X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi, to ja mam dzisiaj rybkę i sprobuje z frytkami, a co tam, od kilku dni nie miałam nawet przekroczenia :) a kapusta kiszona czeka w lodowce:)
    poza tym, ja nie jadam słodyczy, mój mąż za to za dwoje. przez miesiac lezy czekolada gorzka i jeszcze nie otworzyłam. greipfruty za to dominuja :) dzis zjem dwa:)

teraz ide na spacer, córci swiatełko zapale

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina daj znac. Bede oczekiwac z niecierpliwością :)
    Po dodatkowym posilku z tym samym tylko zamiast bialego pieczywa taka sama ilosc chleba pelnoziarnistego cukier 95.
    Kurcze dziewczyny mnie juz zaczyna leciec 4 tyg.na diecie ale gdyby moj gin byl zwolennikiem wykonywania krzywej 24-28tydz. to prawdopodobnie dopiero w przyszlym tyg. bym ja wykonala.
    A co to za forum na fejsie o ktorym piszecie? To grupa zamknięta? Nie mam jeszcze fejsa ale moze bym zalozyla jak tam takie ciekawostki z frytkami wypisujecie :)

3i49o7esw7obg123.png
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    polecam Ci dołączyć do grupy na fb, tamd ziewczyny cały czas wrzucają różne produkty, które im nie podnosi cukru

Domi, jak się nazywa ta grupa?

• domi05 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyca ciążowa - grupa zamknięta
    ja się tam co prawda nie udzielam, a tylko podczytuję :)

goodwill lubi tę wiadomość

tb732n0a0czusv9c.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znam grupę ;) sa tez Słodkie mamy, troche mniej aktywna. Zjadłam, niech się dzieje wola nieba, to mój drugi raz, jak się wynik potwierdzi tzn ze póki co te 2 pieczone ziemniorki mi nie szkodzą. Co do słodyczy przed ciażą też jakos nie wciągałam namiętnie. A juz ciasta mogłby nie istnieć dla mnie! Ale teraz bym zjadła szarlotkę... póki co do typowych słodyczy po prostu mnie nie ciagnie, wypijam kubek gorzkiego kakao które dla mnie jest słodkie (zakładam że z gorzka czekoladą efekt ten sam ;) ) i póki co, odpukać, wystarcza.

Mam pytanie odnosnie granatu, ma dużo cukru? Próbowałyście? Bo siostra mi zostawiła i tak go omijam na razie ale taki jest maluszek, może na podwieczorek...

Rudzina
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi bo prawda jest taka że na te cukry na czczo mamy raczej mizerny wpływ. W 30-32 tc znowu zaczyna się rewolucja hormonalna i dlatego często w tym okresie pojawiają się zaburzenia i trxustka albo da radę albo nie. Jak da to po kilku dniach wróci do normy a jak nie to insulina no i tyle.
    Mi dodatkowo w tym okresie zaczęły podnosić się cukry po śniadaniu i obiedzie ale reakcja moja była natychmiastowa. Poskutkowało bo można było coś z dietą zrobić ale na cukry na czczo...to jest zagadka na miarę nobla.

Warto zmierzyć cukier w nocy 2-4 żeby wiedzieć czy wysoki cukier jest efektem odbicie po spadku w nocy czy się tak utrzymuje przez całą noc (efekt brzasku czy ten drugi ale nie zapomniałam jak się zwie)

domi05 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu wam wklejam linka z podstawowymi informacjami o efekcie brzasku jeśli chodzi o podwyższone cukry na czczo

Link http://cukrzycapolska.pl/kontrola/efekt-brzasku/

• zabuszka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zjadlam i ja ... nie dosc ze srednio smaczne to nie wroze sobie jakiegos sukcesu..... zobaczymy jak na ziemniaki reaguje .
    a ryba w pomidorach nie dla mnie chyba . nic teraz zrobie reszcie normalne paluchy rybne...jak im dobrze

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mappi, dzisiaj zmierzę w nocy, i tak wstaję co dwie godziny do łazienki więc żaden problem, nawet męża budzikiem nie będę musiała budzić

zabuszka ja też ryby w pomidorach nie umiem przełknąć, a do tego cukier mi po pomidorach skacze, spróbuj opanierować w mące pełnoziarnistej, tylko tak delikatnie i nadmiar mąki strzepać i upiec sobie w piekarniku, albo nawet na patelni na odrobinie oleju, u mnie cukier wczoraj był ok :)

tb732n0a0czusv9c.png
  • Iwoncia Przyjaciółka

Wysłany: 4 marca 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam i ja:)
    ja dzis testuje fileta w papirusie takiego z winiary,własnie skonczyłam- cos innego w smaku.
    ja jestem z tych co ryb ani mleka nie tchna...
    moje cukry nie wariuja, ketony tez codziennie ok, mimo ze to tyle tyg ciazy, ale moze to dlatego ze jem ciagle to samo.
    wczoraj na kolacje juz wieczor (bo ja glowna jem o 21:30) zamiast 3 to zjadłam 2 kromki bo byłam tak spiaca i zmeczona ze na siłe i rano cukier 73 a ostatnimi dniami miałam zawsze 80...

wczoraj pojechalismy kupic mala wyprawke dla dziecka, bo ja mam ciagle te skurcze bolesne i cały czas mam stresa ze urodze wczesniej. wole juz wszystko miec gotowe niech czeka. jeszcze kosmetyki wszystkie i pewnie juz bedzie wszystko...

f2wlvut1eiccw5gl.png

m3sxgzu39db4pbnz.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie Panie! 85! idę zjeść jabłko!

