Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
agatia ty też będziesz mieć takie cukry w 3 trymestrze
co do ketonów to ja miewam je też niestety jak za długo zwlekam z jedzeniem. ostatnio zamiast jeść o 12.30 to jadłam o 13.30 i byłam baardzo głodna. oczywiście sie te paskudztwa pojawiły. tak więc dziewczyny nie odkładajcie posiłków na później
co do waszych sporów, to uwierzcie, że jak zapytałybyście mojego diabetologa o te mierzenia itp to ona zapewne powiedziałaby wam jeszcze coś innego. każdy ma swoją teorię na ten temat i nie ma sensu gdybać.
kamcia ja czas nadal wyśrodkowuję i tak jestem przyzwyczajona do tego, ze mi to zostanie -
Kamcia w woli.ścisłości bylam u 3 i dwóch potwierdzilo to samo.
Wybacz, ale wmawianie sobie, ze ma się cukrzycę ciążowa na poczatku ciąży, po urodzeniu dziecka z wadą serca i dysplazja biodra cóż... to ja tobie gratuluje wiedzy.
I kończę ta dyskusję poetarzajac, niech każda slucha swojego lekarza. -
asioczek, tez wysrodkowuję i będę wysrodkowywała. Jem bardzo długo i takie mam zalecenie, od pierwszej wizyty, lekarzom nie ufam, ale przynajmniej wierzę swojej diab i ze spokojem robie co kaze
tez miewam ketony, jak dłuzej nie jem. Bo to jest normalne!!!!A to ze je mam sladowo, to nie oznacza ze zaraz kwasica mnie dopadnieWiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 09:57
asioczek86 lubi tę wiadomość
-
Znowu ciężkie tematy z samego rana...
Dziewczyny niech diagnozami zajmą się nasi lekarze...
Cukrzyca typu 1 - podła choroba, wymagająca stałego leczenia insulina ale można z nią żyć i ludzie żyją latami kamciaelcia!
Cukrzyca typu 2 - zazwyczaj wystarczy dieta i jakieś leki doustne...
Też się spotkalam że stwierdzeniem, że przed 24 tyg nie stwierdza się cukrzycy ciążowej a raczej już istniejace wcześniej zaburzenie bo uważa się, że cukrzycę ciazowa powodują hormony wydzielane przez łożysko...
Łożysko kiedy się tworzy - zupełnie chyba koło 16 tyg...
Ale dziewczyny... To wszystko są jakieś statystyki...
Nie dajmy się zwariować... Ją też się boje jak tak czytam, czy to aby nie na pewno np. ujawnienie się tego dziadostwa typu 1 po raz pierwszy w ciąży...
Ale myślę sobie, że to już 5 ty tydzień diety a cukry się jakoś trzymają (odpukac) a przy cukrzycy typu 1 raczej bez insuliny by się nie obeszło...
Dlatego namawiam do przestrzegania tej morderczej diety, nie nadwyrezania naszych trzustek i nie przyzwyczajenia ich zbyt wcześnie do egzogennej insuliny...
Miejmy nadzieję, że wszystkie nas to dziadostwo wkrótce opuści!
Rudzina, asioczek86 lubią tę wiadomość
-
A ja się zastanawiam jak oni potem diagnozują tą cukrzycę (wiadomo krzywa, ale poza tym)? Bo prziecież normy dla nieciężarnych są całkiem inne... Na czczo do 99, a 2h po posiłku do 140... no ludzie przecież jakby brać pod uwagę takie normy to chyba żadna z nas cukrzycy mieć nie będzie po ciąży... jak kilka razy zmierzyłam 2h po to nigdy więcej 90 nie było. Co i w jakich ilościach musiałybyśmy zjeść żeby mieć 140 po 2 godzinach?
Nie martwmy się na zapas, niedługo się dowiemy jak to będzie z nami, ale trzeba być dobrej myśli
Moja babcia ma cukrzycę, insuliny nie ma, ale ona diety w ogóle nie przestrzega, dla niej to nie istnieje i ona uważa że ona już jest w takim wieku (76lat) że jej już nic nie zaszkodzi a na starość sobie odmawiać nie będzie;p ona ma 2h po posiłku ponad 200 nawet przy tabletkach, a koleżanka mojej mamy 400! (Ona juz bierze insulinę) No nadal w to nie wierzę że można mieć taki wynik, w szoku byłam jak mi to mama powiedziała... Może trochę podkoloryzowała? Nie wierzę że to możliwe...
Ale przynajmniej ja się pocieszyłam że może ta moja cukrzyca to w porównaniu do tych to żadna cukrzyca i po ciąży odpuści... Bo mi również nie widzi się cały życie z cukrzycą borykać... mam dopiero 22 lata...
Teraz musimy dać radę dla maluszków -
Dziewczyny, nie kłóćcie się, naprawdę. Typów cukrzycy jest dużo.
I tak, cukrzyca typu 1 może powstać z powodu procesu autoimmunologicznego, często współistnieje z chorobą Hashimoto... wtedy się to nazywa LADA.
Ale to wszystko nie jest takie proste.
Agatia, mam wrażenie, że Ty chciałabyś już w tej chwili wiedzieć wszystko. Proszę, nie zafiksuj się na tym, co mówi Twoja diabetolog. To prawda, że cukrzyca po ciąży może "zostać". Może zostać też sama nieprawidłowa glikemia na czczo lub nieprawidłowa tolerancja glukozy.
....Lub może zostać zdrowa baba, z nowymi nawykami żywieniowymi - czego Wam i sobie gorąco życzę w Dniu Kobiet! Poza tym życzę nam zdrowych dzieciaków!Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 09:59
Ajwi, domi05, twardan lubią tę wiadomość
-
Goodwill wszystkiego to ja wolę nie wiedzieć ha ha ha
może okazać się wszystko, choć u mnie to druga ciąża z cukrzycą i mam badania z pomiędzy, więc lekarze też są w stanie więcej powiedziec. Grunt, że bie muszę być zdana na diab u mnie w miescie.
Domi po ciąży zmienia się glikemia na czczo i po posiłkach. Ja np przed ciążą mialam wyzsze cukry na czczo, a niższe po posiłku. Ale spokojnie krzywą się robi 6 tug po porodzie, wiec diab Cię pokieruje. -
A tak w ogóle to dziś miałam na czczo 84.
Wstałam z wielką olewką i sobie myślę - no, będzie jak będzie.
A jak wstaję ze stresem - ojejkujejku, to jest 90-92...
@-->-- @-->-- @-->--
Moim grzechem z okazji Dnia Kobiet będzie............ napięcie rośnie......... kostka czekolady............ gorzkiej 70%!!!!!!
Dziewuchy, ale się nawciskam cukru!
Proszę zauważyć rozpustę, że nie będzie to kostka 90%.Ajwi lubi tę wiadomość