X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapytam jeszcze gina w środę co o tym myśli i jak jego zdaniem... Czy skoro po naleśnikach z gorzką czekoladą jest ok, to mogę jeść bez wyrzutów sumienia, zapytam też o frytki i o inne... zobaczę co on mi powie. On ma do tego zdrowe podejście.

A dziewczyny co w sytuacji kiedy dziewczyna z cukrzycą ciążową trafia do szpitala? Jakie tam dają jedzenie? Nikt nie da nam 7-8 posiłków na dzień i to jeszcze tak zbilansowanych... Na śniadanie dostaniesz kromkę, dwie białego chleba do tego jakiś serek albo szynkę i ćwiartkę pomidora... o drugim śniadaniu możesz sobie pomarzyć, na obiad rozpapciana zupa i na drugie gniecione ziemniaki, a kolacja o 17-18 i gdzie posiłek przed snem? Czy ktoś nam go tam da? Na pewno nie... Jak rodzina z wałówką nie przyjedzie to raz że przyzwyczajona do innego jedzenia i częstego to umrzesz z głodu, cukry oszaleją nie mówiąc o przerwie od 18 do rana w jedzeniu...

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze może insulinę doposiłkową załadują no bo przecież takie wyniki...

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi moje wizyty tez są szybkie. W dzienniczku mało przekroczen. Ketonow nie ma. Wypisze recepty i znajdzie kolejny termin wizyty. Czasem o coś spytam. ..ale nad czym mamy debatować? ??czasem widzę że ją zadziwiam swoimi pytaniami :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm... kamcia może faktycznie za mało pytam... ale szczerze to się boję jej zapytać bo jak usłyszy o frytkach to pewnie będzie ochrzan... ale ośmielę się na następnej wizycie...;p

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi ha zawsze pytam na zasadzie np jak to jest ze ziemniaki gotowane mi nie służą a frytki z piekarnika tak? ? Dlaczego mam dobre cukry po wafelku a często skaczą po chlebie? ?i tu diab może zacząć gadke ze cukier skoczył i juz spada a ja bym powiedziała. Ale ja mierzylam co 15 min i cukier po wafelku nie skoczył. ..to są przykłady sytuacji ale staram się tak gadać by dać porównanie czegoś niedozwolonego z dozwolonym :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry pomysł kamcia, pozaginam ją trochę ;p niech coś wymyśli ;p

tb732n0a0czusv9c.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia mi ginka mówiła, że cholesterol w ciąży może wyjść niemiarodajny :) tak jak i mój kortyzol :) który mi zlecili w związku z acetonem ;)

Nie wiem co mam zjeść na obiad, na podwieczorek, mam stan złości chronicznej. Mam ochotę siedzieć i wyć.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi ale pisałam już ze wczoraj gin znowu sugerował ze jestem za mądra :)
    Na ostatniej wizycie spytaj o największe głupoty!

domi05 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia ale to gin nie rozumiał tego cholesterolu :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja by ci odpowiedziała tak: "co to znaczy gorsze cukry" ja "no to że po małym posiłku są przy granicy" ona "gorsze cukry to by były jakby po każdym posiłku przekraczała pani normę".
    Jak jej mówiłam ze po spacerze mam cukry przy granicy a leżąc brzuchem do góry mam w okolicach 100 wiec dlaczego mi ruch podnosi to mi powiedziała ze żebym zobaczyła czy ruch mi podnosi to musiałabym cały dzień się po górach wspinać na czczo :| I taka z nia gadka.
    A zadając pytania podobne do ciebie to mi właśnie ostatnio właśnie powiedziała ze nie bedzie sie tu rozwodzic nad moim profilem osobowosci i dala do zrozumienia ze jestem jakas rozchwiana bo z dorych cukrow (120-135) zrobilam wielkie halo :/
    Mam do niej jechac chyba 13.04 i już mam stresa :|

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka ale moja spokojnie ma pytania odpowiada. I bardzo zrozumiale. Czemu cukier po jablku skoczył po 30 min? Mam mierzyć po 1h. Jakie skoki szkodzą? Odp problem jest jak skoki są często. I spytam o te frytki czy coś. Moja diab nie zakazuje mi tłuszczu (np mleko 2%a nie 0,5%, śmietana czasem tak )

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • oldżi Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co lekarz to inne wymysły, inne spojrzenie na cukrzycę...
    I widzę, że mój diab to ma w ogóle jakieś zasady z kosmosu :O
    na czczo wynik do 100 jest ok ( chociaż ja nawet nie przekraczam 80)
    Po obiedzie kazał mi sprawdzać cukier raz po 1h a raz po 2h zeby sprawdzić czy pózniej cukrów nie wywala
    dla niego połączenie nabiał + owoc, warzywo jest ok ...
    i nie zwariuj przy tym wszystkim!

