X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi sie snil wozek z tymi ciastkami hity kokosowe....;D chyba juz ze mna zle;D po sniadaniu rowna 100;D ja w czwartek mam wizyte u mojej diablo

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie po zupie mlecznej z toną ryżu i kawie z mlekiem cukier 114.

Ja mojego synulka uwielbiałam nosić na rękach :) ale jak tylko zaczął raczkować nie chciał już na ręce. W wieku 10 mc stał się samodzielnym facetem, bo stał przy meblach i przemieszczał się :) brakuje mi tego. Ja wychodzę z założenia, że dopóki ssak potrzebuje bliskości trzeba korzystać bo te chwile już nie wrócą :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 09:20

midnight lubi tę wiadomość

• agusza Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka ja nigdy nie łączę. Nawet przed ciążą nie łączyłam dla pewności żeby nie skakalo.
    Agatia, też jestem tego zdania chociaż dzieci jeszcze nie mam. Szybko się wszystko u dzieci zmienia i nie wiesz kiedy stają się 'samodzielne' :)

żabka04 lubi tę wiadomość

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości
  • agusza Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    agusza a ja tak naprawde jem te mini porcje, bo rano od 20 lat mam jadłowstret...i tak wstaje o 7,30, oije kawe na czczo + garsc orzechów i sniadanie o 9 (jeszcze z odruchem zwracania), ale po trochu i czesto rozkrecam sie do wieczora ;)
    trzymam kciuki za dalsze powidzenia

Nigdy nie znałam tego uczucia jadłowstrętu :P
    A powiedz jaką pijesz kawę? Bo ja mam czasami ochotę ale trochę się boję narazie. A może taka słaba z mlekiem?

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas dużo złego zrobiły te ortezy, ale Emilka na pewno nie czuła się tym skrzywdzona, tylko nam brakowało jej bliskosci(nadal mogę powiedzieć, że nie umiem małego dziecka nosić), ale...zawsze któś obok musiał być, wystarczył obcy obok, ale ktoś musiał na nią zwracać uwagę :) bo inaczej do kibla bez niej nie mogłam iśc :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agusza, rozpuszczalna z mlekiem pół na pół , diab na to się zgodziła, bo nie tylko cukry dobrze, ale ze ketonów nie mam
    ja bez kawy jestem jak chora, ta jedna musi być , ale parzona ponoć zdrowsza od rozpuszczalnej. czekam jednak tą godzinę do śniadania z 2 powodów: nie czuje głodu i cukry się nie kumulują (z mleka w kawie i śniadania). Ale dla tej kawy się poświecam :) wstaję z budzikiem o 7,30, zeby śniadanie było o 9(jak na początku rozpisała mi diab)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabka, gruszka ma wysokie Ig, tylko dlatego bym się jej bała

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja owoce łącze ale nie jadłam gruszek jeszcze na diecie. Jem np kiwi z truskawkami w koktajlu albo pol jabłka pol grejpfruta ale nie wiem jak u mnie gruszki...

Rudzina
  • unbeldi Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, potrzebuję pomocy. Jestem aktualnie w 33 tc. W 24 tc robiłam próbę obciążenia glukozą 75g i wyniki były ok (78/144/117). Odetchnęłam z ulgą że udało się uniknąć cukrzycy ale od czasu do czasu kontrolowowała domowym glukometrem. Od kilku dni cukry nie wyglądają najlepiej. Na czczo 98, 101, dzisiaj 106. Dodatkowo dzisiaj 1h po śniadaniu 147, po 2h 113. Fakt że w moim przypadku na czczo to po 6 h przerwy a nie 8h (jadłam kanapkę z razowym chlebem i wędliną tuż przed zaśnięciem). Nie chcę w panice biec do lekarza i podnosić alarmu i jutro chcę sprawdzić zgodnie z procedurami. Podpowiedzcie mi dokładnie kiedy mierzyć na czczo, ile po posiłkach itd bo w necie na każdej stronie piszą co innego. Będę wdzięczna za pomoc.

Tadziulek 1.01.2013 (8/9 tydz)
    Misiek 15.05.2014 (16/17 tydz)
    KW

rfxgcsqviiqkqm9u.png
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej a ja dopierko zjadłam śniadanie bo byłam w labie. Ostatnie badania kazał mi zrobić, grupę z przeciwciałami, hbs,wr,morfologia i mocz.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heej :)
    Na czczo u nas 86 :) Po śniadanku miarzymy za 10min, ale było to co zwykle więc mam nadzieję że zaskoczenia nie będzie :)
    Cukier rano niby ok, ale w nocy mi coś nie gra. Przez ostatni tydzień nie mogłam się zebrać do mierzenia w nocy mimo wstawania do łazienki bo potem ta noc taka poszarpana, ale diab kazała posprawdzać, bo wcześniej miałam w nocy ponad 100.
    No i dziś o 1.30 - 117, a o 3.45 - 107. Tak po 5 jednostej na godzinę mi mniej więcej spada, nie wiem czy to nie za duże spadki w nocy, bo na czczo po 7 już 86. Nie wiem, nie myślę już o tym, zmierzę dziś i jutro w nocy i jak będzie podobnie to zadzwonie do diab. niech ona mi powie czemu tak jest i niech myśli czy zwiększać dawkę czy co. Bo na czczo rano w porządku.

