Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Zapytam jeszcze gina w środę co o tym myśli i jak jego zdaniem... Czy skoro po naleśnikach z gorzką czekoladą jest ok, to mogę jeść bez wyrzutów sumienia, zapytam też o frytki i o inne... zobaczę co on mi powie. On ma do tego zdrowe podejście.
A dziewczyny co w sytuacji kiedy dziewczyna z cukrzycą ciążową trafia do szpitala? Jakie tam dają jedzenie? Nikt nie da nam 7-8 posiłków na dzień i to jeszcze tak zbilansowanych... Na śniadanie dostaniesz kromkę, dwie białego chleba do tego jakiś serek albo szynkę i ćwiartkę pomidora... o drugim śniadaniu możesz sobie pomarzyć, na obiad rozpapciana zupa i na drugie gniecione ziemniaki, a kolacja o 17-18 i gdzie posiłek przed snem? Czy ktoś nam go tam da? Na pewno nie... Jak rodzina z wałówką nie przyjedzie to raz że przyzwyczajona do innego jedzenia i częstego to umrzesz z głodu, cukry oszaleją nie mówiąc o przerwie od 18 do rana w jedzeniu... -
Domi ha zawsze pytam na zasadzie np jak to jest ze ziemniaki gotowane mi nie służą a frytki z piekarnika tak? ? Dlaczego mam dobre cukry po wafelku a często skaczą po chlebie? ?i tu diab może zacząć gadke ze cukier skoczył i juz spada a ja bym powiedziała. Ale ja mierzylam co 15 min i cukier po wafelku nie skoczył. ..to są przykłady sytuacji ale staram się tak gadać by dać porównanie czegoś niedozwolonego z dozwolonym
-
A moja by ci odpowiedziała tak: "co to znaczy gorsze cukry" ja "no to że po małym posiłku są przy granicy" ona "gorsze cukry to by były jakby po każdym posiłku przekraczała pani normę".
Jak jej mówiłam ze po spacerze mam cukry przy granicy a leżąc brzuchem do góry mam w okolicach 100 wiec dlaczego mi ruch podnosi to mi powiedziała ze żebym zobaczyła czy ruch mi podnosi to musiałabym cały dzień się po górach wspinać na czczoI taka z nia gadka.
A zadając pytania podobne do ciebie to mi właśnie ostatnio właśnie powiedziała ze nie bedzie sie tu rozwodzic nad moim profilem osobowosci i dala do zrozumienia ze jestem jakas rozchwiana bo z dorych cukrow (120-135) zrobilam wielkie halo
Mam do niej jechac chyba 13.04 i już mam stresa -
Dorinka ale moja spokojnie ma pytania odpowiada. I bardzo zrozumiale. Czemu cukier po jablku skoczył po 30 min? Mam mierzyć po 1h. Jakie skoki szkodzą? Odp problem jest jak skoki są często. I spytam o te frytki czy coś. Moja diab nie zakazuje mi tłuszczu (np mleko 2%a nie 0,5%, śmietana czasem tak )
-
Co lekarz to inne wymysły, inne spojrzenie na cukrzycę...
I widzę, że mój diab to ma w ogóle jakieś zasady z kosmosu
na czczo wynik do 100 jest ok ( chociaż ja nawet nie przekraczam 80)
Po obiedzie kazał mi sprawdzać cukier raz po 1h a raz po 2h zeby sprawdzić czy pózniej cukrów nie wywala
dla niego połączenie nabiał + owoc, warzywo jest ok ...
i nie zwariuj przy tym wszystkim! -
nick nieaktualnyzaraz was nadrobie tylko przekażę wieści :-0
Prawdziwe wieśći bo dziś 1.01
Witam e-ciocie jestem na 99% chłopakiemWiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2016, 17:23
goodwill, midnight, oldżi, Dorinka, domi05, Ajwi, Rudzina, agatia, twardan, Lulu83 lubią tę wiadomość
-
Kamcia wspólczuje takiej straty...ja po stracie w 18 tc ledwo sie pozbierałam...ale zgadzam sie z Toba, blisy musza pomagac wrocic do zycia...inaczej jest ciezko...mi tez nie przeszkadza ciaza ani dziecko nawet u obcych, tylko ze dwa miesiace po stracie łzy lecialy mi do oczy jak ciezarna widzialam czy maluszka w wozku...nie tyle ze mialam jakis zal, tylko po prostu caly czas myslalam o tym ze moj syn powinien jeszcze byc u mnie pod sercem, a nie na cm,entarzu...
Agatia moja diab. kazala mierzyc na czczo od razu po wstaniu, najlepiej bez lazenia
Domi tez mi moja diab mowila ze jak juz jezyk strasznie do slodkiego ucieka to zeby zjesc, lepiej slodka bulke niz slodziki, no i ze ten stres gorszy od tego grzeszku -tak powiedziala, tylko mam wtedy zanotowac blad dietetyczne zeby wiedziala
A co do posilkow nie pomoge...jem kanapki
W szpitalu przynajmniej ICZMP w lodzi dostawalam na sniadanie wiecej kromek niz reszta dziewczyn, + jakies jablko gotwane npi jajko, i musisz to podzielic na pozniej , wtedy masz 2 sniadanie, to samo z obiadem i kolacja. szczerze wbrez pozorom najdalam sie. Dziewczyny bez cukrzycy mialy gorzej
Ajwi skąd ja znam dietę w szptaluhehe nie da sie ukryćze cukry byly ok, ale i tak pomimo smaku pozostawiajacego wiele do zyczenia, zawsze porcja na cukrzycowej byla wieksza, i dostawalam cos ekstra- jablko, jajko- inne mogly tylko zazdroscic
Dorinka ale moja tez mowila ze na czczo cukier mierzyc bez wysilku, cos tlumaczyla ze na czczo wysilek podnosi cukier
Zabka gratuluje!
A jeszce apropos 1 kwietnia, czy myslicie ze te 500+ to taki zarcik? od dzis właśnie mieli wprowadzić
żabka04, domi05, Ajwi lubią tę wiadomość
Córcia-2012
J-6/11tc [*] 13.02.15,
S -18tc [*] 30.09.15,
F-16tc. [*] 12.05.16
K-21tc. [*] 02.02.17
-
nick nieaktualnyNie nadrobie Was
Mąż mi się rozchorowal, ciśnienie zaczęło mi rosnąć, budzę się w nocy i spać nie mogę, wczoraj zatkało mi się ucho, od rana migrena a od kilku dni nastrój że bez kija nie podchodx.
Ja chcę rodzić! !!!!!!
No....
A cukry też są goopie oooWiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2016, 13:17
-
nick nieaktualny