X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina wrote:
    Słuchajcie mam takie pytanie na podstawie dzisiejszej obserwacji. Była w lab dziewczyna na badanie krzywej, w widocznej ciąży. U nas to wygląda tak, ze dają rozrobioną glukozę do ręki z przykazaniem żeby w ciagu 10min wypić i wypuszczają na korytarz. No i ona tak sobie tę glukozę sączyła kolejne 45min (zerknęłam na zegarek) i zastanawiam sie teraz na ile jej wynik będzie miarodajny... ma to znaczenie? Ja akurat wypiłam swoją jednym duszkiem :D

Polin! Idź na Karową choćby to ten glukometr, szkoda twojej kasy jak mozesz miec za darmo. Szkolenie ci nie zaszkodzi a potem i tak do wszystkiego dojdziesz metodą prób i błędów i po szkoleniu możesz zmienic diabetologa i już (jeśli bedziesz niezadowolona).

u mnie obowiązkowo wypijasz w srodku zabiegowego

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka mój mąż też z tych co wszystko sam zawsze robi, ale gładź w domku zrobili nam fachowcy. Resztę wszystko robił sam. Łazienkę, kuchnię, podłogi, malowanie. Z gładzią dużo czasu zajmuje. Powodzenia.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polin ja chodzę u siebie w mieście do diab, do Wawy mam 120 km, ale bylame kilka razy prywatnie. Czekam na wizytę na Starynkiewicza, ale mają terminy z kosmosu ;) a na razie przez łożysko mam zakaz jeżdżenia, więc mam nadzieję, że do maja się coś zmieni :)
    Idź na Karową bo glukometr i receptę na refundowane paski. Ja długo miałam wszystko płatne 100% i masakrycznie mi to kasę wyciągało :)

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka a ile mniej wiecej placilas tym fachowcom za gladz? Wiem ze to zalezy od miasta firmy itd ale ja sie wogole na tym nie znam i nie mam argumentow.
    Kamcia ale moj wlasnie nie chce sluchac a pozniej i tak wychodzi na moje. Mowilam zeby ta stara farbe zdrapac jakas maszyna. Jie wiem boszka czy czyms to nie bo jie odejdzie. A ze jest na golym tynku wiec sie drapakami nie da bo poprostu nie odchodzi. Za to jak namokla od gladzi to takie bable wyszly.
    Minusem jest to ze moj nie ma w takich sprawach doswiadczenie i póki co uczy sie na bledach a mnie to wkur...bo na takie cos nie ma juz czasu a i pieniędzy tez szkoda. Chce żeby skonczyli max do konca maja bo przecież jeszcze tyle rzeczy przed porodem trzeba przyszykowac. I jakis taki ten moj niezorganiowany jest. Bez jakiegos planu konkretnego dziala. Przyszedl by chlop to by malutki przedpokoj i kuchnie zrobil raz dwa a poznoej niech sie juz plytkami bawia sami. To on nie ma nikogo co by to zrobil. A w firmie budowlanej robi o codziennie ma kontakt z wykonawcami! Rece opadają przy nim. No ale ze ksieciuniowi nie wolno zwrócić uwagi to obrazony chodzi i nie rozumie o co mi wogole chodzi.

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorinka, ja własnie pokazalam, jak mój nie chciał słuchać!aż się wydarłam i pusciłam cała wiazankę włacznie ze słowami na "k"

a farba sie odparzyła. Mój chociaz taty słuchał i w jednym pkoju szpachelka zdrapywał(po zmoczeniu sciany wodą)...faceci musza na własnych bledach sie uczyc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 09:28

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co facet to metoda. Na mojego by zadziałało spokojne tłumaczenie - że wszystko może zrobić sam, ale akurat z tą gładzia to lepiej wziać jakiegoś specjalistę, że dziecko w drodze, że ja sie stresuję, ze miejmy to szybciej z głowy, że wiem, że dałby radę to zrobić sam ale nie tak szybko a zależy mi na czasie. Że chyba lepiej żeby pod koniec ciaży czy jak już mały bedzie miał wiecej czasu dla nas a nie szarpał sie z remontem itp itd. W koncu by odpuścił ;)

Rudzina
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Rudzina tak właśnie zaczelam :)
    Ale jak po 5 min mojego monologu usłyszałam "a co juz zamierzasz rodzic" to mnie jasny chu....strzelil. Choc jak gak teraz patrze to w kuchni jest do wyłożenia gladzia wlasciwie jedna sciana cala i jedna na ktorej jest okno i kaloryfer. Na reszcie beda meble zabudowane wiec tam można tylko lekko przeciągnąć bo i tak nie będzie widac a na suficie plyty wiec tylko laczenia. Ciekawe jak bedzie wygladalo wykladanie plytek. Moze chociaz na fachowca od plytek da sie namowic bo tanie nie byly.

