Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurczę, czy możliwe są różnice w wysokości cukru w rożnych palcach? Rano miałam 95 przed śniadaniem i trochę się zmartwiłam, bo lekką kolację jadłam, o 21 poszłam spać i dopiero o 9 wstałam... Więc sprawdziłam drugi palec i 100... Jestem załamana... Już takie dobre te cukry miałam.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Polkosia, mi się wydaje, że za późno wstałaś i dlatego taki wysoki cukier miałaś. Mi kazali jeść śniadanie NAJPÓŹNIEJ o 8:30. I faktycznie jest różnica. Jak mierzę cukier o 6, to mam koło 65, a jak już przed 8 to pod 80.
polkosia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMi też mówili żeby między 6-8 mierzyć cukier na czczo, a śniadanie jeść o 8.
A co do palców to może tak być, ale mówili nam również że jak zrobimy pierwszy pomiar, za chwile drugi to stres zrobi swoje i cukier będzie wyższy. Może u Ciebie tak to zadziałało.
-
Witam się dziewczyny (niestety) w tym wątku.
Przed chwilą odebrałam skierowanie do Poradni Patologi Ciąży, bo wyniki badań wskazują na cukrzycę ciążową. Chyba będę tu najmłodsza stażem, bo u mnie krzywa cukrowa już wyszła niefajna w 9 tygodniu ciąży.
Jak trochę ochłonę, to spróbuję przeczytać ten wątek, bo totalnie nie wiem co teraz. Na szczęście wizyta w poradni już w czwartek, to się nie zamartwię przez weekend majowy !0na88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
polkosia wrote:Kurczę, czy możliwe są różnice w wysokości cukru w rożnych palcach? Rano miałam 95 przed śniadaniem i trochę się zmartwiłam, bo lekką kolację jadłam, o 21 poszłam spać i dopiero o 9 wstałam... Więc sprawdziłam drugi palec i 100... Jestem załamana... Już takie dobre te cukry miałam.
Też się nad tym zastanawiam, ale myślę ze u mnie rozbieżności wynikały z brudnych paluchow. To się kremem smarowalam, to podkładem, albo jadłam np jabłko i potem mierzylam A nie umyłam rąk. I miałam 120, a po umyciu rąk 99.
Choć też nie zawsze tak jest i są różnice na palcach, tylko wtedy mniejsze do 5-7mg/dł
Miu95 mi poczatkowo bardzo pomogła strona slodkiemamy.edu.pl
Taka ściąga z diety. A potem modyfikowalam.polkosia lubi tę wiadomość
-
0na88 wrote:Miu95 witaj u słodkich mam
a moge spytac czemu krzywa robili Ci juz w 9 tygodniu ?
Generalnie nic więcej nie wiem, bo odebrałam po prostu notatkę do wyników i skierowanie do poradni. W czwartek idę do specjalisty w tym zakresie i staram się myśleć pozytywnie.
Pay - dzięki za stronkę! Pewnie dłuuugo bym takowej szukała .0na88, Pay lubią tę wiadomość
-
Strasznie to dziwne, że ten cukier tak rośnie, jak zbyt długa przerwa w jedzeniu jest... Nie ogarniam tego!
Dzięki za rady. Dziś o 22 kolacja i rano o 8 zmierzę i zjem. Zobaczymy.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Jestem nowa...I chyba jeszcze w fazie szoku. 5 dni temu zrobiłam krzywą i wyszła piękna ciązowa cukrzyca. Najlepsze jest to, że cukier mam wysoki nawet po 4 kromkach pieczywa wasa z serkiem na sniadanie. Jednka tak jak pisałam - jestem w fazie szoku i czuje pod skorą, ze za wysokie wyniki glukozy może stać po prostu stres. Zaraz ide do ginekologa.Mam nadzieje, że malutka jest zdrowa! Tylko to się liczy!
-
nick nieaktualnyisssi wrote:Jestem nowa...I chyba jeszcze w fazie szoku. 5 dni temu zrobiłam krzywą i wyszła piękna ciązowa cukrzyca. Najlepsze jest to, że cukier mam wysoki nawet po 4 kromkach pieczywa wasa z serkiem na sniadanie. Jednka tak jak pisałam - jestem w fazie szoku i czuje pod skorą, ze za wysokie wyniki glukozy może stać po prostu stres. Zaraz ide do ginekologa.Mam nadzieje, że malutka jest zdrowa! Tylko to się liczy!
Spokojnir unormuje sie. Daj sobie tydzien lub dwa i bedziesz wiedziala co mozesz. Ogolnie to wasy sama nie polecam, ani sie tym nie najadam a mam wysoki cukier. Kazdej z nas pasuje inne pieczywo, musizz probowac. Ja jadam graham z Oskroby i on jest idealny. To samo ze sniadaniami, mi nie podnosi nabial a innym tak. Probuj na spokojnie i sie nie denerwuj. Mozesz dzielic posilki na wiecej ale mniejsze porcje, u niektorych to odnosi sukces.
-
ja osobiście mogę jeść właśnie tylko chrupki pieczywo, bo każde inne podnosi mi cukier...i tak na śnidanie jadam właśnie dwie kanapki z takiego pieczywa plus dodatki ale tak jak napisała anima na każdą z nas różne produkty inaczej działają...spokojnie metodą prób i błędów dojdziesz do tego co kiedy możesz a czego lepiej unikać...