3jgx3e3k4gsb554h.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    ze żebym zobaczyła czy ruch mi podnosi to musiałabym cały dzień się po górach wspinać na czczo :|

Hahahahaha, roześmiałam się w głos jak to przeczytałam ;)

Dorinka, Ajwi lubią tę wiadomość

Rudzina
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski, walę dziś wińsko na wieczór! No, skoro zalecane, to ja się dostosuje! :P ;)

kamciaelcia, Ajwi lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zaraz was nadrobie tylko przekażę wieści :-0
    Prawdziwe wieśći bo dziś 1.01 :-)

Witam e-ciocie jestem na 99% chłopakiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2016, 17:23

goodwill, midnight, oldżi, Dorinka, domi05, Ajwi, Rudzina, agatia, twardan, Lulu83 lubią tę wiadomość

• goodwill Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    Witam e-ciocie jestem na 99% chłopakiem :-)

Fajowo!!! =D

żabka04 lubi tę wiadomość

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, któraś z Was pisała, że je owsiankę z bananem? Dobrze pamiętam? Tylko ta owsianka jest z wodą, mlekiem, czy jogurtem naturalnym?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • midnight Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia wspólczuje takiej straty...ja po stracie w 18 tc ledwo sie pozbierałam...ale zgadzam sie z Toba, blisy musza pomagac wrocic do zycia...inaczej jest ciezko...mi tez nie przeszkadza ciaza ani dziecko nawet u obcych, tylko ze dwa miesiace po stracie łzy lecialy mi do oczy jak ciezarna widzialam czy maluszka w wozku...nie tyle ze mialam jakis zal, tylko po prostu caly czas myslalam o tym ze moj syn powinien jeszcze byc u mnie pod sercem, a nie na cm,entarzu...

Agatia moja diab. kazala mierzyc na czczo od razu po wstaniu, najlepiej bez lazenia :)

Domi tez mi moja diab mowila ze jak juz jezyk strasznie do slodkiego ucieka to zeby zjesc, lepiej slodka bulke niz slodziki, no i ze ten stres gorszy od tego grzeszku -tak powiedziala, tylko mam wtedy zanotowac blad dietetyczne zeby wiedziala
    A co do posilkow nie pomoge...jem kanapki :)
    W szpitalu przynajmniej ICZMP w lodzi dostawalam na sniadanie wiecej kromek niz reszta dziewczyn, + jakies jablko gotwane npi jajko, i musisz to podzielic na pozniej , wtedy masz 2 sniadanie, to samo z obiadem i kolacja. szczerze wbrez pozorom najdalam sie. Dziewczyny bez cukrzycy mialy gorzej

Ajwi skąd ja znam dietę w szptalu :) hehe nie da sie ukryćze cukry byly ok, ale i tak pomimo smaku pozostawiajacego wiele do zyczenia, zawsze porcja na cukrzycowej byla wieksza, i dostawalam cos ekstra- jablko, jajko- inne mogly tylko zazdroscic ;)

Dorinka ale moja tez mowila ze na czczo cukier mierzyc bez wysilku, cos tlumaczyla ze na czczo wysilek podnosi cukier

Zabka gratuluje!
    A jeszce apropos 1 kwietnia, czy myslicie ze te 500+ to taki zarcik ;) ? od dzis właśnie mieli wprowadzić :P

żabka04, domi05, Ajwi lubią tę wiadomość

Córcia-2012 <3
    J-6/11tc [*] 13.02.15,
    S -18tc [*] 30.09.15,
    F-16tc. [*] 12.05.16
    K-21tc. [*] 02.02.17
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nadrobie Was

Mąż mi się rozchorowal, ciśnienie zaczęło mi rosnąć, budzę się w nocy i spać nie mogę, wczoraj zatkało mi się ucho, od rana migrena a od kilku dni nastrój że bez kija nie podchodx.

Ja chcę rodzić! !!!!!!

No....

A cukry też są goopie ooo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2016, 13:17

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i buraczki z biedronki są do doopy chociaż smaczne
    138

‹‹ 560 561 562 563 564 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