Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
mappi wrote:A z tymi cukrami to chodzi mi o to że jeśli 1 ciastko ma węglowodanów 5,7 w tym 1,5g cukru to jak to interpretować? Jeżeli wiem że na II śniadanie mogę zjeść np 3WW to takich ciastek mogę przykładowo zjeść ile? 1WW to 10 g cukru. Czyli mogę wciągnąć 30 g węgla czyli 6 ciastek (bo 5,7 to jedno).
Nie liczyłam Ww wcześniej tylko patrzyłam na ilość cukru ale teraz się tym zainteresowalam.
A co do frytek z piekarnika...ileż tłuszczu zostało na folii po pieczeniu ich w piekarniku. Aż się za głowę złapałem szok jakbym folię smalcem wytapetowala hehe
ja liczyłam WWmyślę, że 6 ciastek, ale prawda jest taka, że się tym nie najesz.... zjedz 2 ciastka i dodaj do tego 2WW czegoś innego- jogurt i otręby np.
mnie diab kazała mierzyć cukry już od 3WW, czyli ja staram się jeść na II śniadanie 2,5 WW i wtedy nie mierzę cukruWiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2016, 11:56
mappi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAgatia Asioczek dzięki
o to mi chodziło
Kamcia ja nie liczę WW ale jak coś kupuje to przelicza w głowie ile mogę zjeść.
Teraz otworzyłam szafkę i zobaczyłam maślane ciastka męża i tak się rozmazylam ile mogłabym ich zjeść do kawy z mlekiem i wyszło mi że raczej niewiele. Krótkie przeliczenie i ochota odchodzi bo tak jak Asioczek zauważyła przyjemności chwila a cukru co cały posiłek a w brzuchu dalej burczy -
Cóż ja nie przeliczam WW. Bo np belriso ma 17g węgli czyli 1,7WW, a niektórym wywala cukier.
Kasza gryczana ma 60g węgli, a nawet po calej torebce czyli 6WW cukier jest ok.
Zatem wszystko zależy od ilości cukrów prostych i tego, jak organizm sobie z nimi poradzi.
Tak jak z chlebem. 1WW jednego chleba nie jest równy 1WW drugiego. Po jednym cukier ok, po.innym wywala. -
W kaszy gryczanej są same węgle złożone, one się wolniej wchłaniają i nie powinny powodować skoku cukru, więc można zjeść więcej, dłużej czujemy sytość.
W belriso tylko węgle proste. Od razu dają kopa, potem nawet jak nie wywalą cukru, to od razu dają głoda.
Poza tym wszystko zależy co się zje i w jakiej konfiguracji. Najzdrowszy posiłek z mięskiem gotowanym i warzywkami zabije dodatek węgli ze starym tłuszczem (np. fryty z maca) - spowoduje długi skok glikemii.mappi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyGoodwill dokładnie.
Ostatnio zrobiłam eksperyment zjadłam dwa i pół naleśniki z mąki pszennej takie dla normalnych ludzi z kapustą i do tego bardzo ale to bardzo dużo sałaty i cukier wyszedł mi mniej niż 100 a w salatce był nawet i pomarańcz. Byłam w szoku -
Dla tego te WW są nie do końca miarodajne
bo wszystko zależy od cukru
ja jak jem frytki z mizeria to.cukier super ok. A jak same to na granicy
Ja belriso jem na 3 śniadanie, jako czekajke do obiadu
A dziś robię pieczarkową z ziemniorami i smietaną. Tak za mną chodzi, że hej -
Kamcia tez sie zastanawialam jak to z zupka jest
Ja ogolnie zupy lubie z maluska iloscia makaronu lub ziemniakow. Ma byc prawie sama woda
I juz jakis czas chodzi za mna zupka vifon. Gdyby tak zjesc z mala iloscia tego makaronu to chyba nie byłoby dramatu
Ja dzis rano miałam jakies zalamanie cukrowe. Wywalilo mi 124 po malutkiej kanapce z wędlina i maslem czyli tym co zawsze. Za rada kamci przymruzylam okoII sniadanie czyli kanapka z jajkiem i 115. Zobaczmy czy beda szalec po obiedzie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2016, 13:33
-
nick nieaktualnyJa już po obiadku
Zjadłam mniej i to samo co wczoraj. Tzn dzisiaj zamiast ziemniaków frytki z piekarnika.
Ale zjadłam bardzo mało bo mnie żołądek boli i brzuch czuje jakiś wielki.
No ale w ubikacji nie bylam już dwa dni także to tu pewnie problem.
Za 20 min się mierze.
-
Kamcia trzeba by było przeczytać na opakowaniu zupki ile ten makaron ma węglii cukru. Ja uwielbiam surowkę z zupą chińską
Ja też czasem mam tak, że mi po tworetycznie bezpiecznym i sprawdzonym posiłku nagle wywala cukiertego się nie ogarnie
Zjadłam cały talerz zupy pieczarkowejznowu na miesiąc dwa mam zupę z głowy, wyczerpałam limit
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2016, 13:53
-
Agatia czytałam niby ta zupkę ale na niej jest przelicznik na 100g gotowego produktu (czyli makaron z zupa ) i wynosi 9.3 weglo (0.5 cukru )i to tak bardzo nie przeraża. Ale sałatka sałatka. ..chyba na święta spróbuję zrobić tą sałatkę
a co do samej zupki - w ciąży z Emilka bardzo bardzo mi się jej chciało u jak zjadłam to zemdlilo
nie mogłam na zupkę patrzeć rok. Ale apetyt wrócił
-
No ja przed ciążą czesto jadlam ta zupke. A w ciazy skusilam sie 2x. Kupilam nowy smak. Taka ostra w czararnym opakowaniu. Przymierzalam sie dlugo a jak się dowiedzialam o cukrzycy to odpuscilam. Tak samo mam z czipsami. Tak mi sie chce do jakiegos filmu zjesc z pol paczki
Ja dzis na deser jako posilek zjem sobie kaszkeA na noc za wasza rada kefir bo zaparcie nie chce mnie opuscic. Powiedzcie tylko czy kefir jecie przed posilkiem nocnym, z posilkiem czy po? Czy moze jogurt z platkami owsianymi bylby lepszy?
-
Hej witam sie i ja tez mnie cos zbiera gardlo boli i cos zaczynaja miesnie i widac ze cukier wyzszy teraz to wogole mi wywali w kosmos bo nie dosc ze dzien leniwy to nalozylam na talerz kopiato. JesCze od rana mnie malz tak denerwuje se hej. Jadlan dzis ciasta tescowe takie w stylu belvity duzo tansze a smak tez maja fajny.
Co tam jescze aaa jutro jade na badania i jak mam ogolna morfoligie to chyba pasuje byc na czczo? Jakos boje sie wynikow bo ostatnio tez jakies ciulowate byly to teraz dieta i przesiebienie. Jescze mam allo prZeciwciała zrobic o ile sie to pisze tak. No i ciekawe jak mi z pomiarami wyjdZie. Pasuje skoczyc gdzies klapek gumowych poszukac bo tylko tego chyba do szpitala mi brakuje.
Leniwy i brzydki ten dzien. Jescze w domu smierdzi tym swiniakiem.... A grrr normalnie a tesciu jakbyscie widzialy co gotowal to paw na kilomert.
Tych ww ja tez nie umiem mierzyć poprostu sprawdzam co moge i narazie wychodzi.
Jutro 31 sie zaczyna oby bez skokow i na spokojnie