X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • twardan Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na śniadanie i na kolację jem po 50 g chleba plus dodatki. Po śniadaniu jest ok, po kolacji nie zawsze, ale nie zmieniam, bo i tak najedzona nie jestem, a na samej sałacie to dziecka nie utuczę. Diabetolog i gin nie widzą tragedii w takich małych, rzadkich przekroczeniach.

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po USG, łożysko nic się nie podniosło :/ niestety :/ plus taki, że jest brzeznie przodujące, a nie centralnie. I jest na tylnej ścianie, więc przy cc mniejsze ryzyko krwotoku bo nie trzeba przecinac łożyska. Pan dr powiedział, że na 85% powinno się podnieść.

Zrobił mi od razu USG polowkowe :) serduszko ok, przepływy ok :) niunia jest niunią ale nie dała się sfotografować :) wazyr między 270-290g.

Ajwi, Rudzina, żabka04, midnight, Lulu83 lubią tę wiadomość

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia super :)Napewno będzie wszystko dobrze :)
    a skad ten krwotok sie wzial wyjasnili ci?

3i49o7esw7obg123.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia u mnie się ok.26tc podniosło, ma jeszcze czas, też na tylnej ścianie :)

Co do krwawień to teraz mi się przypomniało, ze ja tak w okolicach 12tc miałam jakieś małe krwiaczki, gin przestrzegała, ze mogą podkrwawiać trochę albo się wchłoną. U mnie się wchłonęło ale bywa, że taki krwiaczek pęknie i wtedy pojawia się krew, może też cos tam miałaś?

Mnie ten chleb 7 ziaren naprawde nie wywala, na razie jako jedyny, to od początku diety moje drugie przekroczenie po śniadaniu więc naprawdę - ser albo papryka, albo w ogóle taki dzień i tyle. Nie sprawdzam nigdy dwa razy, może by pokazało inaczej ale hej...

Pokłóciłam sie właśnie z meżęm myślałam że go palnę w ten głupi łeb. Ustalamy pewnien zakup, ja już jestem o krok od zamówienia, wołam go zeby się upewnic do co wzoru - jego serce boli ze to takie drogie, on jednak chyba nie chce, on w sumie nie wie, może jeszcze poczekam. Nosz kutfa, sprawa przegadana we wszystkie strony przez kilka tygodni! A jego dzisiaj SERCE BOLI...

agatia, Ajwi, twardan lubią tę wiadomość

Rudzina
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia trzymam mocno kciuki za Was na pewno będzie dobrze <3

Maluszek ładnie już waży, szybkiego poworotu do domku do synka życzę :)

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinko przy tym łożysky przodującym krwawienia to norma i to jest.najwiekszym zagrożeniem dla mamy i dziecka. Ginka mi o tym mówiła, dla tego od razu przyjechałam, bo mnie lekarka na to wyczuliła.
    Zresztą mam fuksa bo Pani dr mimo zwolnienia pojawiła się w szpitalu u ma do mnie przyjść :)

• agatia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej laski szpitalny chleb jest spoko :)
    Po dwóch kromkach z pasztetem cukier 96 :)
    Muszę zapytać babeczek jaki to chlebek :)
    Zjadłam już 5 kromek bo tyle dostałam :)

Rudzina, żabka04 lubią tę wiadomość

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Ej laski szpitalny chleb jest spoko :)
    Po dwóch kromkach z pasztetem cukier 96 :)
    Muszę zapytać babeczek jaki to chlebek :)
    Zjadłam już 5 kromek bo tyle dostałam :)

Daj znać :D

Rudzina
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się!

Agatia - trzymam kciuki, będzie dobrze.

Cieszę się, że w końcu ustaliłyśmy, że dziś jest czwartek. :P

Ja prasuje rzeczy dla dziecka jeden raz - na początku, ale wszystkie! Potem już będę tylko prać i już. Najważniejsze, żeby taki mały noworodeczek (pierwsze 2-3 tygodnie życia) miał wyprasowane, bo temperatura prasowania zabije resztę bakterii, które mogą być na ciuszkach.

Pozdrowienia i niskich cukrów życzę!

• Rudzina Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takie coś wyłapałam: https://kulinarneeksperymenty.wordpress.com/2016/03/11/jak-ustabilizowac-poziom-cukru-we-krwi-i-obnizyc-indeks-glikemiczny-posilku/

Rudzina
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chce wam powiedzieć, że znow się potwierdziło że chleb żytni zdecydowanie nie dla mnie. Po kanapce 30g z masłem wędliną i pomidorem - 119, po takim samym zestawie tylko kanapce chleba białego 104.

