X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie miałam robionej krzywej. U mnie na starcie były wysokie cukry naczczo. W poprzedniej ciazy tez od poczatku miałam problem z cukrami dlatego też odrazu poszłam do diabetolga. Na poczatku kazał stosowac dietke, ale nie jakaś drastyczna i mierzyć cukry przez tydzień. Po tygodniu moje cukry były fatalne bo naczczo po 130! i wdrażono dietke, po kolejnym tygodniu insulina i tak sie kulamy narazie do środy i zobaczymy co dalej.

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie u mnie było tak ze wyszły mi wyniki 102 i 109 na czczo przy pierwszych morfologiach i ginekolog dla świętego spokoju wypisał mi skierowanie do poradni diabetologicznej.
    A tam diabetolog powiedziała że nie ma co się oszukiwać i trzeba trzymać dietę bo tu nie o mnie chodzi. W pierwszym okresie ciąży cukry fizjologicznie powinny być niższe a tu są ponad normę. A z krzywą trzeba poczekać do 24 tyg. Dzidziuś jest najważniejszy, więc pilnuje posiłków. Za to dziś powiedziała ze nie ma potrzeby robić krzywej skoro dieta się sprawdza.
    A ten wynik może by mi pokazał czy rzeczywiście jest ze mną tak źle.

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę dziwne, że nie kazała Ci robić krzywej, bo to jest podstawowe badanie do stwierdzenia cukrzycy ciążowej i jak trzeba, to robi się ją nawet w pierwszych tygodniach ciąży (bez krzywej moja diabetolog nawet nie chciała mnie oglądać), ale skoro trzymasz dietę i cukry są ok, to na jedno wychodzi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 07:33

8pdp47e.png
  • matahari Debiutantka

Wysłany: 10 marca 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć wszystkim :)

Cukrzyce zdiagnozowano u mnie w ub tyg, i od tego czasu śledzę to forum :) jestem w 23tc, więc przede mną jeszcze długa droga. Jutro dietetyk i diabetolog kontrolnie z pomiarami, choć pewnie nie spodobają mu się moje pomiary na czczo.Staram się jeść z głową, dziś kupiłam chlebek Pro Body w piekarni hert, jestem ciekawa jak moje cukry po nim będą wyglądać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 11:55

f2w33e3kfzpbdyn3.png
  • matahari Debiutantka

Wysłany: 10 marca 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki z krzywej cukrowej zleconej chyba przez przypadek( ale jak widać na szczęście tak szybko) przez mojego gina w 21 tc: na czczo 100, po 1h ( po 75g glukozy) 149, po 2h 173. Hemoglobina glikowana 5,20, czyli OK... Pomiary na diecie w ciągu tego tygodnia: na czczo w granicach 85-98 :/ , po posiłkach do 120, rzadko 125, raz 150 :/ i to tyle. Straszą mnie insuliną. Ogólnie mam doła

f2w33e3kfzpbdyn3.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    matahari wrote:
    Wyniki z krzywej cukrowej zleconej chyba przez przypadek( ale jak widać na szczęście tak szybko) przez mojego gina w 21 tc: na czczo 100, po 1h ( po 75g glukozy) 149, po 2h 173. Hemoglobina glikowana 5,20, czyli OK... Pomiary na diecie w ciągu tego tygodnia: na czczo w granicach 85-98 :/ , po posiłkach do 120, rzadko 125, raz 150 :/ i to tyle. Straszą mnie insuliną. Ogólnie mam doła

Witaj kochana. Takich strasznych cukrów to ty nie masz. Jeszcze czeka cie wizyta u diabetologa to napewno Cie pokieruje jak i co jeść. A insulina nie jest taka straszna. Też się bałam ale to dla dobra dzidzi. Ja insuline biore już 2 tydzień rano i wieczorem, ale mimo to moje cukry skacza. 1 Dzień jest super praktycznie wszystko w normie, a następnego wysokie. Jutro też ide na kontrole z swoim notatkami.
    A krzywa cukrowa robi się zawsze po 20 tc.

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma co się bać insuliny. Dla mnie to zbawienie, bo już miałam dosyć tego stresu, pt: "czy jak zjem pół kromki więcej, to wywali mi cukier do 140". To jest naturalny hormon, na dziecko nie ma wpływu, biorę insulinę do wszystkich posiłków oprócz obiadu i na noc.
    Samo aplikowanie też jest ok, nie licząc tego, że zemdlałam z wrażenia po pierwszym samodzielnym wkłuciu, ale teraz się z tego śmieję :D

8pdp47e.png
  • matahari Debiutantka

Wysłany: 10 marca 2015, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No zobaczymy co mi jutro powiedzą mądrzy ludzie po analizie mojego jedzenia i moich cukrów... Póki co tydzień na decyzję czy dać insulinę czy zostać na diecie to chyba mało?Dopiero się oswajam z tym jedzeniem i jego porami

f2w33e3kfzpbdyn3.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Początki sa najgorsze. Potem już wiadomo co i ile zjeść. Ja po pierwszej wizycie U diabetologa prawie płakałam robiąc zakupy. Teraz już trochę te dietę oswoilam, choć na indyka patrzeć już nie chcę. Za to spr schabowego (obdartego z panierki) i u mnie też jest ok.
    może macie jakieś ciekawe przepisy żeby urozmaicić dietę?

