Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
ja ostatnio zrobilam na odrobinie oliwy i cukry mialam ok.
Mi zdiagnozowali kolo 20 tygodnia . Mimo ze glukoza wychodzila mi w normie to i tak ginekolozka skierowala mnie wczesniej na krzywa jak sie dowiedziala ze moja mama , babcia itd.. mialy cukrzyce. Nie pomylila sie - niestety.
-
ivuszka wrote:Ona88 no nieźle miłe zaskoczenie z tą końcówką, u mnie też przeważnie jak zaczne za wysoko to zazwyczaj reszta tak samo wygląda
A ja mam ochotę na jajecznice jak robicie? Bo czytałam, że trza niby na parze.
Tak spoglądam dziewczyny na Wasze suwaczki i chyba ja z najmłodszą tu ciążą jestem. Od którego tygodnia Was dopadła bo u mnie tak coś koło 16stego. -
ja miałam krzywą w 9 tygodniu już tylko ja startowałam z mega dużą nadwaga no i w rodzinie cukrzyca też jest popularna więc spore prawdopodobieństwo że to nie jest niestety ciążowa tylko zwykła wykryta w ciąży
-
Najadam się choć nie zawsze, czasami mam taki apetyt ze nie mogę się powstrzymać. Staram się jeść często i mało. Bywa że i 10 posiłków dziennie. Też u mnie ta cukrzyca nie jest taka straszna, po wynikach na czczo przy pierwszej morfologii wyszło 102. I od 15 tyg na diecie. A poza cukrzycą u babci nie mieszcze się w żadnej pozostałej grupie ryzyka.
Po jajkach zawsze mam dobre wyniki, na maśle smażę np z szczypiorkiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2015, 22:26
-
Witam się
Dziś robiłam krzywą cukrową (75g) i takie oto mam wyniki:
Glukoza na czczo: 76
Glukoza po 1h: 81
Glukoza po 2h: 84
Proszę o interpretację - wiem,że wyniki są w normie ale dziwi mnie,że po 2h wynik jest troche wyższy niż po 1h od spożycia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2015, 23:21
-
Zania masz świetne wyniki, nie jedna Ci tu zazdrości. Mogły mieć na to wpływ leki na tarczyce. Przy zaburzeniach pracy tarczycy poziom cukru też jest inny. Ale U Ciebie na pewno nie jest to cukrzyca. Po 2 godz zazwyczaj jest niższy ale u Ciebie już po godz wrócił do normy, po 2 twój organizm zapomniał ze coś pił i utrzymywał glukoze na wyrównanym poziomie.
-
nick nieaktualnyzania1313 pozazdrościć wyników.
Ja już na szczęście okiełznałam moje cukry i tak przy 67 pomiarach miałam tylko 3 przekroczenia i tylko 17 powyżej 100.
Co do posiłków to też mi się zdarza zjeść więcej , ważne żeby były to małe posiłki.
Słoneczko wychodzi więc lecę na zakupy. Miłego dnia życzę -
Witam...Dziś rano wstałam z dobrym humorem, ale już mi się popsuł....od kilku dni w końcu miałam cukry w normie, dziś zjadłam na śniadanie to co zawsze poszłam na zakupy, po godzinie mierzę cukier i co? 132... nie mam pojęcia skąd mam nadzieję, że to jednorazowy wyskok tylko...
-
Smartunia no dziwne te cukry zwłaszcza, ze nie siedziałas w domu.
Hmm to może ja też zaczne jeść częśćiej a mniej...
Wcześniej trzymałam się aby przerwa miedzy jednym posiłkiem a dugim była conajmniej 2h i wtedy jadłam tak:
sniadanie 8:00, 2 sniad 10:00, obiad 12:30-13, podwieczorek 16:00, 1 kol 18:00, 2 kol 20:30 i po 22 jakies kruche pieczywo i tyle.
To jeśli po godz cukier jest dobry a jestem lekko głodna moge coś zjeść?
Mam jeszcze pytanko ile razy mierzycie cukier czy po każdym, posiłku czy np: sniadanie, obiad, kolacja? -
Ivuszka nie możesz być głodna. dziel sobie posiłki na mniejsze A częściej. I ja początkowo też jadłam z zegarkiem w ręku ale myślałam ze zwariuje. U mnie to już 15 tydzien diety i jest łatwiej. Intuicja podpowiada że pora posiłku się zbliża. Wcześniej tak cukier mierzylam jak piszesz, na czczo i po głównych. A teraz niekiedy sobie odpuszczam, np po jajkach czy parowkach z szynki bo zawsze do 90.
-
nick nieaktualnyJa na początku diety przez 3 tygodnie miałam nakaz od diabetologa mierzyć cukry po każdym posiłku (na czczo, o 9,12,15,17,19,i co trzeci dzień 22.30).Po trzech tygodniach kazał mi mierzyć na czczo, o 9,15,19 raz w tygodniu mierzyć po każdym posiłku. Ważę się z rana co 3 dzień.
A po do mierzenia po obiedzie to ja jem tylko 1 danie.0na88 lubi tę wiadomość
-
Ja już dawno się nie ważyłam , zawsze zapominam dopiero po śniadaniu jak już coś robie to sobie przypominam, że miałam się zważyć, ehh.
Ja zazwyczaj mam 1 posiłek na obiad, ale gdzieś czytałam, że trzeba zrobić sobie 30 min przerwe między jednym a drugim posiłkiem.0na88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny