Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Patrycja cos z tym gluko jest nie tak. Ja tez mam contour plus i ani razu przez 2.5 miesiaca takie jaja mi sie nie zdarzyły.
Agatia szkoda gadac. Drzwi za kilka tys z "porzadnej" firmy i tyle problemów. Najlepsze ze na kartonie opisane sa zgodnie z zamowieniem a w środku zupelnie co innego -
nick nieaktualnyDorinka współczuję
Kuźwa jakiś ułomny pomylił chyba kartony!!!!!
Powinni jakąś rekompensatę dać.
Sama bym miała nerwa ile można?!
Patrycja oszalał twój gluko!!!
Ja musze się wam przyznać dzisiaj ze mam dosyć tego dnia!
Jestem głodna tasiemiec urósł???? Czy co????
Co bym nie zjadła i ile zjadła mija 1,5h a ja znowu głodna!!!!!
Aż się boję iść spać bo się obudzi z głodu.
Czy wy zawsze na ostatnią kolacje jecie kromke chleba z serem żółtym??
Mam ochotę się najeść!
Agatia chyba przechodzę ten okres co ty niedawnowiecznie głodna.
To chyba było tak 20/21 tc??
Kamcia???????Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2016, 20:38
-
Żabko ja po 20 tc byłam non stop głodna
ale teraz ciut lepiej
ale jem często zdarza się i co 1,5h
Żabko ja wczoraj przed snem zjadłam 2 kanapki z polędwicą z warzywami, serem zoltymr i serkiem capricukier 100
Dzisiaj zjadłam trochę lodów algidacukier 103
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Żabko zjadłam małą gałeczkę, nakładanª w domu
bałam się więcej, bo były tak słodkie, że hej. Wczoraj zjadłam loda cortina i cukier 95. Ostatnio codziennie jem lody
ale staram się wybierać te mniej słodkie
Ja Żabko też ostatnio jadłam kromkę z majonezem na noci cukier był ok i po.kanapce i na czczo
-
Jestem Żabka
Właśnie leżę na kanapie przed tv
Pol dnia spędziliśmy na działce. Mąż kosil trawę a potem dokończył ogrodzenie. Pogoda niemal idealna. Ja siedziałam na lezaczku i tyle. Jakiś knoppers, jakieś jabłko czy sałatka musiały być. Ale przebywanie na świeżym powietrzu mnie wykańczamusze jeszcze raz to powiedzieć - w tej ciąży nie mam w ogóle mocy na cokolwiek. Mąż nawet chatę wysprzatal, pranie powiesił;,zrobił zakupy. A cukry nawet dobre. Dzisiejszy max to 102 po knoppersie. Śledzik pod pierzynka był przed chwilą mniam mniam
A co do majo majo
Wczoraj jadłam przed spaniem sałatkę z majonezem a teraz jestem po śledziku z majonezem i śmietanąWiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2016, 21:00
żabka04 lubi tę wiadomość
-
Hej, przeglądam sobie forum od początku bo szukam pomysłów na posiłki z dietka cukrzycowej i trafiłam na coś takiego:
"Witajcie, widze że cisza nastała na tym wątku... ja też mam cukrzyce ciążową i diete od około 3 tygodni.
Wytłumacze wam jak to jest ze słodyczami, lodami i jasnym pieczywem. Otóż są one zabronione przy cukrzycy ponieważ podnoszą cukier, tylko że to są cukry proste i one szybko podnoszą cukier i później jest gwałtowny spadek. Jak zjecie coś słodkiego to zmierzcie sobie cukier po 20 min 40min i 60min ponieważ może być niebezpieczny skok przez te słodycze ...
Przy ciemnym pieczywie, kaszach i ryżu cukier uwalniany jest stopniowo i jego najwyższy poziom jest właśnie po 60 minutach, dlatego po jedzeniu wg diety ma się wyższy cukier niż po zjedzeniu czegoś słodkiego
Inna sytuacja jest przy smażonym i tłustym - występuje tzw hiperglikemia opóźniona - co oznacza że cukier jest przez tłuszcz dłużej uwalniany i gwałtowny skok może być dopiero po 1,5h lub 2h - ja tak miałam po frytkach nie dość że smażonych na oleju to jeszcze z solą - po godzinie 98 a po dwóch 143...
