X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ketony zmierzyłam może ze 4 razy do tej pory (od czasu do czasu mam skontrolować) i nie mam, a zjadam tę kajzerkę własnie od początku diety. Nie mierzyłam nogdy cukru w nocy więc nie wiem jak to wpływa ale nie zamierzam :P dopóki cukier na czczo jest ok, nie jestem głodna i nikt mi nie nakazał nie zrobie ani jednej dodatkowej dziurki w palcu!!!

Ajwi lubi tę wiadomość

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rudzina, 4 razy w lab czy paskami??

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O nie dopiero zwalczylam w sobie ta pokuse do slodyczy to mi tu Domi z tym knopersem wyskoczyla :)
    Ja chyba w koncu skusze sie na jakas slodkosc z czekolada i zobacze jaki bedzie efekt :) Tylko narazie debatuje co by tu wyprobowac :)

3i49o7esw7obg123.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    rudzina, 4 razy w lab czy paskami??

paskami, dzisiaj byłam w lab to zobaczymy co wyjdzie

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorinka, na poczatek gorzka czekolada

goodwill, Ajwi lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rudzina i masz mierzyć od czasu do czasu rano??pytam, bo tak jak wcześniej napisałam, że wyłapałam 3 szkoły dotyczące ketonów, ale twoja to chyba czwarta :) moja diab bardzo patrzy na te ketony(ale ja mam mierzyc rano)

Rudzina lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    rudzina i masz mierzyć od czasu do czasu rano??pytam, bo tak jak wcześniej napisałam, że wyłapałam 3 szkoły dotyczące ketonów, ale twoja to chyba czwarta :) moja diab bardzo patrzy na te ketony(ale ja mam mierzyc rano)

Od czasu do czasu (bez okreslenia co to znaczy więc jak mnie najdzie to robię :P ) i tak, rano, pierwszy poranny mocz.

kamciaelcia lubi tę wiadomość

Rudzina
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    domi
    myślę , że u ciebie to kwestia 32 tc
    a mam pytanie co do ketonów :) sa 3 szkoły: niektóre dziewczyny w ogóle nie mierzą, mierzą przez cały dzień lub mierzą z porannego moczu. Jak u ciebie to wygląda?
    a cukry masz ładne patrząc na te słodkości :)

a co do insuliny: moje wartości 90 i parę były podobne(dwa razy może 86), teraz -o dziwo-mam 86, 84. 88 po 3j insuliny. W nocy cukier mi nie spada

też mam nadzieję że to prze ten 32 tydzień... bardzo chciałabym uniknąc insuliny bo to już prawie końcówka ciąży, a inne cukry są ok.
    Na te słodkości i większe eksperymenty to tak skusiłam się dopiero od ok. 3-4 dni, a przekroczenia poranne były już wcześniej więc to chyba też nie ma na to wpływu...
    Pamiętam że w tłusty czwartek nie mogłam się powstrzymac i z wielkim stachem zjadłam pączka na podiweczorek, a tu po 40-45 min 117... (byłam tak wystraszona ze nie wytrzymałam pełnej godziny bo to był pierwszy eksperyment)

Ketony mam mierzyć rano, i kilka razy w ciągu dnia - bo wychodzą niestety często. Ale jeśli już wychodzą to w ciągu dnia, rano zdarzyło się ze 2 razy jak czułam w nocy lekki głód i wtedy wiedziałam że wieczorem muszę więcej zjeść.
    A co do reguły ich wychodzenia w dzień to nie mam pojęcia jak to jest, bo czasem czuję że nie dużo może zjadłam patrząc na inne dni i ketonów nie ma, a jak jestem cały dzień objedzona to one i tak wyjdą... czarna magia jak dla mnie.

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to super sprawa :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja sama nie wiem jak to z tymi cukrami przynajmniej w moim przypadku bo ja np. Codziennie praktycznie jem to samo w podobnych ilosciach a cukry na czczo mam bardzo rozne. We wtorek 77 a w środę 85. Spalam praktycznie tyle samo i menuz dni poprzedzających takie samo. Narazie sa ok wiec wole o nich nie myslec :)

3i49o7esw7obg123.png
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    dorinka, na poczatek gorzka czekolada

Jak ktoś lubi gorzką to polecam 90% Wawel. Dla mnie po tylu tygodniach diety cukrzycowej wydaje się meeeega słodka.
    Poza tym, zawiera bardzo mało cukru, można zjeść nawet kilka kostek na raz (jak ktoś lubi). W całej czekoladzie 100g jest 17g węglowodanów!!!

Innych słodkości nie testowałam, ale chętnie się dowiem, jeśli ktoś znajdzie jakieś kruche ciasteczka, które nie podnoszą cukru... Mam chęć na takie... ojj

Rudzina lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi
    ketony mierzę rano i kilka razy były sladowo
    a w ciągu dnia czasem sa po 13 i znikaja juz po 16, ale przestałam sie tym martwić, bo ja na tej diecie chodzę tak objedzona, ze jak ktoś by mi kazał jeszcze więcej jesc, to bym tylko wysmiała :)
    waga już mi chyba tez nie spada

