Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Bergamota u mnie jest podobnie tak jak u Ciebie nie wiem skąd ta cukrzyca, też mi bliżej do niedowagi w rodzinie cukrzyków nie ma.
pytasz co robimy kiedy jest nagła sytuacja z wyśjściem zawsze zabieram coś ze soba nawet chrupkie pieczywo lepiej nie dopuścić do tego byśmy były bardzo głodne bo wtedy dopiero cukier skacze. Glukometr też zawsze zabieram ze sobą.
Właśnie z tymi zachciankami jest najgorzej ;/ ja czasami zjem sobie kawałek serniczka jak wiem że będe wychodzić np. na jakiś spacer. -
heh a ja dziś mam temperaturę...może nie jakąś wysoką, ale zawsze.... Ale mam do Was jeszcze jedno pytanie bo różne wersje słyszałam i już sama nie wiem...jak Wy mierzycie cukier godzine po posiłku, ale godzinę po tym jak zjecie danie, czy jak zaczniecie jeść?
-
Mnie na początku strasznie denerwowało to przestawienie całego swojego rozkładu dnia i dostosowanie go do jedzenia i mierzenia poziomu cukrów. Teraz już się przyzwyczaiłam i nauczyłam, że np zakupy zajmą mi tyle i tyle czasu, więc zdążę zjeść i w godzinę obrócić na mierzenie lub zaraz po zmierzeniu wyjść, za godzinę w trakcie zakupów zjem i wtedy mam jeszcze godzinę na powrót lub będę w takim miejscu gdzie spokojnie dam radę umyć ręce i zmierzyć cukier.
Ja mierzę różnie. Na szkoleniu powiedzieli, że cukier zaczyna się rozkładać 10 minut od rozpoczęcia jedzenia. Jeżeli zjada się szybko to nie ma znaczenia od kiedy zacznie się liczyć. Ale jeżeli będziemy jeść np aż pół godziny no to będzie różnica czy zmierzymy licząc od pierwszego czy ostatniego kęsa. Jak jem długo jakiś posiłek to staram się liczyć od środka (że tak to ujmę). Jak jem normalnie (czyli wyrabiam się w 10 minut) to liczę od ostatniego kęsa. -
Wróciłam po majówce, na której grzecznie się kułam. Wczoraj chyba doszło do 8 razy, bo sporo jadłam ;P. Czy to w ogóle jest sens się kuć po każdym posiłku (nawet po pomarańczy), czy na czczo plus po głównych?
Oczywiście lekarka mi tego też nie wyjaśniła.
W moim glukometrze są ustawione stare normy - czyli do 140 przed posiłkiem i do 180 po posiłku. Nie mogę zmienić na 120 bo mi wywala, że błąd. Jakby tak było, to nie musiałabym się kuć .
I po 3 dniach widzę, że na czczo jest ok, ale pierwsze śniadanie dowala mi cukier, miałam już: 145,122,134. Wszystkie inne posiłki, nawet takie mniej dietetyczne wychodzą ok, często poniżej 90.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2015, 20:28
-
Ja mam się mierzyć 6c dziennie (na czczo, po pierwszym i drugim śniadaniu, po obiedzie, podwieczorku i pierwszej kolacji). Reszty posiłków nie mierzę.
Za pierwszym razem czekałam dwa tygodnie na pierwszą wizytę, teraz chodzę co miesiąc.0na88 lubi tę wiadomość
-
Dzuls powinnaś mieć zlecone badania, jak nie masz to myślę ze żadne dodatkowe badania nie są potrzebne.
Ja czekałam tydzień na wizytę. A terax co 3-4 tygodnie mnie umawiają.
Dziś i wczoraj cukier na czczo 90 i 91. Ale dlaczego? Nie rozumiem. -
Zalecenia od diabetologa:
- badanie obowiązkowe (na czczo, po I śniadaniu, obiedzie, kolacji i ok 22.00)
- jeśli w ok 22. poziom glukozy będzie nizszy niż 120, to cos przekąsić
- umówic się wcześniej, jeżeli wyniki przekroczone zostaną o 20% (nastepna wizyta za 2 tyg.
I jeszcze jedna uwaga. Dostałam dziś nowy glukometr ONE touch select. Wczesniej mierzyłam Ixell. Dzis miałam możliwość porównać wyniki po sniadaniu. Na pierwszym poziom 92, na drugim 118 - wiec róznica znaczna. Dodam, ze wcześniej dołowały mnie bardzo pomiary. Dziewczyny, jeżeli podejrzewacie, ze "cos nie tak" warto skontrolować pomiary. -
Smartunia - zdrówka!
Dzisiaj obudziłam się z mega bólem głowy, po chwili już była migrena. Mega się tym zdenerwowałam i cukier wyszedł 97. Zjadłam kanapkę, przespałam czas mierzenia po tym jak wzięłam 2x paracetamol i generalnie kupa teraz :[.
Teraz jem drugie i pełznę do sklepu (może mi powietrze zrobi dobrze na głowę) aby kupić składniki na jedzonko z tych przepisów, które mi podałyście z któegoś glukometru .
Btw u was też te "kłujki" nie kują za pierwszym razem? Dzisiaj chyba za 15 razem dopiero mnie ukuła, nie mam za płytko ustawione . A przy każdym naciśnięciu stres wzrasta, bo normalnie jakbym urządzała jakąś rosyjską ruletkęSmartunia, Pay lubią tę wiadomość
-
Czy któraś z Was używa glukometru Bionime Rightest GM 100? Mam tak dobre wyniki, że aż zaczynam się zastanawiać, czy przypadkiem nie zaniża W necie czytam same bardzo pozytywne opinie, że ma wyniki bardzo zbliżone do laboratoryjnych itd. Jak tam u Was?