Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dorinka wrote:Zabka co do pomiarów lewa prawa ręka to nie wiem. Ale co do sprawdzania glukometrow w labie to mnie o to moja diab opierniczyla. Zapytala w jakim celu to zrobilam. Powiedziała ze to zupelnie bez sensu bo norma 120 jest ustalona wlasnie do krwi pobieranej z palca i ze gdybysmy mialy badac krew z zyly to norma bylaby dostosowana do zylnej. Zeby takie porownywanie glukometrow nie bylo przeklamane to babka w labie do probówki musiałaby pobrac rowniez krew z palca.
Domi z popcornem wyjechala a ja maaaarze o wieczorku filmowym z moim mezulkiem przy paczce chipsow lays zielona cebulka lub jakimis ossstrymi
Glukometry kalibruja krew włośniczkowa na osocze (czyli przeliczaja cukier na ten w zyle) więc diabetolog trochę nie ma racji...
Poza tym norma na czczo jest taka sama dla krwi żylnej i włośniczkowej i u ciężarnych jest do 90...
Owszem my mamy sprawdzać krew z palca ale jak wyżej... Glukometr i tak przelicza to stężenie na stężenie glukozy w krwi żylnej...
kamciaelcia, Dorinka lubią tę wiadomość
-
Tu jeszcze o tym
http://superlinia.pl/oswajanie_glukometru/
"Glukometry mierzą stężenie glukozy we krwi włośniczkowej albo mogą być kalibrowane (nastawione) na pomiar tego stężenia w stosunku do osocza krwi żylnej. Wtedy podają wynik po przeliczeniu matematycznym, odpowiadającym stężeniu glukozy w osoczu krwi żylnej. To zbliża pomiary glukometrami do pomiarów laboratoryjnych. W tej chwili jest zalecenie, aby glukometry były kalibrowane na osocze krwi i żeby pacjenci dokładnie przestrzegali instrukcji korzystania z nich"goodwill lubi tę wiadomość
-
Oj, baby, baby!
Cały dzień o maku, o frytkach. A weźcie!
Ktoś tu wejdzie i przeczyta i za głowę się złapie!
Ale, do rzeczy - jak już macie się nażerać to najlepszą kanapką jest WieśMac - najmniej węgli (32g), dużo białka i warzyw. Syci. Oczywiście trzeba zobaczyć czy biała pompowana buła nie podniesie cukrów.
McDouble, Hamburger, Cheeseburger - po 30g węgli, ale prawie bez dodatków poza mięchem i bułą.
Co do frytek - odpowiednio: małe (29g węgli), średnie (42g), duże (55g); dla mnie gra nie warta świeczki, wolno zjeść co najwyżej średnie, ale głód po takim posiłku pojawi się szybko.
Mój hit - sałatka kurczak grillowany premium - węgli 6,2g; ale nie dodajemy grzanek! Zamawiamy do niej sos winegret, zużywamy max. 1,5opakowania.
Owocogurt - można się pokusić (25g węgli), jeśli wybierzemy z niego płatki, którym go posypują.
Małe nuggetsy bez sosu, małe chicken wings i chicken strips <20g węgli, ale kto się tym naje...
Także tego. Może komuś się przyda.
Poza tym polecam: http://mcdonalds.pl/files/Tabela-alergenow-i-wartosci-odzywczych.pdfAjwi, agatia, kamciaelcia, żabka04 lubią tę wiadomość
-
Co do glukometrów i powtarzalności pomiarów. Myślę, że to zależy od rodzaju glukometru i sposobu eksploatacji.
Ja mam accu-chek performa i jest do bólu dokładny.
Jeśli zdarzyło mi się dwukrotnie mierzyć, pomiary różniły się o max. 5j. (nawet z różnych palców)
Przed każdą zmianą pasków sprawdzam płynami kontrolnymi. -
Ajwi dlatego sie zdziwiłam ze ja tak tym rozzloscilam i pisze jak to tłumaczyła. A przynajmniej jak ja to zrozumialam
Mnie po moim wyskoku z frytkami na wyjeździe i cukrze 157 odechcialo sie juz wszystkich fastfoodowGdybym miala cos jesc na miescie to chyba ewentualnie skusilabym sie na to jedzenie na wage. Jakies miesko i warzywa ewentualnie a i tak trzepala bym porami przed pomiarem
A dziewczyny jak to jest z dieta po porodzie przy karmieniu? Bo mnie tylko kazdy poucza zebym sie nie nastawiala ze pojem sobie po porodzie bo przy karmieniu bedzie jeszcze gorzej niż terazPrawda to?
