X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Pay Autorytet

Wysłany: 8 maja 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kryteria rozpoznania cukrzycy ciążowej wg PTD, PTG 2014
    (75g OGTT)
    na czczo
    >92-125 mg/dl
    po 1 H
    ≥180 mg/dl
    po 2H
    >153-199 mg/dl

Czyli na czczo jest przekroczone.
    U mnie na czczo było 102, w morfologii bez robienia krzywej i jestem na diecie.
    Ginekolog powinien skierować Cię do poradni diabetologicznej.

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po dwóch dniach!
    Chyba udało mi się okiełznać podwyższony cukier po pierwszym śniadaniu :). Po prostu zjadam połowę porcji - czyli np jedną kromkę, zamiast dwóch,a obżeram się na drugie śniadanie czy później i cukier ładnie w normie.

Okazało się też, że moja pierwsza wizyta wcale nie była u diabetologa, tylko zwykłego ginekologa, który wręczył mi glukometr. Dlatego nic mi nie przekazali. Ale naprawiłam już błąd, za 2 tygodnie w poniedziałek mam wizytę typowo cukrzycową:D.

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 8 maja 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay też na synka czekam....:D też mój mężu dumny....:) ja mam teoretycznie na 16 lipca czyli dzień po moich urodzinach...taki mały prezent....;)

201507044662.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 8 maja 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! jestem po pobycie w szpitalu, dzisiaj wyszłam o 2 dobach.
    Te jedzenie w szpitalu to jakaś pomyłka... dieta cukrzycowa prócz innego chleba na śniadanie i kolację niczym się nie różniła od tej co dostawała reszta niecukrzycowych kobiet. Duszona marchewka, ziemniaki, sosy na mące, rozgotowane brokuły lub kalafior, zupa na mleku itd itp

Miałam konsultację diabetologiczną, dostałam glukometr, szkolenie jak go używać, o czym pamiętać przy komponowaniu posiłków no i wiecie cała reszta wiedzy na temat diety cukrzycowej.

Największe cukry po tym chlebie niby "graham" miałam godz. po śniadaniu i po kolacji. Nie zjadałam 3 kromek jak dawali tylko 2 małe a cukry po 135, 148!
    Na czczo 114, 100, 98.

pozytywnie było od względem badań ginekologicznych, konsultacji z ginekologami, szczegółowe usg, badania z krwi, moczu, cytologia...

Dzisiaj po kolacji moim glukometrem 90. Zjadłam sałatkę z pomidorków koktajlowych, rzodkiewek, sera białego, natki pietruszki, oliwy z oliwek, plus 2 kromki typu waza orkiszowe z dynią.

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • nanu Autorytet

Wysłany: 8 maja 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota wrote:
    Hej! jestem po pobycie w szpitalu, dzisiaj wyszłam o 2 dobach.
    Te jedzenie w szpitalu to jakaś pomyłka... dieta cukrzycowa prócz innego chleba na śniadanie i kolację niczym się nie różniła od tej co dostawała reszta niecukrzycowych kobiet. Duszona marchewka, ziemniaki, sosy na mące, rozgotowane brokuły lub kalafior, zupa na mleku itd itp

To samo było u mnie w szpitalu jak widziałam co jedzą dziewczyny z cukrzycą po porodzie. Aż śmiać mi się chciało, chociaż wtedy jeszcze tak bardzo nie znałam reguł, a mimo to czułam, że to pic na wodę.

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 8 maja 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to samo, i na podstawie cukrów po tych właśnie posiłkach dali mi insulinę... przy moich obecnych wynikach curów prawdopodobnie ogarnęłabym to samą dietą.

