak ja jem zytni to mój mąż kupuje sobie bułki. Pierogow tez nie próbowałam. Ale pyzy z mięsem tak. 3 szt i cukier na granicy. Taki wniosek ze wole zmieścić torebkę kaszy i się najeść niż 3 (tylko)pyzy
    Goodwill
    Racja z tym stresem. Przez miesiąc zaliczyłam 3 dni mega zalamki. Wtedy każdy posiłek miałam przekroczony

Ile greipfrutow na dzień można jeść? ?bo mam na nie fazę. Jakaś obsesja. Zaliczam 1 na dzień. Po jablku (całym )po 30 min nieznacznie przekraczam

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asioczek86 - ten wyskok przed badaniami to na pewno stres!

kamciaelcia - Ja dziennie jem całe kiwi+pół jabłka (w osobnych posiłkach) lub 1/2 grejfruta/pomarańczy+1/2 jabłka. Myślę, że cały grejfrut (jak nie przekraczasz cukrów) jest ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 11:46

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ale czy to jakas roznica z tym pieczywem? U mnie w piekarni z jednego ciasta pieka chleb i bulki wiec to robiloby taka roznice?

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwill po greipfrucie mierzylam się co 15 min i jakoś tak po nim cukry w ogóle nie ruszają. Po 15 min ok 100. Po 30 104. Po 1h 103. .nawet jak jest słodki i bardzo dojrzały. Podobnie miałam po pomelo ale uznałam za przypadek (bo jest pycha słodkie i nie uwierzyłam). Na początku badalam tak jabłko (uwielbiam zielone )pół dobrze, całe to mam przekroczenia. Ale na mnie owoce działają po 30 min. Już to wiem i po owocach juz nawet się nie mierze. Jedynie nowości. Truskawki tez dobrze. Kiwi przekraczałam. Ale ja po prostu mam zachcianki na greipfruty :) w 14 tc są przecież zachcianki

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goodwill no chyba że też jak inne wpadłam w fazę szalonych cukrów ;)
    ja jem 1 jabłko dziennie na II śniadanie a na podwieczorek też zawsze jakiś owoc. jak grejfrut to lepiej połowę :)
    śpiąca jestem, bo wcześnie wstałam, nie mogę się doczekać obiadu :)

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia - jak na moje nie ma problemu, cukry śliczne.
    Skoro masz zachciewajkę, to może dzieciak coś chce z tego grejfruta - nie wiem, witaminy C czy antyoksydantów? Jedz na zdrowie!

asioczek86 - przecież to jeden taki wysoki pomiar na czczo. Spokojnieeee. Zobaczysz dziś po posiłkach i jutro na czczo. Nie bój żaby!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 11:56

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka
    Nie wiem szczerze jak się wyrabia chleb i bułki ale jak przekroisz bułkę to nie wygląda jak chleb. Wiec to nie może być to samo. Jedynie dla mnie podobnie wygląda smakuje chleb tostowy pszenny. Bułkę strawisz w jamie ustnej (uczyli w szkole :) ). Enzymy w slinie trawia cukry proste

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś

Aj Kobitki a Wy znowu z tymi pomiarami co 15,30 i 40 minut;)

Ją się mierze 4 razy dziennie a palce wyglądają jak u ćpuna;)

goodwill, Rudzina, twardan lubią tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi wrote:
    Aj Kobitki a Wy znowu z tymi pomiarami co 15,30 i 40 minut;)

Ją się mierze 4 razy dziennie a palce wyglądają jak u ćpuna;)

Ja się mierzę tylko po godzinie, rzadziej dodatkowo po 2h, jak przekroczę lub wynik mi się nie podoba.
    Mimo wymieniania lancetu mniej więcej codziennie - robią mi się małe siniaczki na palcach, takie upierdliwe.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi jablko mierzylam tak często na samym początku.juz nie robie tego, bo zawsze jest tak samo. Truskawki tez. Kiwi podziękowałam po pierwszym razie. Greipfrut od tygodnia za mną chodzi. Rozmawiałam z diab o tym jablku i przekroczeniach typu 122 i 127 ale powiedziała ze to nie tragedia.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No bulka bulce nie rowno. U nas kiedys piekli tylko chleb ale odkad sie wlasciciel rozstal z żoną to z tego samego ciasta zaczeli piec tez bulki. One wygladaja wlasnie jak takie miniaturowe bochenki chleba :) Nie wiem czy po rozwodzie nie dawal rady wciagnac sam bochenka :)
    Jest tez wersja bulek "wieloziarnista" czyli ta sama bulka tylko z wierzchu posypana ziarnami :)
    Ale jestem w szoku bo moja diab na noc zalecila mi jest wlasnie pol pszennej bulki z mlekiem. I kazala mi juz tego nie mierzyc gluko tylko isc spac. Czyli co takie skoki cukru szkodza tylko w dzień a w nocy juz nie?