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorinka sama zatem widzisz :)

a ja kupiłam sobie 4 pierogi ze szpinakiem, zaraz zjem na 2. sniadanko

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    byłam u gin, wyniki już do nich przyszły. ale jaja-wszystkie badania które robiłam u nas na nfz online sa dla mnie niedostępne! wczesniej je widziałam, a teraz niedostępne??i dlatego nie widziałam wczorajszych...mocz, morfologia super(eozynofile tylko ciut za mało), glukoza 91,21 i to po pierwsze jest w normie a po drugie mój gluko pokazał 98...jesli kazdorazowo zawyza to może i dobrze :) nie byłabym zadowolona kiedy zanizałby
    łożysko 2 stopnia ma mnie nie interesować
    juz nawet wiem, po co wczoraj lekarz na usg dzidziusia zginał rękoma w pół :) sprawdzał napięcie mięsniowe

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia zaszalałaś :) Całe 4 pierogi :) Chociaż jak na nasze żołądki teraz to i tak sporo :)
    Ja przed ciążą jak jadłam truskawki to i prawie 1kg na raz mogłam wciągnąć a teraz zjem 8 sztuk i zdycham z przejedzenia :)

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To są pierogi na wagę ręcznie robione i nie było tabeli wartości odżywczych. Zatem na próbę a i tak lepsze niż kromka chleba. ..ale dobre . Mocno czosnkowe i duuzo szpinaku .
    Potwierdzam pychotka. Ale pikantne. Oby cukier był dobry :) teraz chce mi się sledzika. Nie bylo matiasow wiec kupiłam gotowe śledzik na raz ale z tym poczekam jeszcze 50 min (by nie zafalszowac wyniku po puerogach )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2016, 13:01

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja morfologia niemal identyczna jak z początku ciąży - mimo braku mięsa w diecie. Z Emilka już byłam na granicy wiec dostałam żelazo

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia dobrze zrobiłaś, bo ja kupiłam takie pierożki i zjadłam 5 sztuk i mi wywaliło cukier - coś koło 140 :(
    tak więc mogę zjeść pewnie 3 sztuki, więc ich nie jem.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej czyzbym tylko ja tyla na tej diecie? ? Od wielkiego piatku no to 2 tygodnie i jakies 1.5 kg do przodu... Nie wiem moze to wina gazow bo masakra jestem jak jakas smierdzaca bomba .... Az wstyd sie gdzies wybrac . moze ja jakos zle ta diete dobieram juz sama nie wiem..

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)
    Agatia trzymaj się tam - będzie dobrze!

U mnie chyba cukry zaczęły wariować choć to ciężko stwierdzić. Albo wchodzenie po schodach podnosi mi cukry;p
    Wczoraj po raczej pewnym obiedzie ziemniaki gotowane + schab piekarnika bez żadnej panierki i 3 ogórki kiszone 126 ;-/ może koperek na ziemniakach? Nigdy go nie jadłam... no nie wiem niech diab. myśli czemu.
    W ogóle zaczęły mi się sypać te posiłki które w dzienniczku zapisuję... Może zacznę zapisywać pomiary z drugiego śniadania i zupy zamiast właściwego obiadu? Bo jak tak pójdzie do poniedziałku to w ostatnim tygodniu ciąży dowali mi insulinę doposiłkową ;p Po śniadaniu zawsze miałam w granicach 100, dziś 117. Grahamu mojego już w ogóle nie jem bo po prostu mi w ustach rośnie, na pierwsze jem chrupki sonko, 4 z czymś i do pomiaru już głodna a cukier na granicy ;/ nie dobrze... Za to po godzinie dojadłam dwie małe białe kromki + jajecznica z 2 jajek ze szczypiorkiem i 108
    Potem jako przekąska między drugim a zupą banana meega żółtego już nawet z czarnymi kropkami i 101 :-) Zobaczymy co wywali po zupie.
    Mam kurcze wyrzuty sumienia że jem coraz bardziej normalnie. Niby cukry w normie. Po białym chlebie jest ok. Ale jakoś mnie ściska ze to nie według diety... ale chyba ważne że cukry dobre... mąż też mówi że mam jeść jak chcę jak mi służy, przynajmniej dobrze się czuję nie mam załamań jak wcześniej a mały rośnie...
    Jeszcze mnie kusi na białą bułkę, bo jem do zupy kremu zawsze grzanki z bułki i cukier w granicach 85-98... a teoretycznie podpieczone więc jeszcze wyższe ig... a potem rozmoczone trochę w zupie... ale to może w niedzielę na drugie śniadanie ale nie wiem czy się skuszę... Może połowę bułeczki...

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    Kamcia dobrze zrobiłaś, bo ja kupiłam takie pierożki i zjadłam 5 sztuk i mi wywaliło cukier - coś koło 140 :(
    tak więc mogę zjeść pewnie 3 sztuki, więc ich nie jem.

119 więc akurat się zmiesciłam :) od czasu do czasu mozna ale we wrzesniu nadrobię :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 600 601 602 603 604 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