Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
kamciaelcia wrote:Marzenka
Chleb wypiekany na miejscu ,w całości (nie krojony ), blado brązowy , posypany mąka
Ja jem z biedronki w folii z zielonymi napisami i też jest ok. Ale fajnie byłoby zmienić, bo już mi się nudzi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 22:18
-
Dopiero weszłam, zjadłam lichą kolację bo mam mega biegunkę i ból żołądka. Zdecydowanie to żytnie żarcie mi nie służy. Lekarka potwierdziła, że obciąża żołądek i jelita
super zdrowa dieta...
Po wizycie dobrzejutro nie idę do szpitala
bo pani dr nie widzi konieczności. Pochwaliła mnie za super cukry na czczo, na dwa przekroczenia machnęła ręką. Kazała nadal nie jeść w nocy
Po jedzeniu też mnie pochwaliła, pojedyncze skoki dopuściła, jako niegroźne. Powiedziała, że mogę spokojnie więcej jeść, jak mam ochotę, ale rzeczy dozwolonych. Mam jeść z rozsądkiem.
Co do cukrów po 30 min, po 40 i 50 nie mierzymy !!! Mogą przekraczać 120 i to nawet znacznie, nie ma to wpływu na dziecko. Jest to normalny wyrzut glikemii poposiłkowej, ważne jest czy spada bo to swiadczy o odpowiedniej dawce insuliny. Dla tego po godzinie od zakonczenia posiłku ma być do 120. (Też uważa, że po zakończeniu mierzymy). Nie mierzymy wcześniej niż przed upływem 60 min bo wcześniej nie ma sensu. O skokach cukru mówi hemoglobina glikowana i to ona interesuje diabów. Hemoglobina do 6% jest ok bo pokazuje, że nie ma długich skoków. No i lepiej, zeby nie była przy dolnej granicy 4,4-4,5% bo to może świadczyć o niedocukrzeniach.
Co do ketonow to mam je mierzyc, ale śladowe mam dopuszczone, gdyż lekko podwyższony kortyzol może powodować zakwaszenie organizmu. Ale.większych mam nie mieć.
Do konca ciąży mam przytyć ze 4 kg. Mogę sobie.dołożyć trochę śmietanki i śmietany, olejów, oliwek, pestek slonecznika, zeby zwiększyć kcal potraw.
Na razie cukry są ok, ale później na bank się popierdzielą, więc im później insulina tym lepiej
Co do produktów "zakazanych" nie podnoszących cukru, ale tłustych, skrobiowych, mącznych: dziecku nie.zaszkodza bo nie podnoszą cukru, ale u nas odkładają się jako tłuszcz i inne uboczne i mogą przyspieszyć cukrzycę lub spowodować, że zostanie po ciąży.
Co do cukrzycy ciążowej i w ciąży. Wg nazewnictwa nie ma przed 24 tc cukrzycy ciążowej. Są przypadki kiedy jest ciążową, ale w 95% ciąża uaktywnia cukrzycę typu 1. Wiadomo bedzie po ciąży, jaki to rodzaj cukrzycy, jak zniknie to ciążowa, jak nie.to typu 1.
Przy zdiagnozowanej cukrzycy nie powtarzamy wyniku.krzywej.
Jestem padnięta i idę spać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 23:20
Ajwi, Dorinka, Rudzina, twardan, mappi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAgatia ufffff aż wzięłam głęboki wdech
Teraz odpoczniesz i już nie będziesz się tak nakręcac tymi skokami a szczególnie je wyłapywac:-)
Mierzymy godz po posiłku od ostatniego kasa!!!!!!!!:-)wszystkie!
Cieszę się że obeszło się że szpitalem i wyniki się podobały diablo mam ochotę nazwać takiego lekarza diabłem hahaha nie wiem czemu
I możesz wrescie zjeść więcej!
A ten chlebek zmień bo rewolucji zolodkowych ci nie potrzeba no chyba że tak stres wpłynął na ciebie.
Kamciaelcia dawaj przepis na sos z serduszek ja mam w zamrażarce to zrobię jutro bo dziś rybkę robię
Ja się wyspałem padłam jak dziecko
Wstałam z bólem gardła
Lecę dziecko zaprowadzić i szybki spacerek śniadanie trzeba spalić hihi
Rudzina lubi tę wiadomość
-
żabka04 wrote:Agatia ufffff aż wzięłam głęboki wdech
Teraz odpoczniesz i już nie będziesz się tak nakręcac tymi skokami a szczególnie je wyłapywac:-)
Mierzymy godz po posiłku od ostatniego kasa!!!!!!!!:-)wszystkie!
Cieszę się że obeszło się że szpitalem i wyniki się podobały diablo mam ochotę nazwać takiego lekarza diabłem hahaha nie wiem czemu
I możesz wrescie zjeść więcej!
A ten chlebek zmień bo rewolucji zolodkowych ci nie potrzeba no chyba że tak stres wpłynął na ciebie.
