X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    nie eksperymentowałam jeszcze z żadnymi kebabami, pizzą, mcdonald ani kfc...

Kebab - odradzam, próbowałam - po godzinie 137, ze względu na dużą zawartość tłuszczu glikemia ok. 120 utrzymywała się ok. 3h. Mało nie umarłam... Wyrzuty sumienia ogromne.

Pizza - na cienkim cieście, wypiekana w miejscowej pizzerii obok domu, wyłącznie 2 kawałki, wyłącznie na kolację ok. 20.00, jedynie z góóóóóórą sałatki. Nie polecam mrożonych. Po jednym malusieńkim kawałku miałam cukier w okolicach 130. :/ Nie muszę dodawać, że eksperymentu nigdy już nie powtórzyłam.

W Macu - sałatka z grillowanym kurczakiem bez grzanek, z odrobiną sosu vinegret. Jem jak już nie mogę wytrzymać w drodze do rodziców. Nie mierzyłam cukru po tym, bo z zasady mierzę wyłącznie w domu...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 16:05

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli przy okazji 1 kawałek pizzy mogę spróbować :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja nie mowie zeby jesc jakies hamburgery albo pizze ale teraz wkasnie w kazdym lokalu jest opcja jakiejs salatki czy cos :) Sa tez te obiady na wage wiec moze bym znalazla cos dla siebie :)
    I marzy mi sie wyjsc z mezem i tak sobie troszke posiedzieć, pogadać jak kiedyś :)
    Mnie jak nie rozmasuje palca i nie ucisne boków to nawet na 6 nic nie poleci. Chociaz i to czasem juz nie dziala. Chyba naczynka mam już bardzo poprzerywane bo misze czasem szukac miejsca.
    I ja dostalam 5 lancet i diab powiedziała ze spokojnie do końca ciazy powinny starczyc. Czyli wychodzi ze jedna ma mi starczyc na miesiac.

3i49o7esw7obg123.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ja po kebabie balabym sie mierzyc wogole :) Wiem ile mi siedzi na żołądku wiec podejrzewam ze cukry tak samo wolno by spadaly :)
    Pizzy w lokalu tez bym sie bala. Zobacze z ta swoja bo myślę ze jak po chlebie nie ma dramatu to moze po pizzy z tego samego ciasta tez by nie bylo :)

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po pomidorowej 104. Następnym razem nie eksperymentuje z pomidorami z puszki (na samym przecierze lepsza )i lepiej z makaronem

Po 30 min 117 po 45 min 122
    Wiec nie ma tragedii. Wręcz jest dobrze ale jutro nie zjem podwójnej porcji (moja porcja to ok 500 zupy )

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goodwill wrote:
    Nie wyciskam prawie nigdy. Zmienia mi to odczyty.
    Moje optymalne ustawienie nakłuwacza to 3,5-4 skala jest do 5,5.
    Lancety wymieniam co 1-2 dni.
    Przed nakłuciem myję ręce ciepłą wodą, nakłuwam i jak nie leci to daję rękę w dół i zginam kilkakrotnie palce ("pracuje nimi").
    Nakłuwam bocznie do opuszki.
    Są dni, kiedy bardzo (lub za mało) mi leci krew z dziurek, wtedy zmieniam głębokość kłucia.
    Nie rozumiem zakazu zmiany nastawienia nakłuwacza... :?
    Nikt nie zabronił mi zmienić tego nastawienia, ale nawet się nie domysliłam że to w sumie może trzeba zrobić skoro samo nie leci... Pielegniarka powiedziała że na 1,5 nastawić to wystarczy to się tym zasugerowałam i nawet nie myślałam o tym..
    A jak Ci to zmienia odczyty? Zawyża, zaniża?

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Domi
    Pomiar ogólnie robimy po 1h
    ja sobie sprawdzam jak nowe czy nietypowe rzeczy na mnie działają. Cukry proste (np jabłko )wzrastaly szybciej. Ale po godzinie było super. Jeśli jesz coś tlustszego to ten wyrzut cukru może się opóźnić albo dłużej trwa wyższy poziom. Mam tak po obiedzie. 100 kilka trzyma się ponad godzinę. Ale jestem mega mega objedzowa. Bardziej sprawdzam czy jak skoczy to czy wysoko wysoko. Bo jak już pisałam 127 diab nie ruszyło po jablku. Teraz siebie sprawdzam co 15 min po pomidorowej z powodu tego białego ryzu (jeszcze białego nie jadlam). Rzadko tak sprawdzam się

Bo ogólnie przecież chodzi o spożywanie weglo złożonych by długo cukry uwalniać (a nie nagle ). U mnie działa ogólnie zasada cukry proste szybciej. Po tlustawym nie złapałam nigdy nigdy opóźnionego skoku
    Ja sprawdzę czasem jeszcze po ponad godzinie 1,5-2 czy spada, albo jak to coś nowego czy nie rośnie, ale nigdy nie sprawdzałam wcześniej bo nawet nie wiem jak wcześniej jest w normie? Bo chyba nie tak samo jak po godzinie...
    Może sprawdzę po 15 min. raz po jakimś słodkim, raz po białym makaronie (mam lepszy cuier niż po brązowym) i raz jak znów zjem frytki... Ale jaki wynik jest wtedy dozwolony?

