Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie po zupie mlecznej z toną ryżu i kawie z mlekiem cukier 114.
Ja mojego synulka uwielbiałam nosić na rękachale jak tylko zaczął raczkować nie chciał już na ręce. W wieku 10 mc stał się samodzielnym facetem, bo stał przy meblach i przemieszczał się
brakuje mi tego. Ja wychodzę z założenia, że dopóki ssak potrzebuje bliskości trzeba korzystać bo te chwile już nie wrócą
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 09:20
midnight lubi tę wiadomość
-
Żabka ja nigdy nie łączę. Nawet przed ciążą nie łączyłam dla pewności żeby nie skakalo.
Agatia, też jestem tego zdania chociaż dzieci jeszcze nie mam. Szybko się wszystko u dzieci zmienia i nie wiesz kiedy stają się 'samodzielne'żabka04 lubi tę wiadomość
Cukrzyca t1, OPI, ChGB
Agusza.
Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości -
kamciaelcia wrote:agusza a ja tak naprawde jem te mini porcje, bo rano od 20 lat mam jadłowstret...i tak wstaje o 7,30, oije kawe na czczo + garsc orzechów i sniadanie o 9 (jeszcze z odruchem zwracania), ale po trochu i czesto rozkrecam sie do wieczora
trzymam kciuki za dalsze powidzenia
Nigdy nie znałam tego uczucia jadłowstrętu
A powiedz jaką pijesz kawę? Bo ja mam czasami ochotę ale trochę się boję narazie. A może taka słaba z mlekiem?Cukrzyca t1, OPI, ChGB
Agusza.
u nas dużo złego zrobiły te ortezy, ale Emilka na pewno nie czuła się tym skrzywdzona, tylko nam brakowało jej bliskosci(nadal mogę powiedzieć, że nie umiem małego dziecka nosić), ale...zawsze któś obok musiał być, wystarczył obcy obok, ale ktoś musiał na nią zwracać uwagę
bo inaczej do kibla bez niej nie mogłam iśc
-
agusza, rozpuszczalna z mlekiem pół na pół , diab na to się zgodziła, bo nie tylko cukry dobrze, ale ze ketonów nie mam
ja bez kawy jestem jak chora, ta jedna musi być , ale parzona ponoć zdrowsza od rozpuszczalnej. czekam jednak tą godzinę do śniadania z 2 powodów: nie czuje głodu i cukry się nie kumulują (z mleka w kawie i śniadania). Ale dla tej kawy się poświecamwstaję z budzikiem o 7,30, zeby śniadanie było o 9(jak na początku rozpisała mi diab)
-
Kochane, potrzebuję pomocy. Jestem aktualnie w 33 tc. W 24 tc robiłam próbę obciążenia glukozą 75g i wyniki były ok (78/144/117). Odetchnęłam z ulgą że udało się uniknąć cukrzycy ale od czasu do czasu kontrolowowała domowym glukometrem. Od kilku dni cukry nie wyglądają najlepiej. Na czczo 98, 101, dzisiaj 106. Dodatkowo dzisiaj 1h po śniadaniu 147, po 2h 113. Fakt że w moim przypadku na czczo to po 6 h przerwy a nie 8h (jadłam kanapkę z razowym chlebem i wędliną tuż przed zaśnięciem). Nie chcę w panice biec do lekarza i podnosić alarmu i jutro chcę sprawdzić zgodnie z procedurami. Podpowiedzcie mi dokładnie kiedy mierzyć na czczo, ile po posiłkach itd bo w necie na każdej stronie piszą co innego. Będę wdzięczna za pomoc.Tadziulek 1.01.2013 (8/9 tydz)
Misiek 15.05.2014 (16/17 tydz)
KW
-
Heej
Na czczo u nas 86Po śniadanku miarzymy za 10min, ale było to co zwykle więc mam nadzieję że zaskoczenia nie będzie
Cukier rano niby ok, ale w nocy mi coś nie gra. Przez ostatni tydzień nie mogłam się zebrać do mierzenia w nocy mimo wstawania do łazienki bo potem ta noc taka poszarpana, ale diab kazała posprawdzać, bo wcześniej miałam w nocy ponad 100.
