X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mappi patrzys na węglowodany, i tak jak piszesz 1WW to 10g węglowodanów. A cukry są wyodrębnione, jako te cukry proste,.wiadomo im mniej ich tym lepiej. Ale

mappi, goodwill lubią tę wiadomość

• asioczek86 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mappi wrote:
    A z tymi cukrami to chodzi mi o to że jeśli 1 ciastko ma węglowodanów 5,7 w tym 1,5g cukru to jak to interpretować? Jeżeli wiem że na II śniadanie mogę zjeść np 3WW to takich ciastek mogę przykładowo zjeść ile? 1WW to 10 g cukru. Czyli mogę wciągnąć 30 g węgla czyli 6 ciastek (bo 5,7 to jedno).

Nie liczyłam Ww wcześniej tylko patrzyłam na ilość cukru ale teraz się tym zainteresowalam.

A co do frytek z piekarnika...ileż tłuszczu zostało na folii po pieczeniu ich w piekarniku. Aż się za głowę złapałem szok jakbym folię smalcem wytapetowala hehe :-)

ja liczyłam WW :) myślę, że 6 ciastek, ale prawda jest taka, że się tym nie najesz.... zjedz 2 ciastka i dodaj do tego 2WW czegoś innego- jogurt i otręby np.
    mnie diab kazała mierzyć cukry już od 3WW, czyli ja staram się jeść na II śniadanie 2,5 WW i wtedy nie mierzę cukru ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2016, 11:56

mappi lubi tę wiadomość

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka liczenie WW nie jest trudne ale upierdliwe ale czasem się przydaje szczególnie w sytuacji gdy kupujemy gotowe produkty.

Tu masz linka do artykułu jednej babki gdzie dość jasno to wytłumaczyła :-)

goodwill, żabka04 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.accu-chek.pl/pl/zyciezcukrzyca/120315_wymiennikiw.html

żabka04 lubi tę wiadomość

• agatia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asioczek ja np mierze po każdym posiłku, bo czasem mi wywala cukier np po czyyms, co ma 17g węglowodanów czyli 1,7WW. A po czymś co ma 6WW nie podnosi mi cukru.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia Asioczek dzięki :-) o to mi chodziło :-)

Kamcia ja nie liczę WW ale jak coś kupuje to przelicza w głowie ile mogę zjeść.

Teraz otworzyłam szafkę i zobaczyłam maślane ciastka męża i tak się rozmazylam ile mogłabym ich zjeść do kawy z mlekiem i wyszło mi że raczej niewiele. Krótkie przeliczenie i ochota odchodzi bo tak jak Asioczek zauważyła przyjemności chwila a cukru co cały posiłek a w brzuchu dalej burczy :-)

• agatia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cóż ja nie przeliczam WW. Bo np belriso ma 17g węgli czyli 1,7WW, a niektórym wywala cukier.
    Kasza gryczana ma 60g węgli, a nawet po calej torebce czyli 6WW cukier jest ok.
    Zatem wszystko zależy od ilości cukrów prostych i tego, jak organizm sobie z nimi poradzi.

Tak jak z chlebem. 1WW jednego chleba nie jest równy 1WW drugiego. Po jednym cukier ok, po.innym wywala.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to najwięcej boję się cukrów a nie weglo

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W kaszy gryczanej są same węgle złożone, one się wolniej wchłaniają i nie powinny powodować skoku cukru, więc można zjeść więcej, dłużej czujemy sytość.
    W belriso tylko węgle proste. Od razu dają kopa, potem nawet jak nie wywalą cukru, to od razu dają głoda. ;)

Poza tym wszystko zależy co się zje i w jakiej konfiguracji. Najzdrowszy posiłek z mięskiem gotowanym i warzywkami zabije dodatek węgli ze starym tłuszczem (np. fryty z maca) - spowoduje długi skok glikemii.

mappi lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goodwill dokładnie.
    :-)

Ostatnio zrobiłam eksperyment zjadłam dwa i pół naleśniki z mąki pszennej takie dla normalnych ludzi z kapustą i do tego bardzo ale to bardzo dużo sałaty i cukier wyszedł mi mniej niż 100 a w salatce był nawet i pomarańcz. Byłam w szoku

• agatia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla tego te WW są nie do końca miarodajne ;) bo wszystko zależy od cukru :) ja jak jem frytki z mizeria to.cukier super ok. A jak same to na granicy :)
    Ja belriso jem na 3 śniadanie, jako czekajke do obiadu ;)

A dziś robię pieczarkową z ziemniorami i smietaną. Tak za mną chodzi, że hej :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak to jest z zupkami chińskimi marki vifon? Zawsze robie z tego makaronu sałatkę jarzynowa. ..

