X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatka196 wrote:
    Dżuls a ta insuline doposiłkowa to w rekę dajesz czy też w nogę?

Na razie wszystko idzie w rękę, raz mąż zrobił mi zastrzyk w pupę, bo już rękam nie bolałą przy kłuciu, ale okazało się, że robiłam wkłucie pod złym kątem, bo zapomniałam, że w ramię m być 45 stopni, bo nie robi się fałdu :)

Po 2h też trzeba czasem zmierzyc, bo są produkty (np tłuste), które po godzinie nie podnoszą cukru, ale np po 2h i potem ma się jeszcze kilka godzin wysoki cukier. To jest tzw hiperglikemia opóźniona. Co do przepisów, to radzę na razie testować produkty po kolei, żebyście wiedziały po czym Wam skacze, a po czym nie, bo to bardzo indywidualna sprawa. Ja np nie toleruję strączkowych i kasz, a innym wchodzą łatwo bez podnoszenia cukru.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2015, 07:33

kapturnica lubi tę wiadomość

8pdp47e.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałam o tych produktach opóźniających podnoszenie się cukru ale lekarka i dwie pielęgniarki uparcie mówiły - nie mierzyć dwie godziny po i na szkoleniu też o tym nie było, chociaż jedna wspomniała właśnie o produktach, które wywalą cukier dopiero po 4h.

Przyznam się, że wczoraj tuż przed pójściem spać zjadłam miskę mleka i jakieś płatki zbożowe (już daaaawno temu je kupiłam na spróbowanie). Płatki totalnie mdłe (czyli chyba była kompletnie bez cukru i innych słodzików), tylko kilka małych kawałków suszonego jabłka dawało lekką słodkość. Zmierzyłam cukier na czczo dzisiaj - 66, mocz czysty. Ale zaszalałam....Teraz zjadłam eleganckie śniadanie, zgodne ze wszystkimi tabelkami, zważyłam kromki i zobaczymy co z tego wyjdzie...

Jeszcze co do nakłuwania palca - ja haftuję, więc moje palce są przyzwyczajone do nakłuwania igłą ;) Ja mam Accu chek performa z fastclickiem. Ustawiłam siłę na 3,5 i jest idealnie.
    Wspominałam tydzień temu, że jakieś błędy wyświetlały mi się na glukometrze. Po szkoleniu już wiem, że źle podchodziłam do "wyciskania" kropli krwi. Teraz robię tak, że myję ręce w ciepłej (prawie gorącej) wodzie i cały czas trzymam dłoń w dół żeby krew spływała do opuszków. Jeżeli zaraz po nakłuciu krew powoli się zbiera to delikatnie masuję z boku palec. Teraz już ładnie zasysa glukometr kropelkę i nie mam żadnych błędów na wyświetlaczu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2015, 09:08

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kiedyś spytałam dietetyczkę o to, czy mogę jeść pistacje, bo już parę razy jadłam i mam po nich cukier ok. Powiedziała mi wtedy, że po godzinie mógł być dobry, ale jakbym sobie zmierzyła np 2h później to mogłoby się okazać, że jednak podniosły cukier.
    Ja czasem sobie zmierzę i 2h po, jak mam wątpliwości co do jakiegoś produktu, bo czasem czuję się po czymś źle, a cukry niby ok.

8pdp47e.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, tak jak poprzednio jestem już głodna po tym chlebie probody ;/ A tutaj dopiero za 10 minut mam mierzyć cukier i jeszcze przynajmniej godzina do drugiego śniadania.... jakieś pomysły co mogę bezpiecznie zjeść żeby nie burczało? Chyba, że zapiję żołądek wodą...

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dopchaj warzywami :)

8pdp47e.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdecydowanie muszę coś zjeść... cukier 75, czyli tyle co powinno być na czczo ;/ Myślałam, że dobije do setki... no nic, idę chrupnąć marchewkę bo taka surowa raczej chyba jest bezpieczna

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:
    Zdecydowanie muszę coś zjeść... cukier 75, czyli tyle co powinno być na czczo ;/ Myślałam, że dobije do setki... no nic, idę chrupnąć marchewkę bo taka surowa raczej chyba jest bezpieczna
    Lol, takie cukry po chlebie - zazdraszczam :D

