X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota wrote:
    Hej! Witam się z Wami i proszę o radę... otóż w ten poniedziałek robiłam ze skierowania od ginki obciążenie glukozą 75g, które wykazało tak:
    na czczo: 81,1 mg/dl
    po 2h: 155,4 mg/dl

Miała któraś z Was podobne wyniki? Strasznie mnie zdołowały moje :(
    Wizytę mam 4 maja czyli za trzy dni, jednak jestem ciekawa wcześniej Waszej opinii...
    Czytam tak sobie ten wątek i troszkę się obawiam jak to będzie u mnie bo co lekarz to inne postępowanie ehh :/ Już od wtorku staram się pilnować z regularnym jedzeniem, 0 słodkości itp...
    Nie spodziewałam się takiego wyniku :/

ja na czczo miałam 51 po 1h 145 po 2h 158, badanie robiłam w 9 tyg i od tamtej pory mam tylko dietę, u Ciebie też pewnie prewencyjnie każą stosować dietę i kontrolować cukry, chociaż to też pewnie od lekarza zalezy każdy ma inne podejście

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zawsze jak pochwalę się moimi cukrami to na drugi dzień jest tragedia dziś na czczo 96 :-(

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 mam dokładnie tak samo...wczoraj się cieszyłam, bo cukry przez dwa dni idealne...wstałam rano pozytywnie nastawiona mierzę cukier i tak jak u Ciebie 96 :/

201507044662.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smartunia one chyba żyją własnym życiem i nie mamy na to wpływu co dzień wieczorem jem to samo a cukry mnie zaskakuja

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tak samo...;) zawsze przed snem to samo a cukry raz w normie, raz wyższe...w ogóle jak się zacznie to co dzień jeden wynik ponad normę...może nie jakoś bardzo ale zawsze...:/ no ale co ma być to będzie nic więcej nie zrobię...dietę trzymam, insulinę biorę, ruszam się po posiłkach...widocznie tak to już jest z tymi moimi cukrami...:)

201507044662.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 maja 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wczoraj o 21.30 zjadłam kromkę z chudym twarogiem i cukier po 1 godz. 124, a rano na czczo 74.
    A dzisiaj po obiedzie ( miseczka krupniku, mielony i mizeria) cukier 61, nigdy takiego nie miałam. Wiec pozwoliłam sobie na loda.

• Smartunia Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dziś po obiedzie cukier 111, ale zaliczyłam z mężem spacer a na obiad miałam sporą porcję spagetti...;) Makaroniara ze mnie i zawsze przy takim obiedzie dużo jem...;p

201507044662.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi makaron mega podnosi cukier nawet mała garstka a tak go lubię do końca września to ja zwariuje z tą dietą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2015, 16:56

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wczoraj pierwszy i ostatni raz zmierzylam cukier na czczo... swietowalam rocznice , wiec i tort jadlam i normalny obiad - przyswietowalam , wiec w dzienniczku samokontroli wpisalam tylko - rocznica-oszustwo . A na wadze w przeciagu tygodnia znow -0,3 hmm ;/

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    ja wczoraj pierwszy i ostatni raz zmierzylam cukier na czczo... swietowalam rocznice , wiec i tort jadlam i normalny obiad - przyswietowalam , wiec w dzienniczku samokontroli wpisalam tylko - rocznica-oszustwo . A na wadze w przeciagu tygodnia znow -0,3 hmm ;/
    I ile było na czczo po tak obfitym dniu?:-)

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nic też nie tyje jak kg schudłam na początku to tak cały czas waga stoi rano jest trochę mniej wieczorem więcej I brzuch też mini w ogóle prawie go nie widać

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro idę na komunie i sobie nawet nie pojem strasznie męczące to jest

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 maja 2015, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    Mi makaron mega podnosi cukier nawet mała garstka a tak go lubię do końca września to ja zwariuje z tą dietą

A pelnoziarnisty?? (nie razowy). W smaku dla mnie bomba i cukier super po nim.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 maja 2015, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isssi wrote:
    Anima bardzo dziękuje za słowa wsparcia i otuchy. Ja dopiero od poniedziałku mam glukometr, a w następny poniedziałek pierwsza wizyte u diabetologa. Tak ogromnie zestresowały mnie te pomiary i bezsenność w nocy, ze teraz totalnie cukry mi skaczą w kosmos (dziś na czczo w przeciągu godziny mierzyłam 4 razy i pomiary od 108-141 ;-( ). Wiem, ze to stres, stres...Mysle, ze on jest gorszy od tej całej cukrzycy!

