Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień doberek!
Dziewczyny dostałam glukometr accu-chek peforma nano i do tego jest nakłuwacz accu chek fastClix. Receptę na paski dostałam, ale chcę sobie dokupić lancety i jak patrzę na tę cenę to nogi się uginają: za 204szt 64zł! To jakaś tragedia... Dlatego zastanawiam się żeby kupić inny nakłuwacz np digitest i do tego lancety 200 szt już po 29-30zł a nie jeszcze raz tyle!
Po za tym w dwóch aptekach dzisiaj nie dostałam tych lancetów do swojego nakłuwacza, bo nie mieli.
Myślicie, że mogę tak zrobić, że nakłuwacz inny? W szpitalu nakłuwali mi zwykłą igłą do strzykawek...SYNEK FLORIAN
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dzięki angel-84, kupię teraz 24 szt tego accu-chek i spróbuję robić jak piszesz.
Wiecie co, zjadłam na obiad 2 łyżki ugotowanego al dente ryżu brązowego, do tego sałatkę z pomidorów i sałaty z dodatkiem jogurtu naturalnego i ćwiartkę (nogę) całą z kurczaka z rosołu bez skóry i glukoza po godz 89! jestem w szoku. Po tych obiadach szpitalnych poniżej 110 nie schodziło... i to też dziubałam ten obiad i za chwilę byłam głodna.
Teraz robię sobie kawę parzoną z odrobiną mleka bez cukru i chyba zjem sobie 2 kosteczki czekolady gorzkiej
Smartunia lubi tę wiadomość
SYNEK FLORIAN
-
nick nieaktualny
-
Ja mam właśnie Accu Chek Performa Nano i on ma po 6 w bębenku Jednej igły używam czasem tydzień, czasem 10 dni - różnie Nie zmienia się automatycznie po ukłuciu, sama decydujesz kiedy zmieniasz.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Witam Słodkie mamy. Rozpisałyście się dziś
Kasierzynka- oczywiście witamy w naszych skromnych progach, choć wolałabym juz nikogo nie witać, bo to oznacza kolejne diagnozy, który zbijają z nóg. Pamiętam jak usłuszałam sama że mam cukrzycę ciążową to chodziło mi po głowie : DLACZEGO JA? I byłam tak zaskoczona,że nie potrafiłam znaleźć własnego auta na parkingu...
Smartunia- czyli mamy w brzuszkach kolegów - masz już wybrane imię? Ja nie mogę się z mężem dogadać w tej kwestii. Mi się podoba Szymon i już przestałam się martwić tym że to dość popularne imię ostatnio. A mój M marudzi ze to brzydko ;(
Ona88 i Aska87 - mi też stres tak wywala cukier, tyle że na czczo nastepnego dnia. I mój mąż wyjechał na tydzień więc nie denerwuje bezpośrednio. A że już tęskni mi się to też nie dobrze. W ciąży nie dogodzisz..
Bergamota - ja też mam glukometr Accu-Chek ale nakłuwacz z Contour ts. Jakoś tamten mnie drażnił. I za igły jakies grosze płace tylko kupiłam innej firmy Optiles i jakoś 100 szt 16zł już dokładnie nie pamiętam. Kupiłam 20 kilka tyg temu i jeszcze ich kilka mam, tak często zmieniam. I po takim kurczaczku tez mam dobre cukry. Ogólnie mięsko to białko i tak szybko cukru nie podniesie.
Miscelle - GRATULACJE !!! Sliczna jest. I najważniejsze ze zdrowe jesteście.
Tylko czekać na kolejne zdrowe bobasySmartunia lubi tę wiadomość
-
Pay Szymek bardzo ładne imię...u nas są trzy imiona do wyboru...i tak decyzja stoi w miejscu...;p Będzie albo Dawid, albo Sebastian, albo Rafał... po trudach oboje wybraliśmy te trzy...
Ja teraz czekam na pomiar cukru po kolacji...boję się, że może być podwyższony przez ketchup na który się dziś skusiłam... ale trudno co ma być to będzie...;p
Pay lubi tę wiadomość
-
Kasiarzynka ja osobiście nie miałam problemów z tym...gorzej teraz słabo krew mi leci i muszę delikatnie wyciskać, bo inaczej nie mam z czego badani zrobić...i nie pomoga mi nic, ani wcześniejszy "masaż" opuszka palca, ani umycie rąk w ciepłej wodzie...nic...
-
Kasiarzynka wrote:Czy też miałyście tak na początku, że nie potrafiłyście prawidłowo wykonać pomiaru? Ja zmarnowałam dużo pasków gdy krwi okazało się za mało (wyskakiwał błąd, np. E-4). Nie dość, że muszę się ponownie kłuć to jeszcze zużywam paski .
Oj, pierwsze kilka dni masakrycznie dużo pasków przez to zużyłam ;/ W ogóle początkowo pomiar zajmował mi nawet 15 minut!!! Krew nie chciała mi lecieć, jak leciała to pasek nie zasysał lub za mało zassał albo za długo to trwało i właśnie wywalało ten błąd... Ja przyznaję, że w większości przypadków wyciskam kroplę i robiłam test - nie ma u mnie różnicy w wyniku przy kropli swobodnie wypływającej i takiej wyciskanej.
Ja też mam mieć syna i też mamy problem, ale z tego tytułu, że żadne z nas nie ma upatrzonego imienia, więc problemem jest w ogóle jakieś zaproponować. Ja zaproponowałam Tomka (kiedyś śniło mi się, że był Antoś ale to obecnie zbyt popularne imię, więc odpada), mąż dorzucił Karola, Radka, Mikołaja, Marka i Mieczysława (dwa ostatnie odrzuciłam).Smartunia, Kasiarzynka lubią tę wiadomość
-
Aguś26 wrote:Dziewczymy pomocy przeziebilam się leci mi z nosa jak z kranu czym się mogę leczyć ?
Niestety za dużo leków nie ma, szczególnie bez cukru.
Pranatal GripCare jest w tabl - ogólnie na przeziębienie w ciąży.
Czosnek
Wapno z wit C - bez cukru
Dużo płynów
Napar z imbiru
Herbatka malinowa
woda morska do nosa - lepiej hipertoniczna, obkurczy śluzówkę, tylko bez dodatku olejków eterycznych
Krople i areozole do nosa typu Otrivin nie są dopuszczone dla ciężarnych.
Jeśli by się coś więcej działo idź do lekarza.
-
Pay wrote:Niestety za dużo leków nie ma, szczególnie bez cukru.
Pranatal GripCare jest w tabl - ogólnie na przeziębienie w ciąży.
Czosnek
Wapno z wit C - bez cukru
Dużo płynów
Napar z imbiru
Herbatka malinowa
woda morska do nosa - lepiej hipertoniczna, obkurczy śluzówkę, tylko bez dodatku olejków eterycznych
Krople i areozole do nosa typu Otrivin nie są dopuszczone dla ciężarnych.
Jeśli by się coś więcej działo idź do lekarza.