8pdp47e.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj jak przed szkoleniem zjadłam inny chleb (też ciemny ale z innej piekarni) to po godzinie miałam 107. Teraz wcinam drugie śniadanie i po tym jak zmierzę cukier pójdę na zakupy i kupię inny chleb (i tak muszę kupić, bo dzisiaj skończę wczoraj kupiony). Zobaczymy jaka będzie różnica.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam jestem tu nowa. Jestem po badaniu glukozą 75g. I tak na czczo 68, po 1 godz.186, po 2 187.Jestem załamana i w szoku. Bo cukier mierzyłam od czasu do czasu i nigdy nie przekroczył po posiłku 112.Dzisiaj mam wizytę u gin. zobaczymy co mi powie.
    Zakupiłam dzisiaj nawet glukometr i po 1 godz. po śniadaniu 112, a po 2 godzinach 108. NO jestem ciekawa co mnie czeka.

xnw43e3k45jn0sdf.png

• nanu Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, Angel :)
    Nie dostałaś glukometru za darmo w przychodni? Myślałam, że ciężarne mają ustawowo wręczane te urządzenia i tylko płaci się samemu potem za paski i igły.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie dostałam, ale w aptece kosztował mnie tylko 2 zł, więcej musiałam zapłacić za paski.
    Czeka mnie wizyta u diabetyka ech.

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj aangel.
    Ja glukometr miałam od mamy a paski mi diabetolog przepisuje ze zniżka. Za 200 pasków płace 12zł.

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • matahari Debiutantka

Wysłany: 11 marca 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    POszłam do diabetologa, wrociłam z insuliną :( na noc 3 jednostki, niby mało, ale jak na czczo nie będzie efektów to po 3 dniach podnieść.

f2w33e3kfzpbdyn3.png
  • matahari Debiutantka

Wysłany: 11 marca 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zjadłam spaghetti pełnoziarnisty ze szpinakiem z czosnkiem i 1,5 paróweczki Piratki dla dzieci z Lidla i kurde 169 :/ jak to zbić szybko? makaron chyba nie dla mnie

f2w33e3kfzpbdyn3.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manthari ciężko tak zbić cukier. Musisz powoli wyczaić co możesz a co nie. Insulina na noc działa długo i 3 jednostki to nie tak dużo. Nie martw się jakoś damy radę.

Ja dziś też byłam u diabetologa. Na noc zwiekszył dawkę z 4 jednostek do 6, rano 4 jednostki, i dodatkowo insulina krótkoterminowa po posiłku jeżeli cukier będzie powyżej 140. Ale to od piatku bo nie mam dodatkowego pena i dopiero jutro na wieczór będę miała.

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • matahari Debiutantka

Wysłany: 11 marca 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poszłam do sklepu-30minutowy spacer i 85 z drugiej ręki 86. Możliwe?

f2w33e3kfzpbdyn3.png
  • matahari Debiutantka

Wysłany: 11 marca 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wsparcie :) raźniej mi z Wami

f2w33e3kfzpbdyn3.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel-84 wrote:
    Niestety nie dostałam, ale w aptece kosztował mnie tylko 2 zł, więcej musiałam zapłacić za paski.
    Czeka mnie wizyta u diabetyka ech.

To nie tak źle :) Myślałam, że takie urządzenie kilka stówek kosztuje :)

Mi po dzisiejszym dniu cukier ani raz nie przekroczył 100 i zastanawiam się czy czegoś źle nie robię - albo jednak źle komponuję posiłki (a każdy robię dokładnie trzymając się tabelek lub gotowych zestawów) albo jakoś źle mierzę glukometrem... Zobaczymy co będzie jutro ale z ciekawości spróbuję "zaszaleć" (czyli do południa zjem jeden posiłek taki jak dawniej) i zobaczyć jak zachowają się moje cukry.

Matahari, ja początkująca to nie wiem czy możliwy jest taki spadek, ale na pewno ruch dobrze ci zrobił :)

• Pay Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matahari też mam taki spadek po 2 godz. I piję więcej wody gdy mam za wysokie cukry. A jak jem coś "podejrzanego" to staram się zagrysć sałata i innymi świeżymi warzywami.

CO do glukometrow to firmy farmaceutyczne bijąc się o pacjentów udostępniają za darmo glukometry w poradniach i aptekach. Potem mają biznes na paskach.
    W aptekach jak dobrze poszukacie sa dawane przy zakupie pasków. Tylko trzeba zazwyczaj podpisać odbiór. Ale nie przy wszystkich.

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • matahari Debiutantka

Wysłany: 11 marca 2015, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurde niedługo podwieczorek będę zagryzać sałatą albo kiszona kapustą ;)

f2w33e3kfzpbdyn3.png
‹‹ 36 37 38 39 40 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