X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia przestraszyłam się tej insuliny i wpływu jej na przepływy :-(
    Kurczeeeeeee......

To porobilas spokój masz i się pozbylas trochę tego.
    Jeszcze niech się sprzeda co tam zostało i będzie parę groszy:-) zawsze się przyda:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 19:22

• agatia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabko ale Ty bierzesz jej mało i sporadyczie :) nie u każdego siadają przepływy po insu :) ja brałam 30j codziennie przez 7 tyg. Więc u mnie odkladala się w łożysku. Miałam podobno charakterystyczne dla.insulinowych mam zwapnienia. Ale nie.oglądałam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 19:25

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka
    No my tyle nie zarabiamy nawet we dwoje. ..hipotekę również mamy :(
    Zawsze babcia się śmiała ze ja chytra na pieniądze ale aż tak źle nie jest. ..mamy konto wspólne niemal od początku jak się znamy (poznaliśmy się w marcu a już w grudniu mieliśmy wspólne konto o wspólny kredyt ). Nie ważne ile kto zarabia (ja mniej i mam 3/4 etatu ). Wszystko jest wspólne. Wpływają pieniądze wiec najpierw rachunki a potem co zostaje to na życie. Oboje używamy karty do tego konta. Nikt nie wydaje na własne zachcianki no bo jakie? Np karta wędkarska - choć to hobby męża wpisana jest w kwietniowe rachunki. Ale też umówiliśmy się ze co dodatkowo wpływa np trzynastka to idzie na konto oszczędnościowe. ..i jeśli ja jestem ta zła to chociażby w tym ze kontroluje i sprawdzam ile mąż wydał. ..ale jak coś uda się odłożyć to razem cieszymy się ze wspólnego sukcesu - nie ma moje twoje
    Nie raz mówiłam ze może uczyć się oszczędzać o kasę wydawać :) ze chętnie oddam mu pałeczkę prowadzenia wspólnej kasy :) docenia wtedy to co ma
    Nie zazdroszczę ci. Bo często takie cechy jak oszczędność wpadają w skrajności. Z jednej strony twój mąż czuje ze ma przewagę bo zarabia więcej. Nawet jeśli tego wprost nie mówi ma to na myśli mówiąc o utracie pracy. Nie podoba mi się to osobiście. Ma to swoje plusy ale raczej całość wynika z wieloletnich waszych ustaleń. ... może zrób całą listę wyprawkową. Określ ilość i czas zapotrzebowania. Bo może nie do końca twój widzi te wydatki. To drugie dziecko ale nie wszystko musi rozumieć. Pokaż mu. Napisz narysuj. Niech kupuje

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka be te ciastka
    Ja zaliczyłam wielkiego schabowego z karkowki - jeszcze lepszy niż ten ze schabu.
    I nie martw się insulina. Ja dalej twierdzę (za potwierdzeniem 3 lekarzy )cukry i to wysokie niszczą łożysko

Agatia
    Coś bym w tych pakach znalazła ale tylko pojedynczo :) większość juz po prostu mam
    Teraz na allegro sprzedaje rogi jelenia i żywność wojskowa :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia rogi jelenia? Omg ;) mój wuj ma całą chałupę w porozach, pamiętam, że mama jak jeździłysmy do wujka suszyła na nich pranie ;).

Nie miałam Kamcia siły bawić się w pojedyncze sztuki :) przy moim nakazie leżenia to i tak sukces, że to zrobiłam ;) zdjecia słabej jakości ale nie miałam siły stać nad tym. A mój A jaśnie hrabia nie miał kiedy jak leżałam w szpitalu tego zrobić :/ ciekawe czy chociaż na pocztę zaniesie wysłać czy ja będę zapier... wrrrr

• domi05 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzina nic się nie martw. Mój w 33 ważył 1660g więc bardzo podobnie. Jak wy z mężem ze wzrostem teraz i waga porodowa? Bo genetycznie może być mniejsze. Ile przybrał od ostatniej wizyty? W jakim czasie? Musisz też wziąć pod uwagę błąd pomiaru. Mój maluch od 27 do 33 tygodnia przybrał 830g co wysZło średnio 140G na tydzień, potem od 33 do 36 - 500G, czyli na tydzień ok. 165g i później w ciągu nie całych dwóch tygodni prawie 500G bo w poniedziałek miał już 2440g, i w tym czasie ja pozwoliłam sobie na dużo więcej owoców i eksperymentów z obiadami, z różnymi skutkami Ale do 130. Zobaczymy ile będzie w czwartek na szpitalnym sprzęcie. Najlepiej sobie to przeliczyć na tygodnie, mój synuś rośnie powoli w swoim tempie, Ale rośnie, twój na pewno też całkiem się nie zatrzymał? Mój gin powiedział że przy cukrzycy to albo dzieci duże albo malutkie więc pewnie ma to wpływ, Ale w naszym przypadku również genetyka, ja przy porodzie 2300 a mąż 2800 Ale on z 35tyg. Jest

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 19:37

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Kamcia rogi jelenia? Omg ;) mój wuj ma całą chałupę w porozach, pamiętam, że mama jak jeździłysmy do wujka suszyła na nich pranie ;).

Nie miałam Kamcia siły bawić się w pojedyncze sztuki :) przy moim nakazie leżenia to i tak sukces, że to zrobiłam ;) zdjecia słabej jakości ale nie miałam siły stać nad tym. A mój A jaśnie hrabia nie miał kiedy jak leżałam w szpitalu tego zrobić :/ ciekawe czy chociaż na pocztę zaniesie wysłać czy ja będę zapier... wrrrr

w zeszłym roku mąż przy okazji grzybów znalazł róg :) wystawiłam licytacje od 99 zł...
    a co do ubranek-nie namawiam :) wiem ile to kosztowało cie motywacji i siły...ale niektóre perełki mi sie rzuciły w oczy :) (mówie o tych mniejszych)zaraz spojrze na te 3. aukcje bo jestem na kompie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tak jak wy od początku mamy wspólne konto i pierw idzie kasa na opłaty u nas to jest co mc 2500zł a jak dojdzie auto OC to 3000zł.
    Wyprawkę mam tzn ciuszki.
    Tak zrobię rozpiskę i namaluje niech kupuje jak nie rozumie że ustrzelilam na aukcji taniej.
    Lepiej mi na raty kupować niż później Hunter wszystko!
    To jest taki typ skapy na kasę.
    Tak się mówi ale wzięłam rachunki poplakalam 2500zł nie ma plus paliwo na dwa auta to też kosztuje do tego coś tam i jeszcze coś i tak kasa ucieka.
    Mamy drugie konto specjalnie założyłam żeby moja wypłata wpływala i się odkładala.
    Ahhhhhh
    On by się cieszył jakby rosła na koncie i się jej nie tylako :-(

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi ja 2480 (wczesniak) a mąż 5,5 kg!
    w kogo wda się synuś? :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi ja 1200g skrajny wcześniak,.A 3 albo 3200g :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabka
    nie raz tez męzowi, ze o pieniadze kłócić sie nie bede...
    to powinniście sie cieszyć, ze twoja wyplata sie sama odkłada
    nasze rachunki to tez srednio 2500 zł a zarabiamy mniej...i nie chodzi o to, co twoj mąz mówi, ze moze zarabiać 2tys (jako groźba z jego strony)ale o to, ze mozna mieć mniej czy wiecej i bez kłótni.
    Niech on robi zakupy dla dziecka
    spisz wyprawke, ceny, zapotrzebowanie np paczkia pampersów rozm.1 na 4 dni
    zdziwi sie :) do facetów konkrety przemawiaja

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak zrobię Kamcia ja go udobrucham ta wyprawka.
    Aż mi się włos Jerzy jak pomyślę że jutro wydam 300zł na dwóch lekarzy :-(
    Mam doła :-(
    Poszedł spać przed nocka tyle spokoju:-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za dobre słowa:-)

• Ajwi Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, z tymi pomiarami to nigdy nie będzie dokładnie...
    Moj niby idzie cały czas 50 tym centylem...
    Tydzień temu czyli w 35 miał ok. 2,5 kg...
    Ale sam lekarz mówił, że to orientacyjnie bo glowka nisko i ciężko ją dobrze zmierzyć...

Rudzinko,

Może chucherko przyrosnie teraz przez ten tydzień...
    Jeśli przepływy ok to pewnie będą Cię tylko obserwowac...

Ja na mojego męża mckwaka mam prosty sposób - swoje konto:)...
    Nikt mi nie będzie mówił czy mogę sobie kupić buty czy sukienkę...
    Chcę, idę, kupuje...
    Na wydatki domowe i żywieniowe składamy się po równo...
    U nas to jakos hula...
    Takie poczucie niezależności finansowej wyniosłam z domu...
    Wiem, że dla niektórych to model nie do zaakceptowania ale moim zdaniem uczciwy i fair... Może dlatego, że z mezem zarabiamy podobne kwoty...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • Rudzina Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    Rudzina nic się nie martw. Mój w 33 ważył 1660g więc bardzo podobnie. Jak wy z mężem ze wzrostem teraz i waga porodowa? Bo genetycznie może być mniejsze. Ile przybrał od ostatniej wizyty? W jakim czasie? Musisz też wziąć pod uwagę błąd pomiaru. Mój maluch od 27 do 33 tygodnia przybrał 830g co wysZło średnio 140G na tydzień, potem od 33 do 36 - 500G, czyli na tydzień ok. 165g i później w ciągu nie całych dwóch tygodni prawie 500G bo w poniedziałek miał już 2440g, i w tym czasie ja pozwoliłam sobie na dużo więcej owoców i eksperymentów z obiadami, z różnymi skutkami Ale do 130. Zobaczymy ile będzie w czwartek na szpitalnym sprzęcie. Najlepiej sobie to przeliczyć na tygodnie, mój synuś rośnie powoli w swoim tempie, Ale rośnie, twój na pewno też całkiem się nie zatrzymał? Mój gin powiedział że przy cukrzycy to albo dzieci duże albo malutkie więc pewnie ma to wpływ, Ale w naszym przypadku również genetyka, ja przy porodzie 2300 a mąż 2800 Ale on z 35tyg. Jest

Domi to wszystko biorę pod uwagę. Ja urodziłam się 2tyg przed terminem z 2800, mąż też 2tyg wczesniej 3200 - zresztą oboje jesteśmy drobni wiec nie ma po kim być duży, to już ustaliłam z gin dawno temu ;)
    Sęk w tym, że od ostatniej wizyty w zasadzie nie urósł, bo w 32tc miał 1670 a teraz w 34 ma 1700. 40g przez 2tygodnie? Więc problemem jest nie tyle jego niska waga co prawie zerowy przyrost. Wcześniej w 28tc nie pamiętam ile dokładnie, ale to był ten moment kiedy ważył adekwatnie do wieku ciaży właśnie.
    U mojej gin zasada jest jedna, że przy rozbieżnosciach 2tyg jest luz, a przy 4tyg nie ma luzu, a wychodzi na to, ze wymiary poszczególne ma na 30tc a nie 34... Ona stwierdziła, że oczywiscie bierzemy pod uwagę błąd pomiaru/sprzętu, dlatego jeszcze bedzie to konsultowac w szpitalu na lepszym sprzęcie i będzie robił ten pomiar jakis jej zaufany kolega i wtedy się wyjaśni, ale że różnica rzędu 4tyg to już jest dla niej znak, ze coś się może dziać. Wiem ze USG nie można brać za pewnik, ale jednak jest to JAKIŚ punkt odniesienia.

po schabowwym na całkiem niesprawdzonym chlebie - 93 :D niech pójdzie w dziecko hahaha

agatia, żabka04 lubią tę wiadomość

Rudzina
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Rudzina wynik:-)
    Wcinaj schabowe hihi

U mnie po kolacji 95 ale to na poprawkę biorę wynik bo brałam insulinejutro zjem to samo na kolacje ale wcześniej bez insuliny i porównam wyniki.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajwi ale my mamy wspólne konto a ja kupie sobie co chce i jeszcze męża zmuszam do zakupów by np buty wybrał. I wybieramy to co się podoba a nie cenę. Choć za 500 zł butów nie chcę!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po schaboszczaku 113 :)

Ha! A 10 minut później czuli 1h po zakończeniu 101 :) zaraz pójdę po knoppersa :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 20:12

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oglądam na TVN gościu robi sernik.
    Dał na spod krakersy skruszone blender i 1,5 łyżki masła klarowanego zrobić masę wyłożyć na blaszke i piec 180st 10 min.

Taki spod nie może nam zaszkodzic!!!!!:-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Ajwi ale my mamy wspólne konto a ja kupie sobie co chce i jeszcze męża zmuszam do zakupów by np buty wybrał. I wybieramy to co się podoba a nie cenę. Choć za 500 zł butów nie chcę!

A mój zawsze za tyle kupuje bo rzadko spotykamy tańsze on nosi rozmiar 47-48 więc takie buty drogie.
    Ja też sobie kupuje co chce nie mamy z tym problemu gorzej jak z konta znika i ni ma wtedy...........

‹‹ 680 681 682 683 684 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