X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na 6 USG kosmowka też była wysoko, na polowkowym też, a łożysku się dowiedziało i o... dupa zbita ;).
    Rudzinko a robili Ci przepływy w naczyniach, żeby sprawdzić czy nie są wędrujące? Ja się jeszcze tego obawiam, bo często idzie to w parze z lozyskiem, które się podnosi :/

• agatia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na śniadanie zamieściłam się na styk ;) 2 kostki gorzkiej czekolady (na poprawę humoru) i zupa mleczna z zacierkami wynik 118. Bez czekolady byłoby zupełnie ok ;) ale musiałam się doslodzic przed obchodem.

• Ajwi Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Laski pisalyscie (oczywiście nie pamiętam które ;) chyba Ajwi i...) o łożysku nisko schodzacym i przodującym. Kiedy u Was to odkryto, kiedy się zaczęło podnosic, czy ma ścianie przedniej czy tylnej?

Ja Kochana miałam całkowicie przodujaca kosmowke i kawalek na ścianie tylnej w 12 tyg i mówił, że do 28 tyg ma 99% szans się podnieść ale już wtedy zakazał dźwigania, współżycia itp...
    U mnie łożysko już chyba w 16 tyg było ok....
    Ja mam łożysko na ścianie tylnej...

Kosmowka i łożysko to nie to samo ale łożysko powstaje z kosmowki :)
    W każdym razie zapis o przodowaniu mam :) i nastraszyła zostałam...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2016, 09:43

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia trzymam kciuki :-)
    będzie dobrze zobaczysz:-)

lece do gina a ty pisz jak tam sie cos dowiesz.
    tule i całuje na pocieszenie kochana .

• domi05 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :-)
    Na czczo 82, po śniadaniu piękne 100 więc zaraz pędzę po arbuza do lodówki :-)
    w nocy o 2 - 86, a o 3.45 - 89 :-) Czyli winowajca wykryty - biały chleb trzymał wysoki cukier w nocy mimo że rano wyniki były w normie...

Zaczynamy 38 tydzień czyli ciąża donoszona :-) A ja zupełnie nie czuje się jakbym miała rodzić, nawet się nie spinam, nie czekam szczególnie i jakoś mi się nie spieszy :p Myślę że do poniedziałku spokojnie dotrwam, nawet innej opcji nie biorę pod uwagę

Zabuszka, ja miałam takie bóle okresowe przez cały dzień w 36tyg. z małymi przerwami, wieczorem pojechałam na ip ale nic na ktg się nie pisało, szyjka zamknięta. To ponoć normalne. Albo przepowiadające, maluszek też rośnie i się rozpycha i to wszystko może się rozkurczać. Co innego jakby te bóle okresowe łapały np. na minutę, puszczały i za 10, 15 minut z nowu, bo to już regularne skurcze. Nie wiem jak u Ciebie, mnie po prostu bolało cały dzień, a to jak na okres, a to nogi cierpły a to od krzyża szło.

Rudzina lubi tę wiadomość

tb732n0a0czusv9c.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jescze 2 panow i jeden za mna ktory sie uwanturuje bo on rano zarejestrowany i musi czekac nie wiem czy sie mi nie wepcha stary zgred . wszyscy czekkaja to niech i on siedzi

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    Hej :-)
    Na czczo 82, po śniadaniu piękne 100 więc zaraz pędzę po arbuza do lodówki :-)
    w nocy o 2 - 86, a o 3.45 - 89 :-) Czyli winowajca wykryty - biały chleb trzymał wysoki cukier w nocy mimo że rano wyniki były w normie...

Zaczynamy 38 tydzień czyli ciąża donoszona :-) A ja zupełnie nie czuje się jakbym miała rodzić, nawet się nie spinam, nie czekam szczególnie i jakoś mi się nie spieszy :p Myślę że do poniedziałku spokojnie dotrwam, nawet innej opcji nie biorę pod uwagę

Zabuszka, ja miałam takie bóle okresowe przez cały dzień w 36tyg. z małymi przerwami, wieczorem pojechałam na ip ale nic na ktg się nie pisało, szyjka zamknięta. To ponoć normalne. Albo przepowiadające, maluszek też rośnie i się rozpycha i to wszystko może się rozkurczać. Co innego jakby te bóle okresowe łapały np. na minutę, puszczały i za 10, 15 minut z nowu, bo to już regularne skurcze. Nie wiem jak u Ciebie, mnie po prostu bolało cały dzień, a to jak na okres, a to nogi cierpły a to od krzyża szło.
    To wieczorem to bylo tak ze 3 razy co chwile. Ja niby juz pierwszy porod mam za soba ale wtedy to jak domi bez zadnych skurczy czy spiec brzucha az tu ni z tego ni z owego poprostu wody odeszly bez boli dopiero po oxy ruszylo

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale przeszło? Czy powtarza Ci się dziś co jakiś czas? Może jak dziś też łapie to lepiej sprawdzić?

tb732n0a0czusv9c.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie ze przeszlo dto nie panikuje . dzis spokoj od rana.

Glodna jestem kurde a ti jeszcze z godz trzeba czekac

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja z łakomstwa zjadłam na 1. śniadanie 2 kromki chleba(ale cienko krojone i grubo smarowane pasztetem) i cukier 109 :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi mówiłam, że białe pieczywo, bułki, mleko nie są dobre na noc :) albo doprowadzają do hiperglikemii w nocy, albo do hiperinsulinemii i wtedy cukier w nocy ok poniżej 100 a rano ponad normę 90.

Idę do domu. Mam leżeć plackiem, na polowkowym mam zrobić dooplera naczyń dziecka. W 30 tc jak łożysko nie podniesie się położną mnie na oddział, a jak przeplywy w naczyniach będą złe to położą mnie w Warszawie.

Zjadłam 3 kannapki na 2 śniadanie bo muszę czekać na wypis do 14, a jeść nie dadzą ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2016, 10:32

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi a sprawdzilas sobie skład tego chleba bialego?

Agatia super ze do domu. Zawsze to inaczej :) Ciekawe jak twoje cukry beda w domu wygladac po diecie szpitalnej :)

3i49o7esw7obg123.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia co do przepływów to na początku nic mi nie robili. W tym 26tc byłam u innego lekarza na jednej wizycie bo miałam kryzys komunikacji z moją gin i stwierdziłam, że sprawdzę jeszcze gdzieś czy wszystko w porządku i tam mnie pani przebadała we wszystkie strony i przepływy ok, ale to już było po podniesieniu się łożyska itp. Wcześniej nawet nie wiedziałam, że należy to sprawdzić.

Lubie moja gin to fajna babeczka, jak coś jej nie pasuje to przyjmuje mnie poza kolejką w szpitalu na wypasionym sprzęcie (w gabinecie ma gorszy) za friko, załatwiła diab bez kolejki ale czasami po prostu musze z niej wyduszac informacje, jak sama nie zapytam to nie powie. Na tej jednej wizycie 'u konkurencji' dowiedziałam sie wszystkiego bez pytania, babka gadała jak najęta, nie wiedziałam że to możliwe. Ale też nie miałam porównania, t moja pierwsza ciąża. Teraz już zostaję z tą moją, ale kolejną ciażę wolałabym prowadzić u bardziej kontaktowego lekarza :)

Potwierdzam, mi też ta bułka zaczęła wywalać cukry na czczo. Nie wiem czemu oni to zalecają, to nie był wymysł mojego lekarza ale nawet w dzienniczku mam takie wskazanie, w ksiażeczce do glukometru...