Ajwi lubi tę wiadomość
-
Ajwi wrote:Zabuszka,
Jak gotujesz ten ryż na mleku?
Wkladasz z woreczkiem do mleka?
No i jak dodajesz owoce?
Już po ugotowaniu?Ajwi lubi tę wiadomość
-
Na mc donalda nie mam ochoty od kad sie strułam jako nastolatka...
Za to dziś na obiad wycudowałam kaszę pęczak z kurczakiem i warzywami i tak sie nażarłam,że już w głowie miałam jaki wysoki cukier, a tu po 1h 99czyli kaszę mogę zreć
Domi ja miałam w pierwszej ciąży ale nie chodziłąm do diabetologa...więc nie wiem..ale może już nie?
Ale narobiły,scie ochoty na naleśnikija do naleśników na przykład daję ostatnio pól na pół maki zwykłej i pełnoziarnistej i czytałam że dla cukrzyka wszystko-makarony pieczywo i tp najlepiej pełnoziarniste.
Dorinka niestety ale przy karmieniu nic ciężkostrawnego...żadnych kapust it..nawet jabłka nie każa surowego tylko gotowane lub pieczone...ale to też z jakieś 3 miesiące, kumpelka jadła bigos i tym podobne i młoda przerabiała.Córcia-2012
J-6/11tc [*] 13.02.15,
S -18tc [*] 30.09.15,
F-16tc. [*] 12.05.16
K-21tc. [*] 02.02.17
-
agatia wrote:Tak fasolka wywala? Omg
ja nie mogę strączkowych bo mi.flaki rozwala
mimo moczenia w wodzie z sodą, kminku itp.
Fasolka nie wywala jak się je z rozsądkiem. Jak się wpierniczy pełną miseczkę plus dokładkę, to cudów nie ma... Po 2h - 93.
Ale ze mnie łakoma idiotka! Na usprawiedliwienie mam to, że to fasolka mojej Mamy, więc miałam prawo się obeżreć!Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2016, 17:49
kamciaelcia, midnight lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZjadłam kebaba ale w zestawie z frytkami i surowkami.
Nie było w bułce ani w placku:-(
Popilam 1/2 szkl coli z cytryną i wynik 113!!!
Ale jestem nie zadowolona bo trafiłam na boski sos czosnkowy i tak mi smakowało że dla mnie to za mało:-( tasiemiec mi się włączył.......jeszcze:-(
Ja umiaru nie znam...... -
ZAZDROSZCZĘ!!!
kurde ja to się jednak boję tych fast food'ów, raz spróbowałam z pizzą i był dramat i jakos marzę żeby zjeśc dobrego burgera czy frytki ale po prostu się bojęchyba jednak zostawie to sobie na 'po ciąży'
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2016, 19:04
Rudzina -
nick nieaktualnyUwierzcie mi ale ja mogę zamieszkać w takiej knajpie i wcinać takie żarcie a sosem czosnkowym mogę polewać.
A ten dzisiejszy sos mniam szkoda ze w bułce nie mieli tylko w zestawie kebaba.
Slinotok mi się włącza
Czuje nie dosyt
Kuźwa mąż kładzie kafelki i WC mi odkręcil od rury wrrrrr
-
nick nieaktualnyRudzina ale ja yez nie mogę jeść pizzy.
Jakiś czas temu kupiłam guspepe i zjadłam trzy malutkie trójkąty i wywaliło cukry tyle że ketchupem polałam a nie sosem czosnkowym.
Za 15 min sprawdzę ile wyjdzie cukru po 2h.
Palce już mam tak pokute że oooooo:-( -
nick nieaktualny