3i49o7esw7obg123.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest jeszcze jedna metoda - płacz :D próbowałaś? U mnie przynajmniej jak się rozpłaczę jest potem miejsce na dalsza dyskusje hahahaha, a on zrobi wszystko zebym nie wyła ;)

unbeldi lubi tę wiadomość

Rudzina
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka nie denerwuj się . Tulę kochana :-)
    Facet i jego brak wyobraźni, przewidywań rozwala mnie na łopatki.
    też lubię jak mam wszystko zapięty na ostatni guzik ale nie na ostatnia chwilę:-)
    Tylko w łeb palnąć to i też pewnie mało!!!!!!

Witaj Polin :-) Ja jak się dowiedziałam że mam cukrzyce ( niby bo przekroczyłam o 3j. po 1H i tak diablo uznała) to myślałam że pozabijam ich wzrokiem hahahah
    Dziś się z tego śmieje bo my już w naturze mamy że zrobimy wszystko dla naszych dzieci i przełamiemy każdy problem ;-)
    Ja się dowiedziałam w 8/9tc.
    Będzie dobrze a dziewczyny dobrze mówią idź do poradni po to by dostać za darmo gluko bo ci się należy oraz paski do niego i jeżeli tam jest to i szkolenie przejdziesz trochę rozjaśni sytuację :-)
    Prawda jest taka że każdej co innego służy ;-)

Marzenka zazdraszczam kajzerki :-)

A ja właśnie skończyłam robotę w ciuszkach.
    Poukładałam rozmiarami, popakowałam w worki i się pochwalę :

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/510135f3aaa4.jpg

po wyniki pójde później bo nie mam siły :-(

Rudzina, kamciaelcia, agatia, _polin lubią tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabka, jak ja swoje zobaczyłam , to tylko to pranie i prasowanie sobie wyobraziłam :)
    mi wyszły 3 pełne kolorowe kartony i jeden w połowie, oraz 3 pojemniki pod łózeczko(czyli jakby pelna szuflada ):)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noooooo przeraża mnie to pranie i pranie i prasowanie ;-)
    Myslałam że zejde do chociaż 3 worków a tam dalej są 4 wory!!!!!
    tyle że mniejsze hihihi
    a zmachałam się .........:-) szok ile roboty
    Maż śpi po nockach wpada do pokoju z wc i patrzy co ja robie i mówi co tam A?
    A ja że nic zrobiłam porządek z tymi ubrankami:-)
    No to fajrant masz???? poszedł spac dalej! :-)

• agatia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam od kolezankit 2 wory ciuszków i zamówiłam pakę 160 sztuk i oprócz skarpetek i zimowego kombinezonu mam wszystko niby do 12 mc. Ale synuś dużo dłużej nosił ubranka bo był mniejszy :) nadal jest.
    Ale na razie tylko zobaczyłam co jest i lezae w pawlaczu. Nie mam weny ani siły na segregowanie. Zrobię to przed praniem.

Dzisiaj chyba wezmę się za ubranka po młodym, ale też jakoś nie mam weny. Jeszcze może koleżanka przyjdzie w tym tyg i weźmie ze 2 kartony ;) jeszcze dla córci odłożyłam trochę ciuszkow. Mam dresowe kombinezony w gwiazki szkkoda mi ich sprzedawać. Zastanawiam się jeszcze nad spodniami na szelki, ale chyba są typowo chłopięce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 10:24

• domi05 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to mam dziś wziąć na noc 3J zamiast 4J i zmierzyć w nocy...
    Czy jest taka opcja ze mi się te cukry na czczo unormowaly i do czwartku nie będę musiała brać tej insuliny? :-P
    Mam nadzieję że nie odesla mnie z oddziału bo jak nie będzie insuliny to nie ma powodu wywoływać :-P albo co gorsza najpierw jeszcze zostawia na tydzień na obserwacji porannych cukrów. ..? :-P :-P