Kamciaelcia dawaj przepis na sos z serduszek ja mam w zamrażarce to zrobię jutro bo dziś rybkę robię
a przepis jakies 10 str wstecz-ale to nie przepis tylko sposób jak zrobiłam
Ja się wyspałem padłam jak dziecko
Wstałam z bólem gardła
Lecę dziecko zaprowadzić i szybki spacerek śniadanie trzeba spalić hihi
ja mam mierzyć od pierwszego kesa, a -ze jem długo-ten czas wyśrodkowujęWiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 07:41
-
Żabko jest dobry psiukacz do gardla Argentin-T dozwolony w ciąży, nawet ylotka dopuszcza
Ja całą noc na.wcchyba jednak jakis wirus albo czymś się zatrułam. Dzisiaj już ok, ale zasypiam na stojąco. Rano oczywiscie aceton, ale po rewolucji się nie dziwię.
Jak młody pozwoli, w co wątpię, to.jeszcze bym dała na oko. -
nick nieaktualnyAgatia a bierzesz jakieś witaminy dla ciężarnych????
Bo ostatnio czytałam że z dha chronią przed chorobskami.
Dziwny zbieg bo ja takie biorę od początku ciąży i w któryś dzień mnie rozbieralo i przeszło mi.
Więc może cię chciało wziąść a organizm zwalczyl.
Dzięki jak się nie poprawi z gardłem to pójdę do apteki.
A dziś mąż mnie bardzo miłe zaskoczył aż skacze z radości.
Kupił mi wielki bukiet kwiatów na dzień kobiet hahahaha po 8 latach!!!!!
My w związku sobie nie kupujemy nic, Noe obchodzimy żadnych Walentynek itp. A dziś taka niespodzianka yupiiiiii:-)
Dla córeczki kupił różyczke:-)
Co mu się stało???????
U mnie pogoda do dupy pada deszcz cały czas od 6:30 bo już nie spalam:-(
Ajwi, goodwill lubią tę wiadomość
-
Dzien dobry!
Świetne wieści Agatia! (może nie cała noc na kibelku, ale wnioski po rozmowie z lekarzem)
mój obiecał na Dzień Kobiet zabrać mnie do Biedry bo chleb mi się skończył hahahaha
Ja coś ostatnio się wcześnie budze, z kolei wieczorem juz ok.21 zamykają mi się oczy, poprzestawiało mi się kompletnie.agatia, goodwill lubią tę wiadomość
Rudzina -
dzien dobry:)
moje cukry sie strasznie uspokoiły, mam wrazenie ze ta moja cukrzyca sie nade mna lituje. wyniki rano mam miedzy 70-80 maks. a po kazdym posiłku nie przekraczam nawet 110.
na poczatku troche wariowało ale to były te tygodnie o ktorych pisałyscie a teraz wszystko sie unormowało. po np całej pomaranczy lub całym duzym grejfrucie cukier 84-87... wiec nic prawie.
ale tez napewno nauczyłam sie z nia troche zyc i nawet robie sobie grzeszki z gorzkiej czekolady:)ale to nie to samo:)kamciaelcia, Rudzina, Ajwi, goodwill, twardan lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Hej
No i udało się - dziś na czczo 81Mimo nienajlepszej nocy... może to co zjadłam wczoraj przed snem miało znaczenie?
Robiłam mężowi kanapki do pracy i tak mi ten biały chleb pachniał jak nigdy... i zjadłam przed snem dwie małe kromki z samym masłem, kawałek ogórka i popiłam 1/2 szklanką mleka.
Czy ten biały chleb i mleko mogły mieć wpływ na niski cukier rano? Czy może ogórek? Ale dużo go nie było...
Boję się że na dłuższą metę mogę zaszkodzić maleństwu takim posiłkiem, bo nie wiem jak ten cukier wyglądał po tym chlebie w nocy... Może sprobuję zjeść podobne drugie śniadanie i zmierzę sobie cukier? -
nick nieaktualny
-
żabka04 wrote:Dorinka zgadzam się z tobą.
Ja trzymam się diety ale i też jem to co nie wskazane.
Ja się dopiero uczę i sprawdzam moje wyniki.
No włączyła insuline ale zapobiegawczo mam jej użyć jeśli wynik będzie nie taki przez te moje próby z jedzeniem.
Też myślałam o tej kaszce smakiji ale lajht tylko nie widzę w sklepie pod blokiem
Nie mam pojęcia o jakim Berliso mówicie widziałam tylko smakowe.
Możecie powiedzieć jakie to opakowanie ma będę szukać w innych sklepach.
Oddam chałke któraś chce????
http://polprod.pro-linuxpl.com/sklep/img/p/1/1/2/5/2/11252-large_default.jpg
O kaszce jakaś dziewczyna napisała właśnie że było ok, a że ja za kaszkami nie przepadam to mnie pokusiło żeby spróbować z tym ryżem i jeszt ok.żabka04 lubi tę wiadomość