8pdp47e.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2015, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 15:19

wnidtv73dpzdszlc.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    Witajcie:) dołączam do was, słodkie mamy! Wyniki na podstawie krzywej cukrowej - na czczo 94,1 (norma 70-105 mg/dl) a po 2h 195,2 (przy normie <140 m/dl). Jak się bawić to się bawić;) dostałam glukometr, mam na razie (do wtorku) dokonywać pomiarów.
    Jak to mówią: "na przypale, albo wcale" ;) zaszalałaś :P Witamy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2015, 07:17

0na88, Kasiarzynka lubią tę wiadomość

8pdp47e.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nic tak nie podnosi cukru jak stres.
    Czekolady , lody, itd.. to przy tym Pikus ! :) Sprawdzone ! nie probujcie tego w domu :)

Aska87, polkosia lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 15:19

ivuszka lubi tę wiadomość

wnidtv73dpzdszlc.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    Dziewczyny nic tak nie podnosi cukru jak stres.
    Czekolady , lody, itd.. to przy tym Pikus ! :) Sprawdzone ! nie probujcie tego w domu :)

oj coś o tym wiem :/ stres i złość największy wróg ... cały tydzień u nas w domu powietrze można nożem spokojnie kroić :( męża najchętniej to bym sobie wymieniła na lepszy model, łez mi już brakuje... a cukry ciągle po 130 - 140 :/ nawet jak praktycznie nic nie zjem :/ w poniedziałek mam wizyte u diabetologa i jeszcze przez tego d*** insuline dostane heh :/

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska87 - to moze zaznacz u diabetologa ze to stresujacy czas dla Ciebie , moze na wyniki popatrzy inaczej . Ja mialam wczoraj cukier w normie ok 110 po posilu i zaczela sie klotnia , krzyk , lzy - taki "maly" ciazowo kryzyso-dramacik ;-) z ciekawosci zmierzylam cukier a tam 167 .

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    A generalnie proces regulowania cukrzycy wygląda tak że jak dieta nie pomoże, to wdrażają leczenie insuliną, tak? Od wczoraj moje cukry wyglądają średnio ciekawie, mimo że stosuję się do zaleceń. Ale od razu zaczęłam mieć wieeeelką chęć na produkty niedozwolone, mimo że przedtem mnie do nich nie ciągnęło. Chyba zakazany owoc najlepiej smakuje, stąd "parcie" na czekoladę, colę, itp. :P .

Kasiarzynka tak , moje cukry wygladaly na poczatku tragicznie . Najpierw uczylam sie jakie produkty moge w ogole jesc , pozniej w jakich ilosciach nie spowoduje wzrostu cukru i kiedy nie przesadze z iloscia ziemniakow np. oraz na jaki posilek co moge jesc
    . Przykladowo owoc u mnie sprawdza sie tylko na II sniadanie i II kolacje - na podwieczorek to pewny skok cukru.

Wszystko metoda prob i bledow , to co innej ciezarnej z cukrzyca nie szkodzi u drugiej moze powodowac skok cukry. Jak po jakims czasie mimo diety cukry beda skakac to wtedy insulina.

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • miscelle Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, melduję się rozpakowana i BEZ CUKRZYCY!!!! Młoda też nie ma, ufffff co za ulga :-) urodziłam w 37/38 tygodniu trzy dni po porodzie mierzyłam cukry i jest ok. Ale dieta i tak do karmienia zostaje :-)

Dżuls, 0na88, Smartunia, Aska87, Evell, Miu95, ivuszka, Aguś26, maglic, .ona. lubią tę wiadomość

👨‍👩‍👧 2015 Nela
    👨‍👩‍👧‍👦 2020 Kubuś
    hchy9jcg2fs2tpt8.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miscelle wrote:
    Cześć dziewczyny, melduję się rozpakowana i BEZ CUKRZYCY!!!! Młoda też nie ma, ufffff co za ulga :-) urodziłam w 37/38 tygodniu trzy dni po porodzie mierzyłam cukry i jest ok. Ale dieta i tak do karmienia zostaje :-)
    Super, gratulacje!!!!!!!! :D :D :D :D :D :D :D

8pdp47e.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miscelle gratuluje dzielna mamo ! precz z cukrzyca :))

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miscelle gratuluję szczęśliwego rozwiązania....:) No i życzę Wam dużo zdrówka....:) Niech mała zdrowo rośnie....:) Takie wiadomości to ja lubię...:D

201507044662.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miscelle wrote:

super :) gratulacje :)

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miscelle gratulacje! :) Oby każda z nas miała takie informacje po wyjściu ze szpitala! :))

Smartunia lubi tę wiadomość

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miscelle wrote:

O ja! :) GRATULACJE! :D

<3 SYNEK FLORIAN <3
‹‹ 80 81 82 83 84 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