Staraj sie nie mierzyc kilka razy pod rzad cukrow. Ja robie to tylko jak wynik.jest naprawde dziwny. Im wiecej razy mierzysz tym sie bardziek stresujes i cukier moze skakac. Kazda z nas ma lub miala obawy czy wszystko dobrze bedzie. Ja mam nadzieje, ze tak. Do tego jeszcze jakis czas temu normy po 1h byly do 140, wiec nawet jak.przekrocze do 130 to nie popadam w paranoje :-)

polkosia, 0na88, Smartunia lubią tę wiadomość

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anima wrote:
    A pelnoziarnisty?? (nie razowy). W smaku dla mnie bomba i cukier super po nim.
    Tak pełnoziarnisty z lubella

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o dziwo nawet po dniu obzarstwa mam cukier na czczo w normie ( ja na czczo nie mam problemow jeszcze z cukrem) , ale za to mam problem z cukrem po posilkach- nie moge zjesc np dwoch kanapek niezaleznie jakiego chleba a chyba juz wszystkie przeszlam i zawsze przekrocze norme wiec jem jedna kromke - przez co z kolei wiecznie jestem glodna... masakra :/

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    o dziwo nawet po dniu obzarstwa mam cukier na czczo w normie ( ja na czczo nie mam problemow jeszcze z cukrem) , ale za to mam problem z cukrem po posilkach- nie moge zjesc np dwoch kanapek niezaleznie jakiego chleba a chyba juz wszystkie przeszlam i zawsze przekrocze norme wiec jem jedna kromke - przez co z kolei wiecznie jestem glodna... masakra :/
    No widzisz a u mnie kłopot z cukrem na czczo bo krzywa wyszła mi też w normie oprócz wyniku na czczo

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi krzywa wyszla ok poza wynikiem po 2 h . nie dogodzisz z tym cukrem :)

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 3 maja 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy przyjmujecie jakieś dodatkowe witaminki dla mam?

Kurcze, jutro mam wizytę ciekawa jestem co mi moja ginka powie... Jutro mam też mieć usg połówkowe.

Notuję o której jadłam posiłek, jaki i ile. przyznam szczerze, że nie jest kłopotliwe dla mnie wymyślanie co zjeść tylko pilnowanie, aby jeść mniej więcej stale w tych samych porach i odstępach czasu.

A jak to jest u Was z tym mierzeniem cukru jak np. macie jakiś wypad z domu, albo uroczystość? Jak to jest u Was w sytuacjach, gdy np. nagle musicie wyjść z domu, nieplanowo? Co z jedzeniem? No bo często tak jest, że przerwa między posiłkami przez coś takiego jest dłuższa niż zamierzałyście...

Mam wrażenie że od wtorku moje życie kręci się tylko wokół jedzenia :/
    No, ale czego się nie robi dla Maleństwa :) Przy okazji też dla siebie...

Ja zawsze miałam ledwo wagę w normie... tzn bliżej mi było do niedowagi.
    Jestem niskociśnieniowcem w dodatku... a ta cukrzyca ciążowa? Tak myślę sobie i pytam się sama siebie: skąd?!

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 3 maja 2015, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:

No i to jest bezsens tego całego niby sensu mierzenia cukru... Tak sobie ostatnio myślałam, że przecież każda z nas jest inna... każda ma inny metabolizm inaczej organizm rozkłada cukier itd. Czy jest sens się niekiedy "głodzić" bo glukometr pokazał o 10 jednostek za dużo po zjedzeniu jednej kanapki więcej? Stres, głód, dyskomfort, frustracja...
    nie wiem co jest gorsze dla dziecka... stawiałabym na stres, bo nie każda tak na lajcie radzi sobie z przeświadczeniem że ma cukrzycę (?!) ciążową i musi się pilnować, nie pozwalać sobie na tzw. zachcianki itp...
    Co rusz zmieniają te normy cukru,a raczej zaniżają... nie wiem tak na prawdę pod kogo one są ustalane...

To moje buntownicze nastawienie chyba minie... ale co zrobię, że nie pojmuję :/

ivuszka, Smartunia lubią tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
‹‹ 72 73 74 75 76 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