Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Wiecie co jadłam sobie zwykle około g.16 na podwieczorek 3 łyżki płatków owsianych, 3-4 orzechy włoskie, jogurt naturalny i małe kiwi. I po godzinie cukier ok. Zwykle 115-120.
Ale zmierzyłam po 45 minutach i ten cukier jest znacznie wyższy. 126-130. I już nie wiem. Teraz się zastanawiam, czy jeść takie danie czy nie??? bo niby się mierzy po 1 godzinie. -
marzenka06 wrote:Wiecie co jadłam sobie zwykle około g.16 na podwieczorek 3 łyżki płatków owsianych, 3-4 orzechy włoskie, jogurt naturalny i małe kiwi. I po godzinie cukier ok. Zwykle 115-120.
Ale zmierzyłam po 45 minutach i ten cukier jest znacznie wyższy. 126-130. I już nie wiem. Teraz się zastanawiam, czy jeść takie danie czy nie??? bo niby się mierzy po 1 godzinie.
Mierzymy po godzinie
Tak mówią normy...
Cukrzycy po 2!
Nikt nie mierzy wcześniej...
Może być wyrzut glukozy a Twoja trzustka w odpowiedzi na to produkuje insulinę i te cukry normuje...
Juzvtu kiedyś wpisalam...u większości zdrowych ludzinte cukry oscylują w granicach max 140 mg/dL...
U większości - nie znaczy u wszystkich...goodwill, Rudzina, kamciaelcia, Dorinka lubią tę wiadomość
-
Goodwill dałam rade 230 razy. Bo to pierwsze 2 tygodnie i dużo częściej się mierzylam. Wkurzyłam się i kupiłam lancety. Jakbym wiedziała że to tylko 12 zł to tak długo bym się nie zastanawiała. Ale głupio podpytam lekarke a nie pielęgniarkę o lancety (bo pewnie na nie zniżki nie ma )
-
Igłę do pena mam używać 2 tyg ale z tym nie ma problemu. Ostatnio mąż igłę skrzywil wiec musowa zmiana. Ale apteka dała mi za darmo igły (ale niestety 8mm)może następnym razem też da. Aptekę mam na dole w swoim bloku -urok małych miast. Ratusz jest 50 m od nas. Warte widzę przez okno a kościół przez inne okno
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 17:14
-
goodwill wrote:Czy któraś z Was próbowała pić soki warzywne z kartonu np. Tymbark Vega do posiłku?
uwielbiam je ale ostatnio nie mogę nigdzie kupic(te 3 smaki np meksykański?)
po pomidorowym było dorze, ale taki bez cukru, potem mi to zbrzydłogoodwill lubi tę wiadomość
-
kamciaelcia wrote:uwielbiam je ale ostatnio nie mogę nigdzie kupic(te 3 smaki np meksykański?)
po pomidorowym było dorze, ale taki bez cukru, potem mi to zbrzydło
Kiedyś ich dużo piłam. Teraz przetwory pomidorowe mi podnoszą cukry (chlip, chlip), muszę potestować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 17:19
-
Uwielbiam ten meksykański (reszta była za "słodka ", mdla ). Pamiętam jak w Lidlu miały być. Pojechaliśmy autem żeby nabrać zapas. A oni mi mówią ze nie mieli dostawy:(
Po kalarepie dobrze. Patrząc na to ze po zupie miałam 104 i potem zjadłam 300 g kalarepy to cukry po niej 110 i 105. Super. Bo jestem mega pełna i mi słodko w buzi. Teraz jakoś musze ja strawić bo około 18 obiadWiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 17:32
goodwill lubi tę wiadomość
-
ale rybka i fryty pachna
ale rybka duza wiec odmierzyłam 150g frytek(wczesniej zjadałam 500g), kapusta kiszona gotowa
tak szczerze, to ja dzisiaj mam same eksperymenty
A wczoraj do gulaszu z serc zjadłam buraczki tarte kupne (czyli z cukrem )a do tego prawie torebka kaszy jęczmiennej cukier 102. Zauważyłam że ogórki i papryki w słoiku kypne oraz te buraczki mimo cukru nie podnoszą tak mocno cukru
I nie chwalilam się ze zrobiłam te śledzie w occie (ale normalnie je smazylam na oleju bez mąki )może jutro już będą dobreWiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 17:54
-
Wracam z Auchan, dorwałam ksylitol. Co prawda spróbuje dopiero na Wielkanoc upiec sobie jakieś ciastko ale już mam ten magiczny 'naturalny zamiennik cukru' i zobaczymy...
Czy któraś z was jadła chleb żytni Oskroby? Nie chciało mi się już jechać do Biedronki i kupiłam taki w folii, długie kromki.Rudzina -
marzenka06 wrote:Ja robilam szarlotke z ksylitolem i mąką orkiszową i mieściłam się w 120 po kawałku. A i koniecznie cynamon jeszcze. Mniam znowu bym zjadła
)
no właśnie ta szarlotka mi chodzi po głowie, mało to świąteczne ciasto, ale jak tu mazurek kajmakowy bez cukru zrobic hahahaRudzina