Idę nadrobić :)

tb732n0a0czusv9c.png
  • agusza Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    agusza, rozpuszczalna z mlekiem pół na pół , diab na to się zgodziła, bo nie tylko cukry dobrze, ale ze ketonów nie mam
    ja bez kawy jestem jak chora, ta jedna musi być , ale parzona ponoć zdrowsza od rozpuszczalnej. czekam jednak tą godzinę do śniadania z 2 powodów: nie czuje głodu i cukry się nie kumulują (z mleka w kawie i śniadania). Ale dla tej kawy się poświecam :) wstaję z budzikiem o 7,30, zeby śniadanie było o 9(jak na początku rozpisała mi diab)
    To ja jednak poczekam do wizyty u diab i zapytam. Nie będę sama na własną rękę tak szaleć z kawą :)

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi, ja ostatnio rzadko mierzę się w nocy, ale u mnie nigdy nie było pow 100(nawet jak nie brałam insuliny i rano przekraczałam)lepiej dla spokoju zadzwonic

domi05 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    unbeldi, ja wstaję, robie siusiu i mierze cukier na czczo, sa dni, ze muszę wstać wczesniej i nawet wtedy cukry są w miare
    moim zdaniem dobrze by było wykonać badanie w lab (glukozę na czczo)
    a skad masz glukometr? jest nowy?miarodajny?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agusza, wiadomo , ze kawa na czczo jest bee :) ale ja przekonałam diab tym , ze cukry dobre(ostatnio po kawie i orzechach 92)i po kawie i sniadaniu oraz brakiem ketonów
    wczesniej wstawalam o 8,30 i jadlam ale dałam rade 2 dni

dziewczyny pija kawe po śniadaniu

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • unbeldi Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki kamciaelcia! Glukometr nówka sztuka - moja mama ma cukrzycę i ostatnio dostała nowy. Może faktycznie jutro podjadę do laboratorium i strzelę sobię glukozę na czczo. Zaczynam się martwić :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 09:50

goodwill lubi tę wiadomość

Tadziulek 1.01.2013 (8/9 tydz)
    Misiek 15.05.2014 (16/17 tydz)
    KW

rfxgcsqviiqkqm9u.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pije te z cykorii po tym sniadaniowym pomiarze, z mlekiem oczywiście. :) nie codziennie ale prawie, lubię ten punkt dnia!

Rudzina
  • agusza Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    unbeldi wrote:
    Kochane, potrzebuję pomocy. Jestem aktualnie w 33 tc. W 24 tc robiłam próbę obciążenia glukozą 75g i wyniki były ok (78/144/117). Odetchnęłam z ulgą że udało się uniknąć cukrzycy ale od czasu do czasu kontrolowowała domowym glukometrem. Od kilku dni cukry nie wyglądają najlepiej. Na czczo 98, 101, dzisiaj 106. Dodatkowo dzisiaj 1h po śniadaniu 147, po 2h 113. Fakt że w moim przypadku na czczo to po 6 h przerwy a nie 8h (jadłam kanapkę z razowym chlebem i wędliną tuż przed zaśnięciem). Nie chcę w panice biec do lekarza i podnosić alarmu i jutro chcę sprawdzić zgodnie z procedurami. Podpowiedzcie mi dokładnie kiedy mierzyć na czczo, ile po posiłkach itd bo w necie na każdej stronie piszą co innego. Będę wdzięczna za pomoc.

Na czczo od razu jak wstaniesz i jedną godzinę po ZAKOŃCZENIU posiłku. Tak mi powiedziała wczoraj moja trenerka pompowa :)

goodwill lubi tę wiadomość

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • agusza Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Unbeldi nie martw się na zapas. Ale sprawdź to mimo wszystko wtedy będziesz spokojniejsza :)
    Kamciaelcia ja najpier zapytam diab a potem będę próbować i patrzeć na cukry. Jak mi się w końcu po 2 latach udało zająć w ciążę to wolę teraz dmuchać na zimne :)

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • agusza Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina wrote:
    Ja pije te z cykorii po tym sniadaniowym pomiarze, z mlekiem oczywiście. :) nie codziennie ale prawie, lubię ten punkt dnia!
    Kawa z cykorii? Smaczne to jest? Gdzie można kupić?

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
‹‹ 633 634 635 636 637 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