Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, nie wiem czy trafiłam w odpowiedni wątek. Co prawda nie mam (tak myślę) cukrzycy ciążowej, ale chciałabym zapytać o wyniki, czy są prawidłowe? Nie mam wcale przy nich podanych norm. Jestem w 24 tygodniu ciąży. Nie wiem czy jakieś ma to znaczenie, ale ogromnie dużo pije. Sama jestem przerażona, że tak dużo, ale ciągle mi się chce pić. Parę razy zdarzyło mi się małe omdlenie.
Test obciążenia glukozą 50g
Na czczo 100
Po 1h 136
Test obciążenia 75g
Na czczo 93
Po 1h 110
Po 2h 100
Czy są to prawidłowe wyniki? Przy skierowaniu na te wyniki mój lekarz prowadzący wspomniał coś o poradni diabetologicznej, ale to przy takich wynikach?
Będę wdzięczna za pomoc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2015, 13:48
ewa13 lubi tę wiadomość
-
Sikam normalnie, nie zauważyłam żeby woda zatrzymywała się całkowicie. Wstaje również załatwiać się w nocy. I nie mówię tu o naciskaniu na pęcherz, a o pełnym oddaniu moczu. Ostatni posiłek jadam góra koło 21. W nocy nie jem, ani nie podjadam wcale. Rano kolejny posiłek mam koło 8.
-
Paola - ja miałam tylko nieznacznie podniesione wyniki na czczo (nawet mniejsze niż ty) i trafiłam do diabetologa, dostałam glukometr i muszę się kuć .
O co chodzi z tą wodą w organiźmie przy cukrzycy?
Ja właśnie wróciłam z roboty, od 9 taki zapieprz, że musiałam przysiąść w toalecie na sekundę na ziemi, bo bym zemdlała. Zdążyłam zjeść moze 5 paluszków i nic kompletnie innego... w drodze do domu podjechałam do McDonalda i zjadłam kanapkę, frytki, lody i wypiłam colę... ;/. Skrajna nieodpowiedzialność, ale bym na twarz padła. Teraz czekam co mi glukometr za godzinę pokaże.
A z rana mam kolejną rewelację - na czczo ok, po śniadanku - 2x chlebek wasa graham + szyneczka konserwowa + 4 plastry pomidora = 134 po godzinie . Od dzisiaj próbuję jedzenia koło 3 w nocy, jak na razie i tak codziennie się budzę do kibelka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2015, 14:58
-
paola1205 wrote:Dziewczyny, nie wiem czy trafiłam w odpowiedni wątek. Co prawda nie mam (tak myślę) cukrzycy ciążowej, ale chciałabym zapytać o wyniki, czy są prawidłowe? Nie mam wcale przy nich podanych norm. Jestem w 24 tygodniu ciąży. Nie wiem czy jakieś ma to znaczenie, ale ogromnie dużo pije. Sama jestem przerażona, że tak dużo, ale ciągle mi się chce pić. Parę razy zdarzyło mi się małe omdlenie.
Test obciążenia glukozą 50g
Na czczo 100
Po 1h 136
Test obciążenia 75g
Na czczo 93
Po 1h 110
Po 2h 100
Czy są to prawidłowe wyniki? Przy skierowaniu na te wyniki mój lekarz prowadzący wspomniał coś o poradni diabetologicznej, ale to przy takich wynikach?
Będę wdzięczna za pomoc.
Wyniki masz takie, że tylko pomarzyć
Normy przy obciążeniu 75g, to na czczo chyba do 105, po 1h 160/180 (w różnych laboratoriach), po 2h max 140.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2015, 15:52
-
Moim jednym z objawow było wzmożone pragnienie własnie.
Paola szkoda ze odrazu nie dali Ci skierowania na test z 75g glukozy a dwa razy musiałas to przechodzic , po 50 g miałaś za dużo na czczo wiec skierowali Cie na 75 g, tu również jest troche za duzo- wg mnie skieruja Cie do poradni diabetologicznej.
