X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardziej czeka mnie neurolog bo to 6 raz przez ostatnie 30 dni ;/. Kurcze ciągle coś, ale to już drugi raz, kiedy w nocy zaczyna się ulewa a u mnie wychodzi migrena podczas snu. Oby lato nie było deszczowe! XD

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2015, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota wrote:
    Ile czekałyście na wizytę do diabetologa (na nfz)?

mnie na następny dzień wcisnęli bo ciążowe to od ręki u nas biorą :) teraz mniej więcej co 2 tyg będe miała kontrolę podobno ... (wcześniej chodziłam prywatnie)

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • Pay Autorytet

Wysłany: 4 maja 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus super ze komunia się udała szczególnie pod względem zywieniowym.

Dzuls ja miałam możliwość sprawdzania glukometru w poradni diabetologicznej. Może też zapytaj czy mogą zkalibrowac Twój.

Miu. Ja miałam migreny po początku ciąży. Przeszło w II trymestrze. Tego Ci życzę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2015, 13:13

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 4 maja 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super, dzieki za radę, w sumie nie pomyślałam o tym, żeby go pokazać w poradni.

Mendzę o tych moich dobrych cukrach, ale kurde - wczoraj zjadłam miskę lodów (bo już nie wyrobiłam :P ), polanych na dodatek kawą, a na końcu zagryzłam cynamonowymi słodkimi paluszkami z cukierni i cukier po godzinie 102, a jeszcze trzy miesiące temu po pół kromki razowego pieczywa miałam ponad 140. Wdrożono mi co prawda w tym czasie insulinę, ale tak czy siak trochę mnie to zdziwiło.

8pdp47e.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 4 maja 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls, to tyko się cieszyć, że tak ładnie cukry ci się unormowały :) Oby do końca tak zostało.

Miu, współczuję migreny. Mnie bardzo rzadko boli głowa i dosłownie kilka dni po zapłodnieniu chwyciła mnie pierwszy raz w życiu trzydniowa migrena... wtedy dopiero poczułam na co moja mama tak narzeka...

Pytanie: czy którejś z Was wyszło białko w moczu podczas rutynowego badania? Wiem, że białko w moczu może świadczyć o gestozie (dzisiaj zrobiłam całą listę badań w tym kierunku) ale ponoć przy cukrzycy też lubi się pojawiać (bez zatrucia).

• Bergamota Autorytet

Wysłany: 4 maja 2015, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Dziewczyny idę na dobę do szpitala... niestety :/ myślałam że się obejdzie ale ginka stwierdziła, że tak będzie najpewniej jeśli chodzi o ustalenie dokładniejsze jak mój organizm reaguje na glukozę.
    Oj jak mi się nie chce! Teraz mam dylemat czy jechać jutro już, czy pojutrze...

Z dzidziusiem wszystko ok! :) na 70% to chłopczyk :) Przez chwilkę dosłownie ginka zobaczyła jejcętka, ale jak stwierdziła - nie da sobie uciąć głowy że na 100% to mały mężczyzna ;) ale jeszcze będzie czas żeby się upewnić :) nie dało się zrobić stop klatki narządom płciowym bo brzdąc jak tylko zaczęła dokładniej robić pomiary wypiął się pupą w stronę mojego kręgosłupa! ;)
    Termin wg usg z 20 września przesunął się na 9 września :) Wg OM mam na 12 września :)

A właśnie - jestem zielona kompletnie w temacie przyjęć do szpitala, może któraś z Was mi podpowie:
    mam wcześniej dzwonić i ustalić termin, czy pojechać n jutro rano (jak się zdecyduję) na IP i stamtąd skierują mnie na oddział?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2015, 16:43

Dżuls, Smartunia lubią tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 4 maja 2015, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota ja jak miałam iśc do szpitala nie dzwoniłam po prostu przyjeżdżałam i od razu szłam na oddział. No to mamy podobny termin :).

A ja byłam dziś w poradni i oprócz cukrzycy będę mieć jeszcze zabawę z tarczycą ehh, masakra jakaś.

201509057452.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też mam zabawę z tarczycą...także na zmianę odwiedzam ginekologa, endokrynologa i diabetologa...:)

0na88 lubi tę wiadomość

201507044662.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota - przykro mi :(. ALe dasz radę! I będzie wiadomo dokładnie co i jak.

Ja mam niedoczynność tarczycy wykrytą 3 lata temu. I teraz chodzę do endo-gin średnio 1-2 w miesiącu. Przy tej cukrzycy to jeszcze bardziej upierdliwe, bo tabletki łyka się rano na czczo, potem minimum pół godziny czasu do jakiegokolwiek jedzenia. I może to mi psuje wyniki porannych pomiarów ;).

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 a co bierzesz?? ja łykam Euthyrox50

201507044662.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 4 maja 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ivuszka wrote:
    Bergamota ja jak miałam iśc do szpitala nie dzwoniłam po prostu przyjeżdżałam i od razu szłam na oddział. No to mamy podobny termin :).

