WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka a bez kawy to ty byś nawet mnie nie poznała :) jestem zakręcona i umysłowo nieprzytomna :) a jak przyjadę to musze zrec :(

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem, po wizycie. Jedna z przyjemniejszych in my life (piekna hemoglobina, fajne cukry, nawet biorąc pod uwagę te na czczo podniesione, zero innych dolegliwości, ciśnienie książkowe, waga spoko) do momentu USG... Dwa tyg temu młody był prawie taki sam, coś tam podrósł ale na tyle minimalnie ze prawie nie ma różnicy wiec jest już prawie 4tyg do tyłu.
    W ciagu najbliższych kilku dni ma mnie umówic na konsultację w szpitalu w którym pracuje i jak tam na lepszym sprzęcie nadal bedą takie rozbieżności to patologia ciaży z podejrzeniem hipotrofii. A ja nawet nie mam ciuszków na 50-56!!! Powoli wpadam w panikę... chociaz bardzo powoli jak na mnie...

Rudzina
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia też tak kiedyś miałam:-)
    Przeszło mi ale czuję się bez kawy jak narkomanii bez narkotyku:-(

Rudzina cieszę się że wizyta w 1/2 była ok.
    Mogę Ci powiedzieć że cię tule mocno kochana i trzyma kciuki za twojego dzieciaczka żeby nabrał tempo i masy i niech wróci wszystko do normy.
    Nie znam się na tym domyślam się że nieciekawie ale dzieciak jest silny i da radę będzie ok nic się nie martw.
    A to przez cukrzycę ta hipotrofia????
    Jestem zielona przepraszam że pytam.
    Wierzę i tego ci życzę żeby nadrobil ekspresowym tempie:-)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina nie wpadaj w panikę. Narazie kolejny pomiar i wszystko jeszcze może dobrze się skończyć. Stresem sobie nie pomożecie.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina ach ten twój suwaczek. Który to tc? Ile waży maluch?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    34tc+3d, mały według dzisiejszych pomiarów waży 1700g

Zabka ona mówi że to raczej nie ma związku z cukrzycą, bo częściej te dzieci sa bardzo duże niż bardzo małe. (chociaż czytałam że hipotrofia też bywa skutkiem cukrzycy). Stwierdziła, że najczęściej zdarza sie to mamom palącym/pijacym (co mnie nie dotyczy), ale że czasami cieżko znaleźć przyczyny. Wyniki badań mam bardzo dobre, przepływy ok, łożysko wydolne (bo to też miałoby wpływ). Jedyne co to stwierdziła, że jak już sie zdarzy to dobrze że dziecko już w zasadzie rozwinięte, bo w cukrzycy często są bardzo duże dzieciaczki ale w problemami rozwojowymi a wygląda na to, ze mój przestał rosnąć niedawno (chociaż większość czasu był tak tydz-2tyg do tyłu, raz tylko pomiary wyszły idealnie do wieku ciaży) i że rozwiniete ma wszystko ok...
    Jeśli skonczy sie szpitalem to najpierw sterydy na płuca.

Szczerze? Ja podejrzewam trochę nie samą cukrzyce a dietę cukrzycową. Z naszym normami człowiek tak pilnuje tego co je, że może to nie pozostaje bez wpływu na dziecko? Chociaż niby dziecko i tak sobie wyciagnie wszystko czego mu trzeba.
    Ale co ja sie tam znam. Już sama nie wiem co o tym myśleć. Ogarnę torbę na wszelki wypadek i muszę mężowi troche instrukcji przekazać odnośnie strategii okołodzieciowej bo on na razie jak we mgle :) niech ten fotelik wreszcie zamówi!

Siostre mam na zwolnieniu bo jest w ciaży to przyjedzie jakby sie cos działo ;)

Dzięki dziewczyny! Na razie jak mówie - panika umiarkowana; jeszcze mnie gin pożegnała słowami 'I nie stresować sie, bo to tez ma wpływ na wzrost dziecka' dowcipna taka.

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina to prawda że nie zawsze przyczyny hipotrofii są znane zwłaszcza ze ty masz dobre wyniki - cukry, ciśnienie, przepływy. Może to taki urok dzidziusia skoro od początku jest mniejszy. Najważniejsze żeby się nie denerwować bo być może następne usg wyjdzie prawidłowo. A ta waga to który centyl?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    A ta waga to który centyl?

Nie mam pojęcia, ale poszukam gdzies tych siatek.

Rudzina
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orientacyjnie waży 1700 g a w siatkach wyglada to tak:

33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
    34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
    35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niby na dolnym centylu...oby tez bład pomiarowy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina nadrobi i zaskoczy mamusie i ta gin:-)
    Trzymam kciuki :-)
    Poczytałem trochę na ten temat.

