X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 wrote:
    Tak myślałam. No nic, mam jeszcze trochę czasu na próby, może znajdę sposób na ustabilizowanie porannego cukru i wtedy nic nie będzie ponad normę (odpukać!). Może też spróbuję spaceru zaraz po śniadaniu. Szkoda, że nie mam psa bo tak głupio błąkać się samotnie po okolicy :P.

Jajeczniczkę zrobiłam - nie chciało mi się wyjmować parowaru, więc wzięłam garnek, nalałam wody z 2cm i na niego położyłam łatwo nagrzewającą się miseczkę, która nie dotyka tej wody (metoda jak przy rozpuszczaniu czekolady). Do tego 2 jajka, pół łyżeczki masła, szczypiorek, odrobinę soli i 2 pokrojone pomidorki koktajlowe. Mieszałam aż się ścięła :). Pycha. Tylko 2 jajkami się nie najem XD. Posiłkuję się grahamowym pieczywem wasa, przynajmniej mnie "zapcha".

O, czyli wiem co kolejnym razem będę jadła na śniadanie (w domu :) )

piję własnie koktajl z awokado z sokiem z limonki i zarodkami pszennymi - mniam!

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To kaplica, bo po 8h cukier mam 95-100 :/

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ivuszka wrote:
    Ja jem tylko chlebek orkiszowy np. w piekarni Ziarenko. Na sniadanko 2 kromeczki sałata, szynka drobiowa, pomidor i herbata gorzka no i się cały czas ruszam. Ja masła w ogóle nie używam. Dziś mam zamiar kupić sobie olej lniany i nim np. skraplać kromeczki. A ja do szpitala pojechałam z samym dowodem.

Olej lniany piłam od początku ciąży łyżkę dziennie. Teraz przyjmuję w tabletce omega-3 bo... no nie mogę teraz tego oleju przełknąć. Odwidziało mi się ;) Czasami siemię lniane sypię na kanapki. A co do smarowania chleba czy sałatek jestem bardziej przyzwyczajona do oliwy z oliwek :)

Dzięki ivuszka za wszelkie odpowiedzi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2015, 12:27

ivuszka lubi tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm no i tak jak mówiłam - zjadłam jajecznicę, chlebek wasa i do tego batonik kinder bueno ;)... cukier po godzinie? 100.

Może tak jak któraś z was pisała - na I śniadanie zjem jeszcze mniej i lżej a na drugie się objem. Zrobię wszystko, żeby nie dostać insuliny bo zastrzyku sobie sama nie zrobię, mam fobię do takich rzeczy! Brr od razu myśli, że sobie flaki przekuję :/. Wystarczy już, że przy kuciu glukometrem podskakuję jak mała dziewczynka...

Generalnie czytałam, że zalecają umyć ręce w ciepłej wodzie przed nakłuwaniem... rozumiem, że ma to na celu tylko zwiększenie krążenia tak? Raz umyłam w zimnej wodzie i było cudownie, bo NIC nie poczułam a krew i tak poleciała. Chętnie bym to częściej robiła ;P

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi z zimnych rąk nie chce lecieć krew w ogóle ;)

Teraz hit, zjadłam dużą porcję makaronu ciemnego z bolońskim (wersja light, czyli pierś z kurczaka i sos ze świeżych pomidorów) + gruszka + jabłko i po 1h 88... Ja nie wiem co się dzieje :/

0na88, ivuszka lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na mnie ciemny makaron (pełnoziarnisty, nie razowy) też dobrze działa. Wsuwam dość często np z pesto :).

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, ale czy to nie jest za niski cukier? 88 po 1h?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A robiłaś coś jeszcze? Sprzątałaś, chodziłaś itp?

Wydaje mi się, że wynik jest ok, bo poniżej 60 jest źle. Dwa dni temu miałam nawet 74.

Ale niech się inne dziewczyny wypowiedzą, bo o tym też mi nie powiedziała moja lekarka :D. Podała tylko "za wysokie" normy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2015, 14:03

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norma po posiłku to 70-120. Polkosia oby tak dalej

Miu95, Smartunia lubią tę wiadomość

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia mam ten sam problem z cukrem na czczo ci ty a po posilkach jest ok nieraz nawet niższy niż na czczo i dlatego stwierdzono u mnie cukrzycę bo po takiej glodowce jak szłam do laboratorium to zdarzył mi narosnac... ja dziś rano 92 nie moge zejść poniżej tych 90 co cokolwiek i o której kolwiek bym jadła