Najważniejsze przy cukrzycy jest to aby cukier był stale na podobnym poziomie, a gdy jemy zakazane rzeczy to cukier wariuje i wtedy mierzenie godzine po posiłku nie ma żadnego sensu.
Mam nadzieje że nie odbierzecie mojego posta zle, chciałam wam tylko wyłumaczyć bo czytałam że się nad tym zastanawiacie"
Ja też mierzyłam sobie cukier po grzeszkach dopiero po godzinie, czy wy mierzycie te 20 minut po???
-
Izulla
Mierzylam juz po knoppersie po 30 45 min -różnie! Nic mi nie skakało
Zatem jeśli jem słodkie to na wszelkie sposoby sprawdzone
Po jablku skakalo mi po 30 min raz złapałam 122 (a po godz w normie )diab powiedziała ze to nie duże przekroczenie
Zatem małe jabłko czy wafelek zjadam
Przedwczoraj jadłam kebaba i zakładając że po tłustym cukier mógł później wywalić to tez nie miało miejsca
Po moich schabowych tez nie raz sprawdzałam po długim czasie -zawsze ok
Nie polecam zdecydowanie zupki chińskiejWiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2016, 21:07
Izulla81 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo to pojadłam
Zjadłam na zimno cienka parówke i kanapkę z szynka i serem żółtym z majonezem mniam.
Ciekawe o której zglodnieje?
Agatia ja tak miałam z córką w ciąży lody,pomidory i serek wiejski a i truskawki hihi
Teraz jakoś tak nie mam na to ochoty.
Kamcia ja to dzisiaj do męża też powiedziałam że ta ciąża to jakaś inna i sam przyznał rację albo ciąża albo ja się starzeje hihihi
Gościu nie wysyła zdjęć i czuje nosem że wózek jakiś zaniedbany.
Jak się nie odezwie do końca tygodnia to kupie nowy na pewno:-) -
Izulla ja miałam skoki po 30-40 min po "normalnych" posiłkach i 3 diab mi powiedziało, że dziwne by było, gdybym ich nie miała, bo wyrzut glikemii poposilkowej jest fizjologiczny
cukier mierzymy.po godzinie, bo wtedy wartość ma być w normie i po 2h ma być w normie. Dziecku szkodzą długo utrzymujące się wzrosty cukru, ale również szybkie spadki glilemii.
Ja nie mierzę już przed upływem godziny, bo diab mi wyjaśniły, co i jak. A po tłustym faktycznie wywala cukier, ale on nie skacze wtedy.na chwilę, a utrzymuje się długoprzekonałam się o tym po konserwie turystycznej
miałam cukier podniesiony przez 4h i podbity poziom innych posiłków.
Po knoppersie, lodach mierzyłam kiedyś częściej i cukry.ok. a teraz to olałam. Nie ma co popadać w paranoję i obłęd.
Gdyby cukry proste tak "mieszaly" w organizmie wcześniej, to na krzywej badaliby poziom cukru co 10 min, a nie po 1h i po 2h. A czysta glukoza to nic innego, jak cukier prostymega prosty
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2016, 21:18
Izulla81 lubi tę wiadomość
-
Izulla
O działce zawsze marzył - wziął dla córki. Przekopal 600 m kw samchętnie robi na niej pomimo że corki nie ma. ..ludzie byli przekonani ze zrezygnujemy
Nie bylo go 2 tyg może w domu chce mi trochę zrekompensować nieobecnośćz drugiej str nie mam wtedy powodów do marudzenia
jak w domu porobione to może działać na działce
Ale mi głupio jak ja siedzę bez mocy a on działa. ..może przyjdą jakieś siły. Na tę chwilę synuś zabrał mi je -
nick nieaktualnyTak Kamciu o tym wczorajszym:-)
No mąż twój to skarb:-)
Mój dzisiaj też jakiś grzeczny przyniósł mi banana i teraz Noe dawno parówke z lodówki hihi a rano mu mówię że woda do picia mi się skończyła i żeby poszedł listę mu zrobię co tam dokupić trzeba hahah a on do mnie ubierz się córką na hulajnodze się przejedzie i kupimy to co trzeba:-) taki mój mąż musi mieć przy sobie mnie!
Ale przyniósł wodę zakupy a ja za nimi się slimaczylam