Tu sa aktualne kryteria rozpoznania cukrzycy wg Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego z 2014 r.
Kryteria rozpoznania cukrzycy ciążowej wg PTD, PTG 2014
(75g OGTT)
na czczo
>92-125 mg/dl
po 1 H
≥180 mg/dl
po 2H
>153-199 mg/dlWiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2015, 15:59
Dżuls lubi tę wiadomość
-
Dżuls wrote:Słyszałam, że przy cukrzycy właśnie dużo się pije. U siebie tego nie zaobserwowałam.
Ja też nie piję, w zasadzie muszę się zmuszać. 3 litry płynów dziennie to dla mnie abstrakcja. Cieszę się, jak uda mi się z 4 szklanki wypić. Zresztą kurde nie mogę, jak lecę do pracy to nie ma często jak siusiu zrobić a ja z nerwów od razu mam parcie na pęcherz -
Dżuls, piękny wynik hemoglobiny
Jeszcze co do picia, to ja od dziecka byłam nauczona pić słodkie. Zwykłej wody się nie tknęłam, jedynie soki, herbaty, inne barwione napoje... dopiero jak pojechałam na kolonię na Węgry to byłam zmuszona nauczyć się pić wodę źródlaną i po tym doświadczeniu może nie stałam się fanką wody ale już nie było dla mnie problemem napić się niegazowanej (toleruję tylko wody niegazowane typu Kropla Beskidu lub Nałęczowianka. Niektórzy mówią, że to kranówa bez smaku ale ja właśnie tylko taką wypiję). Teraz więcej piję czystej wody, może raz dziennie herbata, czasami pozwolę sobie na jakiś sok (nie skacze mi po nim cukier) i mleko. Nie wiem czy dziennie zbierze się tego 2l... w niektóre dni na pewno, ale zdarza mi się, że wypijam wodę lub herbatę do śniadania (szklanka), potem do obiadu woda (też szklanka) i przy kolacji stwierdzam, że prócz tych dwóch szklanek nic więcej nie piłam przez cały dzień, bo po prostu nie czułam pragnienia. -
No i wróciłąm od diabetologa. Same dobre wieści. Cukry super, cukrzyca "symboliczna", dawki insuliny też, co prawda zwiększyłą mi do 4j insulinę nocną, bo cukry mam tak na granicy normy. Mi się zawsze wydawało, ze jak ogólnie ma się problemy z cukrami, to w każdej kolejnej ciąży cukry wyglądają coraz gorzej, to samo jeśli chodzi o wiek ciąży - im starsza tym gorzej. A tu babeczka mi mówi, że nie do kończa tak jest, bo podobno aż 2/3 kobiet, które w pierwszej ciąży miały cukrzycę w drugiej już jej nie ma, cukry też mogą się poprawiać wraz z wiekiem ciąży, co nie znacza oczywiście, że w okolicach 30go tygodnia nagle gwałtownie mi się nie pogorszą. Ogólnie babka powiedziała, że jest ok, glukometr też wygląda na ok. Powiedziałą też, że żadem glukometr nie jest dokładny, wyniki mogą odbiegać od prawdy aż o 30 punktów O_o
-
hej a ja od tygodnia mam masakryczne cukry 130 - 140 a tak się cieszyłam z ładnych ale cały ten tydzień miałam na maksa nerwowy teraz zjadłam na obiad 4 pierogi w miedzyczasie odebrałam wyniki bdan i po godz cukier 130 jak po pierogach nawet 10ciu miałam max 95
myślicie że to ten stres tak wpływa?
i mam do Was jeszcze jedno pytanie ... badałyście może CRP ? czytałam że przy cukrzycy może być podwyższone, moja gin twierdzi że to nie ma znaczenia
miałam 18 po antybiotyku spadło do 11, a teraz 3 tygodnie po odstawieniu antybiotyku znowu 13 i już nie mam pojęcia skąd to się bierze bo wszystkie inne badania mam w normie