Podałam insuline po 2h wzroslo na jednej 127 na drugiej 147!
    Jem właśnie kolacje kromka chleba z szybką pomidorem i ser biały że szczypiorek i śmietana.
    Za godz pomiar
    Jutro endo i gin :-)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po tych ciastkach z budyniem?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Póki co jeszcze jestem w miarę spokojna bo gin do tego podeszła dosyć poważnie i paradoksalnie mnie to uspokaja bo mam przynajmniej uczucie, że ktoś to ma pod kontrolą. Chociaż zmartwiłam się, nie powiem. Nie zakładałam że się spasł strasznie od poprzedniej wizyty ale też przez myśl mi nie przeszło, że nie urośnie prawie wcale... i jak tu się cieszyć ciążą jak ciągle coś?

Zjadłam właśnie kanapke ze schabowym na pocieszenie, zobaczymy co na to mój glukometr ;)

Rudzina
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina będzie dobrze :)
    I z dzidzia
    I po schabowym

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Kamcia:-(

W dodatku cukry się popierdziela na maksa bo mój mąż właśnie się że mną kłóci o co???? O pieniądze ciśnienie mam kosmiczne bo aż dre się na niego a on dalej swoje mądrości.
    Nie mam siły się z nim kłócić bo nie da się mu przetłumaczyć i jedno i to samo w kółko wałkuje chce mi się płakać że trafił mi się taki chomik z drugiej strony cieszę się że oszczędny.
    A poszło o pampersy wygrałam licytacje pampersow już druga pake to odp że super pampersy w kanapki do pracy będzie brał wrrre
    Kurwa żebyśmy mieli razem wypłaty 2 tys to rozumiem a my przy dobrym mcu mamy 8tys.
    Moja wypłata 2 tys odzie na kupke czasami trochę pobierzemy jak brakuje bo coś tam wyskoczyło. Ale on z dumą zawsze odp że nie patrzy na innych tylko na siebie!
    Sory za żale ale z kim tu pogadać......:-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 19:05

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina będzie dobrze jedz jedz nie żałuj sobie mi się wydaje że im mniej się stresuje odnośnie tematu pomiaru cukru, mniej przezywasz to mniejsze te wyniki cukru.
    Jedz :-) cukry będą super :-)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka a tak samo było przed urodzeniem córki?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Był oszczędny przed urodzeniem córki ale zylismy u mojej mamy na mieszkaniu z bratem. Rachunki na trzy dzielone.
    Mąż wtedy zarabiał 1800zł na rękę a ja bezrobotna i córkę jakoś wychowalismy.
    Teraz na swoim kredyt mieszkaniowy na głowie i jego tak mama wychowała jak najwięcej do skarbonki.
    Mówię wam czasami walla bym go wleb!!!!
    Tłumaczę że inni mają gorzej żeby nie narzekał bo naprawdę mamy dobrze z pracy go nie zwalnia bo nie ma takiej opcji chyba że się on napije wody to wtedy zwolnia. A on mi gada ze inni go nie obchodzą.
    Nie powiem bo są dni że idziemy na zakupy do galerii i kupujemy, nie żyjemy na kredytach tylko mieszkaniowy (bardzo męża boli ten mieszkaniowy jego rodzice nigdy nie brali kredytów) a czasami warcze i nie mam siły.
    Co za typ!!!!!!
    Ahhhhhh

• agatia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzinko mój synuś w 28 i 31 tc ważył 1200g, trafiłam do szpitala, a tam zaczął pieknie przybierać i w 36i5 ważył 2570g. Był moment kiedy był mniejszy o 6 tyg. Zahamowanie wzrostu miało miejsce kiedy przeszłam na dietę cukrzycową. Gdy zaczęłam brać insulinę młody rósł jak na drożdżach, bo ja jadłam dużo więcej. Niestety po włączeniu insu siadały przepływy i musiałam mieć wcześniej cc. Ale mały ładnie przybrał. Wszystkie diab, u których byłam przy robieniu wywiadu jednoznacznie powiedziały, że to wina słabej diety. Dla tego teraz mnie diab goni z kcal, sprawdza ile mniej więcej jem kalorii i ile przybieram. No i jak najdłużej mam wytrwać bez insu, żeby przepływy działały.
    Nie stresuj się nawet, jak mały będzie mały, to poza brzuszkiem szybko nadrobi :)

Żabko ja dzisiaj też mam dzień na maksa beznadziejny - łącze się w bólu. Ogarnęłam połowę ubranek 74-86 resztę koleżanka zabrała do domu samotnej matki, bo ja już nie miałam siły, a tam się przydadzą :)
    Tych jize wyszło mało bo 49 sztuk, ale i tak padam na pyszczek.

http://olx.pl/i2/oferta/paka-ubranek-chlopiecych-r-74-86-CID88-IDfaPTW.html#:2fd69510a4

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie to że żałuje na wszystko.
    On by chciał jak najwięcej kasy mieć na koncie a wszystko żeby za darmo dawali!
    Brak wyobraźni co ile kosztuje bo na zakupy ja chodzę a jak go puszczę to z głodu zdechło bo jemu nic nie potrzebne:-(
    Mam wrażenie że chce się zabezpieczyć??? Chronić przed brakiem???? Męski typ przecież syn mu się urodzi ma kogo utrzymywać! Nie wiem nie mogę tego zachowania pojąć.

‹‹ 679 680 681 682 683 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