No i dziś o 1.30 - 117, a o 3.45 - 107. Tak po 5 jednostej na godzinę mi mniej więcej spada, nie wiem czy to nie za duże spadki w nocy, bo na czczo po 7 już 86. Nie wiem, nie myślę już o tym, zmierzę dziś i jutro w nocy i jak będzie podobnie to zadzwonie do diab. niech ona mi powie czemu tak jest i niech myśli czy zwiększać dawkę czy co. Bo na czczo rano w porządku.
Idę nadrobić -
kamciaelcia wrote:agusza, rozpuszczalna z mlekiem pół na pół , diab na to się zgodziła, bo nie tylko cukry dobrze, ale ze ketonów nie mam
ja bez kawy jestem jak chora, ta jedna musi być , ale parzona ponoć zdrowsza od rozpuszczalnej. czekam jednak tą godzinę do śniadania z 2 powodów: nie czuje głodu i cukry się nie kumulują (z mleka w kawie i śniadania). Ale dla tej kawy się poświecamwstaję z budzikiem o 7,30, zeby śniadanie było o 9(jak na początku rozpisała mi diab)
Cukrzyca t1, OPI, ChGB
Agusza.
agusza, wiadomo , ze kawa na czczo jest bee
ale ja przekonałam diab tym , ze cukry dobre(ostatnio po kawie i orzechach 92)i po kawie i sniadaniu oraz brakiem ketonów
wczesniej wstawalam o 8,30 i jadlam ale dałam rade 2 dni
dziewczyny pija kawe po śniadaniu -
Dzięki kamciaelcia! Glukometr nówka sztuka - moja mama ma cukrzycę i ostatnio dostała nowy. Może faktycznie jutro podjadę do laboratorium i strzelę sobię glukozę na czczo. Zaczynam się martwić
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 09:50
goodwill lubi tę wiadomość
Tadziulek 1.01.2013 (8/9 tydz)
Misiek 15.05.2014 (16/17 tydz)
KW
-
unbeldi wrote:Kochane, potrzebuję pomocy. Jestem aktualnie w 33 tc. W 24 tc robiłam próbę obciążenia glukozą 75g i wyniki były ok (78/144/117). Odetchnęłam z ulgą że udało się uniknąć cukrzycy ale od czasu do czasu kontrolowowała domowym glukometrem. Od kilku dni cukry nie wyglądają najlepiej. Na czczo 98, 101, dzisiaj 106. Dodatkowo dzisiaj 1h po śniadaniu 147, po 2h 113. Fakt że w moim przypadku na czczo to po 6 h przerwy a nie 8h (jadłam kanapkę z razowym chlebem i wędliną tuż przed zaśnięciem). Nie chcę w panice biec do lekarza i podnosić alarmu i jutro chcę sprawdzić zgodnie z procedurami. Podpowiedzcie mi dokładnie kiedy mierzyć na czczo, ile po posiłkach itd bo w necie na każdej stronie piszą co innego. Będę wdzięczna za pomoc.
Na czczo od razu jak wstaniesz i jedną godzinę po ZAKOŃCZENIU posiłku. Tak mi powiedziała wczoraj moja trenerka pompowagoodwill lubi tę wiadomość
Cukrzyca t1, OPI, ChGB
Agusza.
Unbeldi nie martw się na zapas. Ale sprawdź to mimo wszystko wtedy będziesz spokojniejsza
Kamciaelcia ja najpier zapytam diab a potem będę próbować i patrzeć na cukry. Jak mi się w końcu po 2 latach udało zająć w ciążę to wolę teraz dmuchać na zimneCukrzyca t1, OPI, ChGB
Agusza.
Rudzina wrote:Ja pije te z cykorii po tym sniadaniowym pomiarze, z mlekiem oczywiście.
nie codziennie ale prawie, lubię ten punkt dnia!
Cukrzyca t1, OPI, ChGB
Agusza.
Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości