Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dorinka wrote:Kamcia jedyne co mi przychodzi do glowy to ten remont ale ja praktycznie w nim nie uczestnicze wiec nie wiem. Troszke wiecej chodze a mniej poleguje. I mniej spie.
Mnie lekarz mowil ze zalecaja powtarzac HIV ale wg niego to jest jest sugerowanie kobietom ze sie w ciazy zle prowadza wiec on mi nie zleca.
a sprawdziłaś u siebie ketony w ciągu dnia? bo moze problem jest tylko po nocy? -
kamciaelcia wrote:A CZEMU W SZPITALU I JUŻ W 22TC?
Już coraz bardziej mnie ten ordynator też denerwuje... tu to chyba tylko szpital żeby urodZić i do domu... bo z dłużej okolicy się tu zjeżdżają rodzić i szpital pod względem porodowki najlepszy w okolicy w sondażach. .. -
domi05 wrote:A bo to jest bardziej złożona historia... ona tu przyszła w czwartek na założenie krążka bo jej się szyjka skraca, skierował ja jej lekarz, ona kupiła krążek, miała być 4 dni i do domu, ordynator stwierdził że on by tego nie zakładał bo szyjka co prawda krótsza, Ale zamknięta a krążek może sprowokować skurcze (??) I tak ma leżeć do środy bo wtedy jest jej lekarz i ordynator powiedział że wtedy niech to z mim jeszcze ustali.. no a że już tu jest, to wykorzysta to i zrobi krzywa... no wg mnie i również mojego lekarza który tu pracuje to się robię między 24 a 28 tygodniem i również po godzinie Ale sZpital i ordynator mają inne zdanie...
Już coraz bardziej mnie ten ordynator też denerwuje... tu to chyba tylko szpital żeby urodZić i do domu... bo z dłużej okolicy się tu zjeżdżają rodzić i szpital pod względem porodowki najlepszy w okolicy w sondażach. ..
juz rozumiem- a tak naprawdę nie rozumiem, domyślam się , ze ordynator albo starej daty, albo chce mieć na papierze, ze coś z pacjentka robili przez te dni w oczekiwaniu na jej gin
badanie w 22tc-patrząc na kwestię, że cukrzyca zalezy od łożyska) niekoniecznie bedzie miarodajne...Moze niech ta dziewczyna chociaz poprosi o trzypunktowa krzywa(zgodnie z najnowszymi zaleceniami PTD) -
Domi najważniejsze, żeby Ciebie dobrze ogarnęłli na oddziale
i żebyś maluszka miała zaraz przy sobie
A Twojej współlokatorce jak nic nie wyjdzie, to pewnie powtórzą koło 28 tc. A jak wyjdzie to będzie na dietceale walczylabym o 3 punktową, dwupunktowa to można robić bez ciąży i też nie jest do końca miarodajne. Ja miałam 2 punktową przed ciążą
Ja się pocieszam, że u mnie krzywa ok, więc może to jednak ciążowa i po ciąży pójdzie w pinechyWiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2016, 13:40
-
Rudzina wrote:Mam pytanie, bo na poprzedniej wizycie gin mi mówiła o papierach jakie wziać do szpitala na poród i powiedziała że ma być:
-oryginał grupy krwi,
-karta ciaży,
-wszystkie dotychczasowe wyniki (USG połówkowe szczególnie)
-i żeby o GBS-ie pamietać odebrać i mieć ze sobą
A czytam ze sporo dziewczyn jeszcze przed samym porodem musi powtarzac HIV, hbs i cos tam jeszcze i zastanawiam się czy ona o tym zapomniała, czy to nie jest obowiazkowe, wiecie może?
Ja powtarzałam właśnie, bo niby do 37 tyg trzeba powtórzyć...
Darował mi tylko hcv i wr bo to dla kobiet z tzw. grupy ryzyka...
HIV i hbs robilam dwa razy... Raz na początku i teraz...
Chyba wymogu stricte nie ma ale u mnie w tym szpitalu wszyscy lekarze to praktykują...
Koleżanka rodziła w zeszłym roku, w innym szpitalu i też kazali jej powtórzyć...
Ale wiesz... Wszystko zależy od lekarza...
Ja robilam wszystkie badania prywatnie więc kierował mnie na wszystko, co tylko mógł... -
Dorinka wrote:
Mnie lekarz mowil ze zalecaja powtarzac HIV ale wg niego to jest jest sugerowanie kobietom ze sie w ciazy zle prowadza wiec on mi nie zleca.
Teraz są takie wytyczne Ministerstwa i nie chodzi o złe prowadzenie się tylko o to, że kobieta może zarazić się od swojego partnera, męża itp... I to on się może źle prowadzić...
No ale jak pisałam - co lekarz to opinia... I inna praktyka...
Ja dla świętego spokoju powtórzyłam... Chociaż początkowo się oburzylam trochę... Bo to kolejna 100 w plecy...
A co do ryzyka zakażenia dziecka...to jest ono nie tylko przy porodzie ale największe jest później przez karmieniu piersią...
U mnie wszystkie koleżanki przynajmniej raz miały zalecone... Dwukrotnie tylko część...Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2016, 14:18
-
Dzięki dziewczyny! Pomyślę co z tym zrobić.
Ja na początku ciąży HIV miałam zlecony ale już moja siostra np nie, a obie chodzimy prywatnie, więc dużo zależy od lekarza jednak. HIV można złapać i poza-sexowo
No zobaczymy, jeszcze może się w szpitalu upewnię czego wymagają.Rudzina -
Agatia,
Bo wiadomo, że to wszystko zależy od lekarza...
Mi kazał - to powtórzyłam...
Gdyby nie kazał to pewnie nie zaprzatalabym sobie tym głowy
A no i oczywiście to związane jest z tym, że ja akurat zdążyłami pewnie jeszcze przez tydzień czy dwa bym nawet zdążyła bo młody coś nie chce wylazic
agatia lubi tę wiadomość
-
Rudzinko przed naturalnym porodem lepiej zrobicr hiv, hbs, hcv no i gbsa. Dziecko przechodząc przez drogi rodne jest mocno narażone na zarazenie.
Co do hiv to wiadomo, że leki podaje się juze w ciąży bo dziecko zaraża się już w łonie. Dla tego najlepiej robić w każdym trym, tak jak wszystkie nieprzebyte wirusowki.
Mi tokso ginka kazała zrobić na początku i na końcu, a ja.robię co 6 tyg bo tyle trwa namnazanie wirusa. -
Myślę, że raz takie badanie należy wykonać chociaż nie powiem bo stres jest...
Ale same wiecie... Na NFZ wcale tak chętnie aż tylu badań lekarze nie przypisują...
Prywatnie wysyłają na wszystko... Ja w tej ciąży już zostałam przebadana na wskroś...
No ale jakoś sluzba zdrowia musi zarabiać...koncerny farmaceutyczne, prawda?
Kiedyś nikt nie slyszal o posiewie w kierunku gbs... Dzisiaj od razu dziecku "oslonowo" dają w pierwszej dobie życia antybiotyk... Czy to słusznie czy nie to ją już sama szczerze nie wiem...
Myślę, że z tym HIV i zoltaczka dwukrotnie to już lekka przesada...nie wiem czy za granicą też się to praktykuje...
No ale skoro mówią człowiekowi, że to dla dobra dziecka to idzie i robi...
W każdym razie - gdyby mi nie zalecił to ją bym sama z siebie nie powtarzała... -
nick nieaktualnyzjadłam dwa pauszki Kinder bueno bez czekolady bo całego arbuzamuszę wyrzucić takie zepsute sprzedają wrrrrr
Pomiar za godzine
Byłam na dworze i zaszłam do sklepu kupiłam ketchup Helmans 50% cukru stewi i ciasto wz-tke ale do zrobienia więcej mi wyjdzie bo taka gotowa była ale nie ciekawie wyglądała więc nie ryzykowałam ale to juz jutro zrobię chyba że mnie najdzie ochota to dzisiaj upiekę