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia, super wiesci, ze do domku
    usg połówkowe tez wyjdzie super
    ale powiedzieli, co wczoraj lekarz mial na mysli, ze mu sie nie podoba?!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina wrote:
    Agatia co do przepływów to na początku nic mi nie robili. W tym 26tc byłam u innego lekarza na jednej wizycie bo miałam kryzys komunikacji z moją gin i stwierdziłam, że sprawdzę jeszcze gdzieś czy wszystko w porządku i tam mnie pani przebadała we wszystkie strony i przepływy ok, ale to już było po podniesieniu się łożyska itp. Wcześniej nawet nie wiedziałam, że należy to sprawdzić.

Lubie moja gin to fajna babeczka, jak coś jej nie pasuje to przyjmuje mnie poza kolejką w szpitalu na wypasionym sprzęcie (w gabinecie ma gorszy) za friko, załatwiła diab bez kolejki ale czasami po prostu musze z niej wyduszac informacje, jak sama nie zapytam to nie powie. Na tej jednej wizycie 'u konkurencji' dowiedziałam sie wszystkiego bez pytania, babka gadała jak najęta, nie wiedziałam że to możliwe. Ale też nie miałam porównania, t moja pierwsza ciąża. Teraz już zostaję z tą moją, ale kolejną ciażę wolałabym prowadzić u bardziej kontaktowego lekarza :)

Potwierdzam, mi też ta bułka zaczęła wywalać cukry na czczo. Nie wiem czemu oni to zalecają, to nie był wymysł mojego lekarza ale nawet w dzienniczku mam takie wskazanie, w ksiażeczce do glukometru...
    Rudzinko, ale mi nie chodzi o przepływy :) bo to teze miałam badane :) ale o przepływy w naaczyniach dziecka, żeby sprawdzicr czy nie są brzezne, wędrujące. To nie to samo, co przepływy pepowinowe i.główkowe.

• agatia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia podejrzewa naczynia wędrujące dla tego mam zrobić kolorowego dopplera naczyń dziecka. Rutynowo się tego nie robi, ale przy łożysku przodujacym, nawet jak się podniesie powinno się to sprawdzić. Jeżeli naczynia wędrują to tylko cc i leżenie bo to grozi dziecku wykrwawieniem.
    Nigdy o tym badaniu nie słyszałam, lekarz mi dzisiaj powiedział. Ale to nie to samo, co rutynowa kontrola przepływów.
    Mam zapisane, co mam powiedziecr na polowkowym, ale po łacinie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2016, 11:02

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no plakac mi sie chce :( Po II sniadaniu 131. A zjadlam tylko kanapke 28g. z serkiem smietankowym. Jadlam często i do tej pory mialam po tym do 105 :(

3i49o7esw7obg123.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Kamcia podejrzewa naczynia wędrujące dla tego mam zrobić kolorowego dopplera naczyń dziecka. Rutynowo się tego nie robi, ale przy łożysku przodujacym, nawet jak się podniesie powinno się to sprawdzić. Jeżeli naczynia wędrują to tylko cc i leżenie bo to grozi dziecku wykrwawieniem.
    Nigdy o tym badaniu nie słyszałam, lekarz mi dzisiaj powiedział. Ale to nie to samo, co rutynowa kontrola przepływów.

To to już w ogóle czarna magia dla mnie Agatia; nie, nie robił mi nikt tego ani o tym nie wspominał. I nie będe teraz o tym myśleć ;)

Rudzina
  • agatia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina bie myśl, mi kazali, więc to inna sytuacja. :)
    I tak mnie pocieszylas, że u Ciebie łożysko poszło w górę, jest nadzieja :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:

Mi badal wszelkie wszelakie przepływy w tym obowiązkowo u dziecka zgodnie z teorią ze jak są prawidłowe to i w sercu nic ukrytego nie powinno być (tzw wady rozwojowe ). Ale tych zapisów w ogóle nie rozumiem
    Wszystko będzie dobrze na bank!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 647 648 649 650 651 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