X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny 3 pytania:
    1. Probowalyscie dodawac do jedzenia mleczka kokosowego? Mam ochote na takiego kurczaka curry z mleczkiem kokosowym ale nie wiem jak po tym cukry sie kształtują.
    2. Czy chleb z tostera bardziej podnosci cukry?
    3. Czy jadacie ziemniaki pieczone w piekarniku czy przy cukrzycy nie bardzo?
    :)

3i49o7esw7obg123.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Dziewczyny 3 pytania:
    1. Probowalyscie dodawac do jedzenia mleczka kokosowego? Mam ochote na takiego kurczaka curry z mleczkiem kokosowym ale nie wiem jak po tym cukry sie kształtują.
    2. Czy chleb z tostera bardziej podnosci cukry?
    3. Czy jadacie ziemniaki pieczone w piekarniku czy przy cukrzycy nie bardzo?
    :)

1. nie
    2. podobno tosty podnoszą, sama nie próbowałam, ale dziewcyzny na fb piszą że zmienia się indeks glikemiczny i wywala cukier (ale nie wszystkim :P )
    3. raz zjadłam! najpierw podgotowałam w mundurkach a potem wsunełam do piekarnika, zjadłam tak 2 średnie ziemniaki (plus pieczona ryba i kapusta kiszona) i cukier miałam ok, coś ok.104 z tego co pamiętam. Były pyszne! Ale mam jakis irracjonalny strach że to była sytuacja wyjatkowa i nie powtarzałam... może jutro?

Rudzina
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ziemniaków w ogóle nie mogę jeść, bo strasznie mi cukier podnoszą, dlatego przerzuciłam się na kasze :) Akurat je lubię.

goodwill lubi tę wiadomość

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ziemniaka to max 1 moge wcisnac do obiadu. I zazwyczaj mialam kolo 105. Tzn moglabym wiecej ale czyje sie wtedy taka ociezala.
    Jutro sprubuje moze tego kurczaka curry zrobic a pojutrze ziemniaczki moze wypróbuję bp tak to nie wiedzialabym co jak działa na moje cukry. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2016, 20:55

monilia84 lubi tę wiadomość

3i49o7esw7obg123.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja używam mleko kokosowe i mi nie podnosi. W sumie duzo gotuje wywar z kurczaka i warzyw i siup mleko. Kawa i mleko bądź curry.
    Ogólnie używam tez cukier kokosowy i wszystko w normie.

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 03:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja tez 28 -30 maj.

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 03:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurrr ucielo mi posta

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka,
    Ja jadłam bułkę grahamkę opieczona w opiekaczu i mi cukru nie podniosło....

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej dzisiaj acetonu brak, no może śladowy czasem nie umiem odczytać, więc zaznaczam obydwa. Kiedyś wyszedł śladowy a w labie brak, więc spoko. Na czczo 88, więc szału nie ma. Ale dzisiaj wstałam godzinę później, więc jestem zadowolona.
    Wczoraj na kolację zjadłam tonę chleba, żeby nie było acetonu i się udało, ale niesmak mam ogromny. ;)

Trochę się pobyczę w wyrku i lecę na zakupy bo muszę jakąś rybkę kupić na obiad.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 08:55

monilia84 lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super agatia
    a ja dostaję mózgu ciążowego, jestem do niczego umysłowo, rybkę mam a cytrynki brak, a takich szczegółów u mnie co raz więcej :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołożyłam kromkę chleba do śniadania, dzisiaj 4 kromki i cukier po godzinie 89. Nic z tego nie rozumiem.
    Zastanawiam się, czy z ciążą wszystko ok, ze te cukry po godzinie coraz niższe. Normalnie niczym nie mogę się najeść, dopycham chleba na maksa, a i tak jestem głodna. No i nie wspominam o cukrze.po 30 min bo to jakieś nieporozumienie :(
    Umówilam się na pn na nifty i jadę w pn do diabetologa. Zastanawiam się tylko czy nofty pobierać u siebie, czy bezpośrednio w Wawie skoro i tak tam będę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 08:59

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, kolejna która prawie jest zdrowa ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia moje pomiary po 30'min są tragiczne, dzisiaj mam podejść do ginki i chyba skończy się jednak szpitalem w Wawie.
    Poza tym aceton, ktory wczoraj miałam w ilości 40,80,120 jest bardzo niepokojący. Więc niestety do zdrowia mi dużo brakuje.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to ile było po 30min?czyli dalej mierzysz czesciej?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia mierze po 30 i po 60 min. Po każdym posiłku po 30 min mam prawie dwukrotne przekroczenie a potem spahdek. Dzisiaj mam zadzwonić do położnej i zobaczę jaką ginka podejmie decyzję.
    Ginka kazała mierzyć, w poradni na starynkiewicza też.
    Ba razie o tym nie myślę, pochodziłam się, że jest.wielce prawdopodobne, że dziecko będzie miało wady wywołane cukrzycą, do tego mam full acetonu, więc nie jest dobrze, a terminy są, jakie są. Pozostaje mi czekać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 09:21

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na pewno lekarz prowadzacy musi działac a nie ty
    ale nie wiem jak mozna 4 kromki zjesć
    moja 1kromka, 6 rzodkiewek , 5 kisci salaty i troche kabanosów zajęły mi 20 min!!to ike czasu jadłabym 4 kromki...o matko!do 12 ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia,

Przecież diabetolog Ci mówiła, że skoki po 30 min są jak najbardziej fizjologiczne i ok...
    To ja juz nic nie rozumiem...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 09:34

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje kromki są małe bo jem chleb gdzie kromka ma 50g i dzielę je na pół i to liczę jako kromka. Ja jem dość szybko ok. 10-15 min.
    Moja prowadząca mnie olewa total, nie spodziewałam się tego po niej, ale cóż... już powoli zaczyna mi być wszystko jedno co się stanie i co będzie.
    Muszę odpocząć od forum, od ciągłego myślenia o cukrach. Czy jem zdrowo czy nie to skoki po 30 min mam ogromne, więc wracam do normalnego jedzenia. Zapominam na jakiś czas o cukrach i niech się dzieje wola nieba.

• agatia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi jedna mówiła, 4 innych lekarzy zaprzeczylo. Glikemia przygodna powyżej 200 świadczy o cukrzycy z przed ciąży i ja taką glikemie miewam po posilku. Skoki są bardzo krotkie bo nie.wychodzą w hemoglobinie glikowanej i są niebezpieczne dla dziecka.
    Nie.chce mi.się już o.tym pisać i myśleć.
    Jak.się jakoś ogarne to może na.forum wrócę, na.razie muszę odpocząć.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeśli chcesz zrobić nifty , żeby tych rzekomych wad szukać, to niestety nie to badanie. Przede wszystkim odpuść. Jesli ma coś zaszkodzić, to stres

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 346 347 348 349 350 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