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia tez sie zastanawialam jak to z zupka jest :) Ja ogolnie zupy lubie z maluska iloscia makaronu lub ziemniakow. Ma byc prawie sama woda :) I juz jakis czas chodzi za mna zupka vifon. Gdyby tak zjesc z mala iloscia tego makaronu to chyba nie byłoby dramatu :)
    Ja dzis rano miałam jakies zalamanie cukrowe. Wywalilo mi 124 po malutkiej kanapce z wędlina i maslem czyli tym co zawsze. Za rada kamci przymruzylam oko :) II sniadanie czyli kanapka z jajkiem i 115. Zobaczmy czy beda szalec po obiedzie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2016, 13:33

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka tak samo u mnie było wczoraj z kaszka nie wiadomo czemu 146 skoro zawsze mniej (dziś 99) nie wszystko zrozumiemy będę myśleć nad tą zupka
    Teraz zjem pół pomelo

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po obiadku :-)
    Zjadłam mniej i to samo co wczoraj. Tzn dzisiaj zamiast ziemniaków frytki z piekarnika.
    Ale zjadłam bardzo mało bo mnie żołądek boli i brzuch czuje jakiś wielki.
    No ale w ubikacji nie bylam już dwa dni także to tu pewnie problem.
    Za 20 min się mierze.

• agatia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia trzeba by było przeczytać na opakowaniu zupki ile ten makaron ma węglii cukru. Ja uwielbiam surowkę z zupą chińską :)
    Ja też czasem mam tak, że mi po tworetycznie bezpiecznym i sprawdzonym posiłku nagle wywala cukier :) tego się nie ogarnie :)

Zjadłam cały talerz zupy pieczarkowej :) znowu na miesiąc dwa mam zupę z głowy, wyczerpałam limit :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2016, 13:53

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia czytałam niby ta zupkę ale na niej jest przelicznik na 100g gotowego produktu (czyli makaron z zupa ) i wynosi 9.3 weglo (0.5 cukru )i to tak bardzo nie przeraża. Ale sałatka sałatka. ..chyba na święta spróbuję zrobić tą sałatkę :) a co do samej zupki - w ciąży z Emilka bardzo bardzo mi się jej chciało u jak zjadłam to zemdlilo :( nie mogłam na zupkę patrzeć rok. Ale apetyt wrócił :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja przed ciążą czesto jadlam ta zupke. A w ciazy skusilam sie 2x. Kupilam nowy smak. Taka ostra w czararnym opakowaniu. Przymierzalam sie dlugo a jak się dowiedzialam o cukrzycy to odpuscilam. Tak samo mam z czipsami. Tak mi sie chce do jakiegos filmu zjesc z pol paczki :)
    Ja dzis na deser jako posilek zjem sobie kaszke :) A na noc za wasza rada kefir bo zaparcie nie chce mnie opuscic. Powiedzcie tylko czy kefir jecie przed posilkiem nocnym, z posilkiem czy po? Czy moze jogurt z platkami owsianymi bylby lepszy? :)

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka to ja tej nowej zupki jeszcze nie znam ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej witam sie i ja tez mnie cos zbiera gardlo boli i cos zaczynaja miesnie i widac ze cukier wyzszy teraz to wogole mi wywali w kosmos bo nie dosc ze dzien leniwy to nalozylam na talerz kopiato. JesCze od rana mnie malz tak denerwuje se hej. Jadlan dzis ciasta tescowe takie w stylu belvity duzo tansze a smak tez maja fajny.

Co tam jescze aaa jutro jade na badania i jak mam ogolna morfoligie to chyba pasuje byc na czczo? Jakos boje sie wynikow bo ostatnio tez jakies ciulowate byly to teraz dieta i przesiebienie. Jescze mam allo prZeciwciała zrobic o ile sie to pisze tak. No i ciekawe jak mi z pomiarami wyjdZie. Pasuje skoczyc gdzies klapek gumowych poszukac bo tylko tego chyba do szpitala mi brakuje.

Leniwy i brzydki ten dzien. Jescze w domu smierdzi tym swiniakiem.... A grrr normalnie a tesciu jakbyscie widzialy co gotowal to paw na kilomert.

Tych ww ja tez nie umiem mierzyć poprostu sprawdzam co moge i narazie wychodzi.

Jutro 31 sie zaczyna oby bez skokow i na spokojnie

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
‹‹ 469 470 471 472 473 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