Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny 3 pytania:
1. Probowalyscie dodawac do jedzenia mleczka kokosowego? Mam ochote na takiego kurczaka curry z mleczkiem kokosowym ale nie wiem jak po tym cukry sie kształtują.
2. Czy chleb z tostera bardziej podnosci cukry?
3. Czy jadacie ziemniaki pieczone w piekarniku czy przy cukrzycy nie bardzo?
-
Dorinka wrote:Dziewczyny 3 pytania:
1. Probowalyscie dodawac do jedzenia mleczka kokosowego? Mam ochote na takiego kurczaka curry z mleczkiem kokosowym ale nie wiem jak po tym cukry sie kształtują.
2. Czy chleb z tostera bardziej podnosci cukry?
3. Czy jadacie ziemniaki pieczone w piekarniku czy przy cukrzycy nie bardzo?
1. nie
2. podobno tosty podnoszą, sama nie próbowałam, ale dziewcyzny na fb piszą że zmienia się indeks glikemiczny i wywala cukier (ale nie wszystkim)
3. raz zjadłam! najpierw podgotowałam w mundurkach a potem wsunełam do piekarnika, zjadłam tak 2 średnie ziemniaki (plus pieczona ryba i kapusta kiszona) i cukier miałam ok, coś ok.104 z tego co pamiętam. Były pyszne! Ale mam jakis irracjonalny strach że to była sytuacja wyjatkowa i nie powtarzałam... może jutro?Rudzina -
Ja ziemniaka to max 1 moge wcisnac do obiadu. I zazwyczaj mialam kolo 105. Tzn moglabym wiecej ale czyje sie wtedy taka ociezala.
Jutro sprubuje moze tego kurczaka curry zrobic a pojutrze ziemniaczki moze wypróbuję bp tak to nie wiedzialabym co jak działa na moje cukry.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2016, 20:55
monilia84 lubi tę wiadomość
-
Hej hej dzisiaj acetonu brak, no może śladowy czasem nie umiem odczytać, więc zaznaczam obydwa. Kiedyś wyszedł śladowy a w labie brak, więc spoko. Na czczo 88, więc szału nie ma. Ale dzisiaj wstałam godzinę później, więc jestem zadowolona.
Wczoraj na kolację zjadłam tonę chleba, żeby nie było acetonu i się udało, ale niesmak mam ogromny.
Trochę się pobyczę w wyrku i lecę na zakupy bo muszę jakąś rybkę kupić na obiad.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 08:55
monilia84 lubi tę wiadomość
-
Dołożyłam kromkę chleba do śniadania, dzisiaj 4 kromki i cukier po godzinie 89. Nic z tego nie rozumiem.
Zastanawiam się, czy z ciążą wszystko ok, ze te cukry po godzinie coraz niższe. Normalnie niczym nie mogę się najeść, dopycham chleba na maksa, a i tak jestem głodna. No i nie wspominam o cukrze.po 30 min bo to jakieś nieporozumienie
Umówilam się na pn na nifty i jadę w pn do diabetologa. Zastanawiam się tylko czy nofty pobierać u siebie, czy bezpośrednio w Wawie skoro i tak tam będę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 08:59
-
Kamcia mierze po 30 i po 60 min. Po każdym posiłku po 30 min mam prawie dwukrotne przekroczenie a potem spahdek. Dzisiaj mam zadzwonić do położnej i zobaczę jaką ginka podejmie decyzję.
Ginka kazała mierzyć, w poradni na starynkiewicza też.
Ba razie o tym nie myślę, pochodziłam się, że jest.wielce prawdopodobne, że dziecko będzie miało wady wywołane cukrzycą, do tego mam full acetonu, więc nie jest dobrze, a terminy są, jakie są. Pozostaje mi czekać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 09:21
-
Moje kromki są małe bo jem chleb gdzie kromka ma 50g i dzielę je na pół i to liczę jako kromka. Ja jem dość szybko ok. 10-15 min.
Moja prowadząca mnie olewa total, nie spodziewałam się tego po niej, ale cóż... już powoli zaczyna mi być wszystko jedno co się stanie i co będzie.
Muszę odpocząć od forum, od ciągłego myślenia o cukrach. Czy jem zdrowo czy nie to skoki po 30 min mam ogromne, więc wracam do normalnego jedzenia. Zapominam na jakiś czas o cukrach i niech się dzieje wola nieba. -
Ajwi jedna mówiła, 4 innych lekarzy zaprzeczylo. Glikemia przygodna powyżej 200 świadczy o cukrzycy z przed ciąży i ja taką glikemie miewam po posilku. Skoki są bardzo krotkie bo nie.wychodzą w hemoglobinie glikowanej i są niebezpieczne dla dziecka.
Nie.chce mi.się już o.tym pisać i myśleć.
Jak.się jakoś ogarne to może na.forum wrócę, na.razie muszę odpocząć.