Matahari wydaje mi się ze wystarczy Ci dieta jeśli mieścisz się w normach. Tylko na czczo mogłyby być niższe. Spr przekasic coś tuż przed położeniem się spać.

f2wli09k7bbu5oba.png
  • matahari Debiutantka

Wysłany: 10 marca 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prawie popłakałam się,jak teściowa w Dniu Kobiet wybierała sobie ciastko w cukierni... w końcu nie kupiła, solidaryzowała się ze mną :)

f2w33e3kfzpbdyn3.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś szukałam igieł do pena i 7 szt kosztuje 10zł. Normalnie rozbój w biały dzień. Naszczęście pani z apteki bedzie mi zostawiać igły jak ktoś nie będzie chciał. Może macie jakieś namiary na igiełki :-)

Ja dziś na obiad zjadłam ryż w kurkumie z groszkiem i marchewka, schabowego i blanszowanego brokuła. Cukier 120. Najlepsze cukry po obiedzie mam jedzac kasze w sosie z jakimis bitkami czy gulaszem i do tego surówka z marchwi, selera, jabłka, pory. Ale ile to mozna jeść to samo.

A jakieś przepisy sprawdzone też chetnie przejme :-)

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    matahari wrote:
    Ja prawie popłakałam się,jak teściowa w Dniu Kobiet wybierała sobie ciastko w cukierni... w końcu nie kupiła, solidaryzowała się ze mną :)

Ja mam ogromne parcie na coś słodkiego i na moich oczach mój zajada się moimi ulubionymi cukierkami. Ciasta też piekłam przynajmniej co 2 tygodnie a teraz szlaban. Wogole lubiałam piec gotować, kombinować w kuchni a tu teraz nawet wchodzić mi się tam nie chce.

• matahari Debiutantka

Wysłany: 10 marca 2015, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaki masz glukometr? ja dostałam Contour Plus, 50 igieł 10zł zdaje się

f2w33e3kfzpbdyn3.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka, a jak robisz gulasz? Ja zawsze używałam mąki i łopatki i boję się ze po takim posiłku miałabym wysokie cukry.
    A mój spr przepis to naleśniki z mąki razowej, do ciasta dodaję pokrojone suszone pomidory. A w środek wkładam mozarella pokrojoną w paski. Posypuję bazylią. Smacznego. Cukry nie przekraczają 100.

f2wli09k7bbu5oba.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja po szkoleniu i od jutra zaczynam na poważnie dietę razem z porannym sikaniem na pasek i mierzeniem cukrów.

Nie wiem czy znacie tę stronę http://slodkiemamy.edu.pl/specjalna_dieta/jadlospis_1800_a/ są tu przykładowe przepisy.

Agatka, jaki masz glukometr? Mi dzisiaj pielęgniarka powiedziała, że wychodzi taniej jak zamawiasz przez internet z domu w aptece Dbam o Zdrowie i potem na miejscu odbierasz. Spróbuj jak w ten sposób kształtuje się cena igiełek.

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja potrzebuje igły do insuliny. Może źle napisałam. A glukometr mam Optimusa dość stary ale sprawny.
    Gulasz robie albo w własnym sosie na masełku i dodaje śmietany lub jogurtu naturalnego, alno sos z torebki mimo że mój dr krzyczy na mnie bo tam maka przenna jest.
    Naleśniki to ja lubie ale na słodko :-)
    Zjadłam na kolacje zytni chlebek z sałata, kotletem z,obiadu i rzodkiewka i cukier 137 :-( jedna kromka i masakra :-(

• matahari Debiutantka

Wysłany: 10 marca 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś zjadłam 1/3 chałki drożdżowej i zapiłam ok 15ml mleka bez laktozy z Lidla i cukier 104 :) po 2h 100 :)

f2w33e3kfzpbdyn3.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matahari, mi dzisiaj wszyscy mówili żeby nie mierzyć po 2h bo w ciąży jest to kompletnie nie miarodajne i mierzyć tylko po godzinie i rano na czczo.

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matahari ja po samej chałce to bym miała z 170. Także u ciebie to ładnie wyglada i myślę że dieta by wystarczyła.
    A jak wasze palce od kucia? Ja kuje się tylko w lewa rękę bo w prawa jakaś nie umiem.
    Dżuls a ta insuline doposiłkowa to w rekę dajesz czy też w nogę?

• Pay Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paluszki kuje 3 ostatnie z obu rąk. Czasem muszę 2 lub 3 razy strzelić bo krew nie leci. Jak już masowanie palca nie pomaga to przyznam ze wyciskam z opuszka, tylko wtedy wynik jest niższy... A nakluwacz często prawie na Maxa Ustawiam, szczególnie jak mierze na czczo.

f2wli09k7bbu5oba.png
‹‹ 35 36 37 38 39 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