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalarepa podnosi?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi nie, nie raz jadłam :)

goodwill lubi tę wiadomość

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi podnoszą pomidory i czerwona papryka, chociaż sos z pomidorów z puszki w zapiekance i cukier ok

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma limitu dla pomiaru wcześniej bo mierzy się 1h po
    Ale gdybym zobaczyła 150 to bym już się zastanowilabym nad tym co zjadłam
    Najczęściej ta 1h jest miarodajna. Ale zupa to rozgotowane warzywa wiec może być zdradliwa. Jak mam pomidorowa z rasowym makaronem to cukry lepsze po 1h około 94

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Aga2606 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do lancetow to mnie kazali zmieniac po kazdym pomiarze i taki zapas tez dostalam...

A pizze polecam domowa pelnoziarnista - 2 kawalki i mnostwo salatki cukie 100;D

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • Iwoncia Przyjaciółka

Wysłany: 4 marca 2016, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na miesicie mozna sobie radzic- jest wiele restauracji lub jedzenia na wage gdzie mozna kupic,np gołabki, grilowana piers, jakas zupke a nawet jak jest tylko zwykły kotlet paierowanu to mozna przeciez sciagnac panierke i jesc samo miesko:)

moje skurcze wygladaja tak jak miesiaczkowe,z tym ze sa duzo dłuzsze i bardziej bolesne, jest ich ok 6 dziennie, nospy nie biore ale za to 8 tabletek magnezu wczesniej troce pomagało ale teraz znow nabrały mocy- rozwarica nie mam, ginekolog kazała mi sie w szpitalu położyc ale ja nie mam z kim starszego zostawic, a szpital mam 5minut drogi od siebie wiec w razie czego jestem tak w błyskawicznym tepie.

ja dzis po filecie w papirusie winiary,kasza i brokuły 94... wiec mozna jesc:)

f2wlvut1eiccw5gl.png

m3sxgzu39db4pbnz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomidory mi się przejadly. Wchodzą jedynie rzodkiewki i sałata. Ale ta kalarepa słodka :D zjem pół (300g)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to później zjem całego pstrąga frytki będą eksperymentem ale taki obiad jem 40 minut :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia slyszalam ze kalarepe mozna bez ograniczen ale nie probowalam. Tradycyjnie zrobiłaś mi smaka :)

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale pyszna była. Zjadła w 25 minut a peeelna jestem ze hej :) ale cukier sprawdzę. Ja to do warzywniaka wchodzić nie mogę ;) q rodzinie nazywają mnie królik (bo ja zawsze zielone chrupie ). Ale pomidory, kiszona juz odpadły. Chce mi się sałatki z kalafiora ale musze kupić ten ksylitol

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, ale mi zrobiłaś smaka na kalarepę... ojoj. Gdzie kupiłaś?

Lancety niestety trzeba sobie nowe dokupić, moje do Fastclixa kosztują ok. 9zl za 24, więc stwierdziłam, że niedużo to wyjdzie do końca ciąży.
    Mnie kłucie tępym lancetem bardziej boli, krew nie chce lecieć.
    Do większości nakłuwaczy są w miarę tanie lancety lub zamienniki. W aptece powinni wiedzieć.
    Oczywiście powinno się zmieniać po każdym nakłuciu, ale to już chyba lekka przesada!

Wyciskanie zawyża mi odczyty.

• goodwill Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    Nikt nie zabronił mi zmienić tego nastawienia, ale nawet się nie domysliłam że to w sumie może trzeba zrobić skoro samo nie leci... Pielegniarka powiedziała że na 1,5 nastawić to wystarczy to się tym zasugerowałam i nawet nie myślałam o tym..

Może poeksperymentuj, byle nie za duża głębokość, bo wtedy albo leci fontanna, albo nic.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwill
    Ja mieszkam w małym mieście sklep warzywny mam pod blokiem (tak samo mięsny wiec wszystko świeże )
    Ale była dobra, słodziutka normalnie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 352 353 354 355 356 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