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi wszystko możliwe ze ci się normuje w końcu jesteś na końcówce. Dobrze ze zadzwoniłas. Jak ja chciałam zejść do 2j dostałam absolutny zakaz. ..ale ja najmniej miałam 77

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jestem zła. 3 tyg temu zglaszalam w Enea reklamacje ze nadal nie otrzymaliśmy faktury i rachunków za prąd. Zawsze na początku lutego spisują licznik i po miesiącu są dokumenty z terminem płatności do polowy kwietnia. Jak były niedoplaty to rozkladalam pierwszy rachunek na marzec i kwiecień. ..a tu kwiecień i nawet nie wiem ile zapłacić. ..i 3 tyg temu nawet nie mieli w systemie wprowadzonego odczytu z lutego. Zadzwoniłam znowu bo brak odzewu (a 14 dni na reklamacje mają )ale blankietow do płatności nadal brak! !!chyba jaja sobie robią. A jak będzie niedoplata to skąd mam kasę brać ? Mówi do mnie ze na raty. Ale tak szczerze łaskę mi robią? Mój brat dostał rachunki w marcu! I tez bym w marcu zapłaciła. Bo w maju mam inne opłaty - działka, przegląd auta oraz OC! !!wkurzyli mnie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • twardan Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja sama nie wiem, po co lekarka zaproponowała ten szpital. Jak się zapytałam, czego mam się spodziewać po pobycie w szpitalu, to tylko odpowiedziała, że to co zwykle robi się w szpitalu....dziwne, więc nie idę :)

Moje ciuszki czekają z praniem na słoneczko, miałam zamiar w tym tygodniu się za to zabrać, ale pogoda mi nie pozwala :)

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Domi wszystko możliwe ze ci się normuje w końcu jesteś na końcówce. Dobrze ze zadzwoniłas. Jak ja chciałam zejść do 2j dostałam absolutny zakaz. ..ale ja najmniej miałam 77
    Ja się w nocy przestraszyłam ze do rana spadnie bardziej i mimo że o 3 konkretnie dojadłam, to cukier przed 8 - 89 więc mimo to w normie, pewnie jakbym nie dojadla byłoby sporo poniżej 70, chyba ze by wybilo, sprawdzę dziś w nocy przy 3J i zobaczymy czy będzie tak samo

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia my mamy Tauron i ja sama co dwa miesiące podaje odczyt przez Internet, a raz albo dwa razy do roku przychodzi tylko gościu spisać i ewentualnie jest wyrównanie,Ale odkąd sama podaje to wszystko ok i ani nadpłaty ani nieodpłatny nie mamy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 12:22

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardan śmieszne to ze szpitalem. Nie ma wskazań a proponuje. I sama nie wie po co to proponuje

Domi
    Z tymi cukrami to nigdy nie wiadomo. A może by urosło bez jedzenia. I to TYLKO pomiar z gluko. .. I na dolnej granicy zmierzylabym drugi raz - taka jestem :)
    U mnie z prądem nie ma tej opcji a nie zamierzam zmieniać sprzedawcy. Pierwszy raz od wielu lat mi się to zdarzyło. Ja im nie odpuszczę!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam tauron ale oni spisuja sami co pol roku. Tez mnie wkurza ze na blankiety musze czekac a pozniej jie dosc ze 2 raty na raz mam wplacac to jeszcze wyrownanie musimy płacić a odkąd mieszka z nami moj brat zawsze mam niedoplate. Pozatym denerwuje mnie ze u mnie tauron wymaga placenia nie za ubiegly miesiac tylko zeby byc na biezaco to trzeba placic za miesiac do przodu.

Dzis sprobowalam kanapke 20g. z pasztetem pieczonym. Dalam 2 cienkie plasterki i po 1h. 117. Uff w normie ale bylo blisko. Szkoda ze pasztet zdecydowanie mi nie podchodzi. Zostaja mi same jajka i wędlina. Po porodzie nie tkne wedliny :)

3i49o7esw7obg123.png
‹‹ 677 678 679 680 681 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