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2015, 14:15

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    ja najniższy cukier miałam po obiedzie 67.
    A co do mycia rąk to ja przed każdym kłuciem myje ręce w zimnej wodzie i krew leci.
    Sprawcie sobie jak macie ustawioną igłę w nakłuwaczu na jaką głębokość- ja mam na 2. Im wyżej ustawiona tym kłucie bardziej bolesne i nieprzyjemne

• polkosia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś, ja ostatnio jak zjadłam w nocy o 2 kanapkę (jedna kromka z białym serem), to rano o 6 miałam cukier około 80, więc szamnęłam kefir i poszłam dalej spać :) Po 9 jak wstałam cukier był znów niski, ale gdyby nie te dwa "posiłki", to na bank znów 100 z rana. Ciekawe tylko czy to tak zdrowo w nocy coś jeść?

Angel, czy przy takim niskim cukrze to już oznacza, że znów trzeba coś jeść, żeby nie "odbił"?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2015, 14:19

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:

Angel, czy przy takim niskim cukrze to już oznacza, że znów trzeba coś jeść, żeby nie "odbił"?
    nie wiem jak powinno być, ale ja skusiłam się na Loda i poszłam na spacer :)

polkosia lubi tę wiadomość

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też już próbowałam z nocnym posiłkiem ale nie wiem czy tak można no ale jak jem o 23 ostatnia kanapkę to po 6 już jest 95

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej to wywalić ten glukometr :P Zdrowo żyć i się nie stresować. Pierwsze trzy miesiące mojej ciąży były taaakie błogie bez tego urządzenia :D

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nanu Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:

Mi lekarka powiedziała, że to w porządku. Cukier nie przekroczył przecież normy. Nawet powiedziała mi, że jest dobrze jeśli np po pierwszym śniadaniu mam 70, a po drugim 110. Bałam się, że taki skok jest zły ale ponieważ obydwa wyniki są poniżej 120 to wszystko jest dobrze.

• polkosia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby tak, ale do tej dolnej granicy bliżej od 80 niż 110 ;) I wtedy nie wiem czy mam znów coś jeść czy nie :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nanu Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem jeśli jestem głodna. Często tak jest, że zjadam pierwsze śniadanie, za godzinę mierzę cukier i od razu jem drugie śniadanie, za godzinę mierzę cukier i jem trzecie śniadanie, bo cały czas jestem głodna, a lekarka cały czas jak mantrę powtarzała - nie wolno ciężarnej być głodną!

polkosia, Dżuls, Smartunia lubią tę wiadomość

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 wrote:
    Tak myślałam. No nic, mam jeszcze trochę czasu na próby, może znajdę sposób na ustabilizowanie porannego cukru i wtedy nic nie będzie ponad normę (odpukać!). Może też spróbuję spaceru zaraz po śniadaniu. Szkoda, że nie mam psa bo tak głupio błąkać się samotnie po okolicy :P.

U mnie np jest tak, że po posiłkach nie przekraczam 120, zazwyczaj mam koło 104 (no chyba że ewidentnie i świadomie nagrzeszę :P), ale za to poranne cukry są bardzo różne i czasem jednak wychodzą poza normę.
    A co do insuliny to nie ma co sięjej tak bać. Ja zemdlałąm przy pierwszym samodzielnym wkłuciu, na które z zaskoczenia wzięła mnie pielęgniara, odwieźli mnie na wózku do łóżka i dopiero się ogarnęłam. Było sporo śmiechu, bo na oddziale oczywiscie sami doświadczeni cukrzycy, kłującysię od dwudziestu lat po kilka razy dziennie. Teraz juz robiezastrzyk bez mrugnięcia okiem, bo jestem głodna i chcę już móc sięszybko zabrać za jedzenie :) A sama insulina ułatwia życie, można zjeść jak człowiek, a nie wyliczać wszystko co do grama.
    Ruch też baaaardzo dużo daje, widzę po sobie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2015, 15:34

Smartunia lubi tę wiadomość

8pdp47e.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Mi z zimnych rąk nie chce lecieć krew w ogóle ;)

Teraz hit, zjadłam dużą porcję makaronu ciemnego z bolońskim (wersja light, czyli pierś z kurczaka i sos ze świeżych pomidorów) + gruszka + jabłko i po 1h 88... Ja nie wiem co się dzieje :/
    węglowodany złożone trawi siędłużej i nie powodują gwałtownego wzrostu cukru, warzywa też opóźniają, a kurczak o kurczak :)

8pdp47e.png
‹‹ 76 77 78 79 80 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