A ryby w pomidorach tez nie lubię :P tak jak pisałam wczoraj - u mnie zwykle jest pieczona w folii z przyprawami i taka jest idealna dla mnie

W dodatku 2-3 dni temu wyczytałam na grupie fb właśnie odnosnie nakłuwania (bo miałam problem z krwia tzn nie leciała) żeby nakłuć trzymając rękę do dołu i nie wiem czy to zbieg okoliczności czy to działa, ale juz drugi dzień kropla sie zbiera bez najmniejszego problemu.

Rudzina
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina to super :)
    Ile tych ziemniakow zjadlas i jak robilas? :) Ja moze jutro albo w niedziele spróbuję :)

3i49o7esw7obg123.png
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 4 marca 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, u mnie bez zmian, cukry jako tako. Wczoraj byłam już na ostatniej wizycie i jwszcze mam zrobić 2 razy ktg. Wpisana jestem na 21 marca na cc, mam być na 7 rano a zabieg ok 10. Ważyła małego i wyszła kruszynka 2,5 kg, powiedziała ze jeszcze trochę urośnie i ze powinnam więcej jeść bo nic a nic nie przytylam. Teraz co prawda przy końcówce czuje cały Czas głód ale jak tu jeść żeby cukry były dobre. Wczoraj na kolacje jadłam sałatkę która bardzo często robie ale polałam gotowym sosem i o zmoro cukier 150 - kolejny mój rekord. Poza tym rozpiera mbie energia i wzięłam się za mycie wszystkiego bo później po cc nie wiadomo jak długo będę obolała i nic w domu nie porobię

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi, ale ile tych frytek mogę (bo inna sprawa ile przed cukrzyca miesciłam :) )
    rudzina, a jak cukier po kakao? właśnie kupiłam, ale nie wiem kiedy, ile i czy z czymś je?

zapas greipfrutów swiezy mam

izabel, piękna data, taka optymistyczna :)
    ja miałam mieć cc 4 grudnia ale do szpitala zgłaszałam sie 3 , okazało sie że wczesniej zrobili cc (bo na drugi dzień byłoby ich 4)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabel-25

Tylko pozazdrościć zaawansowania ciąży;)
    Też już bym chciała żeby był 36 bo mogłabym trochę wstać:)

Ją kupuje gorzką lindta - weglo chyba 17 g
    A w kauflandzuie jest czekoladą z 92% zawartością kakao i bez cukru - kupiłam ale jeszcze nie probowalam... Czeka w kolejce...

Ja generalnie słodyczy unikam - raz mi się zdarzył wybryk z tortem...
    Zamiast tego wolę wszamac jakiś owoc - zawsze to zdrowsze :) i dostarcza jakichś wartości odżywczych...

Schudlam kg - od początku ciąży przybralam ok 4 kg...
    Mam tylko brzuch :) całą reszta bez zmian :)

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Rudzina to super :)
    Ile tych ziemniakow zjadlas i jak robilas? :) Ja moze jutro albo w niedziele spróbuję :)

Najpierw podgotowuje w mundurkach, potem takie niedogotwane kroję w ćwiartki (ze skórą razem) posypuję przyprawami, skrapiam olejem i do pieca. Zjadłam 3 średnie, zapomniałam zważyć.

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ajwi
    ja w ciąży z córka przybrałam ostatecznie 3kg a jadlam na koniec słodycze :)

Ajwi, Rudzina lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwoncia,

A jak się odczuwa skurcze?
    I jeszcze mam pytanie- nie bierzesz nospy na skurcze?

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    ajwi
    ja w ciąży z córka przybrałam ostatecznie 3kg a jadlam na koniec słodycze :)

Jednym słowem - zdrowizna na z Ciebie:)
    Dla mnie ta dieta jest trochę wybawieniem bo mnie słodycze niestety tucza:) a jadłam ich sporo....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 14:51

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabel już zaraz koniec! Też bym chciała! Może zajadaj ten głód warzywami? Chociaż zakładam, że już masz dosyć...

Co do kakao to przyznam że nigdy nie zmierzyłam, zrobiłabym to dzisiaj a nie mam już mleka (zakupy wieczorem). Ale zwykle wypijam jak złapie mnie mały głód między posiłkami (np między II śniadaniem a obiadem, albo przed kolacją) albo na podwieczorek (do 1 kromeczki chrupkiego pieczywa z twarożkiem). Kubek mleka z jedną porządną łyżeczką kakao.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 14:59

kamciaelcia lubi tę wiadomość

Rudzina
‹‹ 350 351 352 353 354 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