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 13:04

goodwill lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    dorinka
    moim tylko zdaniem(laickim) na cukier na czczo pracujemy cały dzień. przykład: lekkostrawna dieta dzień przed badaniami w lab.
    Ja mam to samo z ketonami, jak w dzień regularnie jem, to rano ich nie ma. A jak mam dxień wyjazdowy i wszystko sie miesza, rano znajde ketony
    Też już tak myślałam, ale wcześniej pomimo wręcz restrykcyjnej diety i żadnych eksperymentów te poranne cukry też bywały przekroczone. I chyba to jednak nie ma takiego znaczenia, chyba że w ciągu dnia są przerkoczenia to może potem faktycznie rano następnego dnia być przekroczenie. Ale jak w ciągu dnia mam cukry 94-115 po posiłkach, a rano następnego dnia 97 to raczej to nie przez dietę w dniu poprzednim. Co innego jakby poprzedniego dnia były te cukry cały czas 120-130 to wtedy wydaje mi się ma to wpływ bo może ten cukier utrzymuje się w organiźnie przez cały czas.
    Z ketoanmi mam tak samo, mierzę kilka razy więc wiem, że to co i ile jem w ciągu dnia nie wpływa na ketony rano, bo jeśli rano są to wieczorem trzbe zjeśc później albo więcej, a jak w ciągu dnia wychodzą to w ciągu dnia jemy za mało - mi wychodzą w ciągu dnia dlatego muszę mierzyć nie tylko rano i to to co zauważyłam.

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Kamcia ja sama nie wiem jak to z tymi cukrami przynajmniej w moim przypadku bo ja np. Codziennie praktycznie jem to samo w podobnych ilosciach a cukry na czczo mam bardzo rozne. We wtorek 77 a w środę 85. Spalam praktycznie tyle samo i menuz dni poprzedzających takie samo. Narazie sa ok wiec wole o nich nie myslec :)

ale to sa dobre cukry. i może każdego dnia zjadasz to samo, ale nie robisz tego samego: ruch , stres itp

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    domi
    ketony mierzę rano i kilka razy były sladowo
    a w ciągu dnia czasem sa po 13 i znikaja juz po 16, ale przestałam sie tym martwić, bo ja na tej diecie chodzę tak objedzona, ze jak ktoś by mi kazała jeszcze więcej, to bym tylko wysmiała :)
    waga już mi chyba tez nie spada
    Ja też przestałam się już przejmować tymi ketonami... co ja na to poradzę, nie głodzę się, nie czuję się głodna i przestałam już też tracić na wadze, stoi w miejscu, chwieje się pomiędzy +3kg a +4kg od kilku tygodni.

kamciaelcia, goodwill, Rudzina lubią tę wiadomość

tb732n0a0czusv9c.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, robię podejscie nr 2 do piecznych ziemniaków. Trzymajcie kciuki!!!!!!!!!!!

kamciaelcia, goodwill lubią tę wiadomość

Rudzina
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goodwill wrote:
    Jak ktoś lubi gorzką to polecam 90% Wawel. Dla mnie po tylu tygodniach diety cukrzycowej wydaje się meeeega słodka.
    Poza tym, zawiera bardzo mało cukru, można zjeść nawet kilka kostek na raz (jak ktoś lubi). W całej czekoladzie 100g jest 17g węglowodanów!!!

Innych słodkości nie testowałam, ale chętnie się dowiem, jeśli ktoś znajdzie jakieś kruche ciasteczka, które nie podnoszą cukru... Mam chęć na takie... ojj
    polecam Ci dołączyć do grupy na fb, tamd ziewczyny cały czas wrzucają różne produkty, które im nie podnosi cukru i wydaje mi się że z głową i raz np. na tydzień można coś spróbować albo zamiast np. 2 śniadania albo podwieczorku, albo jeśli to coś małego dojeść do bardzo pewnego posiłku (ja tak wczoraj skusiłam się na jednego małego kinderka do kolacji, bo chodził już za mną od kilku tygodni i 94 po godzinie :)
    A dziś rano jak już pisałam zjadłam na 2 śniadanie knopersa do kawy i 100 równe było, ale teraz już na tydzień daję sobie na luz z tymi słodyczami coby nie za dużo, ale gorzką czekoladę prawie codziennie po kilka kostek jadłam
    Poza tym po kilku tygodniach trzymania diety te wszystkie słodycze są takie słodkie, że już nie sprawiają takiej przyjemności jedzenia jak kiedyś bo jak zjem to czuję się przesłodzona, więc będe próbować coś bardziej gorzkiego, albo małego kinderka do czegoś bo mi cukru nie podniósł (wiadomo nie zamiast podwieczorku całe opakowanie ale do pewnego posiłku jeden ran na jakiś czas :)

goodwill lubi tę wiadomość

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi
    o to mi chodzi, a najlepsze ze po 13 jestem po posiłku:) jestem pełna i dzidzia na pewno nie głoduje. a waga stoi kilka dni wiec u mnie to sukces

domi05 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina wrote:
    Dobra, robię podejscie nr 2 do piecznych ziemniaków. Trzymajcie kciuki!!!!!!!!!!!
    Kciuki trzymamy :) Ale powiem Ci że jak ja sama sobie pokroiłam ziemniaki na plasterki i upiekłam w piekarniku to cukier nie był dobry,(same, na podwieczorek) a jak upiekłam kupne frytki w piekarniku to był idelany - ale były do obiadu z ogromną porcją kiszonej kapusty, która ponoć obniża cukier.

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i przy słodyczach i takich różnych eksperymentów zmierzcie sobie cukier też po 1,5 albo po 2h czy cukier na pewno spada, czy przypadkiem nie rośnie. U mnie na szczęście po tym knopersie po godzinie 100, a po 1,5 - 80 więc już wiem że nie wywala mi nagle po dwóch - a u mnie to szczególnie ważne bo przy krzywej po godzinie miałam dobry, a dopiero po dwóch wywaliło do 206...
    Z tym ża zastanawiam się czy jakiegoś małego błędu w tym laboratoryjnego nie bylo, bo co zmierze po czymkolwiek dodatkowo po dwóch godzinach to cukier jest niższy a nie wywala... nawet po słodkim.

tb732n0a0czusv9c.png
‹‹ 349 350 351 352 353 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