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka w nocy tez rośnie po nich cukier i jeszcze dłużej się trzyma bo spisz
    Moja diab kazała makaron na noc (ze względu na ketony )zjadam z mlekiem by jakoś przełknąć
    ale ja z tym makaronem to już się powtarzam aż do znudzenia :)

A ci do bułki. To chleb tez odpada. Ale już się dowiedzialas.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 12:22

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady :)
    Co do dokładnych wartości na czczo, to od 93-97 w ostatnich pięciu dniach, wcześniej w normach do 90, raczej wszystkie powyżej 80, raz miała 76, a 2 razy 100, jeden raz 101, z tym że właśnie moja diabet. mówi że jak jedne są wyższe a jedne niższe to nie może dać insuliny żeby nie obniżyć tego ewentualnie niskiego wyniku i mam się zgłosić jak w ciągu dłuższego czasu o określonej porze będę przekroczone.
    Też słyszałam że jest taki czas po 30tyg. kiedy te cukry szaleją, z tym że u mnie tylko na czczo. Po śniadaniu już jest ok jak w końcu znalazłam chleb, z ostatnich 3 tygodni po śniadaniu tylko 3 przekroczenia dziś po śniadaniu 105 (2 kromki z masłem, szynką, 1 jajko i pół żółtej papryki), po obiadach też nie jest najgorzej, różnie kończą się eksperymenty, ale po sprawdzonych jest dobrze. Podczytując na fb w grupie cukrzycowej dziewczyny pisały że frytki im nie podnoszą no i spróbowałam wczoraj, upiekłam w piekarniku (nienajmniej bo ok. 200g), do tego 2 kawałki tilapii panierowanej w mące pełnoziarnistej normalnie na oleju i konkretna porcja sałatki z kieszonej kapusty (która ponoć obniża cukier) no i 105.
    Kolacje tak samo, jak coś pewnego to jest ok, a kesperymenty kończą się różnie, wiem już że po białym makaronie jest lepiej niż po brązowym, i wczoraj zjadłam na kolację makaron biały ze szpinakiem a jako że to pewna nie raz jedzona kolacja, zjadłam do tego jeden maluttki kinderek i 94 po godzinie.
    Tak samo po belriso mlecznym na podwieczorek albo drugie śniadanie (w granicach 100) albo po kawie + knopersie (105)
    Nie rozumiem tej cukrzycy... czasm im bardziej się trzymam tego co powinnam i im bardziej kombinuję to jest gorzej... w niedzielę próbuję rosół bo już mąż mnie męczy że by zjadł

Ja jem przeważnie o następujących porach:
    Śniadanie 8.30-9.00 (teraz mam jakieś śpiące tygodnie, wstaję 8.00-8.30)
    II Śniadanie około 11.00
    III Śniadanie około 13.00 (Coś nie wielkiego - jak nie zjem to są ketony, a jeśli nie jestem głosna na II śniadanie i jem niewiele, to wtedy tu jem np. zupę albo coś więcej)
    Obiad ok. 15.00
    Podiweczorek 17.00-.1800
    Kolacja 20.00
    I później przed snem 22-23
    I tu raczej przez tydzień nic się nie zmieniło

Próbowałam zjeść też coś w nocy przyw stawaniu do łazienki 2 razy, przegryzłam chleb chrupki, raz nawet posmarowałam go serkiem, ale niestety cukier rano też był powyżej normy

Jedyne co się zmieniło w ciągu kilku dni to częściej wstaję do łazienki w nocy i często się budzę , więc może faktycznie ta bezzsenność wpłynęła na te cukry.

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i wczoraj też wyczytałam że na noc spróbować białe pieczywo z masłem i żółtym serem/albo topionym, pół zielonego banana i pół szklanki mleka i tak też wczoraj zjadłam, ale cukier rano taki sam.. przekroczony 94

tb732n0a0czusv9c.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poczytalam o jedzeniu i znow mi zoladek sie odzywa :P

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi
    myślę , że u ciebie to kwestia 32 tc
    a mam pytanie co do ketonów :) sa 3 szkoły: niektóre dziewczyny w ogóle nie mierzą, mierzą przez cały dzień lub mierzą z porannego moczu. Jak u ciebie to wygląda?
    a cukry masz ładne patrząc na te słodkości :)

a co do insuliny: moje wartości 90 i parę były podobne(dwa razy może 86), teraz -o dziwo-mam 86, 84. 88 po 3j insuliny. W nocy cukier mi nie spada

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 12:43

domi05 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie diab mi uparcie kazala jesc ta kajzerke na noc mimo ze jej mowilam ze po pelnoziarnistym nie mam ketonow a mam pewnosc ze cukier po nim jest w miare ok. I zaczelam sie zastanawiac ze w dzień musimy trzymać diete i nie dopuszczac do przekroczen a nocy co? Hulaj dusza?

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorinka
    moim tylko zdaniem(laickim) na cukier na czczo pracujemy cały dzień. przykład: lekkostrawna dieta dzień przed badaniami w lab.
    Ja mam to samo z ketonami, jak w dzień regularnie jem, to rano ich nie ma. A jak mam dxień wyjazdowy i wszystko sie miesza, rano znajde ketony

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 348 349 350 351 352 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