A ja byłam dziś w poradni i oprócz cukrzycy będę mieć jeszcze zabawę z tarczycą ehh, masakra jakaś.

Jechałaś rano? Byłaś na czczo?

To czeka Cie jeszcze endokrynolog :-(
    ZDRÓWKA mimo to życzę!

Ja jak zobaczyłam bobaska, dowiedziałam się że wszystkie parametry w porządku, to cały ten szpital to pikuś.
    Szkoda tylko że mojego M przy mnie nie ma bo w Niemczech jest... no ale trudno, jestem silna dla bobaska, sama nie jestem :-) :-) :-)

Smartunia lubi tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 4 maja 2015, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jechałam rano tak koło 8mej i byłam na czczo.
    Mam nadzieje, że jutro uda mi się coś pozałatwiać z tym endokrynologiem.

201509057452.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2015, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam problemy z tarczyca , ja z kolei lykam euthyrox 88. I tak samo w miesiacu odwiedzam na zmiane endokrynologa , diabetologa , ginekologa prowadzacego i jeszcze na kontrolnie na patologie ciazy - od lekarza do lekarza :)

Smartunia lubi tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2015, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smartunia - przed ciążą Euthyrox 50, w ciąży mi się wyniki pogorszyły i teraz naprzemiennie 50 i 75. Jest szansa, że za kilka tygodni znowu będzie trzeba łykać więcej, no ale na razie wyniki są ładne :).

W ogóle mam głupi problem, bo zaczęłam się zastanawiać od jakiego lekarza dostałam ten glukometr ;P... bo miałam skierowanie do poradni patologii ciąży, babeczka mnie przepytywała jak ginekolog-endokrynolog, generalnie powiedziała że dieta niskoglikemiczna i za dużo więcej nic... jak wygląda taka pierwsza wizyta u diabetologa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2015, 22:23

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 4 maja 2015, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivuszka - mam jeszcze jedno pytanie... przepraszam, że tak truję. Ile czasu spędziłaś na oddziale w szpitalu? Ginka mówiła mi że tylko mam iść na dobę, mam nadzieję że tak będzie.

M zadzwonił i troszkę mi lepiej jak sobie pogadaliśmy :) jest ponad 600 km ale czuję jego wsparcie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2015, 22:51

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2015, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pierwszej wizycie miałam pół godzinne szkolenie na temat tego co jeść, czego nie i jak obsługiwać glukometr. Następnie miałam pobranie krwi i następnie wizyta. NA wizycie lekarz zmierzył mi ciśnienie, spytał ile ważyłam jak się urodziłam i czy ktoś w rodzinie ma cukrzyce. Przepisał receptę na paski i zapisał na następną wizytę za 3 tyg. I już :)

Miu95 lubi tę wiadomość

• nanu Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi diabetolog na pierwszej wizycie niewiele powiedziała. Wypytała o przebieg pierwszej ciąży, zaglądnęła do wyników tej, przepisała recepty na paski i w zasadzie tyle. Po wizycie u niej miałam dwugodzinne szkolenie z pielęgniarkami, które dokładnie tłumaczyły zasady diety i jak mierzyć cukier.

Miu95 lubi tę wiadomość

• ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 5 maja 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota ja byłam tak może od 8-16 a na następny dzień odebrałam sobie wypis ze szpitala.
    Ja dziś na sniadanko zjadłam smażoną jajecznice z 2 jajek, cebulka, paróweczka 86% mięska drobiowego do tego 2 kruche kromeczki i cukier 90 oczywiście cało godzinne sprzątanko w domu.
    Czy to możliwe żeby był tak niski cukier?? :))

201509057452.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Ivuszka jak najbardziej możliwe...ja po dzisiejszym śniadaniu i może z jakieś 20 min zakupy cukier miałam 88 i ostatnio często mam takie wyniki między 88 a 95 po śniadaniach i kolacjach a czasami nawet po obiedzie...:D

ivuszka lubi tę wiadomość

201507044662.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, ja żadnego szkolenia nie miałam. Powiedziano mi, że do glukometru jest instrukcja i mam sama wykumać co i jak ;)... najchętniej poszłabym gdzie indziej jeszcze, no ale skierowania już nie mam. Może jakimś cudem da mi lekarz, który robi usg prenatalne bo mam w czwartek wizytę.

Jestem wściekła. Nieważne co zjem i tak zawsze mam podwyższone cukry po pierwszym śniadaniu :/ (nawet do 145). I żeby było śmiesznie, po żadnym innym posiłku w ciągu dnia nigdy mi nie skoczyło powyżej 120. Jedyne skoki miałam 2x na czczo, ale to były drobne wahnięcia. Czy to się kwalifikuje na insulinę po śniadaniu?

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
‹‹ 74 75 76 77 78 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